19 mesačný kojený synček nechce normálnu stravu

zuzkababy
2. jún 2015

Mainky prosiiiim o radu.malyma 19mes. anechcemi nic jest,len jogurty,a sem tam nejaka polievocka.stale by len cicik papal.ale uz nevladzem,ajv noci 4-5x.
akoho ho to odnaucit,alebo ako ho prinutit jest aj normalnu stravu.
moooc pekne dakujem za vsetky vase rady

katrinka8
2. jún 2015

@zuzkababy - ahoj, chápem, že sa Ti to zdá veľmi vyčerpávajúce. Z vlastnej skúsenosti Ti však napíšem, že dieťa nedonútiš jesť proti jeho vôli. My sme dcérku mali takú - veľmi dlho odmietala jesť, trvalo v podstate od začiatku zavádzania príkrmov až približne do roka a pol. Ona ani moc nechcela MM, teda nie nejako extra, len pred spaním. V noci sa budila asi 1x len. Natrápili sme sa riadne teda, robili sme možné-nemožné, ale nič nezaberalo. Teda, intuícia mi hovorila, že je to OK (naša pediatrička povedala, že je to OK, keďže nemala žiadne problémy s prospievaním), tak to ma trochu ukľudňovalo. Ale pravda je, že okolie ma dosť deptalo, že by mala jesť tak a tak, a toľko, a že málo je atď., stále to riešila najmä moja mama, stará mama, svokra... no na nervy. Potom sa to celé zrazu skoro zo dňa na deň zlomilo a začala jesť - doteraz nie je veľmi veľký jedák, klamať nebudem, žeby nastal obrat o 180 stupňov. Ale naje sa, občas lepšie, občas horšie. Má 5 rokov.
Synček má 18 mesiacov. Je neporovnateľne lepší jedák ako bola dcérka. ALE aj on má obdobia občas, že zje 3 lyžičky a dosť. Ale už som sa naučila, že je zbytočné doňho tlačiť, behať za ním s jedlom, snažiť sa ho nútiť. Proste keď nechce, nechce. Keď bude chcieť, naje sa. Už sa preto netrápim. Snažím sa (ako aj pri dcérke), aby to málo, čo zje (keď má také obdobie), bolo zdravé, výživné.
Neporadím Ti, ako synčeka donútiť jesť. Len Ti chcem povedať, že nie si v tom sama, sú proste také deti, ktoré majú s jedlom asi iné úmysly ako zbytok populácie 😀 Na toto existuje len jedno riešenie - trpezlivosť, veľa trpezlivosti. Ponúkaj, ale nevynucuj a nenanucuj. On sa určite raz chytí, neboj sa. Nebude to trvať večne (aj keď teraz sa Ti to tak asi zdá). Ak prospieva, tak je to v poriadku.
Skúšaj aj rôzne konzistencie jedla. Ak chutí pomixované, mixuj, aj popučené, popuč, ak na kúsky, tak krájaj, ak hryzie, tak také. Prajem veľa trpezlivosti 🙂

katarinamarkova
2. jún 2015

@zuzkababy schovaj cicik a z chladnicky vytiahni normalne jedlo.

katrinka8
2. jún 2015

@katarinamarkova - na niektoré deti to neplatí. Viem, o čom hovorím, mala som také doma... 😉 Mohla som vytiahnuť aj "pečené holuby", ako sa povie, moja ignorovala všetko. 3 lyžičky niečoho, čo poznala, a dosť. Zaťala zuby (predtým ešte, keď nemala, ďasná), a skončili sme. Nové jedlo? Ochutnať? Neexistuje. Doteraz má s tým problém. Tu iné ako trpezlivosť nepomôže. A to nechcela ani "cicík" - postupne sa jej to upravilo len pred spaním (a 1x v noci, neskôr už len pred spaním). Nezabralo ani vyhladovanie.

pe
2. jún 2015

@zuzkababy aj u nas to tak bolo, obe deti ako cez kopirku, ked uz mali 15 mesiacov a nic co som pripravila nechceli jest len sa "driapali" na prsnik, tak som to pre ich dobro stopla - proste sme sa zo dna na den prestali kojit a deti prinutene hladom zacali normalne jest, konecne som sa dockala, aj ked som musela obetovat kojenie, ale stalo to za to - zrazu prespali celu noc a jedli 🙂 u oboch to prebehlo rovnako, na druhy den si na prsnik ani nespomenuli a velmi im to prospelo. ale pravda je, ze kazde dieta je ine, takze u vas to tak byt nemusi...

michadel
2. jún 2015

Toto dôverne poznám. U nás pomohla telka. Kým dieťa s úžasom pozerá na rozprávku otvára ústa aj na to čo by nikdy nezjedlo. Tak sme sa naučili, že existujú aj iné chute ako ryža a jogurt a teraz mala papa pekne pri stole a skoro všetko.

