4-ročná dcérka!
Od kedy začala jesť stravu (7 mesiacov, do 3 rokov kojena), tak je to príšerné, prvé príkrmy boli otrasné, svoju celú dávku tzn. nejakých 7 -8 lyžičiek mi zjedla až na 8 mesiacov. Po roku sa to nejako spustilo a jedla celkom pekne, od dvoch rokov je to opäť samé NIE, NECHCEM, NEBUDEM a podobne. Má vybrané jedla, ktoré zje bez problémov, ale je ich strašne málo (cca 5 jedál).
Skúšala som už všeličo možné, nejde to, som takmer na dne a veľmi sa trápim.
Nejde to dobrom ani po zlom. Dnešné raňajky (tunikova pomazanka) totál odmietnutá, ani len neochutnala, tak že si prosí chlebík s taveným syrom, nech sa pači. 3krát kusla a dosť, že nechce, že chce čistý chlebík, to ma už vytočilo a prikázala som jej zjesť toto čo ma na tanieri, že nebude vymýšľať, nepustila som ju od stola do 11.00, sedela pri chlebiku 3 hodiny(okrem cikania a 2 útekov), bol plač aj krik priznávam (z oboch strán), ale už nemôžem. Potom že jej dám už polievku, položím pred ňu, a ona, že takú nechce, že nebude jesť, Drgla to taniera, polievka sa vyliala a u mňa už pohár trpezlivosti doslova vyvrel !!! Áno dostala po riti + krik a teraz s plačom zaspala, hladná, unavená, urazená.
Maminy, poradte ako to riešiť, ako ju naučiť jesť, nevymýšľať. Ja viem disciplína. Nám to takto ide od toho 7-8 mesiaca a naozaj mám už toho dosť, neviem kde nastala chyba/zlom, ale je to už neznesiteľné. A to nepíšem o včernom spaní, že musím ležať pri nej, ináč, vystrája a odchádza z postele a nie nie zaspať sama.
@pingu1 to chcem dnes docieliť, prosto musí jesť, to čo jej dám a hotovo. A nenapísala som, že mäso vôbec neje, ani výrobky, nič.
@zuzkasonicka chyba je ze ju nutis, ked môj syn 3 a pol roka nechce ranajky, ešte sa spytam 2x, ked nechce resp mu nechutí, nedostane nič. ziadna druhá varianta. v skôlke zje všetko, aj to čo mu doma nechutí. ked neranajkuje doma , tak mu okolo 10tej dám na stôl mandarinku, nakrájané jablko, ked je hladny zje všetko, na obed polievka, nechce, nenutím, ide spat hladny. samozrejeme ziadne sladkosti nič. tiez je vyberavy, nevarím vela jedál o kt viem ze ich jest nebude - halusky, knedla, rajcinová polievka.. nenut, hladom neumrie
@zuzkasonicka žiadne dieťa ešte dobrovoľne od hladu neumrelo, takže ak nechce to, čo je na tanieri, v poriadku, ale iné nedávať, až keď bude čas ďalšieho jedla... nenútiť, nedržať nasilu pri stole, proste dojedla si? ak áno tak odchod k inej aktivite, hotovo... ušetríš kopec času aj nervov a po týždni malá bude vedieť ako sa veci majú... jedlo nemá byť trest 😉 občas samozrejme vyhovieť aj obľúbeným jedlom, resp. nevnucovať to, čo naozaj nechce (mám takto doživotný odpor k hovädzej polievke, keď som presne takto nad tanierom presedela pol dňa a vyzeralo to veľmi podobne ako u vás, akurát som bola už školáčka a teda nešla som spať)
@sante81
bolo obdobie že som nenútila, ale mne už potom prestala jesť veci, ktoré pred tým mala rada a jedla. A zo škôlky si priniesla slovo "fuj" a začala odmietať polievky, pretože tá a tá spolužiačka polievky neje. No mňa porazí, vysvetľujem, pekne pomaličky opatrne, že polievky su zdravé a výborne ...
Presne tak nenut to su pre nu este vacsie stresy a moze dostat vazne psychicke problemy ked bude pohoda bude jest co jej das neumrie hladom ak nezje davaj pozor lebo ak budes kricat a robit stresy len to zhorsis predstav si ze mas zlu sefku co ta nieco nuti robit potom ta uz nebavi ani pracovat
@zuzkasonicka Je v období vzdoru a negativizmu. Samé nie, nebudem, nechcem. Skúša tvoju trpezlivosť. Neupusti od pravidiel a ponúkni len to jedlo, ktoré jete všetci. Neponúkaj jej inú náhradu. Ak nebude chcieť, pošli ju do izby so slovami, keď si to rozmyslíš, príď sa na jesť. Daj jej ale to isté. Je to beh na dlhé trate, ale ak zlomíš jej vzdor, máš vyhraté.
