18 mesačné dieťa odmieta jesť polievky a mäso. Čo robiť?

monkag22
21. apr 2012

ma 18 mesiacov poradte

luciferkax
21. apr 2012

Masko skús zmixovať a ak nechce aj tak, tak nenúť.... neksôr mu možno príde na chuť, len jej viac strukovín var..a čo sa týka polievky, môj drobec dlho nejedol polievky, doteraz povyjedá mrkvičky zemiaky a šťavička ostáva, neriešim, nenúťim :D

kveta
21. apr 2012

Mixuj to s ovocim nech prekryje ovocie chut masa..

alias313
21. apr 2012

mne maly neje maso dodnes a to uz ma cez 3 roky. Keď bol malý,nejak som ho ešte "oblbla" a zjedol, ale teraz nehrozi. Zje cestovinu,zemiaky,polievky a este stale jedava rano a večer za tanier kaši. A z mäsa do neho dostanem len šunku a párky(tie vyberám čo najkvalitnejšie,kde je aspoň 85% mäsa-viem ani to nie je výhra). Začal chodiť do škôlky a tam tiež mäso odmieta. Doma sa mu stále snažím mäso niekde zakamuflovať-hlavne mleté,(lebo na kocky a podobne nehrozí) keď robím špagety,ale keď je ho tam veľa nechce ani tie. A mali sme aj obdobie keď vôbec nechcel polievky.Trvalo to tuším aj 3 mesiace keď polievku nechcel ani vidieť 😖 Potom sa k nim našťastie vrátil. Ale o mäse u nás nemôže byť ani reč. Snáď sa tie chute naozaj menia a čoskoro sa dočkáme mäsožrúta. Môže to byť len chvílkove, ze ti to odmieta jesť.Treba len skúšať a núkať. Známej malá zase nechce zjesť nič mliečne,ani jogurt,ani mlieko, ani syr.Ale zato rezeň má v sebe za 5 minút 😀

boska79
21. apr 2012

Fuj..maso s ovocim? @kveta neblaaazni

Pre autorku: nenapisala si co papa...

bacula
21. apr 2012

Vydrzat. 🙂 Moja ma už 5 rokov a stále bojujume s jedenim , polievku zje jedine so slizami , max tak ešte s krupicnymi gulickami, aj to iba s mrkvou, Ina zelenina nehrozi 😒 a maso tiez velmi Malo... Musim jej vymyslat kadejake kreacie na tanier a aj tak vkuse vymysla ...
Takze pevne nervy hlavne, bude aj lepšie obdobie 🙂

zuzanka.h
21. apr 2012

no my dodnes tomu mäsu nedáme.... I keď sú dni kedy doslova "šalie" po mäse. V 18 mesiacoch bol Jurko ešte kojený a fungoval hlavne na jogurtoch, ovocí, z polievok hlavne na vývare so slížikmi mäso nič moc. strašne ľúbil cestoviny tak som mu dávala čo má rád. Dodnes to tak robím (napr. nedostanem do neho vajíčka v žiadnej podobe iba ak v chlebe a v zemiakových plackách.) určite netreba nútiť do niečoho čo nechce. Ono zase príde obdobie keď bude jesť mäso a polievky a bude odmietať ovocie či jogurty.

vinifred
21. apr 2012

..no,tak ja som si toto s malým užila plnými dúškami,sa divím,že mám ešte zdravé nervy.. 😀 ešte je malá,treba ponúkať a vydržať..jednoducho sa nevzdať,raz tomu príde na chuť..musí.. 🙂 ja keď už teraz volám deti na ovocie,"nemajú uši"tak som ich zavolala na čokoládu,hneď boli v kuchyni... 🙂 a len to suché skonštatovanie"maminka,ty si srandovala" 😝 tak dúfam,že to neskôr bude len o srandičkách.. 🙂

briketa
21. apr 2012

Nemusi jest maso.
Davaj strukoviny a ostatnu zeleninu, ovocie, ryby. Zelezo a bielkoviny si vies najst aj v inych potravinach ako maso.

usiko
22. apr 2012

maso nepotrebuje, skladaj mu stravu tak aby mal dostatok strukovin,aj denne a zeleza....denne...moja polievky tiez neje, ale ani jej nedavam,len kuraciu a hrstkovu, ale ako hlavne jedlo...polievky nepotrebuje.....respektive nikde nbie je potvrdene ze treba olievku aj hlavne jedlo ...

