3,5-ročný syn nechce prestať piť z fľaše

sandralo
23. feb 2024

Ahojte mamicky, poprosim o Vase skusenosti/rady - syncek mi nechce prestat pot z flase. V skolke sa napije z pohara, ale velmi malo. A doma mi nrchce z pohara pit nic a chce len flasu a mlieko v nej. Logopedicka nam ju de facto zakazala, aj zubar povedal, ze to nie je vhodne. Kamoska vravela, ze deti odnauvila tak, ze im skratka flasu vzala a po 3 dnoch zacali pit.. Ja som taky makkys a je to moja chyba, ze stale pije z flase. A neodopierala by som mu ju, skor sa bojim, ci to naozaj nebude mat vpluv na vyvoj reci, kedze ho mame spomaleny a tiez o zubky... Inak by som ho nechala, ked je spokojny tak (lebo mam problem inak do neho inu tekutinu dostat), len neviem, ci robim dobre a ci by sa on sam niekedy flasky chcel vzdat sam... Vdaka vopred za nazory.

minesasubu
23. feb 2024

a to ma flašu s cumlom , či slamku ?

zuzkaa1991
23. feb 2024

@sandralo nasa doma pije tiez len z flasky (termosky) so slamkou v skolke tiez pije malo aj preto ze čistú vodu maju mlieko pila z flasky kazdy vecer do 5.5r ;) ano ala flasku s cumlom tak to musi kvoli logopédickeho hladisla a vyvinu reci ale.ked slamka tam nie je problém ;)

nwnw
23. feb 2024

@sandralo kupit peknu flasu z ktorej bude pit ako z pohara napr Pura, Nalgene a vysvetlit, ze ta predosla je pre babatka a nie pre velkych.

sandralo
autor
23. feb 2024

@minesasubu To ma s cumlom. Nechce mi pit ani so slamkou len vyslovene s cumlom

sandralo
autor
23. feb 2024

@zuzkaa1991 Slamku mi nechce. Este ako tak vypije z takej klasickej plastovej flasky malej s tym vycnelym sosakom plastovym, ale to tiez neviem, ci mu nebude robit zle...

hanaxxx
23. feb 2024

Neviem, ci rozumiem spravne, z flasky s cumlom pije mlieko aj vodu aj vsetky ostatne tekutiny?

uhnakova
23. feb 2024

Moj syn pil z flasky s naustkom snad do 5 a pol roka kakavko. Rano a vecer. Cez deň pil vodu z pohára, ale málo, tak som mu tú fľašku nechala, aby mal dosť tekutín. Kym sa to u vas nezlepsi, nechaj mu fľašu, naco ho mucit smadom. A samozrejme ho možeš posmeľovať, nech pije aj z pohárika.

sandralo
autor
23. feb 2024

@hanaxxx Ano. On mi odmieta aj cajik aj len cistu vodu. Chce pit len mlieko alebo nlieko zriedenw vodou este vypije.

sandralo
autor
23. feb 2024

@uhnakova Vdaka. No ja to riesim len kvoli tej logopedii a rozpravaniu, ze mame problem trosku s rozpravanim a tam nam to de facto kazali hned dat prec flasu.. Plus aj ze na zubky to nie je dobre.

paciko9
23. feb 2024

My sme na tom istom, ale vodu pije bud z pohara alebo z flase zo slamkou. Iba caj pije z flase cumel katastrofalny ale vzdat sa ani za svet😅😅😅. Zatial neriesim rozprava vsetko aj zubky ma krasne. Kamoskin syn pil do nedavna z flase s cumlom, a to ma pomaly 6. Hadam sa vzda, ale nechyta sa ani vymenit flasu za hracku

sandralo
autor
23. feb 2024

@zuzkaa1991 Dakujem, ale odmieta mi aj slamku. ☹

sandralo
autor
23. feb 2024

@paciko9 My to mame riesene kvoli tomu rozpravaniu, dlho nechcel rozpravat vobec, teraz sa rozbieha a logopecidka mi povedala, ze mu flasa/cumel oslabuje jazyk a vyslovnost a ze mu to zanecha dosledky... Tak sa toho bojim. Trosku sa mu dovnutra otaca jeden zubok dole, ale neviem, ci ked napriklad 6x za den vypije za 5 minut flasu s mliekom, ci to ma naozaj taky vplyv. Samozrejme, nechcem mu nijak ublizit.

nops
23. feb 2024

@sandralo asi som divná,že mne nepríde o.k. aby dieťa v 3,5 roku nebodaj 5r😵‍💫 pilo z fľaše s cumlom.A to som dosť benevolentná matka.

sandralo
autor
23. feb 2024

@nops Dakujem za nazor, no maju ludia aj taky, preto som sa na to pytala. Ale su aj opacne nazory.

