2,5-ročné dieťa odmieta jesť nové jedlá

13. dec 2024

Ahojte zeny, idem si k vam po radu.
Moja 2,5 ročná dcéra odmieta nove jedla, hlavne obedy. S raňajkami nemáme problém(lievance, wafle, kaša,jogurt, chleba vo vajci, rožky s maslom…) na večeru jej davam väčšinou rôzne kase. Na desiatu a olovrant nieco malé buď ovocie/jogurt. Problém je obed. Na obed mi zje len polievky buď vývar alebo krémové (Hokaidó, brokolicova). Co sa týka druhého jedla ako zemiaky s mäsom alebo cestoviny, ryba, ryža, a také tie klasické jedla tak toho sa nechce ani len dotknúť a nie to este skúsiť. Ona to hádam ani nikdy neochutnala ak si odmyslím zemiak v polievke alebo ked som jej do 1 roka robila sama prikrmy a všetko jej zmixovala dohromady. Asi tam som ja urobila problém že som jej dlho stravu mixovala a všetko dokopy takže tie potraviny/jedla nepozná a neviem ju naučiť aby to aspoň skúsila. Ma niekto taký istý problém? Ďakujem

miskamisiq
13. dec 2024

Pripnem sa, lebo môj 2 ročný nechce tiež skúšať nové jedla. Chlebík s nátierkami zje, obed tiež že ryža, kaša, cestoviny s omáčkami nemá problém ale keď je v tom mäso nakrájané na malé kúsky, nezje ho. Keď mu dám novú omáčku ani to neskúsi, je to bleee. Alebo zapekany karfiol so zemiakmi tiež nezje. Tam kde nieje omáčka, neuspejem. Palacinky? Neskúsi. Snažím sa ho nukat so všetkým čo mám aj ja, chcem aby len skúsil ale nie. A už neviem ako na neho.

autor
13. dec 2024

@miskamisiq mne každý hovorí že ved ti aspoň nieco zje, aspoň polievky zje a to je hlavne tak nerieš, alebo že v škôlke sa rozpapa ked uvidí iné deti jest. Mne ani tie prílohy s omáčkou nechce zjesť ako vás syn a popravde ma uz nebaví robit to iste dokola.

lucia13022023
13. dec 2024

Moje dieťa tiež mäso nemusí. Iba ryby. Ale také ze kuracie, hovädzie, to vôbec. Asi z neho bude vegetarián 🤣

autor
13. dec 2024

@lucia13022023 no ani moja nechce maso ani šunku parky nic, jedine kde zje maso je ked je zamaskované vo vyvave 😀

miskamisiq
13. dec 2024

Ja mu teda robím aspoň to co ma rad, nech sa napapa, ale najviac ma štve, ze to ani skúsiť nechce. Keď povie fuuj dobre, viem ze nechce. Keď som sa pýtala pediatra na radu, tak nič, že deti sú aj také.

marianarem
13. dec 2024

Mali sme, ale tak okolo roka. Skoro nic nechcel ani zobrat do ruky, ani len chlieb. Ja som na to isla roznymi hrami, kde som ani len nespominala, ze by sa to malo jest, bolo to len na hranie a na chytanie. V ramci hry bol ochotny to chytit. Na x-ty krat raz krmil svoju oblubenu hracku, tej to akoze strasne chutilo a neodolal a kusok si dal aj on. Tiez sme pouzivali detske knizky o jedlach, vela sme si ich prezerali. Ked som videla, ze si oblubil nejaky obrazok, tak som mu danu potravinu zohnala a dala ochutnat. Ked to bolo z obrazku, bol ochotnejsi.
Da sa potom este premostovat od veci, ktore ma rada k takym, ktore nechce skusit. Napriklad do kremovej polievky pridat zopar malinkych kuskov masa. Ak to prejde, tak parkrat opakovat tak. Ked si zvykne, pridat masa zase trochu viac. Postupne sa z toho moze stat maso v omacke.
Dalsia vec je zapojit ju do varenia. Nech tam ma nejaku plnohodnotnu ulohu, nech nieco osupe, nakraja, vyberie suroviny, co pouzijete, alebo koreniny na ochutenie. Mozes jej.to davat ovoniavat, ty sa nad tym mozes rozplyvat, ako to pekne vonia. Pri ochutnavani sa mozes tvarit, ake to je vyborne. Ani ju nenukaj, mozno ju premoze zvedavost, co navarila.

angeli121212
14. dec 2024

Ja som teraz počúvala jeden podcast a tam radila pani čo sa tomu venuje aby sa začalo od jedál, ktoré jedava tj. Bezpečných napr. Zje špagety tak ponúknuť napr. Penne alebo iný druh cestovín nech má zas kusok zmenu alebo tie krémové polievky skúsiť pridať inú novú surovinu

autor
14. dec 2024

@angeli121212 ďakujem za radu, viete mi aj povedať aký to bol podcast ?

angeli121212
14. dec 2024

Hmm bolo to na podmaze podcasty houpačky tu posielam link: https://podmaz.sk/podcast/houpacky/8897521199-p...

angeli121212
14. dec 2024

Bolo to skôr také všeobecné ale bolo tam pár zaujímavých postrehov a rád a napr som nevedela, že sú vyslovene odborníci čo riešia nejedákov