5-ročné dieťa jedáva len vybrané jedlá

22021987
31. jan 2024

Ahojte maminky idem si po radu môj 5 ročný syn jedáva len vybrané jedla ryžu a mäso pečivo ovocie zeleninu a vývar.Aboslutne odmieta cestoviny mliecne vyrobky sumku strukoviny akekolvek prívarky pomazanky no proste je to velmi okliestene co sa tyka jedalnicka.V skolke sa stava ze je cely den len na polievke je to neskutocny boj. Mam strach kedze jeho telo potrebuje v strave pestrost a ja som bezmocna.Neviem kde som spravila chybu ale ked bol malicky nemal s nicim problem zjedol takmer vsetko a od urciteho momentu odmieta co i len skusit nieco nove . Bol dlho dojceny do 2.5 roka nonstop mame problem zo zelezom doplnam to Narosanom a melasou ale neskutocne manto trapy.

janinah
31. jan 2024

Mám doma to isté ,už má 18 a neumrel od hladu.Zlomom bol nástup do školky v 3r. nebol na to zrelý,dnes to už viem a ukázalo sa to na jedle.Netráp sa a dávaj mu čo chce.A príliš to nekomentuj ani netlač na pílu.

nika11103
31. jan 2024

@janinah tak to máš super a tvoje dieťa super organizmus . Mám kamosku , ktorá razila presne tvoju teóriu . Dcére len to čo chcela , nič iné . Syr, hranolky , kasa , hranolky z mekacu a Vinea a neviem čo ešte . Výsledok ? Dcéra odhhnite doslova zhnité zuby , 150 cm ledva ledva a o psychickej stránke a problémoch , pobyty v ústavoch ani nehovorím. Tým nenarazam konkrétne na teba. Ale minimálne po fyzickej stránke…. Je potrebná pestrosť . Stoj čo stoj . Autorka si úžasná maminka . Fandím ti . Skus možno nejak motivovať spapkas cestoviny pôjdeme na výlet , maminka bude šťastná veľmi atd . Držím moc palce !

janinah
31. jan 2024

@nika11103 ako stoj čo stoj? ked raz dieťa neotvorí usta a nezje to čo ty chceš tak ho prinutiš ako? myslíš,že som neskušala možné aj nemožné kým som došla k môjmu názoru? pustila som rozprávku a otvaraj ústa,lebo vypnem...až ho napínalo ako zjedol pár lyžičiek,už by som to nikdy neurobila takto ho týrať...alebo ho v školke na olovrante učitelka donutila odhryznuť z bananu,on ten banan držal v ustach asi hodinu a vyplul ho,ked sme vyši zo školky vonku...nechutenstvo také,že jedno cele leto nič,len kakao,hrianku a hranolky..aleže ozaj nič iné....a čo s tým? dnes má 18r. 195cm,70 kg a nezje nijaké ovocie,zo zeleniny asi 3 druhy...nič mu nechýba,k dr.chodíme pravidelne a má aj celé detstvo robené odbery nad štandard presne kvôli tomu nejedeniu

nika11103
31. jan 2024

@janinah ja neviem na čo je dobrá tato litania , máš to v úvodnej vete , že TVOJE dieťa je na tom dobre a super paráda . Len hovorím , že NIEKTORÉ deti to môžu inak zvládnuť ako dcéra mojej kamarátky . Ona má chrup zdevastovaný doživotne , zakrpatenost doživotne ( kamoska má 175 jej muž 190 cm) a mladá je naozaj trpaslík s veeelkou hlavou k telu ). A všetko je to vraj vina nedostatočnosti vitamínov minerálov atd v strave . Pekný vecer dobrú noc

uhnakova
31. jan 2024

Odporúčam len donekonečna podobrotky presviedčať a vysvetľovať. Bude to trvať roky, ale nakoniec bude jedálniček pestrejší. Pozlotky a nasilu to u niektorých osobností skrátka nejde.

janinah
31. jan 2024

@nika11103 uniká ti podstata...nejde o to ako ktorý nejedák dopadne,ide o to,že také dieťa nijako nedonútiš jesť podla tvojich predstáv ....a matka sa zbytočne trápi,nie je to jej chyba,že ho nevie presvečiť

janinah
31. jan 2024

@uhnakova mala si také dieťa? ak nie,tak....

