2,5 ročný nechce skúšať rôzne jedlá

bladymary
7. dec 2015

Máte niekto skúsenosti s tým, že je vaše dieťa extrémne prieberčivé a nové jedlá ani nevyskúša, pretože keď sa na ne čo i len pozrie napína ho na vracanie? Neviete čím to môže byť? Čo treba robiť?
Môj syn ešte nikdy nevyskúšal maslo, syr, šunku, salámu...atď. Radšej zostane hladný. Už som si ako-tak zvykla, stále mu dávam dokola to isté, aby sa aspoň trochu najedol, ale keď vidí, čo mám ja na tanieri, tak sa ide pozvracať z niektorých vecí (už sa pár krát stalo, tak niekedy jem oddelene). Napr. pri pohľade na kečup, uhorku, kapustu... a ďalšie normálne veci. Papá veľmi málo, zato mlieka vypije denne min. 3/4 l mlieka. O zelenine už nieto ani reči. Bojím sa, že nebude mať všestrannú výživu.

pribinak
7. dec 2015

ak vypije min 3/4 l mlieka, tak si s tym vystaci a nepotrebuje skusat nove jedla

hubka51
7. dec 2015

@pribinak 2,5r dieta?vystačí si s mliekom?To nieje kojenec.Dieta v takomto veku potrebuje normálnu stravu a nie že si vystačí s mliekom.

pribinak
7. dec 2015

@hubka51 asi sme sa nepichopili! ked sa naleje tskmer litrom mlieka, comu nahradza ostanu stravu, tak nebude papat ovocie ci zeleninu, myslela som to tak, ze by som znizila prijem mlieka, mozno tak na max 0,5 l denne, aby bol viac hladny a ochotny papat aj ine potraviny

dekys
7. dec 2015

tak mlieko mu toho vela neda,prave naopak...

luba41
7. dec 2015

kým neobmedzíš mlieko /čo teda aj tak nie je nejaká nevyhnutná potravina v jedálničku/, tak sa asi nerozje..obmedz mlieko a mliečne na max 1 porciu denne..nemá nejaké zdravotné problemy?..

luuubik
7. dec 2015

tiez si myslim, ze v tomto veku si uz nevystaci iba s mliekom. Aj moje dieta casto odmietalo nove potraviny, treba trochu zabojovat o pestru stravu. U nas niekedy pomohol zvyseny hlas, niekedy sme sa dohodli na malom uplatku (ak spapas zdravy obedik, dostanes potom kusocek cokoladky), niekedy sme sa pri jedle hrali a on potom aj zabudol, ze papa nieco, co by inak odmietol, niekedy sme pozerali pri jedle telku a to tiez velmi nevnimal, co zjedol... Samozrejme takeho triky sme nepraktikovali casto, no najma pri novych jedlach, ktorym by inak nedal ani sancu, to pomohlo. Ked to jedol uz druhy, treti raz, prisiel tomu na chut a uz nebol problem (hoci samozrejme ma tiez oblubene a menej oblubene jedla) Treba len vela trpezlivosti a skusat, skusat, skusat.

hubka51
7. dec 2015

@pribinak prepáč myslela som že to udobruješ že je to ok 🙂

maslenka47
7. dec 2015

@bladymary a ked nebude mat vsestrannu stravu, tak co? Neumrie z toho. Tiez mam takeho, syr ani za nic, chleba len suchy, pripadne s lekvarom bez masla. Jak sa natrie maslom, natierkou alebo pastetou, tak sa stane nejedly :D Ja som tiez do velkej miery taka, zjem len to, co poznam. Ochutnanie niecoho neznameho chce strasne vela motivacie. Dokonca poznam takeho aj 80 rocneho...

Ponukni ale nenut. A hlavne donho nestopaj "povolenu" stravu len preto ,ze ty silou mocou chces, aby aspon nieco zjedol.