peny33
2. jún 2015

@zuzkababy moj ma 18 mesiaocv a uz asi mesiac robi to iste. Nonstop mi len tricko taha,ze chce mliecko a normalne jedlo uz donho tazko dostanem,co este pred nedavnom s tym nebol problem. A o spani v noci ani nehovorim,to uz 18 mesiaocv sa mi plno vela krat v noci budi ..Ale zaujimave je,ze ked nie je maly somnou par hodin,tak si na mliecko ani nespomenie,ale ked je somnou v kuse,tak len taha to tricko,no nic tak drzim palce nech sa aj tebe to nejak cim skor znormalizujeme alebo zeby prisiel cas na razny koniec kojeniu ?🙂

lukka10
2. jún 2015

Maly ma 21mesiacov a som na tom rovnako. Necitala som si odpovede. Skusala som vsetko mozne mu ponuknut. Zaujimave je,ze aj ked sa obcas naje, aj tak si vypyta mlieko. Zvycajne jeho jedlo znamena 3-5lyzic a je hotovo. V noci ho kojim 3xzvycajne, ak nie je chory ako prave teraz. Myslela som si, ze som jedina.

ali08
2. jún 2015

@zuzkababy presne ja mám 15mesacneho Ale je aj plné krmeny aj kojeny A tiež sa v nocí budí ale čo som citala to nieje koli tomu že je hladný ale koli tomu že tá chce cítiť proste podudkat si.ten cicik je už len o zvyku A od smädu

michadel
2. jún 2015

@peny33 žiaľ je prirodzené, že kojené dieťa pýta mlieko a je len na mame či mu ho dá. Moja dcéra ako 18mesačna tiež pila tak 3x cez deň a 3-4x v noci, tak som začala postupne obmedzovať denne kojenie až sme cez deň prestali úplne a v noci sa zrazu budila už len raz. Začala už aj piť kravské mlieko, čo doteraz iné ako MM nechcela a to už má dva roky.

egiginka
2. jún 2015

@zuzkababy , ja dufam? Ze ti poradim, uz moja rada rozpapala 3 deticky kojene, lebo aj my kojime na poziadanie a mame 16m, tym , ze si nespomenula viac o vasom jedeni, tak sa nehnevaj ak spomeniem nieco vo robite.

Moja bola do 14 m hozny jedak, par lyziciek obed a inak len mm, ale pomohlo nam

Jedavame spolu za stolom, bud sama v normalnej stolicke, alebo na kolenach to miluje Tatovi a dedovi , aby ju krmili
Jedava rovnake jedlo, ( dochucujeme zvlast), akurat trochu pokrajame
Moja chce velmi opakobat, takze sa snazi aj sama papat a jej to umoznujem kedy sa len da, vela do ruky, alebo nech si napichuje na vidlicku, dokonca spolu, sama nabera polievku, samozrejme tekute este hlavne ja, ale ked uz sa zasyti tak chce sama...
Rozpravam jej toto je mrkvicka, kysle... horke... chvalim ju
Snazim sa jej dat na tanier to co ma rada, napr my jeme chleba so zeleninou roznou, moja nema rada chleba, ale zo zeleniny miluje uhorku a paradajku, tak je len to
Vela do ruky,
A nech vidi, ze aj vy jete rovnake
A urcite nekrm pri telke... diwta potom bere jedenie ako nieco automaticke a preto to odmieta, lebo nerozmysla nad tym, nevychutnava si to jedlo

A ko som sa zmienila ja nenutim malu jest co nema rada, ale davam co ma rada a ponukam , ono postupne sa rozsiruje co ma rada, lebo vidi, ze my jeme .... nas doktor povedal skvelu vec: podstatne je aby dieta malo materske mlieko a potom niake tie vitaminy, bielkoviny, atd.. z ineho, ale ked ma rad z ovocia len hrusky, tak nech je len hrusky🙂

A teda u nas je to takto :
Rano mm, potom bud niake ovocie ( ma rada cucoriedky, jablka , ostatne malo, posledny tyzden banan este)
Alebo uhorku , paradajku, co ja si davam ku chlebu
DESIATA:.. ma pri sebe tanierik s ovocim do ruky, alebo vonku jej ponukam, zamilivala si tie SUNREK do RUCICKY, alebo aj ine znacky to robia, najviac jej chuti mangovy a kivovy.
Obed:.. polievky je, snazim sa robit zeleninove, alebo vyvar, ale aj kremove,
Striedam to so zeleninami na pare, alebo podusenymi, miluje ten taliansky mux z lidla, alebo maso so zeleninkou papa, alebo rybu.... ale vacsinou jek zatial stacil len bud polievka, alebo druhe.... cez vikendy s nami jedava obe zobne z oboch ako co jej viac chuti.
Olivrant : zase ovocie,
Vecera, polievka, alebo chce zase co ja mam salat tak z neho uhorku, paradajku, syr, sunku.... popripade nieco co vecerame v restike, alebo ak ja nieco varim niekedy, tak si da, alebo z obedu