@sissy27
budem to asi takto praktizovať, aj keď ona je dosť tenučká (4roky =15,5kg) , tak hádam jej to neuškodí 😒 a začne potom pekne jesť.
@zuzkasonicka mne odmietal nasu teplu varenu stravu do roka apol. okrem svojej mix polievky v kt stála lyzica mi na obed nezjedol, chleba ako 2 ročny, dokola jedol to isté, kazdy jeden den. ked som sla na neho s krikom, tak nejedol mesiac, hrozili infuzie, potom akoby utal a rozjedol sa sám. preto som ti radila aby si na nu nekricala. teraz akurát obeduje predo mnou, polievku fazulovu ani lyzičku, včera zjedol cely tanier. ale salát s reznom si pyta ešte nalozit. a to sa ho pytam či papal v skôlke, ze ano (: takze hladny spat dnes nepôjde.
žienky,
ďakujem za Vaše príspevky, budem na ne myslieť a nútiť nebudem, ale nepoľavím pri vzdorovaní, tak ako ste radili. Ozvem sa ako sme dopadli po týždni. Držte palce. 😉
@sante81
😉 Ach tie deti....
tíško závidím maminkám, ktorých deti pekne papkajú. U mňa je to sen. Pevne verím, že sa mi ho podarí splniť.
@zuzkasonicka a v skolke je co? ci nechodi? moja dcera by ostala hladna, nie ze ked ne pomazanka, tak polievka...
@zuzkasonicka daj jej na vyber z 2 moznosti (napr. jogurt alebo chlebik). Ponukni raz, dva, ked nechce, jedlo odloz a dalsie ponukni az o 2-3 hodiny.
Ja mam sice mladsie dieta, ale tiez som si s jej jedenim uzila svoje. Krikom a nutenim nedosiahnes nic, budete mat len obe nervy. Moja v jaslickach papa pekne, doma casto vymysla, ale uz davno som prisla na to, ze ked nechce, jednoducho ju nenutim, jedlo odlozim a dalsie dostane az o 2-3hodiny. A vtedy zje vsetko, este aj duplu si vypyta. Musis hlavne vydrzat, kym pochopi, aky system ides nastolit, bude to chvilu trvat, ale skor ci neskor jej dojde, ze hlad nie je bohvieco 🙂 drzim palce.
@eeffka
učiteľky hovoria, že je veľmi slabo, najslabšie z deti 😒 .
Ale napríklad tuniakovú pomazánku zje, nie veľa ale hryzie do chlebíka. Že vraj sem-tam aj mäsko dá do úst. a Keď majú ovocný deň, tak zje aj mesiačik jabĺčka, pričom doma zje len banán, aj to asi 2x do mesiaca a ešte čerstvú šťavu z pomaranča, to je všetko z ovocia, čo doma zje.
@zuzkasonicka a čo na to pediatrička? neodporučila nejaké probiotika? no ak prechádzate tiez vzdorovaním, tak je to teda dobrá kombinácia. mne zje v skôlke aj kôrku, doma ju nezjedol ani raz.
@zuzkasonicka, nie si v tom sama. písala som to už v niekoľkých témach. môj syn ako kojenec pil MM až sa zadúšal. stále nacucnutý, proste papkáč. ako sme zaviedli príkrmy, ako keby uťalo. MM ťahal stále veľa, ale príkrmy minimum. a to mu zostalo doteraz. papá málo, pomaly, najradšej dokola tie isté 3-4 jedlá. dlho som bola zúfalá ako Ty. aj krik bol, ale iba sa to zhoršilo. potom som prišla na to, že keď je hladný zje všetko. je to síce ťažké, lebo je bohužiaľ po mne a keď je hladný je nervózny. ale dá sa to zlomiť. škôlka veľa pomáha. prvý rok papal malý aj tam veľmi zle. málo, často odmietal. dohodli sme si s učiteľkami rovnakú stratégiu a zabralo. síce až ku koncu prvého roka škôlky, ale zabralo. v škôlke spapá už všetko, niekedy si vraj chodí aj pre duplu. síce papá pomaly, ale tam už nič neodmieta. doma je to ako na húsenkovej dráhe. niekedy papá tak, ako keby sa dojesť nevedel a niekedy nič. najhoršie sú obdobia po chorobe. počas choroby väčšinou nechce nič, vtedy ho nenútim, dôležité sú tekutiny a potom nám aj týždeň trvá, kým sa znova rozpapá.