eginny
7. dec 2015

@bladymary pozri, ak je syn zdravy a podla lekarky prosperuje ako ma, neries to. Vela deti v tomto (a aj vyssom veku) odmietaju jest nove veci. Uvidis, ze ked bude starsi, zje aj Teba 🙂 Papa aspon jogurty alebo nejake ovocie? Spominala si, ze mliecko mu chuti. To je dobre. Mozno skus do mlieka rozmixovat banan alebo jahody, mozno mu to zachuti. Ja som dlho mixovala synovi jedlo, lebo odmietal jest ine, ako kasovite veci. Ine deti uz v 6-8 mesiacoch zuzlali v kociku rohlik a moj syn v takmer 2 rokoch dostaval masko s ryzou, alebo cokolvek ine len na 100% rozmixovane. Ak tam bol co i len kusok zle zmixovaneho, tak sa mi povracal. Neriesila som to, lebo som si hovorila, ze nebude predsa takto jest az do maturit 🙂 A naozaj z toho vyrastol. Teraz ma takmer 3 a uz si sam otvori chladnicku a vyberie/ukaze na co ma chut.
A chuti tvojmu synovi aspon vyvar z kurata, prip. hovadzieho masa? Myslim len cista vodicka bez zeleniny a masa. Ja som tak davala cisty vyvar synovi do maleho poharika alebo flasticky a zvykol si tak na inu chut, ako len mliecko. Kolko vypil, tolko vypil, nekarhala som ho za to. A pre upokojenie, surovu zeleninu nezje doteraz 🙂 Nevadi, pride tomu na chut. Treba im len dat cas.

monika2712
7. dec 2015

Moj 3 rocny je tiez riadne priebercivy, nechce maso, sunky, natierky, ovocie a zeleninu iba niektore druhy, zatial neriesim, len teda zbytocne vyhadzujem prachy za stravu v skolke, lebo tam zje max polievku a prilohu kedze takmer kazdy den maju nejake maso, tak to mi neje vobec, iba zriedkavo zje nejaky reznik. ja si myslim ze ho to prejde, snazim sa mu davat skusat veci ale ked mi ani neotvori usta na to, tak co uz.

eginny
7. dec 2015

@bladymary Este sa chcem spytat, ako Tvoj syn reaguje, ked ste v potravinach na nakupe? Ukazuje na nejake veci v regaloch, ze by si dal?

ssslnieckooo
7. dec 2015

Aj môj skoro trojročný syn nechce jesť. On si vystačí s raňajkami a varenú stravu odmieta, taktiež zeleninu a ovocie. Radšej bude hladný ako zjesť niečo iné. Nepomohlo mi ani nič iné mu nedať jesť, proste vydržal nejesť aj celý deň. A to nedostáva ani sladkosti. Proste u neho zo dňa na deň nastal blok čo sa jedenia týka a trápim sa s ním doteraz. Tiež neviem ako na neho. Navarila by som mu aj modré z neba, keby to zjedol. Už som rezignovala ☹

majulino
7. dec 2015

baby skuste detom podavat vitamin B ja svojemu konkretne pivovarske kvasnice a on potom zacne jest uz po 3 tabletke

dekys
7. dec 2015

@majulino jo,najlepsie B/komplex a zelezo

siska53
7. dec 2015

@bladymary tiez by som mu obmedzila mlieko.
Ono deti casto.odmietaju skusat nove jedla. Mne sa vzdy osvedci nechat to tak a bud nechat volne polozene alebo im nedat. Casom (ale moze to trvat),si to zvyknu vypytat a jedia to. Nas sice priebercivy,no tak som ho naucila brokolicu. A nemal rad citrusy,no ua je ochotny zjzst mesiacik ci dva (ja vravim,ze sa pomarancov prejedol u mna v bruchu).
Mala je zas typ co ma obdobia,ze volaco nechce. Najma ked je chora ako teraz.

Viem sama,ze kym mala pila vela mlieka (teda myslim,ze pila),tak to s jedlom nebolo slavne. Rozpapala sa az vtedy,ked som jej dojcenie obmedzila na 2denne. Postupne to prislo a rozjedla sa. Nie je velky jedlik,ale je to omnoho lepsie. Teraz zas nechce jest a pit v skolke (ale aj to sa zlepsuje,uvidime po chorobe) a doma to dohana.

