27 mesačné dieťa chce len suchú ryžu a cestoviny. Poradíte?

6erja
8. mar 2015

Dobry den..
Prosim Vás o radu
:dcerka ma 2 roky a 3 mesiace ..pred tyzdnom som ju prestala dojcit a dufala som,ze zacne viac jest...avsak od pol roka sme zacali prikrmovat..zeleninky..polievocky -spapala len pomixovane,resp..aj teraz zje polievku ale musim jej ju pomixovat aby dostala aspon takto viac vitaminov lebo ked to ma na tanieriku tak vyberie lrn slize a je dojedene...mäso este nejedla-nechce..vresti..skusali sme uz vsellijakou formou ale bolo to len trapenie a vygrckala aj tu trosku co zjedla...a .. pyta len suchu ryžu a suche cestoviny..bez omačky bez chute.. toho spapa strašne vela ..dookola ryza a cestoviny na obed na veceru... a ja som uz z toho zufala .. varime doma same dobroty od vymyslu sveta.. aranzujeme na tanier aby ju to zaujalo a ochutnala ale bez vysledku... sem tam jablko..banan..zemiakove placky ..chleba vo vajicku a monte jogurt.....chlebik s masielkom a dzemik nic.....ak vidi ,ze jej nesiem napr..pribinacik uz place...ak jej dam na tanierik zemiakovu kasu -vresti... .uz sme skusali aj papat z jedneho taniera a ked tam nevidela ryzu alebo cestoviny tak odisla...sem tam vypila kakavko ..
Zacali sa jej velmi kazit zuby-v priebehu pol roka jej zcernala cela horna stolička a na dvojke hore sa jej velmi rychlo siri kaz,obavam sa ,ze jej k tomu dopomohli tie jej oblubene cestoviny a ryža... kym som kojila tak mala este nejake potrebne latky z materskeho mlieka..teraz je to tyzden co nekojim a aj ta chudobna strava mojej dcery sa obmedzila este viac.. nechce uz vobec kakao.. a cestoviny uz aj na ranajky pyta a ked poviem ze nemame a ponuknem jej daco lepsie farebnejsie tak vresti a radsej bude hladna...
Viem ,ze potrebuje zdravu a vyvaženu stravu pre zdravy vyvoj a rast ale ako to mam do nej dostat ked ma rozumu az az a neda si povedat ani vysvetlit ..a z tych cestovin a ryze aby sa jej este viac nepokazili.-lebo aj umyvanie zubkov je z placom a vreskotom a musim umyvat nasilu ..

Ach..prestala som dojčit a mam pocit,že zaroveň nám nastalo obdobie vzdoru a všetko je zrazu zložitejšie ..pretože keď bol didik tak sa ukludnila na ňom hned a teraz vidim ako je to aj pre moju dcerku stresujuce.. este pred tyždňom okrem toho jedenia nebol iny problem a teraz je toho nejak moc...ale to uz patri do inej kategorie tohto forumu..
Mamičky poradte a dakujem ..kazdopadne som sa vykecala a ulavilo sa mi 😊

lubaska21
8. mar 2015

uf, no nastastie nemam takyto problem ako ty, mala ma 2,5roka a papka vsetko zaradom, od 6mes sme ju k tomu viedli, ked nieco nechcela, ine nedostala a potom ked bol hlad vacsi, tak zjedla aj to... mozno sa obavas toho jej revu a kriku, ale ked to inak nejde, aj nasa ma obdobie vzdoru a sem tam trucuje, hadze sa o zem - ja ju v tej chvili uplne ignorujem, pockam kym sa vyburi a je opat dobre, este sama dojde za mnou a sa líška, aby som ju postiskala... nedaj jej to, co si stale zaziada - teda tie cestoviny a ryzu... uplne ju niekde ukry aby to ani nevidela - jednoducho, ze nemate... pride na nu hlad, ze zje aj to, co doma je... a k umyvaniu zubkov - nasa tiez castokrat trucuje a umyvame s placom, ale pomaha, ze jej pripomeniem zubkozruta z veselych zubkov (videa od DMky na youtube) a ide to lahsie... skus len byt na nu tvrdsia - ak to mozem tak napisat - nenechaj sa hned zlomit jej vreskotom a placom... ona presne vie, kolko musi plakat aby dosiahla svoje... presne ta pozna... viem to aj podla svojej... v tomto veku su uz deti vybite... ale musis byt ty razantnejsia a stat si za svojim - bez akychkolvek inych moznosti, ziaden plan B, jedine plan A - teda bud zje, co jej das, alebo nech hladuje...

