19 mesačnej dcérke prestáva chutiť jesť

martina833
7. nov 2013

Nikdy nebola velky jedak, ale vzdy zjedla polievku (vacsinou varim strukovinove, zeleninove) a trochu z druheho jedla. Z polievok postupne vyselektovala vsetky okrem vyvarov a druhe prestala jest uplne. No a teraz posledny tyzden sme sa dostali do stadia, ze z vyvarov chce len samu vodu, nesmie tam byt ani 1 mm mrkvy alebo cokolvek ine. Somariny ako vyprazane zemiaky, fasirky, pizzu by jedla, taketo veci vsak ja doma nerobim. Neviem, ci nebola chyba, ze som jej to dovolila jest u babky/starkej. Su este 2 veci, co mi zarucene zje jeden druh poharika od HIPP (ryza, mrkva, maso) a spagety so zelenym pestom, to vsak nemoze jest kazdy den. Ranaky, vecera, tiez nie su ziadna slava- ziadne ovocie (trochu si cucne, ked jej urobim ovocny kokteil), zelenina, syr, len pecivo a maslo. Uz som zufala, mam to riesit s lekarkou, ci este cakat?

sendy182
7. nov 2013

koľko ti toho zje cez deň.....raňajky, tekutiny...desiata. obed...olovrant....večera tekutiny.....pije mlieko?....čo sladkosti....schudla,?....ako spí....nie je potom hladná?

martina833
autor
7. nov 2013

napr. dnes zjedla na ranajky 5 malinkych kociek chleba s maslom, maly pribinacik, na desiatu vypila asi 50 ml ovocneho kokteilu, na obed 1 lyzicku cicerovej polievky, malu misku spagiet s pestom, na veceru pol trojuholnika pizze, pred spanim vypila 90 ml mlieka, v noci jej davam raz 150 ml mlieka, niekedy to ani nevypije cele, zhruba takto nejako je to kazdy den, len jej este pred obednym spankom davam mlieko, dnes som nestihla,
pije dost, sladkosti jej nedavam, rastie, nechudne, na obed niekedy spi 5 minut niekedy 3 hodiny, v noci zvycajne spi dobre...

katrinka8
7. nov 2013

@martina833 - nejde na nu nejaka choroba (viroza)? Vtedy detom zvykne menej chutit. Pokial dost pije, tak by som este asi pockala s tou lekarkou. Detom sa tiez niekedy zvyknu zmenit takto viac-menej nahle chute. Nasa je podobny typ, tiez mala totalne polievkove obdobie, zrazu nic, ma asi 2 polievky, ktore je ochotna dat do ust, vyvar takisto ako pises, stava a dost. Uzili sme si s nou od malinka s jedenim, odvtedy na pilu netlacim. Raz sa proste naje viac, raz menej. Ma obdobie, ze natlaci do seba tak, ze kukam, kde to v nej zmizne, a su tyzdne, ked zje 4 lyzicky polievky a pobabre sa s v druhom jedle... Doslova. Nam nasa pediatricka povedala, ze normlane (rozumej zdrave, bez nejakej poruchy) dieta sa dobrovolne nevyhladuje. To chce trpezlivost a jedlo ponukat (nevynukovat), ale nenutit - lebo to k nicomu nevedie. Skus nakrajat nejake ovocie v priebehu dna na tanierik, a jedzte ho spolu. Ak Ti aj 2x odhryzne z jablka, staci, postupne, pomaly. Mna nasa vcera prekvapila, ze zjedla na posedenie celu mandarinku... (akoze u inych normalne, u nas neobvykle) Asi nie je v stadiu, ze by naozaj absolutne nic do ust nedala...

martina833
autor
7. nov 2013

@katrinka8 nevyzera, ze by bola chora, ona neda do ust nic, co je pre nu divnej konzistencie alebo farby- cize stavnate, mazlave (banan), chyti to do ruky a zahodi to, hnusi sa jej to, ked som jej do kase pridala cucoriedky, tak to jednoducho nebola ochotna ani skusit, vcera zjedla 2 susene hrozienka, to bol pre mna velky uspech

katrinka8
7. nov 2013

@martina833 - toto je u Vas, ze neje? 😀 Tak nasa ked "neje" ma jedalnicek takyto:
ranajky: 1/4 salky kakaa + 1/2 zo stvrtky rozka s maslom a dzemom (citas dobre, su to asi 3 hryzy)
desiata: 1/4 jogurtu alebo 2 mesiaciky z jablka
obed: 4 lyzicky z polievky a 5 kuskov masa s 3 lyzickami zemiakov , ak je v oblohe kukurica, tak tu zje, kompot tiez asi tak 4 lyzicky, prip. zje este trochu uhorkoveho salatu
olovrant: bud opat par kuskov z ovocia alebo 1/4 jogurtu ci 1/4 rozka so syrom, sunkou
vecera: 1/4 rozka s niecim
Toto ju nas slabe jedenie...

