2-ročný syn nechce sám jesť

30. okt 2024

Ahojte, moj syn mal zaciatkom leta 2 roky. Ked bol mensi a presli sme pomaly, ale isto z mixovanej stravy na tuhu, tak pekne zacal jest jedlo rukamy. Potom ale nastal nejaky zlom a uz sa ziadne jedenie nekonalo...vsetko koncilo na zemi, bolo to iba plytvanie, kedze to bral, ako zabavku. Tak som ho radsej znova zacala krmit, vravela som si, ze vsak na to ma este cas. Syn, ale dodnes nechce jest velmi sam a uz mi to naozaj zacina vadit, hlavne ked pocuvan, ako ine deticky v jeho veku zvladaju uz aj polievky, ci jogurty s lyzickou. Ked sme zacali skusat pribor, tak sa mu to celkom zapacilo a napichaval si veci alebo naberaval lyzickou napr. cestoviny s omackou. Aktualne je vsak ochotny obcas nieco sam a potom je pre neho zaujimavejsie vsetko, len nie jedenie...hladneho ho nechcem nechat, kedze potom je extremne nervozny. Je to velmi dobry jedak, nie je vyberavy a je velmi velke porcie. Stolicku na krmenie som uz davno zrusila, kedze si tam nebol ochotny sadnut, boli to iba hysaky. Jeme pri jeho malom stoliku a stolicke, vacsinou to vsak vyzera tak, ze si sadne, zoberie rovno nejaku knizku, ci auticko a popritom ho krmime 🤦. Je to jediny sposob, ako sa nam ho podarilo prinutit vobec sediet pri jedeni, bolo obdobie, ze som ho krmila postojacky...on je velmi zivy a viac ako minutu mi v zivote na jednom mieste sam od seba neposedel.
Preto som si prisla pre radu od mamiciek, ktore si niecim takymto presli. Casom sa to vekom zlepsilo, ak nie, co ste spravili pre podporu v tom, aby jedol sam? Dakujem za odpovede!

domiklik
30. okt 2024

Jasne, zlepšilo sa to v škôlke. Ten rozdiel je brutálny. Pokiaľ som doňho chcela dostať zdravé a vyvážené jedlo musela som ho kŕmiť. Teraz sa už naje aj sam.

autor
30. okt 2024

@domiklik Ja som presne taka skepticka, ze co bude buduci rok v skolke ?🤦 Ale tak dufam, ze aspon tam uz bude ochotny jest aj sam...

janamt
30. okt 2024

Nie je nefér z lenivosti a rozmaznanosti neporadiť si s jedným vlastným dieťaťom doma a hodiť túto zodpovednosť na pani učiteľku, ktorá má v triede kopu detí a okrem jedenia rieši aj mnoho iných vecí? Jasne, že sa dieťa radšej naje pri knižke, telke, tablete, za pochodu. Jasne, že hodí jedlo na zem a zdá sa mu to ako sranda, ak na to nie je normálna rešpektujúca reakcia, že toto sa s jedlom nerobí. Jasne, že je to rýchlejšie, nakŕmiť dvojročného. Dieťa sa ale samé nenaučí pravidlá fungovania, na to má predsa rodičov. A je to ťažké, lebo rodič musí byť dôsledný. Mne napríklad malé umývateľné hračky pri jedle neprekážali, knižky si vážime, tie by sa zašpinili, pri jedle sme nečítali ani nepozerali telku ani tablet. Bol čas na jedlo. Čas na jedlo spolu s rozhovorom, tak to máme doteraz. Ak dieťa povedalo, že už si neprosí, dala som ho dole zo stoličky, nenútila som ani nepresviedčala. Ale nebolo žiadne vynukovanie, lebo sa kvôli hraniu najedlo málo a neboli žiadne snacky alebo sladkosti do ďalšieho jedla. Samozrejme s mierou, nenechala by som dieťa hladné niekoľko hodín v dvoch rokoch. Ak chcelo zas jesť, zas som ho dala do stoličky. Keď začalo jedlo naschvál hádzať, jedenie sa skončilo. V dvoch rokoch už určite dcérky jedli samé všetko, aj polievky. Situácia u Vás doma je zapríčinená Vami a je aj na Vás, ako to zvládnete. Určite za to nie je je zodpovedný Váš chlapček. Držím Vám v tom palce, nepomôžete len sebe, ale hlavne drobcovi v jeho ceste k samostatnosti a sebadôvere.