zuzka1008
8. mar 2015

2r dieta ma velmi chudobny jedalnicek ☹
ak ti spapa polievku, aj ked pomixovanu, tak kazdopadne by som tam pridala maso, ani si to nevsimne, najprv menej, potom o par dni viac a viac, a k tym cestovinam a ryzi, pridaj jej nieco do toho, nebadane, tiez trochu a o par dni viac. krupic.kasu lubi? skus polievku krupicovu s vajickom, a na veceru krup.kasu...
ak pribinacik odmieta alebo hocico ine , daj ho do sklenej misky, aby nevidela co papa...

lubiduch
8. mar 2015

fuuu dokola len uhlohydraty...tvoja dcerka ma stravu ako kulturista v naberacej faze 🙂

kazdpadne sama si zhodnotila ze to nie je ok, strava bez ohladu na to ci bola alebo nebola kojena musi byt vyvazena.,..mam trochu pocit ze tvoja mala mala tak trochu vzdy maniere ked pises vlastne ze napr maskor nikdy nejedla lebo 'vrestala'...podla mna je asi cas prestat ustupovat. Ano aj moj syn (2r 8mes) na mna skusa aj obcas skusal, ale proste ked nezjedol na obed, dostal to na veceru a na vyber nedostal.....

Takze si myslim ze to je teraz este tazsie lebo uz ako 2 rocna ma slecna dost rozumu a vie ze jej nakoniec ustupis, bude to chciet vela trpezlivosti zrejme aj nervov pre teba ale netreba ustupit. Zakladom stravy 2 rocneho dietata ma byt zelenina ovocie, u nas sa jedava aj maso (vo veganskych rodinach sa nahradzaju ziviny z neho vela strukovinami) a dovyplnit uhlohydratmi (cestoviny, ryza, pecivo) a strukovinami. To ze nechce kakao by som si tazku hlavu nerobila, nas maly kakao este neokusil, lebo si myslim ze je to viac skody nez uzitku....

nas maly lubi napr mixovane zeleninove polievky, ale teda velmi lubi masko (dnes na obed sme mali telaci vyvar a hovadzie steaky s hraskovym pyre a pochutil si velmi).....No a stale dokola hovorim aka je zeleninka a ovocie zdrave aky bude silny chlapec....takze ked mu naservirujem jablcko tak mi sam zacne hovorit ze aky on bude zdravy....Ale je to dlha cesta a drzim palce aby to vyslo a zacala dcerka poriadne papat!

snopkulka
8. mar 2015

Keby som ja ustupovala v jedení staršiemu, jedol by celé dni zvolenské jogurty 😀 Je síce starší, ale dvojročné dieťa už skúša, koľko dovolíš - aj v jedení. Naši dvaja zjedia, čo majú pred sebou - mladší má skvelý apetít, starší, ak nezje, vie, že ostane hladný do ďalšieho chodu 🙂 Ak máš kamarátku s dieťaťom, ktoré nie je taký zlý jedák, najedzte sa občas spoločne, malá uvidí, že druhé dieťa spokojne zje, čo mu spravia a možno nebude toľko vymýšľať. Ten jedálniček je naozaj veeeľmi chudobný na živiny, nepodceňuj to, imunita sa jej z čerstvého vzduchu nevybuduje 😲 Držím palce!!!

heni79
8. mar 2015

Stravovanie tvojho dieťaťa je čistá katastrofa. Predpokladám, že ryža je biela - čiže do dieťaťa pcháš vlastne iba čisté SACHARIDY!
To, že sa jej kazia zuby, je teda úplne logické!
Navyše z toho čo píšeš, stále ponúkaš prevažne sladké veci - ako napr. aj to kakao. To vôbec nie je dobré!
Existujú aj vegetariánske deti, ale tie majú spravidla bohatú stravu!
Ako píše @zuzka1008, ak ti zje aspoň pomixované polievky, tak tadiaľ začni. Pridávaj postupne po troške nové chute, nové potraviny. Mäso mala mať malá dávno.
Dieťaťu je potrebné ponúkať potravinu aj 10-15x, kým ju bude akceptovať. Ak ani potom nie, tak to odložiť a skúsiť neskôr.
Doteraz si to nijako neriešila?
A pediater hovorí čo?
Jednoznačne by som urobila jedno. Obľúbené potraviny by som obmedzila, prípadne úplne vylúčila. Ak myslíš, že potom nebude jesť nič, nuž dlho hlad nevydrží.
Minimálne začni používať ryžu natural, celozrnné cestoviny.
Pridávaj zeleninu - aby to aj pekne farebne vyzeralo. Deťom sa farby páčia. Meň pomer v prospech nových potravín, postupne. Ak na začiatok zje napr. k cestovine aj jednu uvarenú mrkvu nakrájanú na kolieska, bude to úspech. Neskôr to budú mrkvy dve a cestovín menej. + pridať to mäso. Či už skryté, alebo priamo.