Takze asi tak, neznasa kase, mliecne vyrobky az na syr... ryzu, zemiaky nemusi ani cestoviny.... ale tym, ze v polievke robim take, kde sa najde vsetko mozne zeleninobe us ovocie a maso, ryby, ktore miluje, tak nepotrebuje aby som ju kadickami napchavala, ked ich neznasa

A ona pomixovane nemusi, takze detske pyre v pohari, alebo vyzivy odmieta ochutnat, to uz vobec🙂

A my mame tiez vela mm samozrejme, ale spime spomu, tak ani neviem kolko sa budi, viac sa budi jefine ked zuby, mne inak trochu kleslo mlieko, takze mozno aj preto zacala jest, ze uz jej nestacilo... ale ja som rada, ze mm je na prvom mieste jedalnicka, lebo dava jej vela vsetkeho🙂

ako jedavate? Jedavate spolu? Za stolom? Rovnake jedlo

zuzkababy
autor
3. jún 2015

@egiginka ked nieco jem ja skusam mu davat ochutnat,no on hned kruti hlavou ze to nechce,a ani to neouchtna.a na silu mu to do pusinky nechcem moc davat

lucya2
3. jún 2015

Ako cez kopirak s mojim synom. Do dvoch rokov skoro nic nechcel ochutnat, bol zivy viac menej len na mojom mlieku. Davala som mu zelezo, lebo bol chudokrvny, ale okrem toho v poriadku. Ponukanie ani dobry priklad nepomohlo, ani telka, ani sasoviny. Takmer sme zapisovali do kroniky, ked si v 18 mesiacoch sam chytil banan do ruky a zopar krat odhryzol. V dvoch rokoch si trochu poplakal u babky, lebo ho nieco donutila zjest a vtedy ozaj zacal jedavat, ale dokola len zopar veci. Takmer stale len ryzu, banany a kyslu smotanu. Viac ho nikto nic jest nenutil, len ten jeden raz. Nechce ochutnat a hotovo, z polievok ho napina uz len pri pohlade na ne, zemiaky ani za svet a pod. Cicik som davala akoze buvat najprv len raz za den ked pytal, potom aj druhy raz, treti raz, potom pytal uz len vecer a v noci a celkovo asi o pol roka prespal celu noc a ked mal 2 a pol, isiel cici buvat a buva doteraz. Davam mu kravske. Ale bola som rozhodnuta vydrzat biblicke 3 roky, ak by bolo treba.
Teraz bude mat tri a stale papa dokola len zopar potravin. Su aj take deti, tak som si na to zvykla. Trapi ma len co bude, ked pojde do skolky.
Horsie je to s detmi, ktore odmietaju jest celkovo, poznam dvoch, jeden je uz druhak a vazi mozno 12 kil. Toho od malicka nutia zjest aj tu trosku jedla, len aby cosi zjedol. Druhy ma 15 rokov a stehna ma take ako jeho bratranec ramena. To je fakt trapenie pre vsetkych.
A este sa mi aj muzova prababka priznala, ze ani ona, ani jej deti a niektore vnucence nejedavali v detstve. A teraz ma 82, takze ju to nezabilo.

fotoarch
3. jún 2015

@zuzkababy syn ma uz 8 - jedle konzumuje ako chirurg - po bunkch a hodinu 🙂 - tester na matkinu trpezlivost.
Jeho mladsia 1,5 plne kojena sestra este nic zo stravy nevypluvla,doslova sa nahlta stravy a nakoniec si vypyta materske mlieko ..... 2 deti tej istej matky !
S mladsou nemozem ist ani dopotravin, vylieza z kosika - pri ovoci,pri pecive,pri mliecnych, pri sladkostiach .... 😀

michadel
3. jún 2015

@egiginka jasné, že telka nie je správna cesta, bol to len akt zúfalstva, ktorý ale zabral. U nás nepomohlo ani spoločné stravovanie, ani jedlo do ručičky, chválenie či rozprávanie o jedle. Ústa boli zamknuté na 100 zámkov.☹

peny33
3. jún 2015

@michadel a kedy si jej to kravske davala?cez den ,ci len na noc? Lebo som uz aj rozmyslala,ze keby som mu dala na noc uz ine ako moje mliecko,napr.to kravske tak mozno by ho to viac nasytilo a spinkal by lepsie :/

