Ahojte dievčatá. Mám 5 mesačné bábätko a nechce piť vodičku. Pýtala som sa pediatra, či nemôže čajík pre detičky a povedal že LEN vodu. Pritom viem z okolia, že mamky bežne dávajú deťom čaje. Je na tom niečo zlé? Lebo ja nevidím dôvod prečo nedávať. Mne ho mama tiež dávala, mužovi tiež a všetky tieto,, staré " matky dávali čaje. Nerozumiem vyjadreniu pediatra 🙄
načo čaj? buď je to farbené alebo bylinkové a pre bábätko niektoré bylinky nie sú vhodné, ak je dojčené nepotrebuje čaj ani vodu
@salamistka
@lucka_ke je na umelom mlieku a nedávam ešte príkrmy
kludne sprav caj, byvaju aj take od 4. mesiacov takze urcite jej neublizi
Davaj jej len umele mlieko, je to pre nu jedlo aj pitie. Nepotrebuje ani vodu ani caj. Ak napriek tomu chces (nenapada ma preco?), pokojne jej daj aj caj. Pozor nech nie je sladeny, idealne normelne uvarit vrecuskovy
@evkamotka veď je 35 stupňov, to dieťa musí byť smädné. Či vy vydržíte nepiť v tejto horúčave 3 - 4 hodiny?
Popri UM sa doporucuje aj voda prip. caj. Skusala si lyzickou alebo striekackou?
@vamajka nie, len cez fľašku
Um je zarabane vo vode cize ma vodu.
Ked cika dost netreba riesit
To ze nechce vodu neznamena, ze caj bude chciet… pokial dostatocne moci, nema znamky dehydratacie, netreba mu nic, len mlieko, mozno bude chciet castejsie a menej… vodu treba skusat davat lyzickou, striekackou, z flase, hocijako, necakaj, ze vypije hned 50 ml naraz. Caj nie je uplne vhodny pretoze obsahuje rozne zlozky ktore vo vacsom mnozstve mozu mat nepriaznivy vplyv na dieta, kazde dieta moze reagovat inak, niekoho moze boliet brucho, niekto sa vyhadze, niekto bude nepokojny, niekto bude v pohode, niektore latky mozu branit vstrebavaniu mineralov a inych latok v tele… niektore caje obsahuju navyse cukor, co je uplne nevhodne pre dieta do 1 roka. Ja osobne som dietatu este nikdy caj nedala a ani neplanujem, hoci teda ani vode nejako extra neublizi, zato mlieka pije a vzdy pilo dostatok. Pozor aj na zbytocne prelievanie dietata, pol rocne dieta ma vypit cca 150ml/kg tekutin, pokial vypije tolko mlieka a nema znamky zacinajucej dehydratacie (kedze aj potrebu tekutin teeba posudzovat individualne), staci mu par hltov vody, ono si casom na nu zvykne.
Nie som vôbec na to odborník ale ak ma čaj škodiť tak skús veľmi slabý čaj a mierne ho ocukri glukózou bude to teple sladké a bude mu to chutiť.
Moja osobna skusenost, dieta bolo dojcene a po odbere opakovane malo nejake zle hodnoty v krvi. Mudr. mi povedala, ze je to husta krv. Tiez mi na zaciatku nechcelo pit vodu, no po lyzickach sme davali. Jeden den mozno 30ml, ale o tyzden to bolo uz aj 150ml. V tychto horucavach treba ponukat vodu. Babo si zvykne a nauci sa pit. Po par mesiacoch po kontrolnom odbere sme uz mali vsetky vysledky ok.
tak skus
Tekutiny potrebuje, UM ich nenahradí, hlavne nie v tomto teple,
Skús dávať vodu lyžičkou, pomaličky lyžičku, dve - postupne si zvykne.
Môžeš skúsiť aj čaj, tiež by som začala lyžičkou
Caj mu naozaj netreba. Na vodicku si musi zvyknut.nepojde to zo dna na den. Aj flase s roznymi sosacikmi skus vyskusat. A tiez ako baby radia tak aj lyzickou skusit. Musis len ty byt vytrevala, babo si casom zvykne. Moje deti boli kojene a do 1 roka ziadnu vodu ani caj nechceli. Alebo skus zarobit uplne slabucke mliecko a to mu ponukat.
prosim Ta, nasi (pra)stari rodicia mali latrinu, tecucu vodu nepoznali, pouzivali latkove plienky ak vobec mali a namiesto vloziek mali obycajnu vatu... asi tolko k argumentom typu nasi rodicia davali.... k tomuto by si sa asi vratit nechcela. Pretoze svet ide dopredu, poznatky tiez.
