5 ročná dcérka skoro nič nepapá

erika71
12. jún 2012

☹ Začalo to pred mesiacom . Dcérka postupne začala vylučovať jedlá zo svojho jedálnička a nateraz už úplne odmieta maslo na chlieb, ani paštétu nezje , ani párky nechce . Žiadne pomazánky nechce .Ochutná a vraj nikdy nech už také zlé jej neponúknem. Pritom som raz urobila naraz 3 druhy a nič z toho jej nechutilo. V najlepšom prípade zje suchý chlieb s pár koliečkami salámu ,alebo praženicu .Okrem pudingu /aj to iba z obchodu/ a čoko cereálií s mliekom , odmieta všetky mliečne výrobky. Kakao raz ochutnala a povedala , že to je hnusné . Cestoviny ako : makové, tvarohové , brindzové , zapekané ,proste nič z toho nezje. Jedine granadírky. Sladké-ako parené buchty , palacinky , dukátové buchty ,vianočka , všeliaké kysnuté koláčiky-okrem ovocných to môže každý deň . Polievky sú hotové peklo pre mňa,lebo okrem nedelnej mäsovej alebo kuracej -ale aj to bez zeleniny -iba s cestovinami ,zje málinko z vajíčkovej a málinko zo zemiakovo-cesnakovej. Inak si môžem variť akú chcem, ochutná a vypľúva to.vraj to je zlé. Ale iba pre ňu,lebo my to jeme . Špenát ani neochutná,lebo je veľmi zelený . No a mäso, snáď keď tam nepridám žiadne nezvyčajné korenie ,tak s menším bojom to zje.Ale ryžu taktiež odmieta , tak isto šošovicu,hrach, a fazuľu . Prívarok iba zemiakový . Kyslá kapusta neprichádza do úvahy ,ani kel , a ani nič paradajkové. Okrem kečupu. Pije iba čistú vodu. žiadne džúsy, šťavy a ani čaj. Ale to mi nevadí. Nezje ani surovú a ani varenú zeleninu. Ovocie ano. Niekedy by som praštila zo všetkým a vyšla z kuchyne a pomaly si vytváram záporný vzťah ku kuchyni. Vie mi niekto poradiť fintu ako ju presvedčiť ? Nechodí do škôlky ale keď chodila ,ledva tam jedla a keď som išla pre ňu,umierala od hladu. Pomóóóóć !!!!!Poraďte mi !!!!!! Každá rada mi je nad zlato !!!!! Ďakujem !!!!!!

murcos
12. jún 2012

moja dcera ma 10 a vymysla tiez. najskor som hrala jej hru, teraz sedim pri nej, dokym nie je tanier prazdny.
...nasi vzdy hovoria, "nemazlit sa, nechat dieta vyhladovat a zje vsetko". tak daleko som neprisla...lebo myslim, ze ona by vydrzala hladovku v pohode.
prirodzene, ze na kazde jedlo ma poznamky, ktore uz ignorujem. nie je totiz myslitelne, ze jej vsetko ide hore krkom.. takze, ak nema zdravotne problemy tak asi zaujat poziciu policajte.
darmo casy ked sa rodicia nediskutovali su davno za nami....jedlo sa postavilo na stol a kto nejedol mal jednoducho smolu...

anjelicek26
12. jún 2012

@erika71 - ono taketo nechutenstvo mozu sposobit parazity v crevach, ked su tam dlhsie neodhalene. Odniesla by som vzorku stolice na rozbor.

ewellina
12. jún 2012

Ja osobne by som to riešila takým spôsobom, že by som dávala dievčinke 5 krát denne jesť, s tým, že ak nezje svoju porciu, ok, ale iné nedostane, najbližšie až ďalšie jedlo. Teda ak nezje obed, ok, nebudem nútiť, ale najbližšie je až olovrant. Mimochodom, že nezje párky či salámu, to by ma vôbec netrápilo... Takisto ak nezje zeleninu, nie je to až tak dramatické, pokiaľ jedáva ovocie. A ešte dodám, netreba sa k dieťaťu správať takým štýlom, že "prosím ťa, spapkaj niečo, urob mi tú radosť...", ale skôr tak, že: "nezješ, nevadí, aspoň nám ostane viac". Jednoducho, dať dieťaťu najavo, že jedlo je niečo, čo nie je len tak a hlavne sa dieťaťu neprosiť. Toto by malo zabrať. Možno nie hneď, ale všetko chce svoj čas.