thoughtfulweirdo
23. feb 2024

Ja keď niečo s deťmi potrebujem a neviem si inak poradiť, prejdem na úplatky 😅 nie je to asi úplne vhodná metóda, ale keď je niečo fakt dôležité, použijem to. Dcéra sa tak aj nechty odnaucila hrýzť v 4 rokoch 😄

sandralo
autor
23. feb 2024

@thoughtfulweirdo No skusala som aj vminulosti tak, ale toto mi u neho nefunguje ☹

jamidea
23. feb 2024

@nops nie si divna, nie je to normalne. Mam 3deti. Kazde som sa snazila co najskor naucit z pohara. A to som kojila do 2rokov. Dokonca 1.dieta nikdy nepilo z dudla, nevedel co to je a napinalo ho z tej hnusoby v ustach. (Mna by tiez naplo. )

deti95060810
23. feb 2024

@uhnakova len do 5,5 roka, ? moje deti omnoho dlhšie - ešte na prvom stupni... spravili si samé kakao a išli s fľaškou do postele... 🙂

uhnakova
23. feb 2024

@sandralo najprv môžeš skúsiť zredukovať počet pití z fľaše. Nedávaj mu všetko z fľašky, ale ani mu ju nadobro hneď neber. Namiesto 6x daj fľašku 3-4x. Po pár mesiacoch zase skús nechat len ráno a večer. Ja som to takto urobila so synom. On je strašne tvrdohlavý, naňho neplatí, že sa rodič zatne, on sa zatne viac a kľudne aj umrie, aby bolo po jeho. Takže vždy zabralo len vyjednávanie po dobrotky, vo veľa situáciách. Neviem, aké je tvoje dieťa. Ak je to takáto ťažšia povaha, tak ozaj len presviedčat donekonečna a on sa nakoniec poddá. Moj syn tiež chodil na logopédiu, ale logopedička ani raz nevrdila, že má zlú výslovnosť z fľaše. Vravela, že musí dozrieť rečové centrum v mozgu a človek tomu môže akurát trochu napomôcť cvičením.

sandralo
autor
23. feb 2024

@uhnakova Dakujem velmi pekne, presne je maly tvrda povaha, on sa nenecha vytrucovat... Naopak. Vyskusam pripadne tak, ak to nepojde inak, a azda to naozaj nebude mat vplyv na tu rec a podobne. Vdaka este raz 🙂

uhnakova
23. feb 2024

@deti95060810 keď už bol predškolák, tak sa mi ho podarilo nejako presvedčiť, že už je veľký 🙂. V tej dobe už konečne vedel pekne piť z pohára bez rozlievania. Dcérka bola šikovnejšia, ťahala to s fľaškou len do štyroch. Keď prestal starší brat pit z fľaše, prestala postupne do pár mesiacov aj ona.

trgypadl
23. feb 2024

Zi a nechaj zit, ja davam nasmu mlieko z flase pred spanim, mimo pije z pohara vsetky tekutiny. Nechceme od tych deti vsetko naraz? Ak nie je dojcene tak ma flasku, niekedy cumel. Najprv im to dame a potom im to niekedy nasilne odoberieme... Zrazu chceme, aby si zvykli na nocnik, skolku atd... Davam tomu cas, nesilim to.

sandralo
autor
23. feb 2024

@trgypadl Ja s tym suhlasim, len reagujem na odporucanie logopeda, plus mne nechce pit doma mimo flase z nicoho... Tiez ho vsak nechcem stresovat.

trgypadl
23. feb 2024

@sandralo skus este iny nazor logopeda, vsetkym sa to niekedy jednoducho hovorí zrusit a bodka, ale niekdy nevidia co vsetko za tym je

zuzkaa1991
23. feb 2024

@sandralo nauci sa ;)

sandralo
autor
23. feb 2024

@trgypadl Dakujem pekne.

sandralo
autor
23. feb 2024

@zuzkaa1991 Dakujem pekne, verim, ze ano 🙂

svetlonos
23. feb 2024

@sandralo
lamoska pila mlieko z flse s cumlom do 6 rokov. Huba jej isla o sto šesť a do dnes sa to mrzmenilo, zuby ma aj mala v poriadku. To ale len vecer a pila aj z pohara.
Mna osobne by to nebavilo a flasu by som zrusila. Nas pije aj aj. Flasu maju v skolke ale teda nie klasickú kojenecku na mlieko. Ja kupujem z dm tu so slamkou. Doma pri jedle ma pohar a potom flasu. Pokial by vsak nechcel pit z pohara, nemal by kamarat na byber, flasa by sa nekonala.

sandralo
autor
23. feb 2024

@svetlonos Dakujem pekne za nazor.

jajur88
23. feb 2024

Autorka ja by som to riesila. Vyslovnost to skutocne ovplyvnit moze. Z osobnej skusenosti vsak poradit neviem, maly flasu s cumlom nikdy nemal. Nas chcel a chce pit i velkeho pohara, ked ho vidi. Driape sa po vsetkom, z coho pijeme my. Vas maly to tak nemal? Nemohlo sa napr. stat, ze mu zabehlo a boji sa? Pripadne vie pit zo slamky? Patrala by som po pricine, preco sa tej flase odmieta vzdat.