autor
30. okt 2024

@janamt Nikde som predsa nepisala, ze je mojim cielom nechat tuto zodpovednost na pani ucitelky v skolke! Nie som leniva a ani nezodpovedna, pokial by mi to bolo jedno, asi by som to neriesila a neziadala o osobnu skusenost inych mamiciek. Naozaj nechapem tento utociaci prispevok, z ktoreho mam osobne pocit, ze mi ani neradis, skor chvalis, ako to u vas s dievcatami vsetko skvelo doma funguje resp. nedala si mi ani jednu pouzitelnu radu, ktoru by sme nemali vyskusanu alebo to nepraktizujeme. Moje dieta nikdy nemalo zapnute TV, ziaden tablet a telefon v ruke nikdy nemalo. Ma pestru, vyvazenu stravu, sladkosti nedavam vobec. Ano, knizka je jedina vec, pri ktorej mi dlhsie na jednom mieste obsedi, pokial mas radu, ako prinutit extremne zive dvojrocne dieta sediet dlhodobo na jednom mieste a jest same bez toho, aby ostalo hladne, tak budem vdacna za tipy. Syn je sice dobry jedak, ale ak by som ho nekrmila, tak by bol schopny nejest cely den, aj keby bol hladny, lebo je pre neho vsetko dolezitejsie, zaujimavejsie a zabavnejsie. Hranice mame nastavene, s manzelom vychovame respektujuco a napriek vsetkemu si s touto problematikou nevieme rady. Podla tvojho prispevku mi je vsak jasne, ze mi nepomozes. Dakujem ale za "podporu"...ako to robime vsetko zle 👍.

angeli121212
30. okt 2024

Tak ja mám malého skoro dvojročného a aktuálne chce všetko jesť sám lyžičkou a riadne sa pri tom babre a kedže sa lyžičky nevzdáva tak to riešim tak, že ho nechám nech sa aj pobabre kus a rozdýchavam ten kentus okolo neho... Ale myslím, že je to celkom dobrá cesta lebo malý je dosť motivovaný a skúša aj si dávať do úst čiže byť tebou skúsim sa vrátiť o pár krokov späť a s prižmúrenými oboma očami by som mu dala jedlo pred neho a nechala nech sa naje ako on chce aj za cenu bordelu.. ak sa nenaje hned a vravíš že dobre jedáva tak ho hlad vyženie a bude zase skúšať

angeli121212
30. okt 2024

Ešte ma napadlo dať len jedlo pred neho aj lyžičku nech skúša a sem tam dokrmiť nech aj dačo zje

autor
30. okt 2024

@angeli121212 Dakujem za prispevok. Mne by ale teda ziaden bordel nevadil, ja to nemam problem upratat, pokial by aj realne jedol 🫤. Problem je, ze si sadneme pekne jest, on sa aj tesi "super hura jedlo". Dam mu jedlo, da si dve lyzicky aj sam a tym to konci...potom uz siaha po knizke, po hracke a ziadne jedenie sa nekona, ako keby sa pritom nudil. On by aj jedol, "ale nema na to cas" 🤦. Skusala som samozrejme knizku nedovolovat, tak sa babral s jedlom, alebo nejedol vobec, vtedy som jedlo zobrala, ze tak asi hladny nebudes....pokracovalo to takto dovecera s tym, ze cely den skoro nic nejedol a bol iba od hladu totalne vynervovany a nezvladnutelny. Vazne uz neviem ako na neho, skusa manzel, stari rodicia...no vsetcia bez uspechu 🫤.

janamt
30. okt 2024

Nechcela som útočiť, ani si nemyslím, že je Vám to jedno alebo že by ste boli lenivá alebo nezodpovedná. Príklad s našimi deťmi nebol o chválení ale o tom, že sme to mali takto. Ja neviem, ako to napísať jemne, aby sa niekto neurazil - ale situácie, ako táto, sú zodpovednosťou rodičov. Nielen jedlo, ale aj obliekanie, telka, mobil... Často vznikli preto, že si rodičia niečo chceli uľahčiť...ale vždy (pokiaľ to nie je nejaké znevýhodnené dieťatko) je to zodpovednosťou rodičov. Veď koho iného. A je super, že to chcete riešiť. Napísala som Vám ako sme to napríklad robili my, nikdy sme problém so správaním pri stole nemali. Bol proste čas, keď sa jedlo a bolo proste správanie, ktoré sa pri jedle netolerovalo. Popri tom sme sa smiali, spievali, navzájom kŕmili - nehovorím o nejakom terore pri tanieri. Niekedy to bolo ťažké, mali sme deti pomerne krátko po sebe, mali rôzne potreby a iný režim dňa. Uznávam, že to zvládať láskavo a rešpektujúco bolo niekedy ťažké, ale dodnes máme aj vďaka tomu spoločný čas pri jedle spojený s príjemnými pocitmi a naše deti, aj keď už vchádzajú do puberty, si tento čas vážia a oceňujú to. Dnešné deti nemajú nedostatok jedla a výživy, argument, že bude dieťa potom celý deň hladné, vnímam skôr rozpačito.

leidin
30. okt 2024

Mna by zaujimalo ked je nervozny preco si neochotna riesit co mu vadi ved bol by kludny nie? Miesto toho len zaplacat usta jedlom a nech je po tvojom. To je vychova. Potom bude problemy riesit jedlom a bude tlsty.