22021987
autor
31. jan 2024

Ja by som nerada u neho vypestovala odpor k jedlu viem co tym maminky chcete povedat nutit ho nechcem kedze aj tak tym nic nedocielim ale citim zodpovednost za to aby dostal vyzivu ktoru jeho telo potrebuje ako kazda mama.Dnes to bol boj so spenatom aj ked ho nejedol uplne ale kazdy zemiak som mu v nom aspon “vyvalala” a dieta aspon noeco malo s toho zjedlo. Je to hrozne naozaj mna to neskutocne trapy mam pocit ze ja som niekde urobila chybu. U neho je problem aj okusit co je pre neho nepoznane automaticky znamena zle a nchuri minaj ked neokusil tuto rovnicu potrebujem “napravit” snazim sa vysvetlujem musis skusit uvidis.

0silvia0
31. jan 2024

@22021987 podla mna to co pises je celkom fajn co tvoj syn je. Pises ze zje maso, ryzu, ovocie, zeleninu, pecivo. Akurat z toho mliecneho by mohol nieco zjest. Ani sladkosti typu mliecny rez nezje? Aspon aj taketo umele mlieko ked nic ine.
Ja by som skusila napriklad maso v zaujimavych tvaroch, ake nerobievas. Napriklad ponapichovat maso na spajle a opiect a tak, aby bolo jedlo pre neho zaujimave.
Sama som bola nejedak, rozjedla som sa trochu az v puberte, ale doteraz niektore jedla a kombinacie nezjem.

anketkarka
1. feb 2024

@22021987 podľa toho čo si napísala, je to perfektné čo si vybral. Je to podstata zdravej stravy. Kravské mlieko človeka zahlieňuje a múka prekysluje. Perfektný jedálniček si vybral a možno práve počúva svoje telíčko, aby bol zdravý. Skúsila by som mu dať kvalitné rastlinné mlieko a bola spokojná. Možno keď to budeš rešpektovať neoslabíš mu imunitu.

anketkarka
1. feb 2024

@22021987 ešte som zabudla, že tie strukoviny sú tiež zelenina. Tak by som mu ich skúsila hravou formou servírovať. Ja som mala prieberčivé dieťa tiež. Stále som dala na tanier malé množstvo a núkala nech len ochutná a tú jednu lyžičku musí zjesť (to už na prelome škôlky a školy). Takto zakaždým zjedla jednu lyžičku a postupne sa naučila na odmietanú zeleninu. Teraz si ju sama pýta, lebo vraj je to dobré. Ona nechcela mrkvu a kapustu. Mlieko som nesilila a kupujem veganské náhrady jogurtov.

bubuska
1. feb 2024

Najprv by som vylúčila či tam nie je diagnóza ( deti s AS odmietajú väčšinou pestrú stravu, niektoré deti s alergiami prirodzene odmietajú TÚ potravinu ktorá im škodí aj bez diagnostiky ). Potom by som sa dohodla na zozname potravín ktoré naozaj nemôže lebo su mu odporne - napríklad 3. Ostatne by musel vždy okostovat aspoň tri lyžičky. Hovorí sa návyk železná košeľa, aj telu trvá kým si na niektoré chute zvykne. Pripadne nenapadne napríklad zeleninu prepašovať do jedla, na internete sú rôzne tipy ako zakamuflovat nejakú potravinu do jedla.

andreatytler
1. feb 2024

@22021987 Podla mna je ten jedalnicek celkom dobry. Cestoviny netreba. Ved to je len muka a voda. Privarky som ako dieta neznasala. Ani strukove polievky ako kysla fazulova, sosovicova nezje? Moj bratranec varil detom puding z fazule. Skus nieco take. To s tym ze nechce ochutnat... ja mam stastie na dieta ktore je zvedave, ale nikdy som ho nepresviedcala skusit nejake jedlo. Iba som to ukazala, zjedla, vychutnavala. Opytala sa ci nechce. Ak nechcel, nikdy som nenutila. Zvedavost ho vzdy premohla a prisiel ochutnat. Velakrat mu zachutilo az na 3-5x.

uhnakova
1. feb 2024

@janinah áno, syn bol nejedák. Dokázal od dvoch do štyroch rokov jesť len suché rožky.

jesenzima
1. feb 2024

@22021987 mäso ryža ovocie a zelenina sú celkom dobrý základ, sú deti, ktoré nejedia ani to. Dcéra má tiež podobný základ, je zdravá a silná ... Možno to bude časom lepšie, uvidíš sama .. dcéra napríklad občas niečo nové ochutná, aj keď nezje, ale aspoň ten jeden hryz dá, takže podľa mňa časom to príde...

