mám už 2 ročné zbojníka, ktorý do 1.roku papal všetko ovocie a od narodenín, akoby uťalo, proste odmieta mi všetko ovocie, raz za čas zje ovocný jogurt a to som šťastná ako blcha, s mäskom tiež nie je veľmi kamarát, normálne som z neho niekedy už zúfalá.....
ak máte skúsenosti a dosiahli ste, aby vaše dieťa nevymýšľalo a všetko zje, dajte rady, určite nie som jediná mamina, ktorá sa takto trápi. A najhoršie na tom je to, že sa malému nechtíky pri končeku rozdvojujú nie všetky, ale asi polovica, kúpila som mu sirup Pikovit, kvôli vitamínom a zdá sa mi, že troška pomohol, ale to nie riešenie na stálo 😒
@strapco13 výživu mi tiež zavše zje, proste má nálady na chute, špekulant po ockovi..a čo je to hurmikaki? ja by som aj zlatý metáľ dala, keby aspoň kúsok niečo ho zjedol, bude piť citrónik do čaju čo sa dáva a keď som mu dala mandarínku, tak sa tváril, že má ten najkyslejší citrón v puse 😀
a minule som jedla jablko, tak chodil ku mne a obštipkával mi ho, neublížil mu síce, ale aj tomu málu som bola rada 😉 a tiež ako ty, spoločné sme mali 😀
@tanyja je nas viac takych mamiciek..skus popozerat,je tu viac takych tem..napr. https://www.modrykonik.sk/forum/zaciname-prikrmovat/moje-dieta-odmieta-varenu-stravu-co-mam-robit/
alebo: https://www.modrykonik.sk/forum/zaciname-prikrmovat/moje-dieta-nechce-papat-poradite-lieky-na-chut-do-jedla/
alebo: https://www.modrykonik.sk/forum/zaciname-prikrmovat/3-rocna-dcera-odmieta-jest-vsetko-z-masa/
moja dcera mi po 2r, odmietla jest vsetky kase, jogurty, krupicnu kasu, (prisla som na to ze zje ked si lyzicou nabera sama) ovocie zje kazde, syn ovocie neje cerstve vobec, tiez mu davam detsku ovocnu vyzivu ale najmenej 1 pohar dene mu dam dzus z cerstveho ovocia ako z odstavovaca, kupujem to vo flasi je to drahsie ale je to 100% ovocie vyzera ako riedka detska vyziva. Kupujem to aj zeleninove brokolica, spenat, co je zmiesane s jablkom alebo inym ovocim pre chut, to pije bez problemu kazdy den a ked treba tak velmi lahko do toho mixujem atb, alebo ine lieky ked berie.
Mojmu takto utalo, ked mal rok. Teraz ma dva a trochu sa lepsi.
Ovocie je prenho iba jablko a banan. Pocas prveho roku sa nevedel dojest ovocneho pyre s jogurtom, niekedy do toho piskota. Od roku nic ovocne, iba ovonia a nechce. Jablko v kuse, bud mu ho osupem a dam alebo nakrajam na mesiaciky. Banan ma rad, najradsej do ruky a sam si odhryza. Nepomaha, ani ked ja mam ovocie a jem, mozno pride a ovonia a koniec. Minule leto sa ladoval cucoriedkami, tak som este nakupila a namrazila. A hadajte, este su v mraziaku... Jogurt nehrozi, ale v jogurtovom kolaci ano 😉
Ale ma rad zeleninu, tu zje vsetku. A taktiez zemiaky, ryzu a cestoviny.
Moja rada: neriesit. Ked bude mat chut, da si, pride sam a ochutna. Snazit sa, aby bol jedalnicek vyvazeny. Nie aby bolo kazde jedlo vyvazene, ale kazdy den, alebo kazdy tyzden. Moj ma niekedy zemiakove dni, to chce zemiaky od ranajok az po veceru. No tak dobre, nech ma. Tak na druhy den dostane zeleninu 😉 Masko je na preskacku. Niekedy v pohode, niekedy vypluva. A potom zje tri platky sunky na posedenie. Tak fajn, potom par dni sunku nedostane...
Vyzivky a pohariky nehrozia. Krmit sa sam chce a vyzaduje uz davno. Niekedy "dovoli", aby som mu davala aj ja nieco do ust. Ale vzdy musi mat aj on lyzicku alebo vidlicku v ruke.
Najviac mu chuti "dospelacka" strava, teda to iste, co mame my na tanieri a este viac, co ma jeho otec na tanieri. No tak tolko nekorenim a nesolim, a je s nami.
V jasliach sa ale uz zlepsil. Uz si aj doma pytal platok syra, co predtym nehrozilo. Nieco zapecene syrom, to zjedol, a nevie sa dojest parmezanu (praveho, nie tych solenych brezli).
Dr. Sears odporuca tzv. nibble tray= tacku malickosti pre takychto papkacov: male misticky naplnit tym, co ma rad: "stromami" z brokolice, "lodami" z vajicka, "zelenymi gulickami"=hraskom, krekrami, atd. Podla toho, co ma rad. A tuto tacku nechat na ociach. Casto su tieto deti prilis "zaneprazdnene" hrou a jedenie je strata casu. Ale ked vidia tu tacku, tak si vezmu aspon nejaku malickost do ruky... Ja som to este neskusala s viacerymi druhmi v mistickach, ale niekedy ma na tanieri nejake drobnosti a ked chce, tak si vezme (kusok chleba, mesiacik jablka, par kukuricnych chrumiek a pod.)
