17-mesačný syn - nejedák

idemo
14. apr 2023

Ahojte. Idem sa vyžalovať a budem rada aj za vaše skúsenosti. Syn je nejedák. Od začiatku príkrmov. 5x do dňa sa snažím ponúkať jedlo niekedy s úspechom niekedy nie. Najviac ma trápia obedy. Nechce jesť naše varené jedlo. Skúšam všeličo: ryža, cestoviny, zemiaky. So šťavou bez šťavy, mixované nemixované, sladké nesladké proste sa v tom pohrabe a nič. Max zje polievku ale to asi jednu naberačku. Jedine čo akceptuje sú kupované prikrmy čo je podľamna hnus ale on to je🤦🏻‍♀️. Je mi z toho smutno. Kedy sa to u vás zmenilo?😵‍💫

hederamonstera
14. apr 2023

@idemo okrem toho nic neje? Nejaky snacky medzi jedlami, alebo ho este kojis?

idemo
autor
14. apr 2023

@hederamonstera kojím pred obedným a večerným spánkom. Podľa Dr. je to už ale len vodička ako niečo čo zasýti. A snack ma na desiatu a olovrant - ovocie, jogurt - sladkosti nedávam.

hederamonstera
14. apr 2023

@idemo a neskusala si mu uvarit na styl tych kupovanych prikrmov? Ze podla zlozenia a aj to tak mixnes,

idemo
autor
14. apr 2023

@hederamonstera skúšala🤷🏻‍♀️. Aj naše varené som mu skúšala mixnuť úplne na kašu ale nechcel🤷🏻‍♀️. Neviem čo dotoho dávajú😪

mimi3008
14. apr 2023

@idemo Akoby si pisala o monom 18 mesacnom synovi. Vseeetko sedi. Polievku zje 1 naberacku, nase varene nechce takmer nic, vyninkou su halusky, domaca pizza a sladke jedla (palacinky, ryzovy nakyp, rezance s makom... ) a sedi aj to s tymi prikrmami. Tiez som toho odporca, ale toto jedine ako tak zjedol, tak som mu to donedavna davala, ale uz som to stopla s tym, ze ved predsa nemoze na tom byt az pomaly do skolky😆a ze ked mu to stopnem, hadam zacne daco varene jest, ale nie...moj je este dojceny, ale je mi luto ho kvoli tomu odstavit. Aj starsi bol dojceny, ale take problemy sme nemali. Pekne papal od 5 mes.prikrmy a od 11 mes.takmer vsetku nasu stravu. Ja si vravim, ze aspon varenu teplu polievku dostane do seba a ako zdroj zeleza sa snazim davat vajce, teda robim prazenicku, chlieb vo vajci a sunku s roztekom. Je stihly, ale nevyzera uplne vychrtlo. Ma asi 10.5kg, raz hadam zacne jest

idemo
autor
14. apr 2023

@mimi3008 to je super že aspoň múčne jedlo zje. My ani také. My máme 8,3kg. Podľa Dr. je to v pohode že má byť pokom chudý. Aj ka stále kojím lebo s pitím vody alebo čajíka to tiež nieje žiadna sláva.

laura07
14. apr 2023

@idemo 😁 sestrin mladší je prvák na ZŠ a furt bojujú 🙈 mäso ani omylom, bežne ho ma napchate v lícach a doma vypľuje 🤦‍♀️ Jedáva sám len krémové polievky. Zvyšok je boj. Starší bol rovnaký. Teraz zje aj moju sestru, ak si nedá pozor 😁

diewcatqoo
14. apr 2023

Niektore deti su take. Moj syn bol taky, odmietal vsetko, aj kupovane prikrmy. Mal dni, ked zil len na suchom rohliku a cistej vode. Cim viac sme ponukali jedlo a cim viac sme to riesili, tym viac sa on zatal a nedal do ust nic.
Ked ti zje ovocie, jogurt a aj kupovane prikrmy, tak to je celkom fajn. Ved tie kupovane prikrmy su niekedy aj lepsie ako ked navaris nieco zo zeleniny z tesca, kde je to vsetko prestriekane sajrajtom alebo z polskeho masa plneho antibiotik. Do prikrmov by sa mali davat suroviny z kontrolovanych zdrojov. Radim prestat riesit jedlo (viem, ze je to tazke) a sustredit sa na ine veci. Popri hrani vyloz nejake jedlo na stol a cakaj nenapadne, ci si vezme, neponukaj, neries, nespominaj jedlo.
Moje dieta ma uz 6 rokov a uz zje toho trosku viac nez ked bol batola, ale tiez to nie je ziadne terno. A stale plati, ze cim viac ponukame, tym viac je zataty...
Na odlahcenie, ma to aj jednu vyhodu: nezjedol ani jedno vajicko zo sibacky a dovolil mi zjest vsetko za neho 🙂

domireb
14. apr 2023

Tie kupované sú nesolené zväčša, možno mu to vadí? U nas naopak, moje dieťa nechce jesť nič nič nič..ale nám do taniera príde, naše ochutené si ďobne.

vani190493
14. apr 2023

@idemo Zdravím, mali sme taký istý problém, zjedla iba krupicu, praženicu a polievky, časom už ani to, tak sme odstavili od kojenia a pomalinky sa to rozbehlo.
Chrumky, keksíky a iné sladkosti sme neponukali, keďže nič nejedla.
Mäso začala jesť až v štyroch rokoch.

majamat
14. apr 2023

@idemo no veru, sice dcera v tomto veku uz jedla ansu stravu,a le keds mse davali prirkmy, kombinovala som, narobila som aj do mraziaku z cerstvej zeleniny zo zahrady mojej mamy, aj kupovane sme mali na cesty, a teda tie kupovane jej chutili viac ako hocijake ine. tiez tomu nerozumiem.

majamat
14. apr 2023

nejedakov je pomerne dost, moja dcera na zaciatku celkom slusne jedavala prikrmy, neskor po roku prestala jest, jedla len zeleninu a ovocie, to mala cely den na stole a cjodila a vyberala. a est ezjedla jogurty, ale max 1,5 za den. ostatne nechcela, so vsetkym sme bojovali. nakoniec mame celiakiu. a ta bola zrejme pricinou nechutenstva.
celiakia sa zvycajne rpejavuje az okolo 1-2r, preto predtym jedavala dobre, no po roku sa to skoncilo a zacal boj s jedlom.

andreatytler
14. apr 2023

@idemo Cize tie kupovane su mixovane zeleninove pire, nie? Ty vravis ze mu ponukas cestoviny a ryzu zemiaky. Preco mu neurobis zeleninove pire doma?