stannkal
1. feb 2024

@22021987 ako tu uz písali, podľa mňa má celkom fajn jedálniček. Ak zje ovocie a zeleninu tak už je na tom lepšie ako kopec iných detí. Naša nezje žiadnu zeleninu a to aj napriek tomu, ze jej nukame a my pred ňou vždy jeme. Zato cestoviny a mliečne by jedla vkuse. Tiež odmieta všetko nové. Takze neporadím, ale nie si v tom sama 😀

evinka400
1. feb 2024

@22021987 netráp sa, môj syn mal jedálniček omnoho horší. Nám pomohlo, keď sme išli na návštevu a bol hladný, my sme sa bavili a jeho si nevšímali, zmena prostredia a hlad robia zázraky. Vyskúšal vsetko, čo nám ponúkli, tak nenápadne 😃. Raz odpozoroval z jednej rozprávky, ako si tam gazda každé ráno robil vajíčko a sám prišiel, mami toto mi urob, mám na to chuť. A pekne zjedol, vtedy mal okolo 5 rokov. Niektoré veci z jedálnička v priebehu rokov zmizli a iné pribudli. Dvakrát do roka mu dávame multivitamíny na radu neurologičky, užíva aspoň dva mesiace v kuse.

kristinaanna
1. feb 2024

ja mám doma takú, ma dvanásť, je zdravá, ovocia zje jablko, mandarínku, sem tam banán, v lete jahody a maliny, zeleninu surovú neje žiadnu, ale zbožnuje kremové zeleninové polievky, také veci ako šunku alebo pomazánku mám pocit, že este ani nejedla. Doma jej robím, to čo ma rada, čo viem, že zje, Postupne pridá nové jedla, sem tam niečo ochutná, takže ja by som to nevidela čierne. Z jedla netreba robiť strašiaka, neriešiť. Nech je to čo ma rad, ak to nie sú len sladkosti. Doplňte vitamín D. ak je aktívny, zdravý, a nemá iné zdravotné problémy, tak jeho telo vie čo potrebuje.

22021987
autor
1. feb 2024

U nas je problem so zelezom bud ma nozsle zelezo alebo zasobu zeleza z krvneho obrazu myslim zento ma suvis aj s jeho jedalnickom .Ja som celiaticka bol mu robeny aj test na celiakiu negativny.

cookie29
1. feb 2024

@nika11103 a co teda navrhujes? Celkom ma to zaujima, kedze mam doma podobne dieta ako @22021987, akurat kusok vacsie (6) ale trapime sa s tym od cca 3 rokov. Chodime aj po lekaroch, ale ono vazne nic nezje.

Mimochodom zje Ti dieta napriklad polotovary? Preco sa pytam, pretoze casto tieto deti maju ine vnimanie a domaca strava alebo ovocie su problematicke, pretoze to zakazdym chuti inak. Mozno nie pre Teba ale pre ne ano, aj najmensiu odchylku pocitia. Vezmi obycajne jablko, raz je sladsie, inokedy kyslejsie, raz je tvrdsie, inokedy sypkave, niekedy stavnate... nikdy nevies co ta caka a prave toto niektore deti "neznesu" prave preto casto ficia na veciach, ktore maju rovnaku chut = polotovary, mekac a pod.

andreatytler
1. feb 2024

@cookie29 Toto je zaujimavy postreh o tom ze polotovary chutia stale rovnako a preto ich deti maju radi. Nikdy som sa na to takto nepozrela a veru som uz velakat pocula o tom ako malinke deti odmietaju domace prikrmy ale kupovane im chutia, alebo nas syn jeden den zje udusene maso a druhy den nie a ja nechapem... ze ved pred tyzdnom ti chutilo, ale je fakt ze ja casto jemne obmanim recept ze pridam rozmarinku alebo iny syr. Male deti nemaju radi zmenu. maju radi rutinu a veci co poznaju. Preto je asi oblubene jest jedla oddelene. Najskor sucha ryza, potom iba maso a potom dusena zelenina. A preto mu asi tak velmi chutilo v jasliach, lebo tam varili tie jedla profesionalni kuchari a stale podla toho isteho receptu. No fakt velmi zaujimavy postreh a idem to vyskusat a prisposobit svoje varenie aby bolo viac stabilne a nemnenne ze ci to bude mat efekt. Dakujem.❤

cookie29
2. feb 2024

@andreatytler nam to vysvetlovala lekarka. Je fakt, ze Ta to nenapadne, ale ked to citas tak si povies, ze to je fest logicke...