takže hlavu hore, bude lepšie. skús sa tým viac nestresovať, nestresuj tým malú. skús jej ponúknuť to čo je navarené, alebo čo papáte všetci, žiadna alternatíva, každé dve-tri hodiny. možno jeden deň úplne odštrajkuje jedlo, ale nakoniec sa rozpapá.
tiež závidím maminám, ktorých deti papajú všetko, alebo skoro všetko. 😉
@zuzkasonicka no my sme na tom s mojim podobne... varim mu dokola cca 10jedal, ktore viem ze lubi a zje... ale v poslednom case vymysla a strajkuje aj pri jedlach ktore lubi... tento tyzden este nechodi do skolky, lebo im tam volaco prerabaju ci opravuju, a od pondelku chodi spat bez obeda, proste nechce, vrieska ze nejde jest, ze ide spat...tak chodi spat hladny... a obed zje az ked sa zobudi cca o 15tej... dnes uz aj po riti dostal, uz ma proste vytocil, ja tu rychlo varim obed, aby sa napapal, a on zje dve lyzicky a ze uz nechce, ze chce ist spat... v skolke papava, ale nie vsetko, ale aspon polievku vzdy zje a kusok z druheho jedla, potom chodim prenho a spat chodi domov... tak som zvedava co bude od pondelku v skolke, ci aj tam bude vymyslat s obedom 😠 tak len pevne nervy, drzim vam paste, aj sama sebe 😉
@zuzkasonicka tvoj problem poznam.dokonca aj ten so spanim. v prvom rade, krik a po riti jej nic neda, ani tebe. zbytocne si kazite vztah. a teraz k otazke - co sa nam najviac osvedcilo je : jedava sa v presnych intervaloch (to znmena ze su ranajky potom desiata potom obed- olovrant a vecera) ziadne blbosti medzi tym. medzi tym dostava len ovocie a zeleninku ak si vypyta. Vzdy sa jedava za stolom. Musi tam sediet kym sa papa, ale jest ho nenutime, ale musi ochutnat!! (skusali sme nutit a bolo to omnoho horsie). Ked nechce, jest nemusi, ostane hladny a najblizsie jedlo bude mat to iste.
Nas syn ale odmieta aj to co mu chuti. az po prvej lyzicke pochopi ze to ma vlastne rad a netreba bojovat.
Nevnucujeme jedla ktore mu nechutia, ale skusam nove veci ktore by mu mohli zachutit.
Nikdy mu nedam nieco ine ked sedi pri jedle. ma na tanieri, to sa teraz je. Neskor sa moze jest nieco ine.
Netreba umelo drzat pri stole. iba kym jedia ostatni. mali by ste jedavat spolu.
zamysli sa nad tym ci je naozaj hladna. mamicky casto pisu ze im deti nechcu nic jest, ale potom doplnia ze dopoludnia zjedia 2 sladkosti, chrumky atd.
co sa tyka spania, mas nieco dolezitejsie ako zaspavanie s dcerkou? nesnaz sa od toho utiect za zehlenim alebo serialom, mas iba 1 dieta podla pasu, takze si mozes dovolit byt pri nej. Aj moj syn to vyzaduje a nevidim v tom problem.
do mojej 5 rocnej nemozem zasa dostat ovocie, ale nepovolim, max. vydrzala do siedmej vecer nejest a potom do desiatej vkuse vsetko, ovocie, obed, vecera jedla
@zuzkasonicka anechýba jej železo,moja nechcela papať apo krvných testoch sa zistilo,že je málokrvná.teraz sa tak rozpapkala,už som spokojná.
moja zje celkom pekne, ale mna rozculuje, ze ju musim krmit....proste nie a nie aby jedla sama. Ak to do nej strkam, tak poje...sice so sebou sije, sadne si, cupne, pochodi, vrati sa.... Ma 3 roky a 3 mesiace, ale myslim si, ze v takom veku by sa mohla sama najest...ked moja druha, co ma rok a 3 mesiace, zje sama polievku, maso, zemiaky, cestoviny, ovocie.... Tak aj ta starsia by mohla, ci?
