Ahojte, mám syna, ktorý má 3,5 roka. Ako začal chodiť do škôlky, tak prestal normálne papávať. Pýta si len mliečko. Ráno, obed, večer mliečko. V škôlke desiatu a olovrant nespapá vôbec a na obed povyberá aspoň trošku zemiačikov z jedla (ak tam nejaké sú). Na Vianoce spapal len trošku lososa a to bolo všetko. Máte niekto skúsenosť, ako ísť na dieťa, aby niečo zjedlo? Chleba a pečivo odmieta úplne. Polievky zje sem-tam. Na všetko hovorí, že "mamička neľúbim". Sladkosti tie by zjedol (ale obmedzila som mu ich na minimum!). Pomôžte mi prosím, lebo už som veľmi zúfalá. Myslíte, že by to mohlo byť nejakým stresom zo škôlky, alebo má len nejaké obdobie?? Budem vďačná za každú radu a skúsenosť.
@aalexis007 mliecka max pol litra denne, najlepsie len v dvoch davkach, tj rano a vecer. Sladkosti ziadne, sladke vody ziadne. Ale myslim tym uplne ziadne, nie obcas.. a ako pisala zenicka na zaciatku, ponukat,mnenutit. Ak odmietne, respektovat, no nedavat ziadnu nahradu. A vydrzat. Niemo hodinku ponukat zas. Rano ranajky, potom desiata, obed, olovrant, vecera. Koniec. Nic medzi tym. Ziadne odhryznutie sem, odhryznutie tam, aby aspon nieco spapal..a prajem pevne nervy.
Zazila som nieco podobne, to je vojna kto z koho, proste dat rano na tanier normalne jedlo a ak nechce tak nedat nic ine, az obed, ak nechce obed tak az veceru, medzitym nic, ziadne kusky rozku alebo mlieko alebo kusky chlebika, proste nic. Treba vysvetlovat, ze papat sa musi, aby sme rastli a bolizdravi a ze v jedle su vitaminy a tie potrebujeme a samozrejme treba spavit bohaty denny program, aby dieta vyhladlo
Je to vojna nervov, ale treba sa zatat a vydrzat, on urcite nezomrie, zacne jest, ale pomaly
moj maly je presne v rovnakom veku, rovnako vymysla odkedy zacal chodit do skolky, dovtedy srotovnik, len s tym rozdielom, ze sladkosti jedava minimalne, aj preto ze ma atopicky exem a dlho sa s nicim sladkym nestretol. Doobedu casto ficime spolu na jablkach, kiwi a surovej mrkve, ani ho nenapadne pytat si sladke, poobede ma sladkosti, ale vacsinou len doma pecene vyzuba v tomto posviatocnom obdobi. Do jedla nenutim, napr. polievku casto ofrfle, no pomozem mu s prvym sustom a chyti sa, ak nie, tak spolu ratame par lyzic a dost. Druhe popapa, ak je tam maso. Sladke jedla typu rezance s tvarohom, lekvarom, buchty s makom su fuj, moja mama nechape 😀. Ak nechce jest vobec, tak nenutim, dam neskor, ale stopercentne odstriehnem, aby medzitym nedostal nejake ine zahlcovace. teraz je aj problem, ze chceme, aby sam jedol, no je pohodlny a chce sa nechat krmit, tak sa tvari, ze mu nechuti. No je to na nervy. Musime len vydrzat a nepolavit 🙂
@aalexis007 necitala som ostatne odpovede. U nas funguje jedna vec. A to, ked nechces, mozes od stola odist. Ine vsak nedostanes. Cize ziadne mlieko, ziadne sladkosti a pod. Pekne 5x denne. Na desiatu a olovrant viac ako jedno ovocie alebo jogurt nehrozi. Ak si smadny, nech sa paci vodicka. U nas to zabera. Od hladu nepomru a za zopar dni sa to upravi. Potom uz mozu aj ine veci, ale napr. viac ako 2 salonky / 1 kolacik denne nejedavaju. A potom este funguje MM, ked sa skaredo pozrie. To potom jedia vsetko 🙂. Inak aj u nas bolo zo skolky, ze to nechcem, to nelubim, je to zelene a pod. Zial, u nas sa je vsetko, co maju na tanieri. Je ale pravda, ze ked viem, ze nieco nemaju radi, tak im dam symbolicky, ale maju. Je to pre niekoho tvrde, ale u nas to funguje. Dokonca tento rok sme zaviedli preventivne surovu cibulu ako vitaminovu bombu 3x tyzdenne a od zaciatku sk. roka mali max. 3x trojdnovu nadchu. Ale tiez to boli na zaciatku boje.
