20 mesačný syn nechce papať. Čo robiť?

evickatimi
16. máj 2012

Ahojte.moj maly ma 20mes.a v poslednej dobe.malo papa.da si dva hlty a potom si zacne vsetko vypluvat,ze uz ma dost.moja matka tvrdi,ze to je tym,ze som mu davala sladkosti.ale zas raz za den kusok keksika dat dietatu podla mna nheje prehnane.

katrinka8
16. máj 2012

Ahoj, my sme si tymto problemom presli a stale ho s mensimi alebo vacsimi zmenami riesime, ale s tym rozdielom, ze moje dieta ani sladkosti nechce/lo (ked jej niekto z rodiny nuka). Deticky maju rozne obdobia, raz papaju viac, raz menej. Moze to zavisiet od kadecoho - mozno sa mu prerezavaju zubky alebo proste len nema naladu, alebo ho jedlo momentalne proste "nezaujima", nema nanho cas... Jedine, co sa mi osvedcilo, je - nenutit. Jedlo ponukame (snazim sa varit a davat co najpestrejsie - aby mala aspon co-to z vitaminov), ale ked nechce, nepcham do nej nasilu - aj tak to nema zmysel. Ked ideme von, zoberiem zo sebou nejake ovocie, obcas u nas zabera, ked ma nieco na male kusky, tak aspon co-to zobne z toho. Niekedy zaberie, ze zje aspon nieco z ranajok pri Bambulke - svojom milacikovi. Kto pozna problemy "nejediacich" deti, pochopi, ake rozne triky clovek musi niekedy vymyslat, aby dieta aspon nieco zjedlo (dnes napr. "az" polovicku zo stvrtiny rozka, aj to len s pomocou Bambulky).
No a tie sladkosti, ked ma take "nejedacie" obdobie uplne vylucim. Nepapa normalne jedlo, nebudu ani sladkosti. U nas "sladkosti" rovna sa 5 tyciniek alebo hlava z maleho Brumika alebo kocka 70% cokolady - to su mnozstva, ktore moje dieta zo sladkosti zje, viac nikdy nechce a vari ani ine sladkosti neje. Obcas este nejaky keksik bez naplne, plnky nezje. A ani to nie kazdy den, mozno tak 2-3x do tyzdna. Ale ked ma nejedaci den, tak jej ani to nedam. Ale rozhodne si nemyslim, ze jeden maly keksik za den sposobi nejedenie dietata 😉

borocka
17. máj 2012

uplne suhlasim s tym co napisala katka nado mnou.
moj pato nejedava od 9tich emsiacov,co mu vysli prve zubky. obcas ma dni kedy by zjedol aj slona,a potom zasa dni kedy jedava mozno raz za den aj to len nejaky jogurt. uz som si na to zvykla, uz to neriesim. myslim ze dieta od hladu nezomrie,pokial samozrejme mu ponuknes. ked nechce,nechaj tak.....nutenim len jeho odpor prehlbis. nemoze to byt tak,ze ked nic nezjedol, tak ho potrestas. ( poznam maminku,ktora dieta za trest ked nechcelo obedovat posielala spat. a dieta sa dostalo do fazy, ked nechce jest a nechce ani spat......lebo to bol predsa trest).

ked ideme vonku,tak vzdy so sebou beriem nieco, tycinky, maslove keksy, jablko, banan, hlavne pitie. hlad byva obcas mrcha 😝 ale ked sme doma a zda sa mi ze uz dlho nic nejedol, tak mu pripravim tanier: paprika, kukurica, vajicko na tvrdo, mrkva, jablka, hruska, hrozno.......proste co "dom da", nakrajam mu to na kusky, necham na ociach a on si obcas nieco zobne.

niekedy deti maju dni,kedy im nic nechuti ale vyslovne sa im nieco ziada.......moj maly mava dni kedy nezje nic ine, len papriku. alebo len babany. zrejme chyba nejaky vitamin, a doslova si to ziada. odmietne vsetko ine len papriky sa naladuje miesto ranajok aj obeda.

ak ho ponukas a nechce, nevadi, necahj tak. od hladu urcite nezomrie....ma proste svoje dni. len sleduj ci nebude velmi malatny, ospaly, zoslabnuty......pripadne teploty a hnacky. vtedy by to bol problem.

anjelicek26
17. máj 2012

Dieta vie, kedy ma hlad 🙂 Pokial ti este pije UM a pije ho vela, tak ho to asi zasyti. Jest ho tak ci tak nedonutis, Max ma tiez niekedy take fazy, ze hlad nepozname... ja sa vtedy spolieham na finger food, kazdu chvilu mu donesiem misticku s pokrajanym ovocim, stvorcekami chlebika, sunky, kusky palacinky - uplne take na jeden hlt - a on s kazdeho ochutna a aj nieco zje... väcsinou je taky, ked mu idu zuby..