autor
30. okt 2024

@janamt Doslova si ma oznacila hned v uvode prispevku za rozmaznanu, lenivu a nezodpovednu a ze si neporadim doma s jednym dietatom a chcem to nechat na ucitelku v skolke 😁. Oboma tvojimi prispevkami ma chces presvedcit, ze sa ako rodicia chceme tejto zodpovednosti zbavit...absolutne vsak nechapem tuto zaujatost a toto zmyslanie. Sme si plne vedomi nasej zodpovednosti a ze je to cisto na nas, ved preto sa snazime najst riesenie a dovolila som si poziadat o radu od inych skusenejsich zien na diskusnom fore. Radu v zmysle, "Poznam to a nam pomohlo toto..." nie radu v zmysle, "U nas to vzdy fungovalo perfektne od zaciatku, vy to robite urcite totalne zle...ale inak neporadim s konkretnym problemom."

biglovemom
30. okt 2024

Kludne ho krm. Neni to rozmaznanost , je to aj spolocne straveny cas….aj moju som vtedy krmila,a to chodila uz do jasiel od 23mes
Videla si nejaku matku vidiet krmiet dospele dieta😃? nie… neboj bude aj on sam jest.

autor
30. okt 2024

@leidin Neochotna co mu vadi? 😅 Ved mu vadi, ze cely den nejedol iba po lyzickach...pokial si ty hladna, tak nie si nervozna? Ja teda ano, kedze nie su dostatocne uspokojene moje potreby. Tu sa bavime o standardnych chodoch dna, ako su ranajky, obed a vecera. Neboj sa, nestrkan mu chrumky do ruky pri kazdom hysaku...

angeli121212
30. okt 2024

A jete v kuchyni? A tam má knižku? Náš je tiež akčný ale teda ja mu jedlo nechám aj vyložené a celý deň si zobká a celkom sa naje... Skúšala si mu aj nechať niekde pri ňom nech si zobká? Nášho veľmi baví ked všetci spolu sedíme za stolom potom je aj on viac motivovaný... Ono bude to náročné ale i tak by som skúšala nechávať to na ňom a max urobiť napr tak, že niektoré jedlo dokŕmiš a niektoré nie a uvidíš či si postupne nezvykne napr, že raňajky alebo obed musí jesť sám a potom postupne keby si pridávala ďalšie a ďalšie jedlo.. vieš ja využívam u nášho že on naozaj rád je a aj sám nás ťahá do chladničky ...

autor
30. okt 2024

@angeli121212 Jedalensky stol nas aj jeho maly detsky mame v obyvacke, kedze mame priestrannu obyvacku a malu kuchynu, tam sa nam zial stoly nezmestia, ale teda knizky ma v detskej izbe, nema problem sa postavit od stola a ide si pre knizku ... Akonahle zakazem, tak akoze ok troska hysak, ale sadne si no ani za boha nechce jest sam, to sa radsej v jedle iba smatra cely den a po par minutach sa zoberie hrat do izby 🤦.

lenka2710
30. okt 2024

Môjho som tiež krmila a tiež som sa bála co v školke a na moje prekvapenie ho učiteľka od prvého dňa chválila! Ok, polievka skončila aj na tričku zo začiatku ale druhé papal pekne! Proste išiel s davom, videl iné deti, tak sa ich snažil napodobniť! Koľkokrát aj teraz sa mu nechce najesť samému, napríklad pri chorobe alebo keď je už veľmi unavený, tak ho nakrmim! Viem, že to vie aj sam, tak z toho vedu nerobím!
Ani radšej nejdem písať, dokedy som krmila staršiu dcéru, ta je jasný príklad toho, že bez jedla sa dá žiť 😂😅 tej keby som nedala par lyžíc do úst, ta by bola schopná nejesť celý deň a to myslím úplne vážne, má 10 a jedlo je stále to posledné na čo myslí 🤷‍♀️

angeli121212
30. okt 2024

Wow tak ano toto je náročné už jedine len dokrmiť ale popri tom vždy skúšať či si nedá alebo keď varíš či pripravuješ jedlo keby si mu kúsok ponúkla napr syra tvrdého alebo kus jablka nedal by si?

jajur88
31. okt 2024

Ja mam podobneho syna. Pripada mi, ze sam je len dovtedy, kym nezazenie najvacsi hlad a potom uz jedlo nie je pre neho zaujimave.

Ja to robim tak, ze ak uz neje alebo sa zacne s jedlom hrat, pytam sa ho ci je brusko plne alebo chce krmit. Ak chce krmit, krmim ja a on si berie hracky / knizky. Je to sice otrava, ale ziadny problem v tom nevidim. Viem, ze ak chce, tak sa zvladne najest i sam. Plus vidim, ze sa jeho motorika pri jedle zlepsuje.

Su dni, ked toho zje sam celkom dost, inokedy rovno hlasi, ze krmit, pripadne trochu podobka sam a chce opat krmit.

U nas pomaha, ze jeme vsetci spolocne za jednym stolom. Najprv nalozim malemu a potom sebe. Ak chce po chvilke krmit, skusam jeho samostatne jedenie predlzit s tym, nech si da este par sust, nech mozem zjest nieco i ja. Obcas to zaberie, obcas nie.

Este mi napada, ze chut samostatne jest, moze trochu ovplyvnit i zvoleny pribor. Ked si maly zoberie sam inu lyzicku / vidlicku, tak na nom vidim, ze sa mu horsie drzi a vymienam mu to.