2-ročný syn nechce jesť nič nové

9. okt 2023

Ahojte baby mám doma alergika na mlieko aj bielko a arašidy, a mám taký problém že nechce nič nove ochutnať a aj keď ochutná tak sa tvári ako keby zjedol citrón ! napríklad kokosovy jogurt s ryžou alebo s ovocnou príchuťou sladký chutí aj mne a on sa zatvári akoby zjedol jed ! som už zúfala jedálniček ma obmedzený, ani avokádovu natierku, raňajkuje každý deň banán tie by zjedol aj na obed aj na večeru 😞Nič mu nechutí a nemá záujem o jedlo, iba rožok a banán, zeleninovu polievku a vývar. No ostatné to je katastrofa.

hennyinnsbruck
9. okt 2023

Moja bude mat 5 rokov a stale je taka priberciva 😅neriesim nutit nebudem

autor
9. okt 2023

@hennyinnsbruck aj ja som si povedala ale tento týždeň sa mi stalo že na raňajky som mu dala chlebik s nátierkou a šunkou, nakrajala som to na kocky a vyjedol len tu šunku, a išli sme von no a samozrejme my vrieskal celu cestu od hladu, kym som mu nekúpila banan a nedala som mu ho zjest.

autor
9. okt 2023

@hennyinnsbruck a ako papá v školke ? oni to riešia ucitelky ked nic nezje napriklad ?

januska12323
9. okt 2023

Nemala si mu kúpiť banán ale odísť domov a zase naložiť chlieb. Takto vie, že krikom dostane svoje.

hennyinnsbruck
9. okt 2023

V skolke neriesa , ked nezje caka do dalsieho jedenia

Varim co ma rada nenutim ze to a to musi zjest lebo to ja chcem je to o trochu lepsie ako v 2r ale stale nie ok
Nevadi casom zo bude stale lepsie

zojazoja
9. okt 2023

No akože kokosový jogurt s ryžou a avokadovu nátierku by ani u nás decko keď bola malá fakt nezjedla. To by ma ani nenapadlo jej dat. Takéto výraznejšie chute pre nu prišli až vo veľmi neskoršom veku . 🙂

jaskolka
9. okt 2023

Podobne ako vyššie, kokosový jogurt a avokadova nátierka? Prečo práve toto? Veď urob vajickovu, sardinkovu, aspoň moji tie milujú. A jogurty tiež len klasika, marhuľa, jahoda, čučoriedky, vanilka
Podľa mňa to sú veľmi špecifické jedlá, co mu dávaš, napríklad avokadova nechutí ani mne, tiež by som ju nejedla .

autor
9. okt 2023

@jaskolka ved vajickovu nemoze ma alergiu na vajcie a klasicke jogurty toez nie lebo ma zas alergiu na mlieko

jaskolka
9. okt 2023

Veď existujú aj bezlaktozove jogurty, to nie je problém. Dokonca aj maslo kúpiš bezlaktozove. Pochopila som, že len bielok je problém, ja napríklad som bežne robila deťom do 1 roka len zo žĺtkov.
Ale samozrejme, keď nemôže ani celkovo vajíčko, tak nemusí jest nátierky, to zase nie je nutné. Skus kaše, ryžová, pohankova, rôzne pečiva.
Oni sú deti, co sú skrátka "nejedlikovia" a bud sa rozjedia v škôlke, škole alebo až keď v dospelosti pochopia, ze mama nebude stále pri nich vyvarat a vymýšľať kadečo.
Ale také "exotiky" by som fakt nedávala, kokos a citrón... To musí byť veľmi výrazne..

autor
9. okt 2023

@jaskolka MA ALERGIU NA MLIEKO NIE INTOLERANCIU NA LAKTOZU. ale dakujem aj tak možno sa to v skolke zlepši.

nikpa
9. okt 2023

Ja som toto riešila, že som pomaly, postupne pridávala veci ktoré nechcel, do toho čo bežne jedaval. Napr. syn bol ochotný zjesť banán popučený s arašidovym maslom ako pomazánku. Začala som mu do toho roztlačat aj avokádo, najprv fakt len po kúskoch, a už sme na tom, že polku avokáda mu tam šupnem a ani nevie. Záleží ale od toho, aký má základ a čo všetko dokážeš do toho zakamuflovat lebo s tým čo si napísala (banán a 2 polievky) ťažko pracovať. Ale poteším ťa, že aspoň je niečo zdravé. Môj mal obdobie, keď jedol len suché biele žemle a suché cestoviny 🙄