Najlepsia moja skusenost neriesit a neprisposobovat sa uplne. Ja som tiez z nejedlikov a teraz nezjem akurat maso (ktore ma nutili jest,preto ten odpor),cerveny mzlon a surovu uhorku. Ostatne vratane morskych plodov a ryb uplne a bez problemov.

veriiii
7. dec 2015

@bladymary bohuzial,ako pisu ostane..dieta co pije vela mlieka v tomto veku,tak sa spolieha na to mlieko..a jeho telo tiez..v tomto veku mu staci 300ml (max 500)kravskeho mlieka denne a ostane ziviny zo stravy.ak nechce skusat novem ,treba ponukat viac x...raz mu zachuti.alebo mozno ak by videl jest ine deti?neboj,postupne si zvykne..

timea7
7. dec 2015

@bladymary tak, ako ti píšu ostatné, obmedziť mlieko na minimum. Predpokladám, že ešte pije z fľaše, takže najprv zrušiť tú a dať mu hrnček. Nespomenula si, ako reagoval, keď si začala dávať príkrmy a čo vlastne jedáva. Či napínanie na zvracanie začalo len teraz nedávno, alebo je to stav trvalý. Ak ho napína len keď sa na teba pozerá, ako ty nejaké jedlo ješ a nikdy ho nikto nenútil jesť, je zdravý, tak by som zvažovala psychológa. Inak deti vedia vyť v tomto veku neuveriteľní herci., len aby dosiahli svoje a netýka sa to len jedla. Správa sa rovnako aj keď nie si doma alebo je napr. u babky?

astonka
7. dec 2015

@bladymary no nie si v tom sama...ja som mlieko určite neobmedzila...maly vylučil z svojho jedalnička všetko pečivo chleba atd...je len jogurty.....na obed polievky...aj to nie všetko nebudem tu pisat,čo nema rad bolo by toho vela...neje sladkosti žiadne, ovocie a mnoho ineho ani maso...neoskuša nič nove...rozpravala som sa o tom aj s jeho dec.lekarkou je to ok, maly rastie pribera prospieva, ma 3,5r. vahovo a vyškovo zodpovedá aj niektorým 5r. detom...
chodi do školky krasne sa tam adaptoval - papanie sa neupravilo aj napriek tomu je šťastný...proste nenutim ho...zhodou okolnosti aj učitelka v školke mala takeho syna (ma už 36r. a ta prieberčivost mu ostala-tak via ako na maleho)nenuti ho lebo potom ho napina...
len som ta chcela povzbudit,že určite nie ste sami ...ja som bola tiež zufala ale neriešim...je,prospieva,pribera, je šťastný spokojný ...
je to moje 3tie dieta o to tažšie to bolo pochopiť to kedže so staršími nebol žiadny problem...

meluela
7. dec 2015

@bladymary napis jedalnicek co jedava ... vyzera to na klasickeho nejedaka. nutenie nepomoze, postupne sa da s kuskom stastia zaradit obcas nieco nove (zazitok, hra s jedlom, spolocna priprava/kupovanie jedla ... ale uspesnost tak 1:100 😒 ) .. ciastocne sa da stavat na oblubenych jedlach a skusat rozne modifikacie ci pridavky (mixovana polievka mrkvova, dalsi raz aj s petrzlenom ..) ale tiez len obcas sa mi tak podarilo nieco pridat ... uspesne to bolo pri mäse ... od kurata sme sa dostali k lubovolnemu mäsu pecenemu alebo na prirodno, dokonca aj k rybe
pomaha podavat "ciste" jedla, oddelene na tanieri, v pripade potreby aj v zvlast miskach (napr. ryza, zelenina, mäso zvlast namiesto rizota), ziadne omacky a ine maglajzy nejasnej konzistencie
a sunka, salam ... to su aj tak nezdrave veci, o to sa ani netreba pokusat
mlieko by som skusila zmenit na vyssiu konzumaciu jogurtov ak by mu chutilo

bladymary
autor
9. dec 2015

Dakujem za rady vsetkym 🙂 Pytate sa co papava.... Ma rad rozky, vajicko, jogurty s piskotmi, vyvar a niektore dalsie polievky, pecene zemiaky, placky, kasu a par dalsich jedal..... no zda sa mi to nejako malo. Aj toho co ma rad nezje vela. Inak je zdravy. Mlieko pije este z flase a ked som ju chcela zrusit, tak protestoval tym, ze uz nevypil ani to mlieko. Do roka jedol mixovane zdrave prikrmy, instantne kase a jogury ukazkovo, bez problemu. Pri zavadzani normalnej stravy sa to trosku zhorsilo a cim dalej, tym je to asi horsie... Na nakupe si vybera hlavne sladkosti, alebo rohlik.