martina833
autor
7. nov 2013

@katrinka8 podla mna tvoje zje toho dost, co by som dala za to, keby zjedla maso a zemiaky, taku vec este neprehltla! Jedine maso, co zje je pomixovany HIPP prikrm, co som spominala. Dnes bol svetly den, lebo boli spagety a pizza, ked je nieco ine, tak to nechce...

zita19
7. nov 2013

@martina833 Moja dcera mala obdobie ked jedla len spagety s kacupom, termix, puding a rozok. Toto jedla doma. V skolke zjedla vsetko. Neriesila som. Nechces nejedz. Vsak vyhladnes. Preslo ju to do troch mesiacov ked nedostala nic ine, len to sa navarilo.

katrinka8
7. nov 2013

@martina833 - u nas uplne bezne, to, co opisujes, do vyse roka a pol. Doteraz ma problem ochutnavat jedla. "Nechcem, nechuti mi to" - "Ako vies, ked si to este ani neochutnala?" "VIem" U nas bezny rozhovor... Za tie roky mi neostalo nic ine, len sa zmierit s tym, ze raz je dobre, raz je horsie, nic ine sa s tym, bohuzial, robit neda... Snazim sa aspon co najzdravsie jedla jej davat, aby aj z toho mala, co zje, mala uzitok. Propieva, nechudne, tak sa len obcas nad tym zamyslim, a hovorim si, ze ked len toto... Utrapila som sa nad tym dost, ked bola malicka, nikam to neviedlo, tak uz sa netrapim zbytocne... Ked jej to staci, tak jej to staci...

katrinka8
7. nov 2013

@martina833 - az na to, ze nasa ma tri a pol roka 😀 Neboj sa, ona sa nauci, to su take obdobia, raz im chuti, raz nie. Nasu zlomilo cca v 18 mesiacoch, prvykrat zjedla rybu so zemiakmi na Vianoce, dovtedy nechcela jedavat skoro nic, doslova. 3 lyzicky a dost akehokolvek jedla. Moja sesterka je pediatricka a ked ju videla jest, povedala, ze take dieta jakziv este nevidela...

lutia
7. nov 2013

@martina833 ahoj, pisem zo svojej skusenosti a takeho jedaka mam doma, ked bol malinky boli sme ukaskovi - papal pravidelne a vsetko...a od roka a cosik velke bum a dojedli sme, mame 27m, ked sa zobudi mame kakao 150ml, po hodinke a pol mame ranajky - vacsinou zjeme 2 hryzi a ked je den dobry tak polku krajca chlebika ale toto je raz za tyzden, obed len polievocka (tiez zje najlepsie vyvar ale aj sliziky, co sa tyka ostatnych polievok mam dojem ze moje uvarene polievky su povacsine nasilou zjedene a kupene alebo uvarene babkou jedna basen) po spanku jogurtik (nic ine mi nechce po spanku) az po 2 hodkach mu ponukam nieco na jedenie - druhe jedlo co zje par lyziciek niekedy len 5x a viac nechce....pred spanim mlieko 210ml, v noci nic, spime stale...ja som stale z toho zufala ze je malo aj ked rastie, vahu ma normal a je silou valibuk...neviem kde to berie....a co sa tyka jedenia druheho jedla tak niekedy nechce aj ked najedeny je (myslim to tak ze zje par lyziciek a ked uz nechce tak to beriem ze je najedeny ale uz par krat sa stalo ze aj ked nechcel a bolo mu nieco ine ponuknute tak si dal) nechcem mu ponukat moznosti ked nechce to co je prave navarene a ponukat nieco ine len aby sa najedol...je to niekedy boj s jedenim ale pomaly ale tazko sa zmierujem ze nie je velky jedak a mozno ani nebude a ked prospieva...
ovocie uz odmieta v jogurte ale pritom babanik si da a kolacik tiez spapa a pritom na nom je ovocie....

