ahojte maminky, moja trojročná dcérka strasne malo papá. Na raňajky(čo je zaklad dňa) vypije pohar čaju, alebo kakaa, a zakusi len troška do pečiva. A povie , že ona nieje hladná už. Na obed zvykne každý deň papať polievočku(stále obmieňam ingrediencie, aby mala dostatok zeleninky a tak. ), no a hlavneho jedla sa dottkne maximalne jazykom ☹. A večera? tak tam len mi odvrkne , žýe nieje hladná. Vypýta si len jeden, až dva pohare mliečka a to je všetko. Snažím sa jej nedavať sladkosti samozrejme, ale niekedy ani sama nezbadam, a už ju vidim so sladkosťou. Medzi hlavnymi chodmi dňa samozrejme jej davam aj desiatu a olovrant- zje aj dva krémiky , ovocie tiež papá. U lekara som s nou bola, a krvne testy su v poriadku.predpisal jej peritol, ale z toho bola dosť malátna, čo aj lekar vravel, že sa môže stať, tak som jej ho prestala dávať. . Na svoj vek váži len 12,5 kila. a je vyššia ako iné detičky. Od stredy som ju dala do škoôlky a obávam sa ako to tam je s tou stravou pre ňu. učitelky vraveli že papala, ale nie veľa. Neplače , ale je to ešte pre ňu nové byť skoro celý deň bezo mňa. Budem rada za vaše pripomienky, rady a skusenosťi s vašimi ratolesťami. Dakujem
@bobika492009 asi to bude zniet tvrdo ale nechala by som ju vyhladovat 😒 na ranajky by spapala alebo nie dostavala by len tekutiny (nie mlieko!!!) do obeda by nedostaal okrem pitia nic!ak by nezjedla ani obed nedostala by ani do vecere vobec nic okrem tekutin(nie mlieko!!!)a vsetky @ani sa nenazdam a ma sladkost@ prec z domu!!!z oci ! vobec nic!hlad je najlepsi kuchar 😉 a za kazde zjedene hlavne jedlo,by som ju odmenila nejakym vybornym ovocim-jahody,cucoriedky ci maliny...nieco vynimocnejsie ako "obycajne" jablcko...alebo ty sama vies ake ovocie jej najviac chuti 😉 u naas tento system zabrak a to ich mama protestantov dvoch 🙂 dokonca u nas plati aj zasada...ked sa hras pri jedle jest uz nebudes...bud sa papa alebo sa hra a obaja si dva x rozmyslia ci sa idu najprv hrat alebo papat 🙂 je to na kazdom zvazeni co sa rozhodne riesit,ja som to poriewsila takto ...ale urcite funguju aj jemnejsie metody no u nas zabraal do 3 dni 🙂 drzim prsty nieje jedoduche naucit deticky niektorym zasadam ktore potrebujeme aj k zivotu 🙂
@bobika492009 ja si myslim, ze vaha je v poriadku. Moja vazi 11,7 kg a to ma 38 mesiacov. Niektore deti jednoducho nedonutis a moja hoci do nej cez den natlacim podla mna dost, proste pribera iba slabo...
@liave reci ako vyhladovat mozno platia na deti, ktore maju nejedenie iba ako truc. Deti, ktore jedlo nevyhladavaju, staci im zopar lyziciek a hned su plne ani vyhladovanim nevytrestas....Iba kto take dieta ma doma to dokaze pochopit...
ona je z tych detí, čo jej naozaj stačia asi par lyžičiek a už je najedená. Aj ked si myslím , že to takto spravne nieje. 😒 skúšala som to bez sladkostí, aj bez mlieka a nič nepomohlo. Nemôžem povedať, že neje vobec, ale naozaj toho zje minimum. Sú dni, kedy zje len polievku a par krat ukusi do chlebíka ☹ . A mozem sa jej vyhražať aj nemocnicou ked nebude jesť, alebo že budem ja plakať ak nebude papať.. proste mi len odvrkne, že nieje hladna , že oa už papala a ja sa aj nahlavu mozem postaviť a neprinutim ju . 😖. Stale sa jej dokola pytam, či nieje hladnučká. Chodím po byte s miskou jedla a nahaňam ju . A netrva to par dní, alebo tyzdnov. . takto je to s ňou stále, od kedy začala papať prvé jedlá. Pričom som ju stale učila jesť na jednom mieste, a aby sa naučila čo su raňajky, obed, večera. .
