5-mesačný dlho papá príkrm

7. jún 2022

Ahoj baby, je to 5. Deň od zavedenia príkrmov, maly má 5 mesiacov ale straaasne dlho trva kým to zje tie 2-3 lyžičky. Dnes trištvrte hodinu. Zlepší sa to?

marcellka32
7. jún 2022

Je maličký, ešte len spoznáva lyžicu, neboj sa, o pár mesiacov nakrmis do pár minút

konikkon
7. jún 2022

Jasné že sa to zlepší, ja som prvý mesiac len bojovala s dcérou. Príkrmy odmietala. Je potrebné mať veľkú trpezlivosť, byť láskavá, ponúkať ale nenutit a každý deň skúšať a skúšať. Aj keď ti zje len 2 lyžičky, je to na začiatok úspech. Skôr či neskôr sa to zlomí a začne jesť. Nemusíš vôbec pochybovať.

autor
7. jún 2022

@marcellka32
@konikkon baby a akú mám dať lyžičku ? Plytkú plastovú alebo hlbšiu plastovú ?

marcellka32
7. jún 2022

Mala som prvé lyžice tuším z DM, plastové plytké

jaskolka
7. jún 2022

To ešte ani nebude jedenie v pravom zmysle slova, tých pár lyzociek je úplne akurát. Ono ešte len spoznáva niečo iné ako mlieko, iné chute, iné konzistencie,musí si zvyknúť. Nechaj tomu čas, postupne sa rozpapka.
Lyžičky sú lepšie tie dlhšie plytké, aspoň u nás to tak bolo, z hlbokej sa dusil, lebo som mu tým pádom dala priveľa a nevedel si ešte poradiť.

petamich
7. jún 2022

my sme dlho vyuzivalie tie iste ako pise @marcellka32

euka210
7. jún 2022

Hoci ja nechapem tu 3/4 h co robil, hlavne ze chce a nevypluva. Moj jeden sa siel za lyzickou potrhat, druhy mi spociatku odmietal.
Len rozmyslam...nie je prilis husty ten prikrm?
Ale ako pisu, je to pre dieta nieco nove, musi si zvyknut a to chce cas.

andreatytler
7. jún 2022

U nas trva jedlo stale dlho a to uz ma 2.5 roka. Bezne 30 minut a pritom je to velmi dobry jedak ale musi pomedzi to jedlo neusale rozpravat, skumat, objimat ma (asi sa mu spaja stastny pocit z jedla so stastnym pocitom z objatia).
A to ho musis 15 nukat a presviedcat aby tu jednu lyzicku do ust dal a preto to tak dlho trva? Alebo on v pohode zje ale potom si to omiela v ustach, vypluje, ty das naspat, on si to vypluje na ruky a rozmaze po tvari a stolicke a tak sa to nerata, lebo tu lyzicku nezjedol a skusas dalej?

autor
8. jún 2022

@euka210 kúpila som v DM hotové prikrmy, čo robi tak dlho? Nechce prehltnut tak dlho zmoli v ústach, pripadá mi to akoby nevedel čo s tým v ústach má robiť

jaskolka
8. jún 2022

No práveže nemusí vedieť, že aj to "hustejšie" sa prehlta hneď. Skúma to jazykom, je to úplne iné, ako mlieko, prikrm nie je už taký ľahký, tekutý, sladký.Nam sa to vidí, že "je to ľahké veď len hltaj" ale pre 5 mesacne dieta je to totálne nová vec, niečo ako keby ty si šla jest nejaké super exotické jedlo, ktoré si doteraz absolútne nevidela, ani nejedla (ba ani nevedela, že existuje)
Keby nechcel vôbec, vypluje to von.
Prikrm nie je náhrada mlieka, proste mu daj po tých 2-3 lyžičkach klasickú porciu mlieka.

andreatytler
8. jún 2022

Deti sa nerodia s tym ze vedia posuvat tuhu stravu v ustach dozadu a potom prehltnut. Tuto schopnost ziskavaju az neskor a to ci to vedia alebo nie, je jeden z najdolezitejsich ukazovatelov toho ci su pripraveni na prikrmy alebo nie. Ak mu trva 15 minut prehltnut 1 lyzicku, tak by som este pockala 2-3 tyzdne a az potom zase skusila prikrmy.
Ma zaujem o vase jedlo? Nacahuje sa za tym, pozera vam do taniera?
Ak dieta dobre pribera a nezda sa ze je hladne a mlieko mu staci, kludne mozes cakat do 6 mesica na prve prikrmy.
Ak ma zaujem, tak ho nechaj, nech to studuje a skuma a trenuje ako to prehltnut.

autor
8. jún 2022

@andreatytler má 5 mesiacov a je úplne kojeny, nevie mi ani fľašu dať do pusy ani cumel u nás nefunguje.. je naučený iba na prso, keď má vidí jesť je zvedavý a šermuje rukami, má 6,2 kg a priberá ale vahovo je na spodnej hranici preberania. Pediatrička odporučila už od 4. Mesiaca dávať prikrmy ale počkali sme na 5. Mesiac no snáď to dnes pôjde rýchlejšie

zelenejablcko
8. jún 2022

Tak ked je plne kojeny, tak od 4 mesiaca treba davat len ochutnavky, cize jedna lyzicka uplne staci. Neviem, ake kupovane prikrmy davas, ale teda treba jednodruhove, to znamena zacat cuketu, 3 dni davat len tu. Dalsie 3 dni davat len mrkvu napr.
Tak male dietatko este nevie zjest lyzicku, nema proste reflex na to, aby vypapalo lyzicku. Pri kojenych detoch sa preto zavadzaju prikrmy az od 6. mesiaca. Ale samozrejme tie ochutnavky su ok.
Mozes este vyskusat davat v inu dobu, ked je dieta hladne, a pred kojenim.

ivec16
8. jún 2022

zalezi od dietata podla mna, moj tiez strasne dlho jedel a minimalne do 4 rokov… teraz ma 7 a teda o rychlom jedeni rec nemoze byt, pol
hodina je minimum

andreatytler
8. jún 2022

Aha... tak ked doktorka odporucila, tak to len pokracujte. Aj ked podla mna ak by si pockala este dalsie 2-3 tyzdne, tak by to malo taky isty efekt ako ked budes pokracovat. Za tie 2-3 tyzdne co mu davas prikrmy sa nauci ako posuvat potravu v ustach, ale naucil by sa to aj keby si pockala. Len sa treba obrnit trpezlivostou a po 3 dnoch skus inu zeleninu. Je dost mozne, ze mu ta nechuti co davas. U nas mali najvacsi uspech tekvice a bataty.

andreatytler
8. jún 2022

Este ma napadlo dat do ruky prazdnu lyzicku, ci uz pocas krmenia alebo aj tak na hranie. Nch si ju dava do pusy a oboznamuje sa s tym.

mareri
24. jún 2022

je ešte maličky, neboj sa, on sa s lyžičkou skamarati a potom to bude rychlejšie