Môj syn tiež nie je veľký jedák- pri takmer 110 cm má 15 kg a teraz je aj po chorobe. Len viem, že som ho nikdy nenútila, lebo on by sa rozplakal a skúšať, kto z koho ma nebaví, lebo by sa trápil aj on. Keď si vymyslí napr. pri obede, že on nechce zemiaky, ale ryžu, tak mu len poviem, že ryža bude inokedy, teraz sú zemiaky. Poplače si, omieľa dokola to isté, ja mu na to- nejedz, nemusíš, môžeš ostať hladný, my sa ideme napapať. Keď budeš chcieť, tak príď, radi ti dáme papať. Tak si to potom rozmyslí a nakoniec niečo predsa poje. Ale nevyrábam pre neho osobitné jedlá, žiadne blbosti, len aby nehladoval. To nie. Ale napr. keď mi povie večer- nieco by som spapal- ja že čo? tak mi nadiktuje chlebík, nátielku (má rád tie smotanové), papliku a padalajku, poprípade zeluchu, tak to spapá pekne, ani do taniera sa nedíva.
Na neho platí stratégia- moc neponúkať, vypýta si sám. Alebo pomáha, keď mu už dovolíme samému ostrým nožom krájať ovocie- banány, jablká atď- to si vyrába šalát, teda aj pre nás, dá to nakrájané ovocie do misky, vezme si napichovátko (teda špáratko) a takto to papá. Našťastie, ovocie má veľmi rád. Keď nevládze, tak nezje všetko, ale náramne sa mu páči byť trochu samostatný pri príprave jedla.
Ak chce niečo nezdravé, tak mu dám napr. trochu čokolády, ale nie veľa. Má teraz také obdobie, že ukazuje, aký je silný- takzv. svalič- to ometá tenkými rúčkami a ukazuje nám, aký je silný. No a keď mu dávam niečo jesť, tak mu pripomeniem, že napr. z tejto zeleniny budeš svalič a napr. z týchto čokoládok svalič nebudeš. On zatiaľ na takúto stratégiu reaguje pozitívne, tak som rada, že mu občas chutí jesť to, čo je zdravé.
Inak ho fakt do ničoho nenútim, jesť si pýta sám. 😀
@zuzkasonicka Dobry den, ako ste nakoniec dopadli s tym jedlom? Ja take nieco riesim teraz s 5 rocnou dcerou.
@pinakolada 😄 jaj to boli časy. Dnes je veľká pubertiacka. Ma 12 rokov. S jedlom je to stále rovnaké 😄🙈
Ale prežila a ja tiež 😂🙊
S odstupom času dám jedinú radu:
Nenutiť nedoprosovat sa, nevyhrážať. Príde to samo. Skutočne. Ostanú jedla ktoré bude odmietať ale zlom nastane. "Správajme sa pekne, dieťa sa samo prida" toto platí aj pri stravovaní 👌
Jedzte spolu to čo ma dieťa na taniery majte aj vy.
Prajem veľa trpezlivosti, úspech sa dostaví...🤗
@zuzkasonicka
Ja uz som zúfala s mojou 4 ročnou dcérou. Vždy bola nejedlík, ale teraz už to je extrém. Predtým zjedla aspoň rohlík s džemom alebo nutellou, ryžu so šťavou a troškou mäsa, proste pár jedál. Ale teraz mi už odmieta úplne všetko, dokonca aj rohlík s nutellou je pre ňu mučenie. Nedávam jej na výber, buď zje toto alebo nič. Nechám ju aj hladnú, ak nechce jesť, ale i tak to nepomáha. Keď jej vezmem tanier, že nech ide teda preč, tak začne vrieskať, že ona je hladná, že chce jesť. Ale i tak ďalej kňučí, fňučí a neje. A to jej ponúkam len jedla, ktoré predtým jedávala. Dokonca už ani v škôlke neje. Že zje ráno iba suchý kúsok chleba a to je všetko. Žiadne máslo, pritom ako 2 ročná ho jedla aj bez chleba. Žiadna pomazánka, džem, omáčka, zelenina, už proste fakt vôbec nič. Len pohár teplého mlieka a ešte vývar, keď ju nanútim. Už uvažujem, že ju vezmem k lekárke. 😔 Viem, že ju nemám nútiť, ale ona aj keď je hladná, tak si nevypýta a radšej sa hodí nervózna na zem. A keď jej položím na stôl, tak nič nezje, aj keď je hladná.