hubka51
9. dec 2015

@bladymary tak to ma celkom fajn tých jedál 🙂 ja som si myslela že len nejaké 3 😀 asi možno seknut so sladkostami a dat ich len za odmenu ale výnimočne.A možno trošku by som videla problem v tom že si dlho mixovala jedlo.Ale kedže nieje len o mlieku a chlebe tak si myslím že sa možno ešte rozpapa 😉

timea7
9. dec 2015

@bladymary vôbec nevadí, ak by mlieko prestal piť, ak ti konzumuje jogurty. Ale mlieko ho zasýti, tak by zjedol viac toho, čo je preň prospešnejšie. A tým mlieko už v jeho veku určite nie je. Sladkosti obmedz na absolútne minimum, aj biele rožky, to je len na zalepenie brucha. O jedle rozprávaj minimálne, najlepšie vôbec nie a hlavne nezačni robiť okolo jedla žiadne cirkusy, aby získal pocit, že jesť je niečo výnimočné, V jeho veku špekuluje s jedlom veľa detí, je na rodičoch, ako sa k tomu postavia. Nedávaj mu najavo, že si nešťastná z toho, že zjedol málo alebo vôbec nič, niektoré deti sú skrátka slabí jedáci. Tiež vidím časť problému v dlhom mixovaní jedla.

kmkke
9. dec 2015

@bladymary To ste na tom ešte vcelku dobre. Môj zje na raňajky jogurt s ovocím (buď mu roztlačím banán, alebo postrúham jablko, či teraz hurmikaky), na desiatu výživu s piškotami, na obed ledva 5 lyžíc polievky, po obedňajšom spánku nechce nič, ledva sa mi mi podarí do neho dostať aspoň mliečnu ryžu, a na večeru odmieta všetko, už rok závisláčime na krupicovej kaši. Mlieko odmietal od roka, ale cez deň vypije aj liter a pol čaju, akurát je teraz chorý a začal pýtať mlieko, tak už týždeň pred spaním stiahne fľašu mlieka. V škôlke odmieta jesť, celý deň je hladný, respektíve naraňajkuje sa doma, a keď príde zo škôlky, manžel ho hneď kŕmi, buď výživou, alebo sem-tam zje i mäsko s ryžou či zemiakmi, ale to je tiež tak na 5-6 lyžíc. Avšak prospieva, na svoj vek je v strede tabuliek, tak neriešime. Inak chrumky, či piškóty zje sám, pečivo nezje ani keď sa pokrájam, o surovej zelenine, ovocí, alebo zdravej výžive môžem tak akurát snívať, možno sa k tomu dopracujeme tak o 10 rokov 🙂 A tiež mám pocit že už vyše roka je len to isté dookola, ale akonáhle ponúkneme niečo nové, uteká a kričí že nechce. Proste má svoje, na čo si zvykol a iné nechce.

timea7
9. dec 2015

@kmkke tvoje dieťa konzumuje prevažne sladké jedlá a tvoj manžel robí obrovskú chybu, že ho po príchod zo škôlky okamžite kŕmi a to dokonca výživou ☹ . Nie! Zo škôlky sa nepôjde domov, ale na hodinu vybehať do parku a potom dostane alebo normálnu večeru, alebo chlieb s niečím. Ak nezje, tak nič a ide spať. Chlieb s niečím dostane ráno. Nezje, nevadí, hádam sa do niečoho pustí v škôlke a to z jednoduchého dôvodu, lebo bude hladný. Kruté? Ale účinné a tisíc krát overené. A fľašu? Dávno ju už nemal poznať.

modry_mesiac
9. dec 2015

Zienky, kuknite si knihu Francuzske deti jedia vsetko. Je tam velmi dobre vysvetlene, ako vztah deti k jedlu od malicka vznika a ako ich naucit jest pestru stravu. Dokonca ta kniha otvorila oci aj mne, a pomohla mi uvedomit si aj moj vztah k jedlu a zle zvyky. A dokonca moj muz zacal vdaka tej kmihe jest zeleny salat a podobne "podozrive" veci 🙂 Myslim si, ze aj vam by mohla so vselicim pomoct.

