Ospravedlńujem sa za tému,ale podobny problem som sa nedočítala. Takže moj 2,5 rocny syn nechce od okrobra min.roka jesť. Dovtedy jedol všetko a to doslova. Boli sme na KO a vysledky su v poriadku nechyba mu ani železo. Zje varene zemiaky,ryžu,knedlu bez všetkého akonahle mu to namočim do omačky koniec. iny obed ani len neochutná,otočí sa a koniec. a hranolky keby mohol tak od rana do vecera,ale toto nie je možne. sem tam jogurt....Berieme sirup pediakid a kvapky Bkompex no žiadna zmena. Som zufala,že nič do neho nedostanem.Čaj pije na litre......čo robiť ☹
@mishel178 V prvom rade by som tiež obmedzila pitie čaju - žiadne litre, ale tak liter. Naplní si ním bruško a ostatné nepotrebuje...
A čo sa týka váry, experimentovala by som donekonečna, kým by sa nenašlo aspoň zopár komplexných jedál, ktoré zje. Možno nie len čo sa chuti týka, ale aj niečo v zmysle "oči jedia tiež" 😉.
pigi caj na odporucanie doktorky.....ale on jedol ozaj vsetko,ci omacku,maso....jednoducho prestal
Asi by som radila presný režim v jedle, teda stanoviť stabilné časy jedla a pomedzi to nedávať nič. K stolu si sadaj s dieťaťom a malo by jesť to, čo ty.Stravovacie návyky detí sa menia, majú prechodné obdobia, ked "zle jedia", napr. vo fázach, ked menej rastú a potom sa to samo upraví.
Ten čaj pije sladený či nesladený? A sladený, tak by som ho prestala sladiť, ked tak trošku medu a nie pred jedlom, ale až po jedle. Pigi čaj je odpad, navyše čierny čaj. To ti poradila lekárka??? No nič-moc ... Ja by som to zmenila za nejaký bylinkový, alebo ovocný detský (napr. od firmy Agrokarpaty).
Hranolky by so takému malému dieťaťu nedávala vôbec, ak tak v rúre pečené zemiaky. Ak mu omáčky nesedia, tak mu daj len bez omáčky, napr. mäso + zelenina na pare + zemiaky. Spočiatku to, čomá rád a k tomu zaraďovať nové veci.
@mishel178 Zacina uz skusat co a ako a ci mu to prejde😉. Poznam to a poznam aj ten pocit,ze sa snazis a nic nechce....tak som sa na to vykaslala a hotovo....Dcerka ma tiez obdobia,ze malo zje a normalne zje vsetko co nezje ju....Uz to neriesim-nechces-nechaj tak a pride na to,ze nic ine nedostane...😝
u nás začali podobné problémy ked začala dcéra jesť sladkosti. Tak sme vysadili všetko sladké. Naložila som na tanier, ked zjedla OK ked nie, nenútila som. Postupne si našla oblúbené jedlá. Niekedy bola celý deň na kaši, zemiakoch alebo pečenom kurati. Teraz tiež nezje všetko a to je už nájsť ročná ale postupne si pridávala jedlá. Od hladu ešte žiadne dieťa neumrelo (v krajine kde je dostatok jedla). Nejako by som to neriešila. Deti skúšajú. Kedysi nám rodičia naložili, ked sme nechceli, boli sme hladní. Pri dalšom jedle sme si rozmysleli či budeme jesť alebo nie. Ale nejedli sme sladkosti ani nič medzi jednotlivými jedlami. Kontroluj či niečo nezje medzi jedlami, stačí kúsok a už nechce obyčajné jedlo.
Jednoducho rozmaznané dieťa, nič viac, nič menej. Treba naložiť na tanier čo je navarené, zje, dobre, nezje, tak nech je hladný. Nie že dostane hranolky, alebo sladké... potom si robí s rodičom čo chce. Keď jeden deň bude trucovať a nezje nič, od hladu určite nezomrie. Niektorí rodičia už nevedia čo od lásky k dieťaťu a potom sú tu také šialené otázky.
@beatrix85 Asi tak nejako. Mne raz "svokra" povedala, že mám prepišťaného syna - keď mal syn asi tak 3 roky - a ja že prečo - no lebo som sa ho pýtala čo bude jesť na obed - najskôr toto-nechcel, tak si vypýtal tamto a spravila som - tiež nakoniec nechcel - tak si vypýtal totok a tiež som mu spravila a tiež nakoniec nechcel - tak som jej len slušne vysvetlila, že u nás sa varí jedno jedlo - ak nechce tak nech nechá tak - a spýtala som sa jej teda, že kto ho prepišťal -no a boli sme o tom porozprávané.😝😉
@evittam toto robila moja mama, ked dcera nejedla, tak je každu polhodinu ponúkala takéto-hentaké, špeciálne varenie. Alebo jej o 10:00 v rámci prechádzky kupila kinder Pinguí a jasn, že hned malá nejedla. Deti skúšajú, čo si môžu dovoliť, je to prirodzené a ide len o to, čo rodič dovolí. Nie so za to,a by bola matka generál a dieťa muselo bezvýhradne poslúchať na povel, ale v zádsadných veciach treba byť dôsledna.
Ja som poto dceru naučila jesť tak, že ked nezjedla ranajky, odniesla som a dalšie jedlo dala až na obed o 12:00. Ak nezjedla ani ten, tak dalšia bola až večera o 17:00. Medzitým voda a nesladený čaj. Boli aj revy, prosenie a trucovanie, ale vydržala som a postupne sa jesť naučila. Jediný moj ústupok bol, že som jej nedávala veci, ktoré vyslovene nemala rada, povedzme 5 jedál si mohla povedať, že jesť nebude. Ved ani ja nemám rada úplne všetko.
@mishel178 píšeš, že neje od októbra. Vieš si spomenúť na niečo, čo to mohlo spustiť? Choroba? Nejaká zmena? Alebo to prišlo tak postupne?
Ahoj, snaž sa ho nechať tak, nenúť ho jesť, čo si nežiada, pretože mu to zhnusíš. Mňa mamina nútila jesť najmä strukoviny a do dnešného dňa ich neznášam. Z vlastnej skúsenosti u mojich detí viem, že sú obdobia, kedy im nechutí a potom sa nevedia dojesť.
Ale to zúfalstvo ked vidim,ze nic nechce tak je jasne,ze mu ponúkam niečo čo viem že zje.....a to bude asi chyba.....nenutim ho jesť to čo mu nechuti,ako vravim zjedol upne vsetko tak tiež polievky.....v máji dostal surodenca 🙂 a myslim,ze žiarlivosť to nebude od začiatku si zvykol,nezmenila som ani nic vo varení....zo dňa na deň prestal.....vraj je to obdobie,ale až tak ?
a aky caj pije? ak je sladeny, tak to treba zrusit, dat mu pit nesladeny, pripadne dat vodu. Ak si naleje brusko cajom, tak mu fakt nemusi chutit jest. granulovane cajiky su sladene, aj ked tam nie je vyslovene napisane, ze cukor, zvycajne je schovany pod inym nazvom
vela deti nema rado omacku a rozne stavy, chcu len suche masko a suchu prilohu. nerobila by som z toho vedu, pomaly ale isto sa blizi jar, treba casto chodit von a vtedy ponuknut ovocie ci zeleninku.