@zuzkasonicka u nás dcéra našťastie pekne papa. Od prvých prikrmov je náučná na zeleninu, ovocie. Iné mamy sa, pýtajú, že ako je to možné, že nám zje rajčiny, papriku, uhorku, šalátik, kapustu? No preto, že keď sme jedli, tak sme sa snažili jest všetci spolu, čo sme mali my, dostala ochutnať aj ona. Samozrejme, nie keď bola babo.
Samozrejme, že ma aj ona jedla, ktoré jest nechce, no to ju nenutim. ( napr. Šunku, salamu- to jest ani nemusí)
Raňajky jest nechce doma, no v škôlke spapa aj šunku, ved trocha neuškodí... 😀
Hlavne to chce vydržať a nenuti dieťa nasilu..... Keď je hladné, tak zje, držím palce
Ozaj a nie he to tým, že tak dlho kojena. Všimla som si, že tieto deti mávajú problémy s papanim.... 🤔 ( netvrdím, že to tak 100 percent e je, len ze som si to už v mnohých prípadoch všimla)...
@veronka036 viem, že staršia téma ale ako ste prosím dopadli mám to isté s 3rocnou v škôlke len suché pečivo doma 2druhy polievok žiadne mäso príloha len zemiaky boli sme aj y lekárky brala 2mesiace železo s tým že má všetko super. Úprimne som už zúfalá keď jej ponúkam ochutnať niečo nové ani neotvorí ústa alebo sa vie až napnut už si ma zavolala aj riaditeľka škôlky čo som s tým v poriadku že im neje celý deň či nechcem ísť za psychológom príde mi na to ešte strasne mala ale zrelá na psychiatriu som už aj ja má staršieho brata ten zje všetko.
@zulina1930 Zdravim 🙂 tak moja dcerka ma uz teraz 6, papa uz lepsie, ale v podstate vzdy len par druhov jedal. Ja som sa s tym proste zmierila. Cim viac som s tym ja bojovala, tym to bolo horsie. Aj moja detska lekarka mi povedala, ze dcerka je zdrava, ziva, ze je proste nejedlik, ze dieta vie, co a kolko potrebuje. Ja som praxovala v materskej skole a tam bol chlapcek tiez 3 rocny a jedol len suchy chlebik, nic viac. Aj doma takto jedol. Moja mama pracuje v skolstve a vravela, ze polovica triedy nic neje. Medzitym sa mi narodil syncek, do 2 rokov jedol vsetko, tak som sa tesila, ze aspon jedneho jedlika mam, no po 2.roku tiez prestal jest. Ale proste som sa s tym uz zmierila, zacala som respektovat ICH potreby, nie moje predstavy o ich potrebach a proste im davam len to, co viem, ze zjedia. Nedavam im na vyber, ci chcu to alebo to alebo tamto, len im proste polozim na stol to, co zjedia a oni postupne sami od seba chodia a okukavaju, co jeme my s manzelom a uzobavaju, ochutnavaju, ked chcu. Ako sa hovori, este neumrelo dieta od hladu, ked je doma plna chladnicka.
Zo skolky tiez neustale pocuvam, ze dcerka nechce nic jest, polievku ziadnu nezje a hlavne jedlo povyjeda len ciste cestoviny, ktore sa nedotkli omacky, cistu ryzu, mäso ziadne a v piatky sladke jedla zje. Oni ju tam strasia roznymi trestami. Ja som uz proste pochopila, ze dieta, ked je skutocne hladne, tak sa naje. Aj minule sa mi len povrtali v ranajkach, viac toho skoncilo na stole a pod stolom, nez v bruskach, tak som im obed dala az o 15.00 a dcerka, co nezje ziadnu polievku, si sama od seba vypytala 2 misky polievky. Skuste sa prestat bat, ze umrie od nedostatku zivin, ked nebude nic jest. Oni skutocne vedia, co im staci. Natlak vyvola len protitlak. Nebojte, vyrastu z toho. Davajte jej len to, co papa, ona si postupne, ak nebude citit natlak, zacne uzobavat od vas. Ak je zdravucka a energicka, tak to skuste prestat riesit. Lepsie tak ako naopak, poznam mamky s detickami, ktore su naopak zavisle od jedla a rodicia musia schovavat jedlo, pretoze zacinaju byt obezne. Prajem vam vela sil a pozitivnej energie, aby ste to spolu zvladli 😊 a hlavne zdravicka 😊
ved ju nechaj vyhladovat, uvidis 😉