lenkusik
22. apr 2012

Ahojky, netráp sa nad tým, moja malá má 3 roky a mäso okrem pečeného stehna /inak volá to korečkové mäsko/ a rezňu nespapá iné. Odmalička je veľmi vyberavá, má rada sladké jedlá, ovocie a zeleninu. Polievku iba slížovú a s haluškami, iné iba tak 3 lyžičky. Je to strašné, ale naučila som sa to brať z rezervou, inak by som sa utrápila, malá je v pohode a je zdravá. Teraz máme nový problém škôlka a suchý chlieb celý deň, učiteľka jej nasilu dala jesť ju z toho naplo, povracala sa a problém bol na svete, odpor k jedlu v škôlke. Celý deň je na suchom chlebe 😝, proste super, ale keď sú v piatok buchty to sa natlačí. Prejde to ja tomu verím, raz to bude lepšie.

katrinka8
22. apr 2012

Ahoj, nasa dcerka odmietala dlho akekolvek jedlo - dostat do nej aspon 2 - 3 lyzicky bol problem ako hrom. Ja tvrdim, ze z toho vyrastla, prislo to tak postupne akosi, po 1. roku ju trosku zlomilo, zacala postupne viac jest, hoci dodnes to nie je vyhra, podla mna ma tiez dost obmedzeny jedalny listok, pretoze odmieta jest akekolvek nove potraviny. Tak sa jej snazim davat tie potraviny, co ma rada a su zdrave a vyzivne. Nastastie jej sladkosti moc nechutia 😉 Maso tiez dlho odmietala (zmixovane este ako-tak, hoci fakt niekedy len 3 lyzicky), ale potom zrazu vari zo dna na den zjedla tu kusok, tam kusok a teraz z neho zje. Ale tiez sa mi zda, ze to az tak po tom 18. mesiaci sa tak celkovo zlepsilo. Hlavu hore, ono pri tychto detickach sa to meni naozaj zo dna na den, netlac na nu, aby sa to este viac neznechutilo, a skus trpezlivo ponukat. Casom sa urcite chyti 😉 Aspon tak sa my utesujeme, ked uz po 48-krat davame dcerke nieco, co nechce ani len ochutnat ....

rebroza
22. apr 2012

ahoj, nas syn jedol do roka (do prveho zuba) vsetko krasne (ak teda nepocitam, ze len lyzickou, inteligent odmietol brat jedlo do ruk). potok prisiel sek v jeden den a par mesiacov sme boli na jogurte, mliecnych kasiach, suchych rozkoch a mixovonom ovoci (detske vyzivy). Potom par mesiacov obedoval striedavo pismenka (cestovina) s lekvarom a detsku vyzivu zmiesanu s ryzou alebo zemiakmi a na drobno pokrajanym maskom (hovorila som, ze mal kura, ryzu a kompot - akurat vsetko zmiesane v kope 🙂 ). Cokolvek ine za akukolvek odmenu abo trest nemalo zmysel. Siel do skolky a obedy sme nosili domov. A za dva tri mesiace to zrazu zacalo pomaly ist. V skolke uz zje polievku (okrem kapustovej kazdu), obcas sa mu vraj treba vyhrozit (ze nedostane rozok za odmenu) a "druhe" hlavne jedlo jeme doma pri rozpravke - hrozim mu, ze rozpravku vypnem, vacsinu ho musim krmit a trva to obcas aj hodinu, ale zje normalny skolkarsky obed a len maloco naozaj odmietne.
Ale stale odmieta napr. chlieb, slane pochutiny, pernik lebo je v nom lekvar, cokoladu ma rad len na horalke a z kolacov je len medovniky (akonahle tam je nejaky krem, neda ho do ust). Z ovocia zje normalne len banan. Vsetko ostatne ovocie treba nakrajat a zmiesat s detskou vyzivou.
Takze moja skusenost - trpezlivost, skusat kamuflovat, skusat motivovat dakou odmenou, ked zje, co chceme, dat na vyber, ze nech ma dieta pocit, ze si vybera aj ked pre neho len "mensie zlo"....