magali
12. jún 2012

ja by som dala vysetrit krv, moc, stolicu.. ak by boli vysledky dobre, tak len trucuje a skusa ci spravis co jej na ociach uvidis.. tiez by som to asi riesila tak ze ked nezje, ine neponuknem, jest sa musi, nehovorim ze musi jest vsetko, ved ani ja nemam rada niektore jedla, ale toto je uz moc.. hlavne ked pises, ze mucniky a kolace zje v pohode, tak si myslim ze to bude asi tak ze si vymysla.. ja mam napr synovcov, ktori by v skolke a skole zjedli aj klince a doma nelubia skoro nic a rodicia a stari rodicia im skacu okolo zadku aby vyhoveli, decka skusaju ale kazdopadne treba najskor vylucit chorobu.. drzim palce

erika71
autor
12. jún 2012

@murcos nemá žiadne zdravotné problémy a ani lieky neberie. Dokonca ani chorá nie je . Ale keď ju nútim, ide sa povracať.

erika71
autor
12. jún 2012

@katren Ďakujem pekne za tip, idem študovať.

erika71
autor
12. jún 2012

@ewellina No vôbec sa jej neprosím a ani jej neponúkam iné namiesto nezjedeného. Vydrží na suchom rohlíku.

erika71
autor
12. jún 2012

@magali Nedávno jej robili kompletné vyšetrenie ak krvi aj moču a bruško ju nikdy nebolí. Spí kľudne .Takže asi treba iba sprísniť režim . Inak aj syn si veľmi vyberal v jej veku a dnes ako 11 ročný zdatný chalanisko zje takmer všetko. Ďakujem za rady a tipy.

polyana
12. jún 2012

@erika71 -tuším máme rovnaké deti- pretože môj 5-ročný syn robí presne to isté 🙂 🙂 . Dokonca on nechce ani ovocie, nie to ešte zeleninu a ani tie sladké jedlá. A kedže výsledky krvi a pod. má v poriadku- tak nám doktorka povedala: Dávajte mu to,čo mu chutí. Co je fakt "super",kedže má asi 4 jedlá,ktoré má rad.

janinah
12. jún 2012

@erika71 ty asi píšeš o mojom synovi 6r.,on nezje ani ovocie a mne je to ľúto,lebo máme veľkú záhradu a ovocia dobludu a on nič /skúšala som možné i nemožné/ pediatrička poradila nenútiť a semtam dať vitamín z lekárne 😒 boli aj obdobia,keď žil na hriankach a kakavku a vtedy sa potvrdila anémia,ktorú sme liečili liekom a ten spôsoboval ešte väčšie nechutenstvo 😒 už to veľmi neriešim,rastie,priberá,snáď niekedy "dostane rozum"

mummy01
12. jún 2012

@erika71 ja ked som citala tvoj prispevok,tak prve co ma napadlo bolo ze to je psychika.Totiz ja mam doma podobny pripad......
Ona zacala takto vymyslat odrazu?Alebo vzdy bola slaby jedak?Stalo sa nieco co ju psychicky ovplyvnilo?

erika71
autor
12. jún 2012

@janinah asi máš pravdu,že nechať to tak ale stále jeme dookola to isté . Niekedy varím na 3 strany. Ešteže som na predlženej MD ,lebo inak by som to sotva zvládla. najhoršie sú snáď raňajky a večere.

joannas
12. jún 2012

@erika71 však nech je čo jej huti chlavne neh len sa naje,aj nás 5 roční je taký chocico nezje ale ja cho nenutim však ani ja nemám všetko rada,

murcos
12. jún 2012

ako mamina musis vediet najlepsie, co malej ozaj OD Malicka nechuti.
na ostatne by som pritvrdila. psychika? skus porozmyslat co s nou mohlo zamykat, ze sa ku jedeniu stavia tak, ako sa stavia.
syn odmieta tiez ovocia a zelenina....je to vysledok 2,5 rocnej ATB liecby. takze z toho si hlavu netrham a nahradzam cim sa da....ostava mi dufat, ze crevna flora sa da dokopy a zacne akceptovat aj plody zahrady...

erika71
autor
12. jún 2012

@joannas na to som prišla že nútiť ju nemôžem,lebo sa jej dvíha žalúdok. Ale vadí mi,že ani maslo ani syr jej nemôžem natrieť. Zje to v pohode bez toho.

lucuska22
12. jún 2012

To je asi vekom moja skoro 5 rocna dcerenka by jedla iba rezne,pecene kura,vyvarove polievky,mliecne vyrobky neje absolutne ziadne,ovocie a zeleninu spapaa kolace kysnute hadam vsetko. Ale ostatne nespapa nic uz ma nebyvi nahanat a nutit ju tak dokola varim pre nu co ma rada nech aspon daco spapa,zato mladsia by spapala aj mna... 🙂

anjelicek26
12. jún 2012

@lucuska22 - toto nezvaluj na vek, nase vrabca papa vsetko do radu, ovocie a zeleninu na kila, jedine, comu moc neda, je mäsko, ale aj to spapa..

