3,5 ročné dieťa nechce prežúvať tuhú stravu

bubinko83
6. apr 2012

Mam problem so synom,ma 3 a pol roka a odmieta žut stravu.Myslim že je len lenivy a preto si pyta skor kašovite jedla ako normalne(puding,jogurt, polievky) Akonahle mu dam niečo tuhe nejaky chclebik sice to je ale pohlad na neho no je mi do plaču. On dokaže hodinu jest pol krajca chleba a strašne dlho žuje a som si všimla že si stravu neposuva dozadu ale žuje skor prednymi zubami. Niekedy sa ani nečudujem že mu to už nechuti ,lebo tolko dlho držat v ustach jedno susto.V školke sa vraj napapa ale neviem kolko myslim že učitelky si vždy nevšimnu každe dieta.Poradte čo s tym? Už som sa rozhodla že budem davat len jedla ktore sa žuju nech sa to nauči.

sisaha
6. apr 2012

@bubinko83 mám podobne dieta. Jedno susto dokaze žuť aj 10 minut...a ak ju napadne, ze je prave smädna je schopna to čo ma v ustach vyplut a potom sa napit, miesto toho, aby to prehltla a napila sa. Ja jej davam aj take, aj take jedlá, aby som ju zas neznechutila uplne..do skôlky ešte nechodí, tak hádam sa to zlepší..

bubinko83
autor
6. apr 2012

@sisaha presne ako opisuješ ked sa medzitym chce napit tak to vypluje.Nechapem to a aj v školke dostane chlebik o 14.15 a o 15 ho ešte nema dojedeny vačšinou ☹

sisaha
6. apr 2012

@bubinko83 no, som rada, ze nie som sama...je to hrozne a presne viem co prezivas..

bubinko83
autor
6. apr 2012

@sisaha ja myslim že je to len lenivost lebo on "nema" čas na jedenie.Najradšej zje puding po lyžičkach a ma pokoj 😠 Neviem ako ho donutit.

sisaha
6. apr 2012

@bubinko83 tak u nas je problem aj ten jogurt...tiez nema cas a jedlo povazuje za zbytocnost..

bubinko83
autor
6. apr 2012

@sisaha a kolko ma dcerka rokov? Ja neviem či to mam riešit u doktorky alebo nie.Lebo on žuje ako keby prednymi zubami ,neposuva si tu stravu.Niekedy aj maso žuje 10 minut a nakoniec to vypluje. ☹

sisaha
6. apr 2012

@bubinko83 v lete bude mat tri. Ano, ako vravis, najhorsie to je s mäsom...ostava za prednymi zubami, vycuca z neho štavu a potom suche zbytky vypluje

sisaha
6. apr 2012

@bubinko83 ja som to hovorila gastroenterologicke, ale nic mi na to nepovedala...neviem ci existuje nejaka rada

bubinko83
autor
6. apr 2012

@sisaha ano presne toto aj on robi ,jedine kuracie zje ale to musi mat všetko nakrajane na mini kusky.

bubinko83
autor
6. apr 2012

@sisaha ja som niekde čitala že pomoha aj nejaka masaž ktoru poradil logoped,neviem čo je na tom pravda. Ja ale nepovolim a začnem davat asi len stravu ktoru treba dlho žut aby si zvykol,bohužial asi to inak nepojde. Ked vždy povolim a bude jest len riedke tak my vždy odmietne ten chlebik. ☹

sisaha
6. apr 2012

@bubinko83 u nas sa chlieb zje, aj ked malo, ale predsa..musi byt ale natrety dzemom, alebo pastetou, lebo ked je na nom šunka, tak povyjeda sunku a chlieb ostane.

bubinko83
autor
6. apr 2012

@sisaha aj on zje ale musim mu to trhat na male kusky ,lebo si nechce odhryznut z neho.Ale niekedy mi je z neho zle ked ho vidim jest z takou nechutou ☹

k_a_j_k_a
6. apr 2012

@bubinko83 @sisaha ahojte. Tak my mame toto kazdy den a dvojmo 😠. I ked som si vsimla, ze starsiu to v poslednej dobe trochu preslo. Ale obcas ma chytaju uz nervy a neviem, co mam s nimi spravit. Su schopne drzat jedno susto v ustach aj 15 min. Nastastie mi jedlo pri piti nevypluvaju, su naucene, ze to, co maju uz raz v pusinke sa von uz nedava. Ale su schopne pit cez to jedlo v ustach. Aaaa, nechapem, vsak to musi byt uz hnusne potom. Strasia dokonca mala obdobie, kedy nevedela ani jogurt zjest bez toho, aby ju nenapinalo a nemusela ho kusat. Maso som zacala kamuflovat do omacok a meliem ho, vtedy mi to vedia pekne zjest. Takze skuste aj vy pomliet, mozno to zaberie. Mladsia dokonca jedlo ani nekuse, rovno to ked tak hlta alebo to drzi v ustach, proste nie je nic medzi tym (raz mala nadchu, vecer, ked jej stielki sopliky do hrdielka sa nam pogrckala a boli tam cele kusky jedla tak, ako som jej to pokrajala ).