Moje dieta bolo dojcene a do roka vodu odmietalo... a v horucavach. Ked bolo smadne nadojcila som. Ale vodicka vzdy na stole bola.
Ak sa bojis, kludne mu mozes ponuknut tekutejsie jedla, ovocie a podobne. A vodu po lyzickach. Caje ci ovocne stavy tak male dieta nepotrebuje. Kedysi sa daval feniklovy caj, dnes sa vie, ze obsahuje fytoestrogenny, ktore posobia ako endokrinne disruptory. Caj zeleny ci cierny obsahuje nebhodne latky (kavu ani slabsiu by si mu asi pit tiez nedala). A bylinkove caje maju tiez vedlajsie ucinky... navyse vela z detskych cajickov obsahuju velke mnozstvo cukru. Cukor je droga, a deti su buduci spotrebitelia. Prave preto velmi casto specialne detske produkty obsahuju viac cukru ako ekvivalent v normalnom regali.
Asi tak, samozrejme rodic si ty a rob si ako chces. Ak mas pocit, ze dieta musi mat caj, tak sa vykasli na rady pediatra a rob si ako vies. Inac este pridam skusenost, urobila som jedinu vynimku a to malo dieta uz skoro 2 roky. Dostalo "sladku" vodu. Proste do vody som mu dala glukozu a trosku soli, lebo hnackovalo a nechcelo nic jest ani pit a riziko dehydratacie... toto pilo par dni. A potom som ho najblizsieho pol roka odnaucala od "sladkeho" za cenu nervov
@cookie29 moji rodičia majú 50 rokov takže mali wc si predstav, mama nepouživa vatu miesto vložky a mali aj tečúcu vodu. A áno chcela by som žiť v tej dobe bez internetu a riadiť sa rozumom a nie internetom. Tekuté jedlá mi dr takisto neodporúča ešte. A zelený čaj? Snáď niesom blbá že by som dala zelený čaj malému. Pýtala som sa na normálny detský čaj čo bábätká pijú.
Ja som proti caju, ale tak detsky asi mozes. Len si na seba pleties bic. Bo si dieta naucis na cajik a budes ho robit stale. Rozumej 35°C vonku a ty v hrnceku horuci caj. Uc si radsej na vodu. Tu mas vzdy pripravenu. Pomaly skusaj. Raz sa nauci.
Moja skoro 10 mesačná dcéra odmieta vodu, čaj, džús, všetko tekuté, nalejem to do nej maximálne striekačkou aj to vypľuje celé... A to papá aj príkrmy normálne ale proste žiadne tekutiny nechce, hold nie každé dieťa chce piť vodu no 🙂
@beata_k veď nemusí podávať čaj horúci, čaj sa dá piť aj studený...
@autor bolo tam napisane "(pra)stari rodicia", takze v ziadnom pripade som nespominala rodicov, ale pre preklad babku s dedkom alebo prababku s pradedkom... 😇
A co je podla Teba "normalny detsky" caj, ked nie je ani cierny ani zeleny ani bylinkovy? Aj keby hned bol "ovocny" tak nejaky zaklad tam bude, vacsinou bylinkovy (fenykel, harmancek, sipky, aniz, materina duska....). A nikde som nepisala, ze si blba. Este raz, ved si rob co chces.
@valeriakadarova Da, ale kym ho ochladi....Alebo moze aj odstaty, ale ja taky caj nemam rada a ani dietatu by som ho neponukla.
moje babatko pije len materske mlieko dokonca teple z prs :D tiez sa cudujem ze mu to uhasi smäd ale čuduj sa svete áno.. porovnávať to s tým keď dospelý v horúčave nepije keď je dieťa ešte na mlieku je odveci.
@hendikep neporovnavala by som materské mlieko a umelé
ani podľa mňa zatiaľ nepotrebuje čaj...už dávaš príkrmy?