lucuska22
12. jún 2012

tak asi je to rozmanitost deti lebo u nas zase Nikolka preferuje mesko ale taky spenat by ani neochutnala... ☹ Ale verim ze ked bude starsia bude menej prieberciva... A hadam bude vsetko papat.

erika71
autor
12. jún 2012

@lucuska22 jáj to som sa trocha ukľudnila,že nie sme sami. Tak ste na tom podobne. Čo majú niektoré deti s mliečnymi výrobkami ? Nechápem ich. No a že dcérke lepšie chutí puding z obchodu ako riadny doma uvarený z toho som sklamaná.

joannas
12. jún 2012

Tak@erika71 tak to aj jecho napina na zvracanie,možno neuveriis ale chlebík vo vajicku robím kazdy deň lebo to mu chuti,maslo a syry tiež neje ale pije granko,jogurt zje ale len čokoladovi,párky tie by jedol každý deň,a polievki tie čo aj tvoja

lucuska22
12. jún 2012

To je aj u nas z obchodu ho obcas spapa ale doma vobec no len pravda je ze Nikolka mala ako 1,5 rocna zistenu alergiu na mliecnu laktozu a vlastne od tej doby nechce nic mliecne... .-(

erika71
autor
12. jún 2012

@polyana Fajn,a že ich baví jesť stále to isté do kola .Našej doktorke sa to nepáčilo ,keď som jej spomenula zeleninu a mliečne výrobky. Ale nejedol ich ani syn a teraz má 11 rokov a je skoro vyšší odo mňa a nepatrí medzi chudých.

erika71
autor
12. jún 2012

@lucuska22 tak to sám organizmus odmieta. Dcérka nemá doposiaľ zistenú alergiu na žiadne potraviny.

estterka
12. jún 2012

@erika71 z toho co pises,ze neje by som stres nerobila vobec z natierok,masa,mliecnych vyrobkov,polievok-bez toho prezije v pohode. proble je surova strava-aj zelenina-to telo proste potrebuje. skusala si zeleninu pekne naservirovat?
co orechy,rozne jadierka atd? velmi zdrave vsetko. na chlieb si skusila par kvapiek kvalitneho oleja(olivovy,lanovy atd) ?
strukoviny nezje ziadne?

zuzana76
12. jún 2012

@erika71 aj ja mam takeho syna, jedol by len veci od cesta, tiez ma len par jedal , ktore zje, nekupujem ziadne sladkosti, navarim a ked neje, tak ma smolu, neskor si moze dat jogurt, alebo banan, ale je pravda,ze su dni, ked je fakt na suchom rohliku a radsej neje nic, akoby mal zjest brokolicovu polievku, vysetrovali mu aj krv, aj moc, stolicu nie, asi mu dam urobit kontrolne odbery niekedy, teraz ma kiahne, tak zase velmi jedeniu nedal, ale mava dni dobre, ked je normalne - ranajky malsovy chlieb lus ryzove mlieko, potom nejaky banan, alebo jablko alebo napr domacu bublaninu s visnami - podla toho co mame doma, obed -vyvar alebo hrachova polievka su jeho najoblubenejsie, druhe zje len prilohu - ryzu, alebo zemiaky, maso odmieta, olovrant - ovocie, alebo jogurt, vecera chlieb s maslom plus ryzove mlieko - surovu zeleninu nezje ziadnu, ak ho nutim jest, povracia sa, Meria 116 cm a vazi 18 kg.

zuzana76
12. jún 2012

@estterka nasmu nepomoze nic, je tvrdohlavy, este v zivote mi enzjedol nic surove okrem ovocia

zuzana76
12. jún 2012

nas este zje sosovicovu a fazulovu polievku, mrkvovu

zuzana76
12. jún 2012

@estterka ba vlastne hej, zje surovu mrkvu a kalerab a hrach, som aj zabudla, aspon nieco

anjelicek26
12. jún 2012

@estterka - ono je toto podla mna problem, ked to dieta nepozna od malinka, tazko sa preuca, drzi sa toho, co pozna, aj keby to bolo par jedal... ja to vidim na Saske, ked jej na tanier prijde "novinka", ako skepticky na to vlastne pozera... k ochutnaniu ju treba doslova donutit... potom uz papa, dokonca povie, ze super... ale prve je - nie - nechcem a fuj. Ovocie a zeleninu, to by chrumali stale, ale tak su nauceny...

Inak zazitok dneska - dala so maxovi do ruky misku z hrozienkami a orieskami, nasi to beru ako sladkost, jej kamoska hned pribehla a ako videla, co to je, sla prec... ze ona si ide po cokoladu teda, lebo hento je divne...