@bobika492009 nerob si starosti,nech zje tolko kolko chce myslim ze mala najlepsie vie ci jej to staci,ved ona sa rozpapa v skolke ako moj david,kym on vypil mlieko dve triedy sa vystriedali 😝 ked ma rada chlebik tak urcite by bolo lepsie keby bol celozrny taky fajny..mozes skusit ryby tuk,na lyzicku.alebo cukrovu melasu tiez obsahuje vela vitaminov a mineralov..
@bobika492009 nuz ja by som vynechala to mliecko asi 😒 podla mna ju to viac nasiti a preto nema az taku potrebu normalneho jedla ...na druhej strane pokial je mala psokojna a nechybaju jej ziadne vitaminy ja by som to asi potom teda neriesila 😅
@sisaha ono v tom vyhladovani nejde o trest ,ale skor o to aby dieta jedlo kedy ma a co ma...a to nireje truc podla mna len zly stolovaci navyk 😅 z uhlu mojho pohladu 😉 mozno sa mylim ...
@zuzana76 moj tiez papa ako maciatko, a pritom ma na 1,5 roka 12,5 kg..pri vyske 90 cm. je to podla vas ok? je to taka spagetka. s jedenim mame dost problemy..ked bol mladsi,papal tak, ze sme mu davali hracky..a cim je starsi,tym je to horsie. je problem ho niecim zabavit..uz nepomozu ani mobily ani kable..vystriedali sme uz vsetky kuchynske naradia. 😢 niekedy zje len 4 PL hlavneho jedla..a potom uz neotvori usta ani za neviem co.. 😖
zabudla som pripomenut ze ho este kojim..pred spanim a v noci niekedy 1x niekedy aj 2x co je dost na 1,5 roka asi..
@bobika492009
Tak presne toto sme prežívali aj my. Naša malá skoro nič nejedla. Ona dokázala nad tanierom polievky presedieť aj 2h a zjedla iba 2lyžičky. Bola som zúfala. Boli sme aj u Dr. tiež sme dostali peritol ale asi iba raz som jej ho dala a pamätám si že sa mi s toho dogrckala. Tak potom som v lekárni kúpila Pediakid (http://www.mojalekaren.sk/pediakid-na-chut-do-j...) kukni na link je to super sirubček. Brali sme ho asi 2m začala celkom dobre papať. Potom som ho vysadila a bola v pohode.
A teraz musím poklopať papá všetko a ešte si aj vypíta no radosť pozerať 😲 😲 😲
Netráp sa keď nieje nejaká malátna a netrčia jej kosti tak jej to asi proste stačí. Viem čo prežívaš ja keď som počula ostatné mamičky ako hovorili že čo všetko jedia ich deti tak mi bolo do plaču 😖 😢
A o váhu sa tiež nestresuj moja má 3r a 1mesiac a váži necelých 14kg ale menia už 109cm 😕
Tak sa držte 😉 😉 😉 😉
@bobika492009 - nasa mala jedla malo, odkedy jej zistili podfunkciu stitnej zlazy a dostala lieky, tak papa prvy raz v zivote poriadne... Mozno je to nieco, co by este stalo za to otestovat.
@bobika492009 papá čo jej chutí a nenanútiš.....viac.....môžno nemá pocit hladu/ja som ho tiež nemala/ 😝 .....je dobré keď pije mliečko a trocha sladkosti jej tiež neuškodí.......na raňajky ste neskúšali neaké guličky do mlieka? aspoň trocha ju to zasýti.....obed by som vyriešila na 2krát- najprv polievku a po30-60 min. druhé jedlo ........či tak nezje viac.....alebo medzitým spánok a tak druhý chod..... na 1 večeru neakú hustejšiu polievku alebo krupicovú-kukuričnú atď kašu.....a potom pred spaním miečko.....deti v jej veku v pohode aj fľašku mlieka vypijú a mamky sú radi že piju mliečko..........môžno v škôlke uvidí ako deti papajú......no neradila by som učiteľkam priveľmi ju nútiť do jedla. 😲 .............aj sirup pikovit je celkom dobrý............a ešte aké jedla má rada.....zje kapustu, knedľu, guláš, ryžu, buchty........?