ottka
7. nov 2013

@martina833 Moja dcéra a aj druhý syn sa v podobnom veku ako tvoja dcérka pokazili v jedení. Dovtedy spapali všetko a papal každý sám lyžičkou. Dcére to trvalo asi rok, kým sa " polepšila " v jedení. A syn ten ešte štrajkuje. Spapá len to, čo sa mu na tanieri páči. Takže je to asi také obdobie, ktoré si treba odkrútiť.
A pokiaľ ti dcérka nechudne alebo nie je mrzutá kôli hladu, tak by som ešte s lekárkou počkala.

svano
8. nov 2013

Ja som mala takéhoto ,,jedáka,,. Keď nechcel v polievke slížiky,dávali sme iné cestovinky,ktoré sa aj ,,páčili,, písmenka leteli najviac. A aj iné jedla. Keď nechcel jesť niektorý druh zeleniny,ponúkla som mu ho v inej forme. Napríklad odmietol jesť brokolicu uvarenú na pare, tak dostal brokolicovo syrovú polievku a tú zjedol až mal hrče za ušami. Bolo to o nervy,ale takto som to ukočírovala. Tiež skús viac fyzickej aktivity. Skús isť von,nech sa vylieta a jedielko zabaľ so sebou. Vonku lepšie trávi.

ichbinich
8. nov 2013

Je mozne, ze nieco na nu lezie. A je mozne, ze ma prave fazu, kedy menej je. Syn je tiez taky. Niekedy ledva odhryzne z chleba, niekedy zje na posedenie 3 a este si pyta keks ako dezert...
Fasirky mozes pravit doma, ale sprav ich zdravsie: iba ciste hovadzie maso, mozes zamaskovat aj zeleninu alebo ovsene vlocky alebo aj cicer. Mozes ich skusit spravit v rure a nie vysmazat. Alebo pouzi menej oleja.
Ked pizzu robis sama, tiez mozes pekne zamiesat aj zdrave veci: do cesta 1/3 celozrnnej muky, do paradajkovej omacky primixovat uvarenu mrkvu... 😉
Ja si myslim, ze vynimky mozu byt. Aj syn moze hranolky, ale iba ked sme raz za cas v restauracii. Doma ich nerobime, tak si ich odprajeme aj my aj jemu, ked nejeme doma.
Inak je syn veeelmi priebercivy. Zelenina rovna sa: mrkva, hrasok, kukurica, zemiaky, karfiol, brokolica, zamaskovana cibula, zamaskovana cuketa. Ovocie rovna sa: jablko a banan, v kuse. Ked sa mu nieco nepozdava, hned povie, ze nechce. Na 99% sa neda ani presvedcit, aby to aspon ochutnal, aj ked tam su iba veci, ktore on jedava. Nebudem ho nutit chutnat nieco s paradajkou, ked viem, ze ju neje... Keby mal na vyber, jasne, ze by jedol snicle a hranolky a zmrzlinu s lentilkami 😉 Ale proste to na vyber nema, resp. to ostava ako nieco specialne, ked nejeme doma.
Ak prospieva, tak to neries, ponukaj, nenut. Skus nejake finty na zamaskovanie zdravsich jedal 😉

martina833
autor
8. nov 2013

@svano dakujem za tipy, s tymi pismenkami som to chcela skusit a uplne som na to zabudla

martina833
autor
8. nov 2013

@ichbinich dobre napady, dakujem

zlte_kuriatko
9. nov 2013

@katrinka8 pripájam sa, naša dcéra ma 18mesiacov a ked má obdobie nejedenia tak zje este menej. akurát vypije 150ml mliečka pred obedným spánkom a 150mlpred večerným. ale hocikedy sa stane, že kludne aj sest sedem hodín v kuse nič nezje. aspon zato mliečko, že vypije som vdačná. čokolvek jej ponúknem začne pisťať a kričať nie nie a rehotať sa (vlastné dieťa takto malé si už teraz robí zo mna srandu 😀 ) samozrejme keby som jej dala do ruky piskotu perník čokoládu alebo čokolvek sladké to by zjedla, ale aby to som jej to dávala jesť len preto, aby sa vôbec najedla miesto obeda tak to má chuda smolu 😵

katrinka8
9. nov 2013

@zlte_kuriatko - su to spekulanti 😀 Ale zase tie ich telicka asi vedia, kedy a co im chyba (pokial su zdrave teda) 😉

zlte_kuriatko
11. nov 2013

este ma napadlo, naša ked mala zápal dasien a nechcela ale total nič jesť doktorka mi poradila, aby som jej každý den dávala zo styri kvapky b-komplexu a zabralo to. 😉 pekne jej chutilo, ale rozhodla som sa, že ani vitamíny naordinované každý den tiež nie je nič moc, takže jej to dávam teraz len tak sporadicky raz za čas.