junovka
8. mar 2015

nie je to sice bohvie co, lebo viem to na vlastnej kozi pri starsej dcere.Tiez bola "bohovsky" jedak", nervy som mala uz nadranc...ako keby som ju videla v tvojej dcere.Nakoniec som sa na to vykaslal, davala jej suche ako chcela, neskor nastalo obdobie, ked si zacala sama pytat pomaly vsetko, nastupia do skoly, tiez sa trocha rozbehla tam a teraz, ked ma 14 rokov???...ide mi zjest hlavu😀

saurian
8. mar 2015

ked nema pestru stravu a len obmedzeny jedalnicek, je namieste kontrolovat zdravotny stav aj u lekara - aspon zakladny krvny obraz. a doplnat urcite vitaminy.
ked uz nic ine, zacala by som aspon s tym, ze by som tie cestoviny ci ryzu varila v kvalitnom domacom masovo-zeleninovom vyvare. pripadne najprv v slabsom, a postupne silnejsom, ak hrozi ze by odmietala aj to.
tiez zvycajne na velmi vyberave deti platia viacere zasady/pravidla: ak ma dieta vyberovy jedalnicek, tak mu nedavat medzi jedlami "hovadiny" typu sladkosti, chipsy a pod, ani pit sladke napoje. tiez treba dieta hodne unavit a vyhladovat dostatocnym pobytom na vzduchu.
co by som este skusila je, ze nedat pred nu "plny" tanier "noveho", neoblubeneho jedla, ale skusit to po malych, skutocne malickych trosickach - teda napr. mrkva makka varena o velkosti 0,5x0,5 cm a dohodnut sa ze o.k. , bude mat cestoviny ale najprv zje tu mrkvu (alebo nieco ine), a postupne to zvysovat. skor sa na to da nahovorit, ked uvidi malicky kusok ako cely tanier. a potroche si mozno zvykne aj na novu chut a bude ju akceptovat. rovnako jej mozes taketo male kusocky skusat davat ak chce napr rozpravku - proste sa s nou dohodnut.
aspon takto ma napada ze by to mohlo ist pri extremne vyberavom dietati, samozrejme za predpokladu, ze tam nie je iny, zdravotny problem. drzim palce

janinah
8. mar 2015

Kto toto nezažil,ten ťažko pochopí a dokonca odsúdi.Idem sa roztrhať,aby syn jedol čo jeho organizmus potrebuje,ale výsledok žalostný.Ani nepopisujem jedálniček,by ste ma dali na sociálku.Viem jedno,čím viac naň tlačím,tým horšie.Netlač,nechaj nejaký čas tak ako to je,príde do školky,možno nastane zlom a začne jesť to čo deti okolo nej.Nech nemá pocit,že deň sa krúti okolo jedla.Dobrá rada je pomixovať mäso a po trošku jej prepašovať do polievky.Skúste využiť nejaký víkendový pobyt ...si už veľká,doniesli ti porciu pre deti a nič iné tu na jedenie nie je,tak popapkaj aspoň trochu....možno zaberie,môj syn občas v reštauráciu zje aj to,čo doma ani vidieť.

siska53
8. mar 2015

Viem,v co si dufala... Nam to pomohlo. No u nas neslo o pestrost,lebo tu naozaj ani mladsia nie je vyberava, u nas skor o mnozstvo. U nas sa po odstaveni rozpapala. Nie extremne,ale jedava viac. Ak ma chut..ak je chora,ide jej zub ci sme na dovolenke,tak vtedy papa malo...