marianarem
9. okt 2023

Ja mam tiez vyberaveho jedaka. Kokosovy jogurt ani iny alternativny nechuti ani jemu. Ale napriklad tie alternativne mlieka mu chutia - ryzove, ovsene, mandlove, kesu. Aj pudingy a kase z nich, vyskusaj pripadne to. Natierky unho tiez nula bodov, ale co ma rad je zltkova - iba zltko s maslom a sol. Ak je tvoj alergicky len na bielko, mozno by mu toto chutilo (s rastlinnym maslom alebo s ghi). Cestoviny ti tiez nezje? Tych je dnes uz velmi vela typov, aj vselijake strukovinove, tekvicove a neviem ake. Takisto sa daju kupit strukovinove alebo orieskove a kadejake ine muky a mozes z nich spravit halusky alebo v kombinacii s klasickou mukou nejaky domaci chlieb alebo pecivo.

autor
9. okt 2023

@marianarem cestoviny zje suche 🤣 ale to len poďobe tak, veľmi úzky jedalniček má, mrzí ma že nové jedlo čo môže nechce ochutnať alebo sa tvári akoby citron zjedol 😩 ja mam radosť ked zistim že mi nereaguje reakciou na nejaku novu potravinu no a keď si moze rozširit jedalnicek tak to odmieta a ide ma poraziť.

marianarem
9. okt 2023

Tak skusaj opakovane, kludne aj 10x tu istu vec. Je mozne, ze na 10. krat nieco prijme. Moj to mal takto s viacerymi potravinami. Napriklad humus mu ani na prvy, ani na druhy, ani na tretikrat nechutil, potom dlhsie len taky zamaskovany s kuskusom a teraz uz aj cisty a chuti mu velmi.
Ja mam inac jednu knihu o extremnych nejedakoch, tam je kopec metod, ako rozsirovat jedalnicek, len teda treba sa tomu venovat. Tie metody su tam v ramci skutocnych pribehov a teda su tam aj o dost horsie pripady ako tvoj. Neviem, odkial si, ak nahodou z BA alebo okolia a vies po anglicky, mohla by som ti ju dat, uz ju nepotrebujem, kedze moj sa rozjedol na akceptovatelnu uroven.

jumama
10. okt 2023

Mam vyberavu jedacku, uz je pubertacka. Zmierila som sa. Kazdy mame nieco co nam nechuti. Ona zeleniny neje, pretoze jej smrdia. Patri k ludom, co sú senzitívny na zvuky, chute, vone. Podla mna smerom do dospelosti ma sancu ta nervova sustava trosku otupiet, ale nazatial je to ako je. Ona vylucuje uplne vsetky zeleniny, obcas zje kusok rajciny, ale to si starostlivo vykroji stred a zje len ten vrch a obcas trosku olivy. Zaklad je u nej ryza a maso 🙂

Moja rada pozri si na Instagrame napr. @autismdietitian - odporuca ako zavadzat potraviny autistom. Ti casto mavaju velmi uzucky jedalnicek. Mozes sa inspirovat, jej metody su jednoduche - a na nasu ciastocne platili.
- Napr. vypozoruj, ci dieta preferuje urcity tvar alebo strukturu - a potom mu vsetko do toh tvaru pripravuj, napriklad vykrajuj kolecka alebo mixuj kasicky...
- Snaz sa jednotlive zlozky oddelit na tanieri, mozno aj kup taky tanierik s priehradkami - v jednej casti cestoviny, v druhej masko na kocky atd.
- Pridaj k tomu co dieta lubi biely jogurt, do ktoreho si dieta bude namacat jedlo ako do dipu - napriklad zemiaky, cestoviny, kusky chleba... neskor ak uz bude s jogurtom ok, zase vymenis tu potravinu co lubi za nieco nove a vyskusas, ci to zje s jogurtom, napriklad nakrajane zeleniny a pod.

A na zaver: Si dobra mama a robis najlepsie co vies. Niekedy nemusi byt riesenim najpestrejsia mozna strava a nasledne stres mamy, ze to to dieta neje. Ale akoby aj zmierenie sa, ze ten jedalnicek je uzsi (u vas uz aj kvoli alergii je) a aj ked by bol monotonny, pokial v nom su vsetky ziviny, tak nevadi, ze dieta je len par jedal - o to lahsie to mas. Ak zje zeleninove polievky, ved to je vybrorne! Co ja by z ato dala, aby ta moja jedla zeleninove polievky! Mozes obcas do nich nejaku zeleninu vymenit, inu cestovinu pridat alebo ryzu, krupy, kusok maska nakrajat na malinke kusky...