A este jedna pikoska, ktorej nepochopim. Vcera sme sa navecerali, napili a dostali mini kusok cokoladky (za dobre spravanie a jedenie maju vecer povoleny kustik). Po hodine pri kupani som si vsimla, ze mladsia ma v ustach nieco, myslela som, ze este tu cokoladu, ale nakoniec som zistila, ze ona zjedla cokoladu a v ustach ma este hrasok a kusok maska z vecere 😀

sisaha
7. apr 2012

@k_a_j_k_a 😀 😀 si ma pobavila. Tak cokolada preklzla medzi zubami, ale hrasok a maso nie 😀, to treba podržať...
maso jej zvyknem obcas tiez mixnut a zakamuflovat do jedla, ked to inak nejde, ale poviem ti, nebavi ma to...hoci maso je velmi rada. Kupujem jej teda aj parky s 83% masa a za tymi sa ide zadrhnut..Zaujimave, ze tie si vie pekne chytit do ruky a odhryzávať...asi je to len o tom, co im naozaj chutí..

janulka182
7. apr 2012

ahojte. aj my sa pripajame. nasa tiez velmi zle zuje a drzi jedno susto v puse nekonecne dlho. tiez som uz obcas na prasky z toho. ja som bola rok v tom, ze uz zut vie a ze pekne pozuje jedlo, az kym sa mi tiez nevyvracala a videla som, ze vsetko jedlo len prehlta, vobec ho nezuje. odkedy sa povracala, odmietala mi uplne tuhu stravu. az nedavno sa znova trosku chytila. naucili sme ju totiz kusat lentilky 😅 . tak tie vie pochrumat. no niekedy ma tiez take fazy, ze mi kazde susto drzi v puse aj 15 minut ☹

bubinko83
autor
10. apr 2012

@janulka182 aj naš drži susto v ustach aj 10 minut ale napr. ked papa čokoladu tak tu požuje zahadnou rychlostou. Ani neviem v akom pripade sa hovori o nechutenstve lebo ja ked nad tym uvažujem tak našmu napr. sladkosti chutia 😀 Takže od hladu nezomre.

matapo
15. júl 2012

My mame tiez podobny problem. Maly bude mat tri roky a nezuje ☹( Zial aj zvracia, s kazdym vacsim kuskom, ktory mu zabehne ide von vsetko ☹( Mensie kusky sa mu podaria prehltnut, ale nepozute. Cely hrasok, kusky mrkvy,... vsetko nepozute. Krajec chleba nehrozi, parkrat si odhryzne 2-3 krat a to dokaze omielat v ustach aj hodinu ☹( Navyse ma strasne precitlively zaludok a neznesie ani cestu autom, ani prudsi pobyb po jedle,... . Najskor sme dohovarali, stale to riesili, nutili ho .... a vysledok - napina ho na zvracanie uz aj ked vidi niekoho ineho jest, nemozme si pred nim ani odkusnut, nemoze s nami vobec stolovat. Skusali sme nech papa pri inych detoch, ale on neznesie ani pohlad na jediace dieta - takze asi ma uz nejaky psych. blok. Uz som z toho uplne nestastna, uz si to ani nevsimam, pojdeme v troch rokoch do poradne a uvidime co nam na to povie doktorka. Mate niekto takuto skusenost?

anjelicek26
15. júl 2012

@bubinko83 - vela pit pri jedle pomaha. Ano zje menej, ale proste velky pohar VODY - nicoho sladkeho ci chutneho 😀 - a SLAMKU do toho a tak zapijat kazde susto a prehltnut. Absolutna uspesnost u nas, moje deti mali taketo problemy s mäskom, toto to poriesilo. Proste do nemoty, odhryznut, pozut, zapit.

matapo
15. júl 2012

...vyskusame trik s vodou, len bojim ze sa mu ten chlieb rozmoci a zas ho prehltne nepozuty ☹, ale za pokus to stoji. Taka prirodzena vec a dieta s tym ma problem ☹ ???

sendy182
12. aug 2012

@matapo ahoj skús mu uvariť vo vode dva stredné zemiaky malý plátok kuracieho mäska, na kolieska malú mrkvu a trocha petržlenu.....vodu dolej len ako suú suroviny v hrnci osoľ, po zmäknutí trocha zahusti zátrepkou pridaj na lyžičku masla a nechaj povariť.......celé rozmixuj a daj mu malú porciu....uvidíš či ti to bude jesť....ak áno tak netreba žuť a nenapínaho.