andrejta
9. dec 2015

@timea7 no... Nemyslim si, ze to zafunguje u kazdeho, tiez mam slabeho jedaka a pisala som si raz s jednou mamickou, ktorej krpec vydrzal nejest tyzden. Tak s nim potom utekala do nemocky a skoncil na infuzkach. Tiez by sa aj na hlavu postavila a varila modre z neba, aby jedol. Ale nechcel. Takze tak

tajka1986
9. dec 2015

@timea7 tiez si myslim ze ked ho napchaju jogurtom,vyzivou s piskotami a mliecnou ryzou tak "obycajne"jedlo nema dovod zjest. Preco aj? Vycka si opat na nieco z toho svojho 🙂 zase budem za mudru ze ano,ale nedalo mi. Dieta ma take stravovacie navyky na ake ho naucime. Rozjedli by sa deturence,len rodicia su moc "makky". Nemyslim to dohnat zas dp extremu na infuzie,ale take 2-3dni dietatu ukazat ze nepovolim,ja som tu pan 🙂

timea7
10. dec 2015

@modry_mesiac táto kniha opisuje presne tie isté pravidlá, ktoré dodržiavali naše maminy a staré mamy a problém s jedlom malo vtedy dieťa len výnimočne. Dnes je prioritou, aby dieťa zjedlo, čokoľvek, tak sa ideme potrhať, ako mu pripraviť rýchlo to, čo chce, jedlo sa stáva stredom vesmíru, dieťa si diktuje čo bude jesť a kedy a získava úžasný prostriedok na vydieranie rodičov.
@andrejta ja ani netvrdím, že to funguje u každého, záleží na tom, ako dlho je dieťaťu tolerované, že bude jesť len to, čo chce. Potom môže brať to, že nedostane jedlo ako trest. Ešte nikdy som sa nestretla s dieťaťom, ktoré by nejedlo, ak je v rodine jedlo považované za niečo úplne prirodzené, kde sa rešpektuje to, že raz chutí viac, raz menej a nerobí sa z toho panika, stoluje sa spoločne, medzi jedlami sa netlačia piškóty, chrumky a pod. blbosti, dieťa sa v troch rokoch nenalieva litrom mlieka...ale denne sa stretávam s tým, že dieťa síce nezje v škôlke nič, ale hneď po príchode rodiča mu je do ruky vtlačená sladkosť, najlepšie aj so sladkým nápojom, že rodičia donekonečna pred dieťaťom preberajú čo zjedlo, koľko zjedlo....stravovaním mu nie sú príkladom, často počúvam sťažnosti, ako za celý deň, víkend nič nezjedlo, zje iba pri rozprávke, pri CD....naozaj? A potom tie deti prepnú zrazu na iný režim v škôlke? Asi áno, lebo im nikto netoleruje ich maniere, nikto im nepôjde o pol hodinu pripraviť niečo iné, cítia, že sa učiteľka nervovo nezrúti, ak nič nezjedia, pochopia, že uškodia iba samé sebe, ak sa za celý deň jedla nedotknú. Že sladkosť nebude, ani sa nedotlačia ničím iným do ďalšieho jedla. Nemusia mať radi všetko, to je utópia, kľudne dostanú dva krát polievku, ak druhé jedlo nemajú radi, ale výnimočne, nie denne. Už som tu viac krát písala, že najlepšie sa to ukáže v škôlke v prírode. Po prvých dvoch dňoch pobytu a aktívneho pohybu na čerstvom vzduchu nemá s jedlom problém nikto. Deti majú veľmi citlivé senzory, vycítia matkine obavy z toho, že nič nezjedli, často nejedením na seba upozorňujú, ale láskou, vytrvalosťou sa dá dosiahnuť veľa. Ešte dodávam, že píšem o deťoch, ktorí nemajú žiadne zdravotné ani psychické problémy.

kmkke
10. dec 2015

@timea7
Súhlasím s @andrejta, skúšali sme to 3 dni a nezjedol nič. A navarené je u nás každý deň, aj polievka, aj druhé jedlo a môžeme sa aj postaviť na hlavu a nič. Takže nefunguje to na každého. A ako som už písala, prospieva, nič mu nie je, tak čo sa budeme zbytočne rozčuľovať? Nie vždy všetko musí ísť podľa "nových" kníh, napríklad naši starí rodičia žili na suchom chlebe a mlieku a boli zdravší ako my.

timea7
10. dec 2015

@kmkke samozrejme, urob si tak, ako ti to vyhovuje, mne sa ešte v živote nestalo, aby dieťa nezačalo jesť, ak zistí, že inú možnosť, ako vybrať si niečo z taniera nemá. Prepáč, že si to dovolím napísať, ale to, že by tri dni nejedol vôbec nič, ani kúsok ovocia, piškótu, chrumku, ani nepil mlieko, len vodu, ti neverím.