Ale mam kamosku,co jej maly to mal tiez takto extremne..dokonca obaja jej synovia zjedli len tie hotove pohariky,domacu stravu ani za svet. No a ten mladsi od urcitho obdobia tiez len urcite jedla. Tiez take suche. In vsak trpel aj na hnacky,tam bolo podozrenie na celiakiu a alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka. Takze tam mal este aj dietu a este z tej diety si to on spravil este dietnejsie. Zacalo to nejak po 18.m. Ona to nejak neriesila,nenutila ho,nesnazila sa vyvarat nasilu, starsi papaval v skolke,takze tam len veceru nieco suche dostal zvacsa a maleho nechala,nech je to,co on chce. A pred asi mesiacom-dvomi sme sa po dost dlhom case bavili na temu jedenie,vyska,vaha deti (nebavime sa zakazdym o tom) a povedala mi,ze narastol a pribral,konecne totiz zacal jest. Takze opat je vyssi a tazsi,nez moja dcera, hoci predtym ho uz dobiehala. O necele dva mesiace budu mat 3 roky,takze takto extremne to mali vyse roka.

Skoda,ze je to otazka...
Neviem,odkial si... Ta rada,ze navstivit dobre papajuce deti moze,ale nemusi pomoct. Nam to napr.nepomohlo s nocnikom (navstivit kamosa,co nocnikuje a nasej ani do wc cikajuci bracek).
No drzim paste. Viem,ze ta to trapi,no skus sa na to povzniest,aj ked to je tazke.. Mozno ked tomu nebudete venivat pozornost,tak sa rozpapa. Deti vedia vydierat aj jedlom-nejedenim.

klara023
8. mar 2015

No baby... nemôžem povedať, ze mame rovnaký problem ale podobny.. mala bude mat o 4mesiace 3roky.. v jedeni je strašne výberavá..zeleninu( paprika,paradajka,hrasok,atd).. ovocie(jablko,hruška...) ZJE.. mäso-len rezen,pripadne v omáčke..cestovinu,slovensku ryžu.. zemiaky,knedlik absolutne... pečivo tiez zje.ale problem je ze nechce napr.. francúzske zemiaky, buchty na pare atd. Niečo bez omáčky.. v septembri ide do škôlky mam uz teraz obavy... a musim dopísať ze ma 12,4kg..cca 90cm. Je chuducka ale nie podvyživena ako som to uz počula.. z muzovej strany su chudy vsetci tak davam to genom.

domak2
8. mar 2015

Moja nechcela jest ovocie, ale neviem preco, vzdy ked bola v kociku tak rada vyjedala. Tak som jej na prechadzke strcila do ruky jablko, banan... cokolvek a vtedy to zjedla bez problemov. Potom pomalicky zacala aj doma. A velmi jej pomohla skolka, chodi len na 3 hodiny doobeda a potom jej mozem dat na obed co len chcem- minule dokonca fazulu 😕 😀 Takze odporucam ist rano vonku, poriadne ju prevetrat, nech vyhladne a potom by mohla byt dost hladna na to aby skusila aj nieco ine 🙂

natanell
9. mar 2015

noo takže 6ejra ! prvom rade sa ta opýtam či to čo si napísala píšeš o mojej dcerke ?jak s kopiráku ☹ moja má 2r.6mes a dnes som bola u detskej lekarky lebo som už totálne ale totalne na dne,včera som už musela plakať pri obede ked som do malej nedostala ani polievku,proste otočila hlavu a dosť.nebudem písať čo papá a čo nepapá,lebo by mi stačilo skopírovať tvoj prispevok. takže dnes som bola pre papier do školky a potvrdit k lekarke a hned som ju objednala na odbery.ja chcem mať istotu či je v poriadku alebo ozaj len vymrva. dali mi papierik na parazity či nahodou tam niečo nieje ,tak ráno musím nalepiť na zadoček a zaniesť a v piatok jej zoberu krvičku. myslela som si že take dieťa asi nieje nikde ale my dve by sme si vedeli písať o tom svoje. hore prispevky su zaujimave aj poučne ale žial kto take dieťa nemá nevie čo to je...moj nazor. iba jedno poviem, záávidim ale tíško všetkým mamičkám ktoré detičky bez problemov zjedia všetko čo sa im podá na tanierik. u nás je to velkýýýýý problém ale veríím že malá raz pride zamnou a vypýta si sama papať aj z tej pestrejšej stravy nie len teraz čo doslova dobne. nedala som ti žiadnu radu lebo my máme samí ten istý problém. meriame 91cm a važi 13,5 kg

