18 mesačná nechce papať polievky. Čo mám robiť?

aylin
12. máj 2010

ahojte. prosim vas o radu. moja 18mesacna dcera uz asi 2-3mesiace odmieta vsetky polievky. kedysy ich mala velmi rada,ale teraz..no hrozne to je... je jedno aku polievku urobim,nechce papat. ci ju rozmixujem, ozdobim...uz som vyskusala hocico,ale nechce. skusila som ju aj nechat hladnu,ale ani to nepomohlo. mate rovnake skusenosti? co mam robit? vopred dakujem za vsetky rady ;)

latvia
12. máj 2010

a okrem polievky ti zje vsetko?

rimmel
12. máj 2010

no ja mojmu polievky nedava a zatial ani neplanujem, ak ma dostatok zeleniny v inych jedlach tak nevidim ziadny problem 😉

rimmel
12. máj 2010

inak krasne meno mala ma 😵

aylin
autor
12. máj 2010

papa mäsko a ovocie, zeleninku zacala odmietat, niekedy milovala mrkvu a teraz ju ani citit nemoze. zo zeleninky chce uz len zemiaky a aj to nie vzdy. rano a vecer pije este mliecko od hipp... trosku som nepokojna ked zacala takto vymyslat.. dufam,ze ju to prejde :(
rimmel dakujem ;) meno ma turecke 🙂

latvia
12. máj 2010

skus jej urobit struhany salatik z jablka a mrkvy, to deti miluju 😉

atrami
12. máj 2010

Niekedy je každá rada drahá. Mne to robil najstarší syn. Do polievok som dávala cestovinky roznych tvarov, to ešte toleroval. Ovocie nejedol 1,5 roka. Napriek tomu nebol nikdy chorý.
Možeš vyskúšať tie šalátiky ako radia kočky alebo šťavy, ale nenúť ju. Daj jej urobiť odbery, či jej nechýbajú vitamíny a nie je chudokrvná.
Ak bude všetko vporiadku, tak sa treba len obrniť trpezlivosťou a skúšať. 🙂

aylin
autor
12. máj 2010

ten salatik som skusila,ale nehrozi aby ho spapala. inak tiez som uz skusala vselijakymi cestovinkami... a nejako to nezabralo...nenutim ju viac,lebo som prisla na to,ze to aj tak nema zmysel,akurat sme potom boli obe jedna z druhej nervozne a vysledok ziaden... nastastie vitaminky jej nechybaju,toho sa ani nebojnim,kedze mi rano aj vecer pije este hipp mliecko. ja sa len bojim,aby sa jej nahodou neurobili napr. vredy,ked nechce tie polievky...-predsa druhe jedlo nezahreje brusko ako polievocka...

atrami
12. máj 2010

aylin,
keď jej dáš do ručičky celé ovocie ani to aspoň necumle?
U mojho syna sa to zlomilo až v školke. Teraz neznáša len banány. 😖
Vyskúšaj len šťavy, alebo do jedla pridávaj čerstvé bylinky.
Nám chutili aj zeleninové omáčky / typ ako je sviečková, len zeleninku prisposobiš veku/ k tomu mäsko a zemiačky alebo ryža.
Nejaké obdobie jej neponúkaj polievky. Možno sa bude zaujímať o ňu ak uvidí, že ju ješ ty a ak sa začne zaujímať, tak jej daj ochutnať.

rimmel
12. máj 2010

aylin vredy? 😅 neblazni je vela kultur a zemi kde polievocky ako my slovaci vobec nejedia a su ok..napr tu v uk..polievky maju ale huste, nie vodove, rozmixovane a nejedia ju pred hlavnym jedlom ale napr ako obed s chlebom a to tiez nie kazdy den, neni to tradicia 😉

adrolka
12. máj 2010

sranda...my máme opačný problém...moja malá nič iné nezje len polievky!!!! žiadne ovocie- v hocijakej forme, zelenina len a len v polievke, žiadna ryža/zemiaky ako príloha ničččč....ešte popri tých polievkach je ochotná zjesť mäsko, ale my také nemáme, že na obed polievka a potom ešte druhý chod!!!!!! ráno si dá mliečko, večer mličko s kašou.... toľko náš jedálniček....je to vážne na nervy...ju vytrasie aj z čokoládky -to som jej už ponúkala zo zúfalstva 😅 , ináč sladké nič nezje.....ak jej dám chlebík, tak len čistý, nesmie byť ničím natretý a aj tak z neho zje len okraje 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 ...mama mi vravieva, že ja ako dieťa som katastrofálne jedla- teda vlastne nič som nejedla, žila som zo vzduchu...no teraz sa mi to asi vracia cez moje deti..už viem, čo si asi so mnou vytrpela 😀

atrami
12. máj 2010

adrolka,
aj mne mama hovorila, že som jedla hrozne. Spomínam si aj na sedenie nad jedlom a nútenie. Tomu som sa pri mojich deťoch vyhla. Musím si zaklopať na čelo 🙂 , ale ani jeden syn nemá problémy s jedlom. Samozrejme sú jedlá, ktoré nezjedia, ale postupne im prichádzajú na chuť.