@aalexis007
ahoj moze to byt aj reakcia na zmenu a stres zo skolky. moj starsi ked nastupil do skolky tak tam 5 tyzdnov nezjednol vobec nic, doma ziadal len mliecko. ked uz jedol potom aj v skolke aspon olovrant, este dlho odmietal tam jest obedy. doma sa nam darilo aspon nieco oblubene do neho dostat, to som mu vzdy davala tak okolo 6tej vecer potom, aby mal aspon "nieco". kym sa uplne "znormalizoval", trvalo to cca 8 mes.
my sme sa vtedy radili aj s pediatrickou, co sledovat (moc, stolicu, spanok, unavu, spravanie) a co doplnat (becka, cecko), boli sme vtedy aj u psycho ze ci ide len o tazsi adaptacny proces alebo uz vaznejsi problem.
u nas teda nastastie len o adapt.proces a napravilo sa to. ale poznam jedno dieta (zo sirsej rodiny), co tazko nieslo narodenie surodenca, odmetalo jest (mal 3r) a skoncil na infuziach.
snad to u vas bude len docasne a upravi sa to. drzim palce.
@aalexis007 neboj sa, to ho prejde, aj my sme si tym presli, ze mala bola len na mlieku a nic nechcela...Oco je riaditel v skolke a vzdy tam ma nejake to deculo co proste ani bohovi jest nechce..a nikto ho neprinuti....
@k_a_j_k_a - fuj, surová cibuľa. Mám na ňu skvelé spomienky, aj na moju mamu a jej liečenie 🙂 Najprv nám robila cibuľové vývary, ktoré sme museli piť, nechutné, ok, ale dalo sa. Potom postupom času vymyslela šťavu z cibule a nakoniec pritvrdila (bola som na 2.stupni ZŠ) a nútila ma jesť surovú cibuľu. U nej sa nedalo vyjednávať, tak som ju proste musela pochrúmať, stála nado mnou pri posteli a ako som ju prehltla, môj žalúdok nevydržal a spolu s cibuľou vyletelo aj predchádzajúce jedlo. Mama si čosi tiež odniesla, okrem iného aj vedomosť, že môj žalúdok surovú cibuľku neprijíma 😀 Dodnes....
@aalexis007 tak ako ti tu radia ostatné -predložiť jedlo, ak nezje, odniesť a do ďalšieho NIČ. ba čistú vodu, žiadne sladkosti, ani sladené nápoje. A ešte niečo - syn NIKDY nesmie mať pocit, že to, že nič nezjedol, alebo jedol málo ťa naštve. Potom to použije ako zbraň a bude ťa tým vydierať. Dnes je to ohromná móda, lebo maminy podľahnú a radšej dajú deťom sladkosť, banán, ďalší jogurt, len aby aspoň niečo zjedli. Nepredkladaj mu jedlá, ktoré vyslovene neznáša, každý má právo niektoré jedlá neľúbiť. Neviem, kedy nastúpil do škôlky, mohla by to byť forma prostestu - len to by odmietal aj sladkosti....takže zrejme skúša, čo to s tebou urobí. Daj mu najavo, že nič. Zlepší sa to, držím palce, aby to bolo čoskoro.
@dahra ale my nejedavame tu cibulu samu. To by som ani ja nezjedla. Aj ked mladsia mala take obdobie. Pekne na chlebik na drobno pod sunku alebo syr, do salatu, do placky a pod. Ale vychadza to tak, ze na jedenkrat ma kazda dcerka 1/2 stredne vacsej cibule. Tie odvary a pod. nechutia ani nam. Ja mam inak dost, ked davam detom na dychanie na noc ked kaslu do izby pokrajanu cibulu. Este dva dni potom je to tam citit a to vetram.
