Ahojte.Moja dva a pol rocna dcerka mi odmieta jest.Su dni kedy nezje skoro nic.Sice nstanu dni kedy si jedlo popyta sama ale nieje ich vela.Uz sa o nu zacinam bt.Mate s tym nejake skusenosti?Mam to zacat nejako riesit,alebo nechat tak,ze zacne papat poriadne sama?
Uz je tu vela podobnych tem... Ale skusim ti poradit:
Deti po druhom roku potrebuju menej energie ako v prvych dvoch rokoch, takze menej jedia.
Je inak zdrava, sprava sa normalne, rastie viacmenej primerane veku? Ak ano, hlavne si prestan lamat hlavu.
Skus si zapisovat, kedy kolko coho zjedla, asi tyzden-dva, aby si mala naozajstny prehlad a nie iba odhad. Podla toho uvidis, ze mozno predsa len nieco je a nie len skoro nic. Ked budes viediet, na com si, uprav jej jedalnicek. Teda ak prevazuju nejake nezdrave snacky, lebo jedine to zje, tak to redukuj alebo nahrad lepsimi variantami. Ak ma rada keksiky, upec jej doma poriadne, teda z pravej muky, masla, orechov, ovsenych vlociek... atd. Budu to sladke keksiky, ale das do nich nieco dobre a zdrave a nie zahustovadla a stuzene pokrmove tuky a podobne sajerajty, ako su v kupovanych keksoch.
Kedze je malicko, neda sa pripravit vyvazene jedno jedlo, musis skusit vyvazit den alebo tyzden. Teda ak ma jeden den kopu odilnin, cestovin a spol., na druhy den ponukni zeleninu, ovocie, na dalsi den proteiny (maso, vajicka), atd.
Skus jej ponukat male porcie viac krat. Deti casto "nemaju cas" jest, ich to nezaujima dlho sediet pri stole. Alebo jej nachystaj maly vyber zdravych drobnosti, ktore si moze brat sama: kusky brokolice (mozej jej povedat, ze su to brokolicove stromy), "lodky" z vajicka (polovicky vajicka), gulky hrozna, kolieska rozku, pripadne aj nejaky keksik. Proste maly vyber toho, co ma rada a co je vhodne. To jej mozes nechat v dosahu aj ked sa hra. Mozno pribehne, nieco si zobne a zase sa pojde hrat. A navyse budes mat zase prehlad, co zjedla.
Inak moj maly strajkoval ROK. Od prvych do druhych narodenin. Nikdy som nevedela, co a kolko mi bude jest. Potom v jasliach a uz aj doma sa rozjedol. On navyse aj nejedol jogurty, chlieb iba suchy a take srandy... Teraz si pyta sunku a syr na chleba (sunku samozrejme nemam a nedam kazdy den). A zacal uz jest aj jogurty.
Takze, ak je zdrava, tak si hlavne nelam hlavu a nenut ju do nicoho. Skus nieco spominane a hlavne, pevne nervy! 😉
Ahoj, u mojej dcerky sa to jedenie tiez akosi "zlomilo", ked mala cez 2 roky. Teraz je to niekedy naozaj mizerne, ked si uz neviem rady, tak jej nasadim probiotika Enterina - obsahuju vitaminy skupiny B, ale vo vacsom mnozstve ako nutrolin B. Mozu to deticky od 1 roka. Je to skvele. Vzdy jej to pomoze sa rozpapkat. Jej by to vydrzalo na dlho, len keby v skolke tak casto nebyvala chora. Ked ochorie, tak sa to jedenie vzdy opat pokazi. A dalsia vec je, ze ak ju necham aby sa najedla sama, tak o chvilku povie, ze uz nechce. Ked ju krmim, tak zje takmer vsetko. Tak ale krmit 4 rocne dieta, to tiez uz cloveka nebavi, hlavne, ked mam doma este druhe 2 rocne, ktore tiez este treba krmit. Prajem pevne nervy a hlavne ju na silu nenut, lebo tym dosiahnes akurat odpor uz len k tomu, ked povies, ze sa ide jest.
@cukricek8998 aj moja ma 2,5 roka a ona malo papa od narodenia. Vazi nieco cez 10 kg. Vysetrenia neodhalili nic, takze chtiac nechtiac sa zmierujem s tym, že bude špáratko... U nas rano jogurt, doobeda nic, obed 4 lyzicky riadneho jedla, potom ide spat. Po spanku do nej vyslovene "natlacim" zbytok obeda, o dalsie dve hodiny banan, pripadne ovocna vyziva, vecera ak nejaka, tak obcas parky 1-2 ks (s 83% masa), alebo 1/4 rožka. potom to zaleje 2 dcl mlieka. jedenie otrasne, ale co mam robit?
@vendulka80
@ichbinich
@kamilka22
@sisaha dakujem vam vsetkym za rady .... pomohli ste mi ...