aylin
autor
13. máj 2010

atrami, ovocie mi papa a tiez okrem bananov 🙂))
rimmel,to maspravdu...ja len..no vies ako to,1.dieta clovek sa velmi o neho boji a chce len to najlepsie..
ste ma ale ukludnili,lebo vsetky kamaratky vravia,ze nemaju deti problem s jedenim,... tak som mala pocit,ze len my mame taku vymyselnicku 🙂

atrami
13. máj 2010

aylin, teraz nemáme problém s jedlom, ale s najstarším som bola v nemocke pre neprospievanie, takže tiež som si užila, kým som ho naučila jesť.
Inak ja som zásady, že polievka je základ a aj keď len pár lyžičiek, tak sa žalúdok pripraví na jedlo.

breslerka
13. máj 2010

Ahojte, mne sa zda, ze detom sa menia chute, moja napr. doteraz milovala karfiol a zeleninu celkovo a teraz zacina odmietat.Ale uz to raz tak bolo s ovocim, takze by som si tazku hlavu z toho nerobila.Proste nedavat to, neskor zas vyskusat.Ja napr. tiez plievky nedavam, podla mna je dolezite, aby bolo masko (bielkoviny) a zeleniny (vitaminy) a nejaka priloha (kvalitne sacharidy) a je to. Aj pediatricka Spanikova hovorila kdesi nedavno, ze radsej 1 kvalitne jedno, teda bud hustejsia polievka alebo druhe jedlo, podla chudti dietata, kludne do 2 rokov, nie je problem:O))) Suhlasim s rimmel, napr. Francuzi tiez nejedia polievky, skor salaty pred hlavnym jedlom a su zdravsi...u nas sa tie polievky precenuju, podla mna, hadam je to este historicky dane, ked sme dreli na poli a polievka bola zakladom.....ale teraz.....

atrami
13. máj 2010

Tu nejde o preceňovanie alebo podceňovanie niektorého jedla. Myslím si, že káždá prisposobujeme jedlo dieťaťa k prostrediu a ku krajine kde žijeme. Na Slovensku je zvykom aj v školských zariadeniach rozdeliť obed na 2 jedlá. Tomu aj prisposobujem jedlo doma, nechcem aby bolo potom moje dieťa hladné. Doma ak si dá 2 taniere polievky, tak viem, že druhé už nebude a neriešim to. 😉

breslerka
13. máj 2010

Asi som sa zle vyjadrila, nemyslela som precenovanie ako take, ale presne ako pises, atrami, bud viac polievky alebo druheho, hlavne aby to bolo kvalitne a zdrave, nnie?Ja sa tiez malej snazim davat polievky, ale napr. na veceru, kdze na obed nechce.

atrami
13. máj 2010

breslerka,
v pohode
😉
Ja som si pri svojich deťoch prešla všetkými štádiami jedenia a nejedenia 🙂
Mám kamarátku, ktorá sa chválila ako pestro sa stravuje jej dieťa= otvorila skrinku vytiahla pohárik a bolo.Malý prišiel na Slovenko a prvý krát jedol doma varené jedlo za 2 týždne pribral 3 kg 😀

rimmel
13. máj 2010

aylin neboj urcite jej nic nechyba! hlavny je dostatok surovin a nie ich podoba(ci ako polievka ci ako hlavne jedlo) 😉

aylin
autor
14. máj 2010

dakujem vam vsetkym za rady. inak nechapem to s tym jej jedenim,lebo jej staci aby videla polievku-ona ani neochutna ci je dobra alebo nie...jednoducho nechce a hotovo... skusala som ozdobovat, jem s nou a naschval jej robim divadielko ake je to fajnove papanie...ale nechce.... tak necham ju asi takto a budem stale skusat..vitaminky jej nechybaju a rebierka jej tiez netrcia :D

atrami
14. máj 2010

aylin,
pozerala som fotky malinkej. Je krásna, nič jej nechýba 🙂 Polievočky jej nedávaj ani neponúkaj a za 3 týždne vyskúšaj 😉

aylin
autor
14. máj 2010

atrami dakujem 🙂 inak ona mi ich uz odmieta 2-3mesiace... stale som myslela,ze ju to prejde,no zatial nepreslo...

aylin
autor
14. máj 2010

atrami a aj tvoje deticky su krasne,teraz som mrkla. ak sa smiem opytat odkial si?

atrami
14. máj 2010

aylin, ďakujem
Bývam pri Novom Meste nad Váhom

bubelko
5. jún 2010

@aylin > lukas zacal jest polievku teraz na vianoce ako 2,5 rocny a to len maskovu so slizikmi a mrkvou a inu mi ani dnes nezje. ani kremovu, ani inu. inak zje vsetko - maso na hociaky sposob, zeleninu - dusenu i surovu, takze si nerobim starosti.
ale moze to byt aj ty, ze tu sa tiez polievky velmi nevaria, zato sa je vela salatov - a tie miluje - uplne bez zalievky. 😉