Ďakujem Vám všetkým za rady. Je to naozaj náročné. Skúsim to tak robiť R,D,O,O,V a medzi tým nič a ak nezje, tak nedostane nič. Lenže on kričíííííí, pokiaľ nedostane mlieko. Sladké vody mu nedávam vôbec (to nemal ešte nikdy), pije len čistú vodu, alebo nesladený čaj. Sladkosti vynecháme úplne. Fúúú, tak to bude fuška.
A najviac ma trápi to, že nechce žiadne pečivo, chleba - ten mávajú v škôlke na desiatu aj olovrant - takže to vyhadzujú preč. On tým pádom celý týždeň - ráno vypije mlieko a v škôlke má až obed, z ktorého aspoň čo to zje (aspoň dúfam) a potom je až doma okolo 15:00. Myslíte, že mu to stačí?
@sissy27 to som si práveže myslela o davovej psychóze, ale ostatné deti pekne papajú a on nie.
@monyccka prečo mliečka max. pol litra denne??? Nemôže viac???
@saurian aj som rozmýšľala, že by som zašla k Dr. ale skúsim ísť na neho nejako inak a potom uvidím. A stolicu má každý deň, ciká tiež normálne, unavený nieje - on je hyperaktívny od rána do večera, a dávam mu béčko aj céčko.
@mamavera a musím hlavne popracovať na sebe - lebo som vytočená, keď nechce jesť.
Ďakujem Vám všetkým. Napíšem časom, že či sa to zlepší. Idem bojovať 🙂
@aalexis007
ahoj nas je tiez hyperaktivny, ADHD ma aj diagnostikovane. neviem vsetko som necitala, ale pozor na to mliecko aby ho nemal v extremnych mnozstvach,
no vlastne pediater kazal sledovat bezne veci - moc, stolica - farba, konzistencia, pravidelnost, spanok - kvalita, pravidelnost, unava - ci nie je pocas dna nadmerne pritomna.
ono casto deti aj zdrave, ale najma tie s nejakymi vyvinovyimi poruchami alebo nachylnostou na ne (napr ADHD), mavaju tazsie reakcie na zmeny. na mojho najprv nic neplatilo, on bol dokonca tak v jednom obdobi v septembri po nastupe do skolky, ze si dokazal psychicky vyvolat zvracanie ked mal nieco jest, na neho neplati kricat lebo je velmi citlivy, hned by sa rozplakal, treba naozaj intuitivne (a ty si drobca poznas najlepsie) skusit najst sposob ako ti doma nieco zje. najdolezitejsie je aby pil. a ked doplnas vitaminy tak aspon nieco aby doma vzdy zjedol, aj keby to mal byt suchy rohlik ci chlieb. ono davova psychoza u deti je pekna, ale na niektorych nezabera. inak, nas aj vtedy schudol 2 kg, ale na zdravi sa mu to nijako neprejavilo. drzte sa, to zvladnete.
@aalexis007 mlieko ho zasýti, je to potravina a nie tekutina, preto nebýva hladný... ale ako sama píšeš - stolicu aj moč má v poriadku, unavený nie je, chorý tiež nespomínaš že by bol nejak často, takže zjavne mu to stačí... a nebojuj - len zatni zuby a vydrž 😉 viem aké to je, keď máš pocit, že takto to dieťa nemôže prežiť, ale ak ti napíšem, že u mňa to trvalo do cca 15rokov a u mojej dcéry sa to výrazne zlepšilo v 10, budeš kľudnejšia? 😉 bodaj by sme my dospelí mali toľko rozumu čo deti, že budeme jesť len toľko, koľko naozaj potrebujeme - skrachovali by všetky firmy na výrobu zázračných preparátov na chudnutie 😀 😀 😀
@aalexis007 pol litra mlieka je dost na to, aby si naplnila potrebu vapnika a je to horna hranica, aby ti dieta este nieco vladalo zjest. Ja sama ranajkujem mlieko a poviem ti, ze skor ako dve hodiny po trojdecke mlieka nebyvam hladna. Ak teda dostane tri-styri kart denne 3 deci mlieka, je jasne, ze viac nezje. Je syty. A dalsi problem je mozno v tom, ze je nauceny, ze po prichode domov sa napapa. Takze by som mu zrusila domace olovranty, olovrant je v sokke a hough. V priebehu tyzdnato pochopi, uvidis. Samozrejme vysvetlivat, hovorit a s kludkm vydrzat.
