4,5 ročný syn nechce papať

vladkabalazova
5. nov 2021

Ahojte v poslednom čase sem často píšem pretože viem že určite aspoň jedna z vás mamičiek sa stim už stretla.Mam 4a pol.rocnehoho syna a on mi máločo spapa niekedy ho musím nútiť no on aj tak odmietne niekedy nezje ani raňajky obed trošičku a večeru tiež nič a ide spať hladný neviem už čo mám robiť som z toho zúfalá pretože je dosť chudunky meria okolo 110cm asi viac váži len 15kg.a tých 15kg ma dva roky neviem čo mám robiť aby začal pekne papať niekedy mantake chvíľky že s chuťou sa napapa ale to len zriedkavo neviem že či je chýba vo mne lebo sa mu snažím vyhovieť varím to čo má rád on a my sa prispôsobujeme jemu alebo my si zvlášť a jemu napr.spagety to vždy zje nepovie že nechce ale aj tak nezje celý tanierik je viac na sladke ako na varené napr.palacinky a také na raňajky mu dám donut s jogurtom alebo vianočku z maslom a džemom alebo čistý jogurt alebo ešte cereálie myslíte že som zlá matka a je to moja vina?

pribinak
5. nov 2021

@vladkabalazova ak zje na raňajky donúti s jogurtom, tak to je mrte cukru, ale že mrte. Veľmi nevhodne pre dieťa

vladkabalazova
autor
5. nov 2021

@pribinak A máš prosím ťa nejakú radu že napr.co mu mám na raňajky dať?keďže on je viac na sladke je dosť vyberavy nechce hoc čo zjesť tak ja preto tak aby nebol hladný mu dám to čo chce

daniela1911
5. nov 2021

@vladkabalazova tak aspoň alternatívu, upeč mu babovku, alebo tvaroh s ovocím alebo niečo pod. Nie kupovaný donut, kde je palmových olej a neviem čo, to je ešte horšie ako sacharidy.

vladkabalazova
autor
5. nov 2021

@daniela1911 oki a čo napr.puding?lebo to aspoň zje aj krupicu zo skoricou

chrumka333
5. nov 2021

@vladkabalazova no to podľa mňa nerobíš dobre ak mu dávaš len to čo chce, len aby nebol hladný.... Ako sa potom naučí normálne jesť? Sladké kupované by som úplne vylúčila, takisto nevariť extra. Môj má 1,5 r a papa to čo my. Držím palce

vladkabalazova
autor
5. nov 2021

@chrumka333 ďakujem no môj malý je taký že keď nechce jesť a ja ho nemusím nezje nič celý deň ani večer a on je proste chudý strašné a mne to nerobí dobre je ho takého vidimaspon keby pribral to kilo ale on za dva roky má stále rovnakú vahu

gilmorka
5. nov 2021

@vladkabalazova a s pediatrickou si to riesila?

daniela1911
5. nov 2021

@vladkabalazova ako podľa toho čo píšeš, zje všetko, len sladké. Zamerala by som sa na ostatné zložky, vlákninu, bielkoviny.
Tiež mám nejedáka a bojujem každý deň, tiež jej dávam x jedál na vyber, ale nie z takýchto. Keď nezje raňajky, dam jej ovocie..
Keď počas dňa zje varené aj ovocie a zeleninu, môže aj sušienku. Ale ona sladké celkovo nemusí. Ale skôr sú dni, kedy zje zo všetkého tri lyžičky a žije. Je Ok 🙂

vladkabalazova
autor
5. nov 2021

@gilmorka rieslia samozrejme ona mi povedala že skôr ide do visky predpísala aj taký sirup vizivovy doplnok na chud do jedla ale nepomohlo ani to

vladkabalazova
autor
5. nov 2021

@daniela1911 tak to ja by som bola rada keby aj môj bol na varené ale aj môj zje napr.mrkvu kúr.vyvar ovocie ale on je viac na sladke ako na varené aj keď varené tak také čo má rád on napr.kur.strispy z hranolkami a kečupom hod dog špagety ten kúr.vyvar brokolicu má rád karfiol ale on zje toho naozaj že málinko

pribinak
5. nov 2021

@vladkabalazova nie, proste na raňajky keď ho napraces sladkým na zvyšok dňa pokial nemá nejaký výrazný fyzicky výkon tak už normálne jesť nebude
Na raňajky proste chlebík šunku syr, natierky, kasu, vajcia, ….
Však ok daj mu aj sladké na raňajky, ale nap 1-2x týždenne

daniela1911
5. nov 2021

@vladkabalazova moja tiež, má síce 2r, ale tiež moc nezje, ale lubi ovocie, zeleninu, tak keď nezje maso, má toto..
Pomaly sladké obmieňaj za alternatívy. Dam mu biely jogurt, doňho ovocie pomixuj, tým sa osladi. Tak isto tvaroh s ovocím. Na ráno môže byt aj kvalitná obilná kaša, tiež mu to dostať ovocím. Ale zvyšok dňa už by som sladké nedávala. Okrem ovocia.
Musíš skúšať, o tom to je. Naprikald - moja má rada omeletu z vajíčka na troche masla. (Nema rada praženicu, ani vajce na tvrdo).

ivka27101
5. nov 2021

Môže mu chýbať železo pri ňom je znížená chuť do jedla. Skúsila by som spraviť na to krvné testy.

chrumka333
5. nov 2021

@vladkabalazova a co pije počas dňa?aký máte režim? Koľko času trávi vonku? Pri TV?