A nie nevnimam ze by mi mala uberala na vahe..aj ekd sa mi zda ze je stihlejsia ale je to tym ze rastie..na vahe ma nejakych 16 kg co si myslim ze je dost..tak napriklad vcera mi zjedla plnu misku sosovicovej polievky,ale o masku nechcela ani pocut 🙂 vravim je to individualne..jeden den papa druhy nie..rano neranajkuje,len kakao.Tak asi ozaj je to len vekom a casom to prejde samo,a u lekarky som sa informovala,vravela ze je to vekom a ze ked bude hladna popyta si sama ze nema zmysel ju do jedla nutit.
Ahojte mamičky,tiež mám problém.Malý má 2,5 roka má vyše 13 kg no nakrmiť ho je umenie. Náš jedálnicek-Danett len čokoládový,makový závin,pollievky zje,chleba vo vajci,syrové chleba,maso a ryba no len vypražané,pizza,syr len strúhaný a niekedy actimel. Ani ovocie,ani joghurty,sunka,parky,saláma,privarky ,zemiaky,cestoviny ani za svet.Som zufalá
@andreadavid môj je asi len polovicu z tých vecí, keď bol malý tak zjedol skoro všetko, teraz strašne vymýšľa.. ale ja som nebola iná keď som bola v jeho veku ... vyrastú z toho 🙂 má aj peritol aby mu chutilo jesť a chutí ale aj tak si strašne vyberá 🙂
@andreadavid a nevypil by ovocie ako stavu? Nas tiez neskutocne vymysla, odmieta otvorit usta prakticky na vsetko okrem par oblubenych jedal. Takmer kazdy den mu robim domace stavy z ovocia, dnes som napriklad rozmixovala par ceresni v troche vody a dosladila agave sirupom. Inokedy robim jahodovy, pomarancovy alebo jablkovy dzus bud mixerom alebo odstavovacom. Zeleninu maskujem do peciva alebo na pizzu.
@andreadavid skus mu aspon odstavovat,mozno aspon to vypije. No a bysom,mu vylucila tie danetty a zaviny a vyprazane veci,resp.obmedzila na minimum. A ponukala vselico. Viem,ze je,to hrozne,ked dieta nechce a len sa vyhadzuje,so mnou sa tiez dost natrapili (len,ja som,mala srdcovu chybu) a mala tiez vymysla s ovocim-dakedy nechce ziadne,najneoblubenejsje je u nej jablko.. Maly zas so surovou zeleninou. Ale uz sa to,trochu lame. Nevravim,ze je to take katastrofalne,ako u vas,moje deti inak zjedia vsetko ostatne,len maju svoje neoblubene veci.. Hlavne z toho nerobit vedu a mne pomohlo aj to,(ani som nevedela,ze to pomoze), ked som nechala rozmrazit ribezle a maly sa do nich sam,pustil.alebo to,ze som dala len,sebe nakrajany kalerab,uz okolo mna boli a pytali. Nezjedli ho vela,ale zjedli.
Ahojte prosim vas o radu mam synceka v aguste mu budu 3roky a mame problem z papanim odmieta jest!! ☹ nieco zje polievku asi 3-5liziciek a dost a to je tak skoro zo vsetkym ami sladkosti nepapa raz zacas jednu kindercokoladku ani ovocie nechce ma 12 kilov co mam robit prosim poradte mi dakujem 🙂
No tak sa pridám aj ja,bambule..Máme 2,7r synátora a zje jedine jogurt,piškoty,paradajkovú polievku,rybie prsty, chieb a večer kakao.No a samozrejme keksíky,čokolády a pod.,ale to má už pár mesiacov zakazané.Nechcem sa vyhovárať ,ale s každou vlnou rastu zubov niečo prestal jesť 😖 .Na váhe priberá-má 15 kíl,ťahá sa poriadne do výšky,chorý bol doteraz asi dvakrát..nechápem..ešte pre rokom hlušil všetko,čo stretol.. ☹ .Idem skúsiť ešte jednu fintu "fň" : nachystať raňajky-ked nezje,odložiť,dojesť,proste nenechať na stole a nechať o hlade,desiatu detto,ale zas niečo iné,obed zase niečo iné,atd...vraj už na večeru sa chytí 😀
@tatianka7 ahoj,,moja mala ma o mesiac vaic ako tvoj synček,,a tiež strašne zle papa,,ale už sa s tým netrápim,,rano máme kakao,,medzi ranajkami a obedom,,naiky ten chlebík,,najvaic ma v poslednej dobe masielko alebo pašteku,,aspo to mi zje,,na obed niake 3lyžice obedu,,potom ide spat,,na olovrat naiky ten jogurt aj ked zase len 2 lyžičky..potom to nechám na nu,,bud si vypýta jal´blko alebo banan,,síce si vypýta ..ale odhryzne asi raz 😒 no otras,,,ale chudá nieje,,na jej vek je jej 104č napr tričiek mala 😀 😀 ..je ako ja ekd som bola mala taka baculka mala,,inak prospieva super,,nechávam to na nu,,aj ked niake pravidla si dama,,že polievočku,,musí,,aby mala teple v žaludku,,a žiadne sladkosti nedávam,,ked len tak výnimočne 😉
U nás sa to nezlomilo ,a je to hroza ,moje dieťa jedáva iba toľko aby prežilo. Môžem aj švécke stoly ,zohnať deti,skúsili sme u susedov, proste kade čo....aby sa najedla ,jednoducho to má od narodenia v hlave a bude mať 4 roky má 13 kg a 100 cm, trápilo ma to a tak sme pod kontrolou na gastre ,skúsili aj lieky ( ešte horšie) a tak sme dostali nutridrinky a keď vypije sem tam cely tak je to oslava. Jedlo a sladke nikdy nepýta -iba mlieko a vodu . Hotový boj a keď ochorie je to ako nočná mora. Ale menší syn ten by zjedol hádam aj vola ,ale vždy ak prestane jesť do 14 -24 hodín je chorý,takže už vieme čo to signalizuje.
