Milé mamičky, mám 6 mesačného synčeka, ktorý bol 5 mesiacov plne dojčený a posledný mesiac sme na UM. Od začiatku slabo papal, ale pokiaľ papal MM tak pekne priberal. Teraz sme posledný mesiac na UM, papá cca každé 3 hodiny, v noci papá 1 krát....spolu 6 kŕmení a to vypije spolu cca 800 - 850 ml mliečka (mal by viac, ale nechce). Za posledný mesiac mi nepribral, ale chvalabohu ani neschudol, stojí na váhe. Začala som mu dávať zeleninové príkrmy, prvé 4 dni to vyzeralo sľubne, krásne papal, ale potom prestal a viac nechcel. Neviem ako je to s odmietaním príkrmov pri detičkách, ktoré sú na UM, či je to v poriadku a netreba to siliť, alebo je potrebné aby papali príkrmy. Nemám s tým skúsenosť, aj keď starší synček odmietal príkrmy do 10 mesiaca, ale ten bol plne dojčený až 14 mesiacov. Tiež neviem či je lepšie skúšať príkrmy každý deň, alebo mu mám dať pár dní oddych. Bola by som rada za Vaše rady a skúsenosti s podobným problémom. Ďakujem 😉
ahoj,ja by som mu skusala ponukat prikrmik kazdy den s tym ze ked nechce tak ho isto nenutit,lebo sa to este zhorsi. Je to isto len docasne 🙂
@pizik Ahoj,och,aj ja to poznam,mam 6 mes.dceru a som z toho zufala,ver mi.Prikrmy davam od 4.mesiaca,no doteraz mame problemy.Na UM sme od 2,5 mes.Ona sice pribera pekne,co sa aj cudujem,ale ved to urcite z mlieka,lebo z prikrmov vela nemame,a to sa trapime uz 2mes.a doteraz mam problem do nej nieco dostat.Vsetko mi hned vypusti zo slinami von,vytlaca jazykom.No horor,som zufala.Obcas som jej hned ako som vytiahla lyzicku dalaza tym caj,ze aspon trochu do nej dostanem.Ja viem ze to nie je najstastnejsi napad,ale uz fakt neviem ako do nej dostat aspon 2-3 lyzicky.O ovocnych vyzivach ani nehovorim,to ani nemam sancu.Raz mi pekne bez grimas a pazvukov 🙂 spapala mrkvovo kalerabovo zemiakovy,dokopy asi za velku na kopec lyzicu,a asi zazrakom vcera asi take iste mnozstvo spenat so zemiakom.Co som sa fakt tak tesila,az som rastla od radosti.Samozrejme ze som jej za tym dala mlieko,150ml,lebo mala ist spat a hladna by asi tazko spala.Ale to sa stalo iba 2 krat a dnes som bola zasa zufala z nej.A to nam doktorka teraz na poradni kazala 3 kraf denne uz jest prikrmy,ze mlieko len rano a vecer,ale u nas to nehrozi,ved by zahynula.Ver ze aj ja som z toho taka zufala,ze niekedy ju necham len na mlieku,aj den-dva.Boze mam uz troch chalanov pred nou,ale toto som nepoznala,naozaj.Taketo problemy sme vobec nemali.Dcera ma 70cm a 7,5kg teraz,porodna vaha bola 3950g
hehe.moja taky-tak. uz pomaly stracam chut krmit ju. aj dnes rano som povedala ze bude na mlieku do roka a kaslem na to. ale nieeeee...treba vela trpezlivosti. moja ma tiez 6m a papa uz od 4m...zacala perfektne, obedy...zelenina, mäso...jedneho dna to nechcela a odvtedy strajkuje...spapa jedine ovocie ale lepsie tie vyzivy ako domace, taktiez obed lepsie ten ,,umely,, ako domaci a na olovrant kasu, piskot s mliekom-niekedy ani to...teraz skusam ze ked madam nezje obed tak jej ho dam na olovrant ale nic tym neziskam...ona sa radsej nenaje a potom pisti kym jej nedam mlieko...proste vidim ze tie umele sajrajty zje ale domace nechce...no uz aj lutujem ze som jej take dala...aj to len z dovodu ze sa mi nechcelo varit spenat a zhanat kralika tak ze len aby mala pestrejsie...no a princeznej to zachutilo...a mama sa moze snazit,vymyslat a varit...to neni ono...ale si vidim ze vymysla celkovo s jedenim, aj s mliekom uz zacina strajkovat,si myslim ze to bude aj tym teplom...ze jej az tak nechuti...tak len cakam, ,,trpezlivo,, krmim a mala prska,pluje....snad to prejde...aj toho tvojho vymyselnika🙂 a ked nie hold bude jest tie umeliny.