mariaveronikag
5. nov 2021

Tiež mi napadol nedostatok železa...a keďže má 4,5 roka, nemohli by ste mu skúsiť vysvetliť, že keď bude poriadne papať, bude mať viac sily behať...nájsť mu tiež nejakú dobrú fyzickú aktivitu : bicykel napríklad, potom isto vyhladnie. A sladkosti na raňajky nie sú v poriadku.

kukikuk1
5. nov 2021

určite nie si zlá matka, to čo píšeš, že dáš na raňajky, teda vianočka, jogurt, cereálie je podľa mna ok, aj moja dcéra má radšej sladké raňajky, slané len občas, neviem ju nijako prehovoriť.. NIe vždy to ide ""nasilu""...skús kompromis, daj si napr. párok a potom dostaneš aj vianočku. Každé dieťa je iné, a ty sama vieš, čo na neho platí a čo nie, na čom sa viete dohodnúť, na čom nie. Držím palce, len trpezlivosť treba, stále ponúkať, skúšať dookola a prispôsobovať sa. Hlavne aby sa pomaličky začal rozjedať a potom už bude aj hladný a bude si pýtať sám. A začala by som podávať aj vitamíny zo skupiny B, ak už doktorka tak nepovedala.

lalenka33
5. nov 2021

Kuracie stripsi s hranolkami, hot dog, donut..kto ho na takéto jedlá naučil? Keď ho od malička kŕmiš ,,fastfoodom" , tak ti normálne jedlo nikdy jesť nebude. A ešte keď vie, že mu ho dáš aby niečo zjedol.

vladkabalazova
autor
6. nov 2021

@chrumka333 pitný režim má v poriadku napr.caje občas Granko alebo čisté mlieko 100%dzusi

vladkabalazova
autor
6. nov 2021

@vladkabalazova Aj cistu vodu mu davam

vladkabalazova
autor
6. nov 2021

@kukikuk1 dnes je to čosi lepšie napadlo ma že vždy mu na raňajky budem nejako tvarovať napr slniečko z niečoho alebo mačku tak som mu z chlebu urobila tvár mačky zo sálami oči nos zuby a spapal ale nie celé a potom som mu urobila druhú variantu z jogurtu piškót a z jedného bochanku ale nie celého a papa pekne

sapetka
6. nov 2021

@vladkabalazova poradila by som sa s pediatrom. Tieto stravovacie navyky si v nom vypestovala sama. Ovocie a zeleninu neje vobec? Velmi zle ho stravujes prepac ale v donate kolacoch nie su ziadne vitaminy len kopu cukru. Skus mu urobit ovsenu kasu s mliekom a dat do toho ovocie. Ryby maso neje vobec???

belllinka
6. nov 2021

Velmi chudobna strava. Davas mu iba prazdne kalorie bez vyzivovej hodnoty. Ake mu davas jogurty a cerealie?
Tu pomoze asi iba unavit ho sportom, vyhladovat a zacat konecne normalne varit. Maso, zelenina, ovocie, strukoviny, syry… a striktne vylucit sladkosti. Aj sladene caje a dzusy. A nepolavit

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marianarem
6. nov 2021

@vladkabalazova Je mozne aj to, ze sladene napoje mu davaju pocit nasytenia a potom je menej hladny. 100% dzus je velmi sladky, Granko tiez, caje neviem, ci su sladene. Moj tiez nie je fanusik cistej vody, davam mu stavy a caje, ale bud je to caj bez cukru, alebo naozaj velmi zriedena stava (zhruba 1 diel stavy : 4-5 dielov vody).

henka123123
6. nov 2021

Moj na 4 roky tiez ma 15.5 kila uz dlhoooo. Ale je nonstop v pphybe skace leze beha...jedava napr...kazde rano ma teple granko v plnotucnom mlieku...potom na desiatu mava jogurt..obed mava normalne co varievame maso ryza zemiaky cestoviny.atd zje vsetko okrem karfiolu a brokolice do toho ho nenutim (ked nechce nahodou jest obed ine nedostane-ale to je malokedy.sa naucil ze zostane hladny)olovrant mava chleba so salamou alebo sunkou syrom a nejaka surova zelenina alebo banan jablko vyziva atd...a na veceru polievky mava hlavne vyvar lubi alebo parky alebo zas nejaky chleba ked ho nemal na olovrant...pocas dna pije hoxico vodu.dzus.malinovku....pocas dna mu dovolim aj nejake tycinky alebo chrunky sem tam aj cokoladu atd a berie rybi olej a vitaminom D a po nom este viac zje..plus cebion mu davam

henka123123
6. nov 2021

@ptmt1011 ahoj prosim ta ten karfiol brokokivu davas v surovom stave? To ma nikdy nenapadlo som z domu zvyknuta toto len vo varom stave jest moj prave tieto 2 odmieta ale v surovom stave som to neskusala..ostatnu zeleninu zje paprikumrkvu a uhorku salatovu miluje

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
didi2102
6. nov 2021

@vladkabalazova môj syn 3.5r tiež problém z jedením, má 12,8kg a je ako spageta , ja mu tiež dávam čo má rád , aby sa brucho rozťahovali,snažím sa to striedať a niečo pridať,už som sa s tým zmierila,dôležité je abyzjedol aspoň kúsok,napr my máme vývar ktorý zje napr 4x do týždňa 3x je iná polievka,má rád tiež sladké tak napr 2dni mäso ktoré nezje,2dni sladké ... Toto pochodu iba mama ktorá má nejedka