Boze baby....ja mam akych tuckov oproti vam 😅 ..../myslim to obrazne, bo su vysoki/
nasa ma 2,5 roka a 15kg...Misko ma rok a 2 mesiace a ma 11kg... 😕
jedalnicek....no, ani neviem, ci sa mi oplati pisat....oni vlastne jedia 1x denne - cely den....ranajky, desiata, obed, olovrant, vecera....a to Dominika este k tomu pride ze maminka, papala som....zbehne si do zahrady, co jej chuti sa naje a pride si len tricko vymenit....alebo staci, ze niekoho vidia s jedlom, hned su pri nom a zas do seba nieco tlacia....
@bobika492009 Moj syn bol tiez vzdy velmi priebercivy jedak a velmi stihly. Ked bol mladsi tak som ho vzdy nahanala s miskou a lyzickou, jeden cas pozeral aj telku pri jedle, citala som mu rozpravky, krmila ho, tiez som vzdy vyberala tie najkalorickejsie jedla, ale aj tak sa mi nezda ze potom nejak pribral, proste bol vzdy stihly. On mal energie aj za piatich a vsetko vybehal. On ani neje sladkosti, raz za cas si da lentilky ak ich mame, a jeho oblubena zmrzlina je citronova. Teraz ma 5 a pol roka a 16 kg, co je dost malo. Zobrala som ho aj na krvne testy a vsetko v poriadku, robili mu aj test na stitnu zlazu a vit D. Mne lekarka tiez hovorila ze pokial chodi pravidelne na vecko a tiez ak nie je malatny, alebo unaveny, tak je vsetko v poriadku. Ak sa pozries po ihrisku, niektore deti su proste stihlejsie.
Monzo skus malej pripravit hustejsie polievky, alebo vynechat polievku a dat iba hlavne jedlo. Niekedy sa moj syn napil vody alebo dzusu zmiesaneho s vodou pred jedlom, on si tak zaplnil zaludok a potom uz vela jest nechcel. Teraz mame pravidlo ze pri obede a veceri najprv spapa a potom moze mat napoj. Samozrejme moze mat vela tekutin pocas dna.
vacsinou maju mamicky problem, ze deti nechcu papat..my mame problem opacny..nasa ninka by len jedla, normalne ju musime obmedzovat..sladke jej davam malo, samozrejme pyta stale, a to nehovorim ze na navstevach jej vsetci pchaju sladke, napriek mojim zakazom, taktiez mama, sestra a potom jej jak zmyslov zbavena, nic ine nechce, len pyta "sladuške".. ma 25 mesiacov a 13 kilov a 88 cm...dost podla mna..
@zuzkalenka Dakujem za radu. A ten sirupček je na predpis, alebo si ho kupila bez receptu. Davala si ho každý den ?
@anjelicek26 Co je to ta podfunkcia??? . predpokladam, ze to musi poslat na vysetrenie lekar . DAkujem za info
@bobika492009 moja bude mat o chvilku tiez 3 roky a vazi cca co tvoja, resp. este trosku menej a tenka je ako slamka. S jedlom nie je velka kamoska, teda naje sa ako tak, ale len veci, co ma rada 😅 co u nas v praxi znamena dookol ryby a cestoviny,ale ako zacala chodit do skolky, vraj celkom pekne zje obed aj olovrant 😉 vyhladovanie by som neskusala, na tieto "nehladne" deti to vobec nezabera, napr. mojej to vyvolavalo len zbytocnu nervozitu a nemohla som do nej potom uz vobec nic dostat. Ale skus este B vitaminy, podporuju chut do jedla trosku 🙂
Davala som jej aj tie B vitaminčeky,aj vitamín c, dokonca som v lekarni skusila take vitamíny podobne , čo reklamujú v telke marťankov(neviem už presný nazov).. no odmietala mi ich... Ten vitamín B jej davam sporadicky.
@bobika492009 nie nieje na predpis dá sa kľudne kúpiť v lekárni. A dávkovanie je že každý deň po raňajkách a po obede 1ČL sirupu. Nie som si istá ale na obale je dávkovanie ale zdá sa mi že to je tak. Vyskúšaj ho nám pomohol 😉
@bobika492009 - stitna zlaza neprodukuje dostatocne mnozstvo hormonov, nechutenstvo je jeden z typickych priznakov a este aj mnoho inych, len si to clovek s tym rychlo nespoji, hlavne u dietata. Staci ked pediater vezme krv na tsh a ine hormony stitnej zlazy a budete mat odpoved. Alebo sa rovno objednat k endokrinologovi. Nehovorim, ze to musi byt ono - ale moze.
