6,5 mesačnej dcére chcem zaviesť lepok. Aké potraviny môže jesť?

nicci254
25. máj 2020

Mam 6 a pol mesacnu dceru a rada by som jej zaviedla lepok len netusim co jej mozem davat. Zatial sme len skusali kase mliecnu kde boli obilniny ako psenica raz atd a este krupicovu kasu. Co dalsie by som mohla davat? Vdaka

jankaovecka
25. máj 2020

Ahoj, ja som na uvod zaviedla pseno a ovsene vlocky. Na tom sme ficali dlho🙂

jexica
26. máj 2020

ja som dala rozok alebo chleba do ruky a bolo 😊

stanislavicenka
26. máj 2020

@nicci254 ahoj, je to velmi skoro na lepok,skutocne. Najskor take 10tom mesiaci, ja som zavadzala v Roku ovsenymi vlockami v zeleninovej polievke.
A este, raz je obilnina, ktora sa zavadzala v 2 rokov, kvoli dlhsiemu traveniu.

tulipanicek
26. máj 2020

Na lepok je skoro. Tak mesiac počkaj. Na začiatok by som dala rožtek do ruky. Potom môžeš skusit urobiť krupicu s vodou.

tramtada31
26. máj 2020

Uvar kase z celých zrn, keď je dieťa kojene, tak len vo vode. Najprv rob kase bezlepkove a neskôr pridavaj take obilniny, ktoré ho obsahuju máličko ako napr ovos

majamat
26. máj 2020

odbornici odporucaju zavadzat po 6m, ale nazory sa roznia. dolezite je,a k kojis, zavadzat pocas tohoto obdobia. vtedy to udajne dieta lepsie znasa a jeho organizmus sa s tym lepsie vsporiada.
@tramtada31 ovos neobsahuje klasicky lepok, iba latku jemu podobnu. celiatici ktori skonzumuju ovos a maju tazkosti, to udajne neiej sposobene imunologickou reakciou, ale ich crevonezvladne to velke mnozstvo vlakniny, ktore obsahuje.
samozrejme celiatok nemoze hocijaky ovos, lebo ten bezne dostupny kdekolvek ( ovs. vlocky ) moze byt kontaminovany. preto musia iba ten, co je oznaceny ako bezlepkovy.

a pseno tiez neobsahuje ovos.

majamat
26. máj 2020

inak lepok je mozno dobre zaviset pri prikrmovani kasickami, najst take, co obsahuju aj lepok, ale nie vela, cize mohli by sa skladat z viacerych obilnin. existuju aj rozne kekse, prikrmy, ci piskoty, ale mnohe potraviny su prsladene a to mi pride zbytocne podavat tak malemu dietatu.

nicci254
autor
26. máj 2020

@stanislavicenka nasa detska gastroenterologicka sa nas pytala, ci uz sme zaviedli lepok. nebolo to na moj popud.preto ma zaujimalo ake potraviny skusit pridavat

lubi40
26. máj 2020

@nicci254 nie je to este skoro? Myslim, ze ma do 8-9 mesiacov cas. Mozes jej dat cuckat roztek. Alebo rozmixovat cestoviny. Mozes zaviest kase.

mary32
26. máj 2020

Malemu robim na rano spaldovu kasu z dm, tiez asi od 7 mesiaca. Je kojeny. Zacala som tak pocitovo, ze nech pomaly skusa. Je to par lyziciek a aspon mozno vidiet reakciu cez den ako v noci stresovat. Teraz ma 9 a pokujujem po bezvajecnych cestovinach.