@aalexis007 to mu nesmieš v žiadnom prípade ukázať! V škôlke keď deti zistia, že sa im nepodarí nás vydierať jedlom, tak to ani ďalej neskúšajú. Možno by pomohla ešte rozprávka o aute, ktoré nemalo benzín a prirovnať naše telo ku tomu autu, že tiež nebude dobre fungovať, keď nebude mať benzín. A to mlieko by som obmedzila na dva poháre denne, lebo mám pocit, že ním nahrádza normálne jedlo.
ahojte babenky ja potrebujem pomoc uz som zufala, !! moj syn ked mal 2 rocky tak mi jedaval vsetko ovocie zeleninu obedy . prestal jest ked mal 2,5 roka , teraz ma 3,5 roka a jeho menu su parky kuracie nugetky, hranolky , cokoladovy jogurt . hrianky z maslom , nic ine mi nechce jest ziadne ovocie nic ma 23 kg je vysoky , nevyzera ze by bol vyhladovany 😀 ale chcela by som aby zjedol normalny obed a hlavne polievky, ked mu nieco dam tak povie ze nechce alebo oblize a hned ho napne je mu zle 😒 , ja uz neviem ako ho prinutit jest , aj strasne malo rozprava sme trojjazycna rodina ked mu poviem tak rozumie vsetko ukaze mi ale ked chce nieco povedat tak nevie ako len mi ukaze alebo to povie svojou recou, uz myslim ci ist do detskeho logopeda ci psychologa moze tam nam pomozu len sa bojim ze to bude na neho velky stres moze mi niekto poradit ?, dakujem jak mozete napiste mi na email , laskotekdodo@gmail.com
@fabianekadrianek inak aj ja mam s našou taký problém moja ma 2r a 8m a síce papa polievočky ale len tak 3 lyžice a koneci aj s iným jedlom je to tak,,ako sladkosti moc nepapame,že by jedla hluposti,,a tiež nieje naika vyhladovana,,ma velmi rada mliečko a kakauko,,ale kakao jej dam len raz denne ale stále mlieko tak 2-3x denne..ako mi papame ale dost málo mi to príde na jej vek mala by zjest aspo za tanier polievky a ona zo všetkého len tak 3 lyžice a potom ju napína,,,aj z jogurtov ju napína 😒
zienky ak si este pamatate tie situacie, poprosim vas o nazor...moja dcerka 4 roky,nastupila do skolky, doteraz sa tesila,chcela ist,vobec nebol problem...az tieto 2 posledne dni jej bolo do placu trosku a pani ucitelka mi povedala, ze to preto ze nechce jest...tak som sa rozpravala s nimi, a povedali ze velmi malinko zje...ona je totiz velmi vyberava,az prilis...a tieto dva dni ked ide zo skolky, mi hovori ze ju boli brusko..myslim, ze to bude od hladu..co myslite? a ked nieco zje doma, co ma rada,tak ju hned prestane, lebo asi uz je napapana....tak nechapem, ten mesiac co tam chodila sa na brusko nestazovala...az teraz..mohol by byt problem ze papa menej?
@aalexis007 tak s týmto som si užila svoje (a moja mama tiež), ale poviem ti - žiadne dieťa ešte dobrovoľne od hladu neumrelo... keďže sladkostiam sa nebráni, tak sa podľa mňa nejedná o nejaký psychický blok, že by nevedel do seba dostať jedlo, ale môže byť ovplyvnený deťmi v škôlke - davová psychóza funguje spoľahlivo, stačí že jeden povie "fúúúúj" a ďalších 10 sa k nemu s radosťou pridá... takže sladkosti nie obmedziť, ale úplne vylúčiť, hlavne nie ako odmenu, do jedla nenútiť, ale ponúkať pravidelne raňajky desiatu obed olovrand večeru - ak nechce, v poriadku, odlož, ale nevymieňať za nič iné a potom ponúknuť až ďalšie jedlo, medzitým žiadne mlsky ani sladké malinovky... chce to veľa trpezlivosti a pevných nervov, ale pokiaľ sa normálne vyvíja a netrpí podvýživou alebo nejakými problémami z nedostatku jedla, tak nerob paniku...