dena
22. apr 2012

ja som ako mala odmietala jest polievky a vraj dlho aj maso 😎 polievky nejem do dnes, ale maso si uz dam a som tu 🙂 a tak ako pise briketa, vyvaz to inymi potravinami 😉

kollarova
25. apr 2012

ja mam tiez takyto problem..moj drobec zje len mlieko,jogurty,obcas nejaku tu kasicku a vynimocke polievku a som s toho uz chora.kazby den mu varim a aj to aj vyhadzujem.bola som s nim aj u doktorky a ta mi povedala ze ho nemam nutit,ale podla nej co mu mam dat jest ked vsetko vypuva.drzim vam palceky a prajem pevne nervy 🙂 🙂

miru.j
26. apr 2012

ahojky,mame skoro rovnaky problem :(.Moja dcerka ma 19mesiacov a horko tazko do nej nieco dostanem,polievka vobec :(.Pri jedeni listujeme v obrazkovej knizke o zvieratkach aby sme odputali pozornost od papanicky....no nieje to ziadna slava niekedy ma potesi a inokedy mozem robit co chcem a nic nepomoze.Je to mala betarka,taha ma do spajze a pyta si mnammnam(cokokolada)zjedla by tolko kolko by som jej dala a taktiez slane tycinky a kukuricne chrupky.Nechce ani syr ani vajicko,ani masko.Proste z obedom mame velky problem.Od kedy jej vysiel prvy zubok...mala uz 14mesiacov,mame problem zjest nieco lyzickou.Ma rada jedlo do ruky.Napr.zemiaky mi zje len ako hranolky...predvarim a peciem jej ich v trube.Masko len rezen.A rybu len rybie prsty.Rizu nechce ani vidiet a cestoviny to iste.Z ovocia ma velmi rada hrusku nakrajanu na platky,jablcko tiez ale musi byt dobre ;) a bananik(postruhane ovocie ani zanic)vyzivku akotak 🙂.No ale ma dni ze nechce nic a ja sa tesim ked vypije mlieko.Som z toho dost na nervy...este aj svokra do mna rype ze mam ist s nou lekarke,lebo to nieje normalne.Lekarka mi povedala ze ma momentalne take obdobie a ze ju nemam nutit 😉 .Neviem kolko vazi Tvoje dietatko,moja mala ma 10kg a vraj je to v pohode.Tak si prajme pevne nervy 🙂 hadam sa umudria a nebudeme ich moct v tom papkani zastavit 😉

vulka
27. apr 2012

Ak Ťa to poteší, tak náš syn tiež odmieta a to má už 4,5 roka. Verim, že je to príšerné, ale na nič som zatiaľ neprišla. Ano školka nepomohla.

petkave
27. apr 2012

@boska79 čo je čudné na mixovaní mäsa s ovocím? Ja som včera jedla kuracie na kokosovej omáčke a s hrozienkami.

K téme... Môj syn má pomaly 21 mesiacov a v poslednom čase neskutočne vymýšľa. Dostať do neho nejaké jedlo je doslova trápenie. Jediné, čo zaberá, je odviesť jeho pozornosť. Akonáhle sa sústredí na to, že má jesť, nezje nič. Ale ak sedí pri hre, telke či knižke, dokáže sa najesť. Ani nevie, ako otvára ústa. Lenže je to na nervy. Chvíľku ho bavilo, že sa kŕmil sám, teraz nezaberá ani to. Darmo máme stoličku na kŕmenie, detskú sadu príboru, farebné tanieriky. Fakt nič nepomáha. Iba odvádzanie pozornosti... Som zvedavá, čo s ním budú robiť v škôlke. 😅 Možno sa tam spamätá 😲 Teda dúfam 😅

azarijka
27. apr 2012

je kopec receptov kde sa je maso s ovocim, tak preco by sa to nemohlo aj spolu pomixovat 😉 😉 @boska79

mne dcerka tiez nechce maso pokial nieje pomixovane uplne na jemnu kasicku, snad z toho vyrastie nejak to neriesim hlavne nech to vsetko spapa.

melj
1. máj 2012

My máme síce iba 9 mesiacov,ale už máme problémy s papaním...keď sme začali s príkrmami,tak to bolo v pohode,všetko papala,len som popučila a ako sa napráskala,,ale teraz mi nezje skoro nič-okrem výživy,postrúhané ovocie vôbec,,ja jej dávam už aj jogurty,tie môže kedykoľvek a večer dávame aj krup.kašu-to tiež spapá,,,polievky som jej už aj mixovala,dokonca aj cestovinu s omáčkou som zmixovala,aj keď predtým sa po špagetách s omáčkou a strúhaným syrom len tak zaprášilo,,,jaaaaj,je to fakt náročné obdobie,keď takto nechce jesť,vyžaduje si to naozaj pevné nervy ☹ 😒 ...musíme to nejako vydržať...

lubicakovac
1. máj 2012

náš malý bol podobný prípad, že mal obdobie že nechcel nič jesť, tak sme to riešili jedlom do ruky ako rožky (ktoré po chvíli zahodil 🙂 ) a pod. a kašičky do fľaše kde sme narezali cumlík na kríž (nakoľko mi prišlo zbytočne vyhadzovať peniaze na špeciálne na to určený) ale potom začal jesť s nami ked nás videl a odvtedy je to okej, aj ked som sa pýtala doktorky, povedala že mu máde dať to čo chce a hlavne NENÚTIŤ!!!!! že on príde do toho sám a aj tak bolo