ja vam to poviem tak, mam dve deti syn bol sparadlo- tiez mal obdobia ze nechcem,nebudem-teraz ma 12 a ja sa zacinam bat ,ze raz zje aj mna,ten si pojde do chladnicky este aj v noci ,ked je hladny.... (vcera o druhej v noci-pocula som ,ze bucha nieco v kuchyni a on si reze slaninu, cibulu a berie chlieb-vravim mu misik bude ti zle.nejedz to teraz na noc... jeho odpoved :ty mi aj jest zakazujes... som ja ,ale mater ☹ ) dcera ked bola malinka bola buchticka ,ta bola vzdy tam kde niekto jedol a pytala si jest-teraz ma dceruska 10r a dostat do nej jedlo je hotove umenie... deti raz su hore a raz dole s tym jedlom ... ked neubuda na vahe a nechudnu ,neriesila by som to... ale chapem aj ja som chodila za mamou s placom ,ze mi nechcu jest... preslo to samo...
my sme na tom rovnako ....máme 30 mesiacov narodili sme sa predčasne a važime 11 kg....akurat čo mi zje su banany rožky chleba všetko od muky ale ako take varene jedlo a polievku ani za svet ....pit pije dostatočne tiež mám obavu či mu nechybaju doležite vitaminy ...kakao stale rano a večer musi byt ale veľlmi slaby takmer žiadny jedak ....doktorka mi povedala nech je to čo chce ...ale aj tak mám obavu aby mu nechybali nejake tie vitaminy ...predsa teply obed nie?treba nie?
ahojte,moj syn ma ľroky a ímesiacov a možem povedat že už neviem čo s nim. na ranajky zje len suchy rožtek alebo vianočku s jahodovym lekvarom.chleba ani omylom.na obed len čo lubi.jeho naj strava flaša mlieka a ten rožok.už aj školke učitelka nadava že mi ho vratia domov.
2roky a 9mesiacov.oprava:DD
@monka9999 neviem kolko ma maly, ale mi mame ten isty problem, nasa pediatricka nam predpisala take mliecka a zatial je to lepsie maju vela vitaminov a kooopec energie, su na predpis, tak sa skus opytat aj stolica sa nam po nich uptavila, volaju sa fortini nutri fibre
@lucenka911 maly ma 2roky a 9mesiacov
Nas ma 2 roky a mesiac skus sa opytat pediatricky
@cukricek8998 ja mam chlapca ma 6 rokov a dodnes poriadne neje.Skušala som všeličo nič nezaberalo,neriešim to už.Po zdr. stranke je v poriakdu ,boli sme aj na gastro a všetko ok.
starší ma10 a tiež zje len čo sa mu pači.ale učitelka v školke ho ma strašne v zuboch že mi ho pošle domov.vraj ho tyram hladom.rano mu dačo dam lebo viem že chleba tam nezje a naobed ho beriem domov.opcas tam daco zje co sa mu pači.ale nech mi nehovorí že tam všetky deti všetko zjedia.už ma posielala za riaditelkou nech sa s nou dohodnem
Ahoj moja kamoska ma podobny problem s 1,5 rocnym synom, nechce jest a ked aj nieco zje, tak len malicko. Riesila to tak, ze mu nakrajala na tanierik jedlo, spravila mu akokeby svedske stoly a ked okolo toho chodil, vzdy si nieco zobral. Az ostali prazdne tanieriky. Ja mam tiez 2,5 rocnu dceru a niekedy spekuluje, tisnem do nej nasilu ale cim je starsia, tym ma viac rozumu. Skus ju vazit, aby ti nezacala chudnut a ja by som asi navstivila doktorku. Pre istotu, mozu jej chybat nejake vitaminy alebo mineraly a ona ti da lepsiu radu. Mozno aj existuje nieco na podporu chuti do jedla. Neboj sa, to sa napravi 🙂