sante81
17. máj 2012

my sme nejedli vyse mesiaca, preslo to zo dna na den, schudol, pil len mlieko, nakoniec dostal lyzičku do ruky a začal sa učit jest sám, to jediné zabralo. takze trpezlivost, a davat mu to čo mu chutí, aj ked to je len mlieko.

nice202
17. máj 2012

moja je taka ista, tiez nic neje. resp. velmi velmi malo. nikdy nezjedla celu porciu nicoho.
niekedy to mame tak: ranajky: nic nechce a ak, tak nie chlieb, iba ked ma naladu.../ skusali sme pestru stravu, naaranzovane do neviem akych tvarov a vzorov, nenutenie a aj nutenie, rozpravky, basnicky, pri stole, za pochodu, v posteli, na gauci, na stolicke a neviem kde vsade, pri telke, bez telky, s hrackou a aj bez hracky, sama s lyzickou a aj sama bez. s rukou, bez ruky/ proste nechce.
desiata: ovocie a aj to len: jahody, melon, hruska bez supky, jablko bez supky, hrozno bez kostky....inak nic.
obed: to je kamen urazu najvacsi. vacsinou je len polievky. par lyzic a koniec. niekedy neje ani to a ide spat. ked sa zobudi skusam jej dat obed, polievku. druhe ak je tuhe, myslim malo stavy, tak nezje. strasne som sa tym trapila a aj sa trapim, ale tak co uz. krv je ok, snad sa rozje. podotykam stale kojim a asi je to aj tym. keby nebolo toho, asi by zila zo vzduchu. potom je olovrant, sem tam jogurt,
na veceru zje niekedy to co na obed, ale nie cele, alebo kasu, aj to 4-5 lyziciek, alebo nic....inak je zdrava,stastna, vesela. energia jej nechyba... snad sa rozje. uvidime

happy3
17. máj 2012

my to mame ako anjelicek26,ked vidim,ze maly skoro nic nepapa,tak mu tiez kazdu chvilu nieco donesiem ci ovocie alebo aj len chlebik s maslom 😉 a on uzobkava kolko sa mu chce a potom zas pride obdobie,ze za mnou chodi a stale pyta ham ham 🙂 😀 😀 😀

ingulik
17. máj 2012

Hlavne ho nenutit...my tiez mame obdobia kedy mala zje vsetko co vidi, teda okrem ovocia a zeleninx, tu ju akosi neviem donutit jest...a obdobie jedy chce iba mlieko, predym MM a teraz normalne...

louisiana
17. máj 2012

ahoj, pozeram ze s tymto problemom nie som sama! my mame 17mes synceka a tiez nepapa. sme sledovany na gastre, jedine co mu zistili je ze mal malo zeleza v krvicke. tak sme dostali kvapky a s jedlom sa trapime nadalej.
ranajky vynechava, rano po zobudeni sa ale koji, tak to bude asi tym. na desiatu zje tretinku az polku jogurtu, ako kedy, na obed par lyzic polievky a ide spinkat. poobede sa mu snazim ponuknut druhy chod z obeda ale skoro nikdy nepochodim. ked sa vratime z vonka tak mu znovu ponuknem obed, alebo nejake pecivo s oblohou. vacsinou zje len tu oblohu, pecivo nam doteraz len vypluval okrem kukuricneho pagaca - to si 3x odhryzol. a na veceru mu zvyknem robit kasu z UM a to zje tiez len par lyziciek :(
lekarka nam odporucila nenutit, tak ako pisali aj ine baby, ja viem ze je to tazke kedze maly nic nepapa, tak sa clovek snazi mu to jedlo nejakym sposobom do tej pusinky vpravit 🙂 ale vraj nutenim by sme vyvolali averziu voci jedlu :/
tiez sa nam osvecilo krajanie jablcka na malinke kusocky, ked si drzal stvrtku jablka v ruke, tak ho hodil na zem. rovnako aj rozok, keksik, kazde jedlo ktore sa drzi v ruke u nas leti na zem. maly skoro vobec nejavi o jedlo zaujem :/ alebo ho len v rucke rozmrvi :/
ja dufam ze sa to zmeni, aj ked pravda je taka ze ja a moj brat sme v detstve tiez nechceli nic jest, mne zacalo chutit az ked som sa vydala 😀