@pizik ahoj. Tak my to máme cele podobné ako vy. Moja malá bola dojčena do toho 5 mesiaca, síce ale uz aj predtým som ju dokrmovala umelým mliekom, lebo ja moje jej nestačilo. S príkrmami sme začali, keď mala 4 mesiace a 3 tyzdne, plus som ju stale kojila v kombinácii s umelým mliekom. Zeleninu jedla krásne, niekedy zjedla aj 80-100 ml z toho avent pohárika... Potom sme dali po 3 týždňoch jablko...a začala prskat zeleninu...hroza. teraz som šťastná keď zje aspoň pár lyžičiek zeleniny alebo ovocia. Inak kašu večer zje ako nič...tu zbožňuje.
A prečo si myslíš ze by tvoj syn mal piť viac mlieka? Podla čoho usudzuješ? Moja malá zje v priebehu 24hodin tak 600 ml mlieka a neriešim to, že na škatuli je v dávkovani napísané viac...proste jej tolko stačí a viac nevypije. Pije 5 dávok mlieka po 120 ml denne, z toho 2 dávky má v noci. Samozrejme to nie je pravidlo...niekedy zje aj viacej, ale určite to zatial nie je liter, tak ako píšu na škatulke, ze by mala na svoj vek vypiť. Myslím si že sa treba riadiť aj váhou dieťaťa, veď nie všetky 6 mesačné deti sú aj rovnako velke... naša má teraz 6600 gramov a všetci jej rovesníci majú viac ako 7 kg...
Myslím si, že treba skúšať dávať tie príkrmy... a nejde ani tak o množstvo, kolko zjedia, ale skor o roznorodost chutí, lebo tieto príkrmy sú skor o tom aby si dieťa zvyklo pomaly na nové chute. Neboj sa, dieťa má celý život na to, aby sa naučilo vsetko jesť 🙂 netreba to silit a ponahlat sa...
moja mala zjedla maximalne jednu malu lyzicku prikrmu. nezalezalo na tom, ci to bolo nieco sladke z ovocia, ci nieco zo zeleniny, proste lyzicka a dost /doteraz slabunko papa/ mliecka pila cca 100,l na jedno pitie, cize nic moc. avsak nikdy /okrem noci/ nevydrzala odstup 3hodin medzi jedenim. po príkrme papala do hodinky este mlieko a ked mala len mliecko tak kazde dve hodky. aj teraz nepapa vela, ale ovela castejsie ako ine deti. proste je to malinky jedak. nikdy nepriberala ako ine deti-vahu mala +0,3kg alebo len stala. vsetci mi dookola hudli ako ju musim "nutit" papat, ale zistila som ze to nema zmysel. doktorka povedala, nech jej dam kolko chce a kedy bude chciet. nemam riesit vahu a ak sa ma babo dobre a je spokojne netreba sa trapit. prikrm som davala aj viackrat do dna, len ochutnat aby si zvykla na chute a aj ked to bolo len zaspinenie lyzicky pomaly si zvykla.
a ked sa jedna o vahu moja ma rok a pol a nepresiahla este 9kg! vsetci vravia ze je to malo, ale jej nic nechyba! je to zdrave dieta, ktore nevyzera ako mischelin pneumatika, ale je ovela aktivnejsia a sikovnejsia ako ine deti!
@pizik par dni ho nechaj, potom skus odznova po troske zacat, a vzdy po prikrme, daj este mlieko na dokrmenie