mamimilla
9. mar 2015

V kazdom pripade su dve moznosti: 1, bud je naozaj preberava a nic ine nepomoze len ponukanie, vyvetlovanie a snazenie o to aby aspon troska prisla niecomu inemu na chut, ryzu a cestoviny by som nekupila v takom pripade vobec aby bola donutena jest aj nieco ine. A cestoviny a ryzu jej vysvetlila uvarim ked budes vsetko pekne papat. A po 2, je tu moznost ze nieco nie je v poriadku. Mne jedno dieta odmietalo jest cokolvek bol to tazky boj ale ked som nakrmila zjedol. Zistilo sa ze je chudokrvny a po naprave zacal jest maso. Ma teraz 8r a tiez je priebercivy ale vecne je s nim boj aby zjedol co navarim raz mu vadi cibula, raz zelenina, raz zemiaky ale zaujimave ze pecene a kasu, hranolky zje. Teraz mu varene nedavam uvidim neskor. Dcera je druha kapitola on zje vsetko co ma na tanieri od malicka ale je tu problem zisteny v 3rokoch a to Histaminova intolerancia tak musiem vela potravin vynechat, obmedzi, zamenit alebo volit inu alternativu ale snazim sa aby jej nic nechybalo tu skor je problem ze ak zje vysoko histaminovu potravinu bud ma ekzem, bolesti bruska, vracia alebo ma nevolnost. Ale teraz tiez ma obdobie ze masko zje raz nie asi to jej telo vie vycitit snazim sa kupovat maso u masiara a teraz zeleninu kupenu nechce ale mrazenu zje. Je to zlozenim ine. Pevne nervy a odolat a presvedcit ako sa len da. Musi papat aspon trosku.

juccy
9. mar 2015

Dobri den. ja mam tiez 2 rocnu dcerku a tiez som sa natrapila kym zacala normalne jest. Podla mna prvi bod by malo byt rezim, aby dieta malo spravni rezim. Ja som to riesila jednoducho zapla som jej oblubenu rozpravku a ked sa uplne zapozerala tak som ju zacala krmit. dnes uz nemame problem zjeme vsetko co nam pride do cesty. Starsia tiez skusla ale musela zjest aj ked to jedla s vreskom. Treba ukazat ze kto rozkazuje! Potrebuje to vela trpezlivosti . Zelam vam vela stastia aby ste to zvladli.

timea7
14. mar 2015

je ryžu a cestoviny, lebo jej to umožňuješ a ona je vo veku, keď zisťuje, že svet sa môže krútiť podľa nej, ak bude dostatočne vytrvalá. V škôlke sa deti naučia jesť preto, lebo do ďalšieho jedla -3 hodiny nič nedostanú. Veľmi rýchlo zistia, že v tom prípade budú hladné. Okrem toho, učiteľky sa nedajú vydierať tým, že dieťa nezjedlo, ono pochopí, že učiteľku tým nevytočí, ale ublíži len samé sebe. A z jedla sa tam nerobí stred vesmíru, je milión zaujímavých činností, jesť je prirodzené, tak ako dýchať. Občas nemusí zjesť druhý chod, ak mu nechutí, dostane ešte raz polievku, ale nie každý deň. Alebo naopak, dva krát druhé, ak polievka nechutí. Pri jedle sa sedí za stolom, žiadny kultúrny program, zapnutá rozprávka, CD neexistuje, maličkým deťom pomáhame, motivujeme ich, nenútime ich, ale ani prehnane nechválime, jesť je prirodzené. Dieťa si dovolí toľko, koľko mu dovolia rodičia, niekedy posielam rodičom MMS, lebo mi neveria, že dieťa niektoré jedlá zje. Ale fotím tak, aby nezbadali 🙂 . Chce to len dôslednosť,možno by bolo dobré ísť a pár dní na dovolenku do hotela - jednoducho nič iné nie je. Ale v žiadnom prípade nedotlačiť dieťa kakaom, banánom a už vôbec nie zemiakovými plackami, alebo chlebom vo vajci 😝 😝 😝 😝 😝 😝

martina8843
21. apr 2015

@janinah @6erja presne tak,kto to nezazil, nepochopi. Ako ste na tom s anglictinou? Pretoze existuju picky eaters a problem feeders. Ak je dieta problem feeder, mozu Vam radit, ze vyhladovat. Picky eater= vyberave dieta, ak ho clovek vyhladuje, nieco zje. Problem feeders mozu skoncit v nemocnici na hadickach. Skuste to vygooglit. Tam uz spolupracuju psychologovia spolu s logopedmi atd- logopedi preto, ze niekedy ma dieta problem s jazykom, prehltanim, atd. Problem feeders jedia stale rovnake jedla, a ked nejake prestanu jest, tak uz sa k nemu nikdy nevratia. Je tam vela veci. Drzim palce