Ale urcite nenutit, ponuknut, ale nenutit.
@ichbinich to máme riadne podobné deti, a asi to ide aj ich vekom, vývojom, keď z každej strany počúvam, že to vlasnté dieťa ovocie nechce, donedávna kamoška - jasné, zje mi každé ovocie a dnes: nechce nič 😵
ja ho nenútim a mäso zje tiež kedy ako, ešte kuracie, ale bravčové nie, zavše mu ho skryjem pod kašu a to si nevšimne a zje, ale jasné, také mini kúsočky 😀
výživu mi zje, teda raz za čas
@diid krupicu predtým tiež jedával a teraz dlho dlho nič a v sobotu mu moja mama urobila taký hustý do taniera, tak zjedol všetok, súťažil s našim Filipom, že kto skôr zje 😵
ale zeleninu ľúbi a zemiaky? jááááj, to môže stále a kašu samozrejme tiež, jedol lasagne a na bešamel hovori, že je to kaša 😀
@danteska najlepšie malému chutí pri mojej mame 😀 keby to aj mnou varené bolo, tak to zje pri nej skôr ako doma 😀 😀 😀 , díky, za témy, nakuknem
@tanyja: Ja nie som tak daleko, ja som v Grazi.
Vcera sme kukali, jedli sme karfiol a k tomu tvaroh s bylinkami, a on chcel aj ten tvaroh a potom zlizal to, co mal na vidlicke! Sice si nepytal viac, ale zlizal to a nevypluval... Tak sa mozno prepracujeme niekedy zase k jogurtu 😉
A ze v jasliach jedol jablkovu strudlu s vanilkovou omackou 😲
Doma kase uz moc neficia, ale ked mu Oma uvari obycajnu krupicu, tak zje... Celkovo, hocico Oma uvari a upecie, to zladuje 🙄 Ale nie, dobre, ja sa nehnevam. Len je to sranda, ze akoby to nebolo jedno. No ale co uz.
My sme mali podobny problem. Nas maly ma 3 roky a nechcel nam papat vobec nic. Ovocie nechcel, zeleninu mi vyberal aj z polievky, o mäse ani pocut. Teraz uz je to ok. S ovocim som to urobila tak, ze som mu napr. jablcko nakrajala na male kusky a napichala som do nich farebne sparatka. Maly bol nadseny z toho, ze ma take "jednohubky", a dokonca si prisiel aj po duplu 🙂 zeleninu krajam na uplne minimalne kusky aby ju nevidel, a potom spapa 🙂
@ichbinich ale vieš ako to je , našim deťom proste chutí asi všade, len nie doma, niekedy sa naláduje a nepotrebuje ani pikovit a niekedy je to bieda, môj malý miluje rezance s tvarohom, celkovo tvaroh miluje, bryndzu, nosievaš si z domu?
@adriana1712 môj zeleninu môže, akúkoľvek, aspoň zatiaľ, len to nešťastné ovocie, aspoň že niekedy výživu spapá, a včera som mu kúpila nektár - mrkva, pomaranč a vcelku mu to chutilo 😵
a s mäskom tiež nie je kamarát.....ale párky zje, aj 2 naraz, jasné bez chleba 😉
@adriana1712 a aké sme my maminy čarodejnice... vyčarujeme miesto zeleninky sladkosti a miesto ovocia jednohubky, dobrý nápad, musím odskúšať 😉
včera si skoro dal mandarínku do pusy, ale v poslednom momente si to rozmyslel 😒
@adriana1712 @ichbinich taký veselý tanierik som včera urobila malému : paprika, paradajka, šunka, syr, nátierka a jasné, zbojník sa vrhol iba na syr, papriku pocucká a vráti mi, paradajku poolizuje a vopchá mi do úst, šunku zje, ale dohodneme sa, každý máme to svoje 😀
@adriana1712 to číslo znamená tvoj dátum narodenia? ak áno, tak si to poriadne uži a osláv, ale tak, aby hlava nebolela...
ja som dnes do malého dostala jablkovú výživu, aj to som srandičky musela robiť, aby ústa otvoril a potom zahlásil - už nechcem a pohárik bol prázdny 😀
@ichbinich minule malý spráskal celé vákuové balenie Leerdamer - 5 plátkov, na syry je kobylka 😀 , ale jasné, bez chlebíka a dnes kým sme vyšli z tesca, zjedol 2 párky 😝
u vás ako? nechystáš sa na sviatky na SK?
@tanyja Jeej, aká pozorná 🙂 mooc ďakujem a budem sa snažiť osláviť čo najlepšie :-P
@adriana1712 že zajtra čakám infošky, ako bolo 😉 a hlavne čo si dostala od drahého a Samko má koľko rôčkov?
@tanyja moj mal tiez taku fazu ze nechcel ovocie..chtiac -nechtiac dostal vyzivu, polroka papal miesto ovocia kupovane vyzivy leo ani domace nechcel..ale teraz uz papa ..momentalne ficime na hurmikaki 😀 ..to papa tak ze mu to vydlubavam lyzickou tak asi ma pocit, ze nepapa ovocie a tiez jabloko zje ale inba tak, ze mu ho dam cele neosupane a odkusujem spolu s nim na striedacku