Držím palce 🙂

moniciak
1. máj 2012

Naša je zas polievková a masková 🙂 Ale súhlasím so žienkami ale postupne pomaličky , možno naozaj v inej forme... To prejde a najma pestro tú ostatnú stravu ktorú papká 🙂

gadzmanova
1. máj 2012

Moja dcérka má 2,5 roka polievky síce papá aj keď ako kedy ale to je všetko hlavné jedlo ak je to suchšie neje vôbec a mäso len požuje a vypľuje keď som chcela aby to zjedla začalo ju dáviť tak som to vzdala mám aj staršiu dcéru a tá tiež nechcela jesť mäsko lebo je zo zvieratiek tak sme si museli vymýšľať že je z kvietočkov každý deň z iných a zabralo aj učiteľky v škôlke jej to hovorili. Inak asi len pevné nervy. ☹

lenok
1. máj 2012

Presne v 18mesiacoch mi mala bojkotovala maso... ci pomlete, pomixovane, ci pokrajane... proste NIE! Nenutila som, varila som jej zeleninove jedla, podvedome vynechavala a neriesila... Sem-tam ponukla, skusala som... Rozjedla sa sama od seba, tak som rada. Treba fakt len vydrzat... A s polievkami to iste by som radila... Aby si jej to nezprotivila.. Neboj sa, to sa upravi 😉

desmodka
1. máj 2012

co robit?? nic, pockat kym to prejde

jankita
11. máj 2012

Ahojte, aj my máme už vyše roka rovnaký problém. Mám dvojčatá, jeden papká všetko za radom a ten druhý - katastrofa. Toho, čo nezje, je nekonečný zoznam. Žije na jogurtoch, suchej ryži, prípadne s troškou nejakej šťavičky, pečive, saláme, tavenom syre, zeleninovej uhorke a sem-tam jablku. Koláče, sladké jedlá a sladkosti všeobecne by jedol na tony. Polievky, strukoviny, mäso, zemiaky, cestoviny, a varené jedlá úplne odmieta. Z rezňa dokáže zjesť len "šupku" - strúhanku. Bola by som celkom rada, keby ste mi niekto poradili, ako nahradiť niektoré živiny hlavne z mäsa. V zime mal krpec kriticky málo železa, bral ho v kvapkách. V lekárni som si už objednala melasu. Neviem, či existuje ešte niečo. Nepomohli mu ani vitamíny skupiny B či Pediakid. Vďaka tomu nejedeniu je od brata oveľa nižší a chudší. S lekárkou sme to riešili vyše pol roka, nič iné ako skontrolovať krvný obraz vraj nemôže.

diusik
11. máj 2012

Aj moji zjedia len mlete maso alebo pomixovane.2 rocnemu uvarim a ochutim lete maso a pridam k spagetam alebo do nejakej omacky...

liv1
11. máj 2012

Ja niekedy uvarim maso morcacie alebo kuracie ale uz aj bravcovu panenku som tak robila, a potom jej to do jedla normalne nastruham akoby si syr najemno chcela postruhat 😉 . Mala ani nevie ze ho tam ma.

lujza123
11. máj 2012

keby sa ten zoznam jedla co moja mala odmieta skrati len na dve veci tak skacem od radosti 😀 ....... u nas sa vsetky nechcené potraviny mixuju a zo spagetami...spageti su zazrak, ju to bavi jest paprat sa s tym a ja som rada ze do nej nejakym sposobom dostanem zeleninu, strukoviny, syr atd

marthuska
11. máj 2012

hm, povedala by som, ze nenutit. pockat pol hodku a opat ponukat zdravy obed (urcite nie pri prvom odmietnuti zdraveho obedu netreba hned davat sladky puding alebo ostatne hovadiny)
lebo ved ked dieta zisti (a to vsetky vieme ze velmi rychlo). ze ak odmietne zdrave, maminka mu da nieco lepsie, tak preco by mal jest napr cestoviny s omackou ked moze mat keksik.

martam25
21. okt 2019

Ahojte no mám aj ja problém. Malí ma 2 roky a nech e mi nejak polievočku. Predtým mi aj spapal ale teraz len tak mäsko a cestovina. No to tiež nie veľa pár lyžičiek. A čo sa týka ovocia vôbec tak vedeli ste mi poradiť čo teda stým robiť.