zuzkababy
autor
3. jún 2015

skusala som mu aj mlieko do flasky,ale ako nahle zbada ze je tam naliate nieco ine okrem vody ktoru pijava,tak flasku ani do ruky nechyti.
je to riadny rozdiel medzi surodencami,mam starsiu dceru ta uz ma 7r a ona v jeho veku jedla uz vsetko.nemala ani rok a jedla klobasku bez problemov.
a tento zasran maly nic
asi to necham tak,chce to asi cas

michadel
3. jún 2015

@peny33 ráno k raňajkám pohár mlieka večer do flašky keď sedí na nočníku. Pár mesiacov sa na ten pohár či flašku ani nepozrela alebo dala jedne glg a hotovo. Asi23 mesačná zrazu vypila pri raňajkách asi deci mlieka a od vtedy to už ide. Inač si myslím, že to nočné budenie pri starších deťoch (rok+) nie je o hlade ale o nejakom zvyku či potrebe mať pri sebe mamu. Z toho musí dieťa vyrásť a mama sa žial zatiaľ nevyspí. A druhá možnosť je smäd. Malá ma stále v posteli fľašku s vodou (asi 2 deci) a ráno je skoro prázdna. Na kojenie sa budí tak každú tretiu noc, a to si nepýta mlieko ale prsko. Pochybujem, že pri intervale kojenia raz za tri dni môže byť to mlieko ešte v nejakom normálnom množstve či kvalite, preto si myslím, že je to len o "mojkaní" a nie o hlade.

vedorka
3. jún 2015

@zuzkababy prestan mu davat mliecko z ciciku v noci, po jednom roku uz fakt by mal vydrzat. to by ho malo nakopnut k pevnej strave, lebo vstane hladny. normalne uz polrocne deti v noci nepiju, tak sa neboj, nezomrie od hladu. par noci poplace a potom vydrzi. mam 13 mes syna a od roka som mu uz v noci nedala. nadranom okolo 5-6 mu kludne daj napit a ked vstane tak uz iba normalne ranajky. mne maly nastastie papa pevnu dobre, aj ked je stale opachteny za cicikom, len v noci som mu to zatrhla a cez den tak kazde 3-4 hodky sa napije.

sardinka333
3. jún 2015

Nechce sa mi to ceé čítať v tomto ,,vedru,, načo kojiš 19 mesačné dieťa. (lebo maš mlieko, lebo hce, lebo ..jasne maš dovody) ...davno malo jesť normálne veci ako su pestre prikrmy. Odnaučíš ho len tak že ho postupne odstavíš a zavedieš v jedle režim, čo máš davať jesť iste poznáš, na začiatku to fungovať nebude...ved chce cicik, ale je to o tvojej vytrvalosti. Ani v noci sa už takeho deti nemaju krmiť mliekom, zničia si zubnu sklovinu. Cukor je aj v MM.
Prsník nema byt ani na uspavanie - potom jasne že len čo sa dieťa zobudí chce prso - ved na nom sa mu prijemne zaspavalo. Jasne že to prejde...otazka je kedy a kolko to bude trvať.

luba41
3. jún 2015

@zuzkababy skús tu https://www.modrykonik.sk/group/2015/ alebo tu https://www.modrykonik.sk/group/4722/ a zistíš že máš úplne normálne dieťa..dieťa sa stále len učí v tomto veku spoznávať jedlo a chute....tým že prestaneš dojčiť alebo obmedzíš sa môže stať, že aj tak Ti nebude jesť viacej iného jedla.. neviem čo je "normálne jedlo" u vás ale nakrájať zeleninu, ovocie, cestoviny, teda jedlo na kúsky a nechať k dispozícii.žiadne nútené jedenie lyžičkou, nechaj ako bude on chcieť jesť-rukami, vidličkou a pod.. a hlavne neporovnávaj so súrodencom a inými detmi..

hanka_april
3. jún 2015

@fotoarch co to znamena, ze "1,5 rocna plne kojena" ? pretoze ja chapem, ze plne kojene dieta je take, ktore neje nic ine len materske mlieko, ale podla kontextu (a zdraveho usudku) mi to tak nevychadza.....ci? 😕 😕

fotoarch
3. jún 2015

@hanka_april jej brat do 2 rokov bol plne kojeny , inu stravu len povedzme olyzal, raz hryzol inak nic,sem tam ovocie -kusok, sem tam jogurt kusok...sestra basti zarovno s dospelymi a to neprehanam..., pomedzi to sa stale kazde 2 hodiny dojcim ,plus ovocie, plus pitie zvlast.... povedzme ze na predstavu su obidvaja surodenci mimo predstavy a to este kazdy inej polarity...😀