Ahojte, viete mi niekto poradit? Moj malicky vseobecne malo papka, ale posledny mesiac nechce skoro nic, predtym mal rad polievky, masko s ryzou, sunku, syr, jogurty, raz do neho dostanem tak stvrt rohlika, kakao a vyzivu a obcas chrumka chocapic, to je vsetko. "Mudre hlavy" mi stale hovoria, ze je to preto, lebo kojim a on vie, ze sa napije mliecka, tak nemusi jest. Ale predtym som kojila este viac a papal. Teraz sa snazim davat mu len pred spanim na obed a vecer. No a cuca skoro celu noc. Aj to je dovod, preco uvazujem o odstaveni. Lenze sa bojim, ze potom nebude papat nic. Nie je chudy, ale aj tak. Co myslite, je suvislost medzi tym papanim a kojenim? Skusat ho uplne odstavit? Alebo ako ho donutit papat? U nas ziadne zabavanie, skladanie vlacikov a smajlikov z jedla na tanieri nefunguje. 😒
@ikandy dakujem, snad sa aj moj rozpapa, len ma mrzi, ze papal pekne a teraz nechce nic z toho, co mu predtym chutilo. V noci sa dojcil rovnako casto aj predtym, ked bol aj cely den zaveseny na cicine 😀 takze tom problem nevidim. Preto som dala tie mudre hlavy do uvodzoviek, lebo take rady beriem s rezervou 🙂
A nemozu mu tiez ist zuby? Alebo mozno ho nieco ine trapi. Respektive, mozno teraz nepotrebuje tolko jest. U deti je to velmi premenlive. 🙂 Urcite sa rozpapa, vsak si ta nebude v sestnastich brat na rande, aby sa mohol nacucat mlieka, no nie? 😀 Tomu mojmu sa strasne pomenili chute. Kedysi vedel spraskat strasne vela masa a prilohu nechcel ani vidiet. A teraz si da akurat ryzu, cestoviny a podobne no a maso nechce ani vidiet. Tak mu skus ponuknut nieco, netradicne. 🙂 U nas sa maly krmi od roku z nasho taniera. Kasicky odmietal, tak som to vyriesila takto. 🙂
Pokusim sa Ti porozpravat o nasej skusenosti - asi Ti celkom neporadim, ale... 🙂 som na zaciatku tehotenstva a doteraz bola moja mala (ma 23 mesiacov a je dojcena) na tom velmi podobne. Obcas mala papave obdobia - mam pocit, ze to nejako suviselo s nejakymi jej vnutornymi nastaveniami/rastom? Proste som nevedela preco, ale boli tyzdne ked jedla a potom zase take, ze kazde susto bolo boj pretoze ju jedlo proste nezaujimalo. Jedine co pomohlo u nas bol iPad a rozpravky pri jedle. Nepredstavovala som si to takto, ale ak som urobila inak proste nejedla. Nebola zla, nevyvadzala ale u stola ju neudrzalo nic. Takze sme zacali bez rozpravky, zjedla so zaujmom 3 lyzicky a potom sa vytiahol Krtko a ja som do nej naladovala kopec zeleninky, ryby a zemiakov a podobne. Ked sme sli na 3 tyzdne na dovolenku a nevzali naschval iPad ze vyskusame ako to pojde skratka opat nejedla a na nic sa nestazovala :-/
Odkedy som tehotna mam pocit ze mi velmi ubudlo mlieka a zrazu si sama zacal pytat vodu a medzi jedlami jest. Tu chlebik, tam sme citali o zajkovi a chcela mrkvu hryzkat, vypytala si jablko co som jedla a tak. Zrazu zjedla tanier toho co som mala pre nu pripravene predtym ako sme sa vobec dostali k tomu, ze pustime rozpravku... Cize moja skusenost je, ze to suvisi s dojcenim. Otazka zostava, ci je to zle? Podla mna ak sa dobre vyvija, je zdravy, nie je nachylny na choroby a podobne, tak ma co potrebuje. Dolezite je nedavat mu sladke (chocapic, vyzivu a kakao - je to vsetko sladke) len aby "nieco zjedol". Nech su tie dodatocne prikrmy plne vitaminov a zivin, takze ovocie, zeleninu, nasej zachutili orechy a semienka atd.
Z toho co pises si myslim, ze to velmi neovplyvnis - teda bud odstavis uplne (co by bola velka skoda) a nemas istotu co sa stane, alebo budete pokracovat nadalej v dojceni a on postupne ako bude mliecka menej zacne viac a viac pytat doplnkovu stravu 🙂
@ikandy to aj ja hovorim, ze do maturity sa snad kojit nebude 🙂 zuby to snad niesu, jedine ze by mu uz isli zuby mudrosti 😀 snad sa mu zmenia chute a bude viac papkat. Pre mna je to uplne nove, lebo jeho starsi bracek je vsezravec, vkuse nieco tlaci do zobacika a ked netlaci, tak pyta jest 🙂
@diana_81 dakujem 🙂 samozrejme, nie je to zle, ze to suvisi s dojcenim, len pochybujem, ze mne by nejak ubudlo mliecka, lebo on cuca celu noc, tak sa mi mlieka robi stale dost. Uz som vzdala aj to obmedzovanie mliecka cez den, dnes kupodivu spapal aspon polievocku a teraz vnutro z rohlika, takze to vyzera, ze paradoxne, ked sa viac koji aj viac papa, aspon teraz. Len nech mu to vydrzi a nech sa to zlepsi. To s tabletom pozname, jeden cas som ho tiez krmila, len ked pozeral rozpravky a aj teraz to skusam. Vodicku nastastie pije, aj ked su dni, ked sa mu neziada vobec.
Mozno by som to mala skusit naopak, davat mu mliecka cez den kolko chce a nedavat v noci, lebo podla ma ho v noci uz nepotrebuje, len je tak zvyknuty a uz by som sa niekedy celkom rada vyspala v noci 😀 nehovoriac o tom, ze uz je dost velky a v noci nas obidvoch dost kope. No uvidime, co z toho bude, keby tak papal zeleninku a ovocie, to bojkotuje uplne...
@flowerfairy moj maly bol na tom podobne. Rozjedol sa v dvoch rokoch. Teraz ma zasa obdobie, kedy menej papa, ale myslim, ze mu idu posledne patky. Chce to cas. Uvidis, ze sa rozpapa. Zatial si uzivaj dojcenie, tvoj syncek vie, co je prenho najlepsie. 🙂 Je mozne, ze sa v noci dojci tak casto preto, lebo mu cez den obmedzujes denne dojcenie. Inac, myslim, ze pevna strava je do dvoch rokov prikrm, cize vacsinu by malo tvorit materske mlieko. A uvedom si, kto su tie "mudre hlavy". Kolko dojcili? Dieta na umelom mlieku sa stravuje uplne inak, ako dojcene. 😉