@bobika492009 ahoj, moja 6 ročná je tiež taký jedák ako tvoja. Bola som aj u lekárky a výsledky mala v poriadku. Lekárka mi povedala, že ked nieje unavená a malátna, že jej to asi stačí. Ked bola menšia pila hodne mlieko, tak asi aj to ju zasítilo, ale teraz už ani mlieko nechce. Kamoška mi hovorila, že možno naberá energiu zo slnka, čomu asi čoskoro začnem veriť, lebo fakt neviem z čoho žije. A čo sa týka imunity, tak vôbec nebýva chorá.
@bobika492009 môj synček ma 3 roky a 2 mesiace, váži sotva 11,5 kg, papá pomenej, ale je zdravučký 😀 Odkedy som ho odstavila, mlieka sa ani nedotkol, na raňajky pribináčik, desiata nechce,sem-tam fornetka, obed pred spaním polievka (to zje vždy), po spánku druhé jedlo - problém - skúšala som po dobrom, nechcel tak máme pri jedení položenú varechu (ešte s ňou nedostal, ale má rešpekt) a tak papá 20-50min. ☹ . Pred spaním sa napapá vždy.
Paradox je , že od 2 rokov chodí do škôly a tam vždy všetko zjedol a nebol s ničím problém.Sladkosti sme vylúčili, kúpim mu len za odmenu.Ovocie nechce vôbec - v lete len melón.Nechcem zarieknuť, v poslednej dobe sa nám začalo dariť, trošku aj pribral, tak má odmeny častejšie a on to dobre chápe a vie čo urobiť pre to, aby dostal dobrotku 😅
@zuzkalenka vyskusam urcite.. este tento tyzden zacneme 🙂 dakujem za radu
@mirkakab musim poklopat , ze ani moja mala nebyva chora.. ma tri roky a bola chora asi dvakrat, a aj to som ju nakazila ja. ☹ .. ale inak je hotový šibal.. nezastaví sa a niekedy ani nespi poobede.. Beha po celom byte, chodime na prechadzky . No prinutit ju aspon ,aby co i len troska jedla viacej je uz asi pre mna
nemozne. 😖 ... Skusim ten sirupcek o ktorom sa pisalo vyssie a uvidime .
@bobika492009 ja by som to na tvojom mieste neriesila, kym prospieva, nieje malatna, unavena, bleda, krvne testy pises mala tiez ok 🙂 a uz vonkoncom by som ju nedopovala liekmi 😠
moja je tiez hrozny jedak, od prvych prikrmov, ale uz sa nad tym nepozastavujem. ponuknem, vediem ju k spolocnemu stolovaniu, ak si neprosi, ok, ale upozornim, ze dostane potom az po prechadzke,ihrisku, hre a pod. a to vzdy aj dodrzim. vonku ziadne tlacenie chrumkami, keksikmi ci tycinkami, to vrcholne neznasam.
dnes zjedla na ranajky 1/3 sucheho krajceka chleba (odmietla syr,maslo,pomazanku) a zapila to poharom nesladenho caju. teraz na obed 2 naberacky zeleninovej polievky (robim ako ty hustejsie a zeleniny obmienam), druhe uz nebola hladna (cestoviny s dusenym masom a zeleninou)...to je vsetko. a tak je to u nas kazdy den ☹ , na veceru si da biely jogurt alebo ovsennu kasu a tym to hasne. ovocie sa mozem aj na hlavu postavit, to do ust neda ☹ ale poslednu dobu casto funguje, ked si robime ovocne stavy a potom sutazime, kto skor vypije. tak aspon tak.
ahojte zapojim sa aj ja mam 3 syna a nechce mi papat v skôlke tiez nic moc dnes som si niesla obed domov pretoze nechcel papat doma to iste tiez strajkuje uz neviem co snim,kedysi pekne papal vsetko a teraz nic moc
nedavat sladkosti urcite, vazi podla mna dost na svoj vek, spapa kolko potrebuje, moj ma 2 roky a 9,5 kg a papa tiez zalostne malo