15 mesačný synček je len na mliečnych kašach

kykka
5. aug 2012

Ahojte, moj 15 mesacny syncek bol prikrmovany od 6. mesiaca a pekne papkal vsetko, co sme mu dali. Je kojeny doteraz, ale pekne papkal Zemiacik, masko, cestovinky, chlebik, zelninku, kasu atd... ale pred dvomi mesiacmi prestal vsetko jest a je len mliecne kase a jogurty. Niekedy detsku vyzivu... Doktor vravel, ze pekne prospieva, treba mu len nadalej ponukat jedlo a on sa chyti. Lenze uz je to takto druhy mesiac a on zje len mliecnu kasu (niektori vravia, ze sa nemam coho obavat, lebo ked aspon tu kasu zje, tak tam je tiez dost pridanych vitaminov aj mineralov, takze aspon nieco). Najprv sme si mysleli, ze je to zo zubov, ale uz druhy mesiac? Hocico mu dam, tak len odvrati hlavu. Jeho jedalny listok je: Na ranajky kasa, na obed 2 jogurty (Ine nezje nic, len odvraca hlavu, alebo place) a az potom na veceru pred spanim zje kasu a nakoji sa. Nema niekto podobne skusenosti? Co treba robit, aby zacal zase pekne papkat?

ladyiva
5. aug 2012

tak my mame ten isty problem s tym rozdielom ze mliecne kase nechce papat teda nechce papat nic len aby som ju kojila.nasilu do nej nalejem akurat kuraciu polievku malicku misku a jeden jogurt a to je vsetko za cely den.akonahle vidi ze jej davam papat tak odvracia hlavu a rozhadzuje rukami.tiez sme mysleli ze to bude od zubov ale pochybujem.dufam ze niekto naozaj poradi v tejto teme

katren
5. aug 2012

@kykka a medzitym nic ine neje???? ziadne keksiky?chrumky ani nic???? je to dost biedny jedalnicek.....
nas ma rok a teda rano v posteli este ma flasku mlieka 250ml, potom s Dominikou chleba s maslom, dzemom, zelenina....co si da Dominika tak to aj on, na desiatu maju ovocie, obed 1 jedlo cely tanier /bez polievky/, po spani zas ovocie, vyzivka, uhorka....co stihnem nakrajat a potom vecera /bud z obeda, alebo krupica, puding, chlebik so sunkou/ kupanie a do postele flasa mlieka ako rano....

duska1
5. aug 2012

@kykka Ahojky určite ťa chcem ukludniť, že to nič hrozne nie je, naša mala je velmi slabučky jedak už asi od jedneho roka, teraz ma ročky tri a naozaj zje len svoje oblubene jedla, medzi nimi stale kaša, cestoviny, kusky maska, ovocie okrem jablčok len vyživkove, jogurty. Ja som sa s tym tiež jedno obdobie trapila, ale mala pekne rastie nie je velka ale je ešte nebola poriadne chora a to je u mna znamka zdravia 🙂 Samozrejme dodavam vitaminy formou multivitaminu aspon. Ale som rada za všetko nove čo ochutna a hlavne ju nenutim, lebo by som jej jedlo len sprotivila. Verim že aj nastup do školky v tomto pomože. Ak maleho stale kojiš, plus ma kašičky nie je sa podla mna absolutne čoho obavať. Všetko sa da do poriadku a k novym chutiam ho určite budu inšpirovať aj deti, ked sme my v kolektive mala zje takmer čokolvek, čo doma vobec, takže detičky su silna motivacia 🙂

kykka
autor
5. aug 2012

@duska1 Dakujem, tak trosku ma to ukludnilo, my tiez ideme o chvilocku do jasliciek, tak trosku si robim nadej, ze maly zacne znovu pekne papkat. A ake multivitaminy davas svojej dcerke? Pridavas ich do jedla, alebo len cez lyzicku? Tiez sa opytam doktora, ci maly nejake vitaminy nepotrebuje..

jarkam2
5. aug 2012

@kykka fú, podľa mňa 2 mesiace je pridlho na kaše a jogurty, dieťa potrebuje aj iné vitamíny a stopové prvky. Moja tiež robila caviky, čokoľvek som navarila, nezjedla mi nič, tak som skúsila kúpiť "hami" stravu, vzala mi lyžičku a je sama ... niekedy aj celú fľašku. Už som to prestala riešiť, kupujem "hami" a krmi sa sama. Varím pre istotu bez soli, a keď jeme my, ona sa rada pridá. Neskúšala si jesť spolu s ním? Keď to nefunguje ani s "hami", tak si naložím na tanier navarené nesolené jedlo, čo môže jesť aj moja Ninka a ona sa pýta hneď na ruky ... "ham" Skrátka, stále niečo vymýšľam, aby jedla, a zatiaľ sa darí. Teraz bojujem s pitím ...
Niekedy, keď nechce jesť, ochutnám z jej misky a vychvaľujem mňam, mňam ... stačí, že do nej dostanem prvé sústo a už papká sama ...

kykka
autor
5. aug 2012

@jarkam2 On si tiez zobne z mojho taniera, ale velmi malicko. A zase vsetko pozuva a vypluje. Chrumky, tie ma rad, ale nechcem mu ich velmi davat, lebo zatial cakam, ze sa zase chyti do jedla, tak aby si na tie chrumky velmi nezvykol...

katinam
5. aug 2012

@kykka moj drobec tiez miluje kase a jogurty a ked bol chory prezili sme skoro 2t tiez len na nich. Jediny problem je vysoky obsah cukru v obidvoch. Mne sa potom podarilo postupne prejst z kase na polievku zamiesanim trosku udusenej sladuckej mrkvy do kase a postupne davat viac kym nebola cista mrkva, do nej potom zemiak a za par dni sa zase rozjedol. vsetko su to len obdobia a raz prejdu. A chrumky, tie nesolene ryzove alebo pohankove su tiez super, tie neublizia aj keby zjedol neviem ake mnozstvo. Drzim palce.

luciferkax
5. aug 2012

Ahoj. Môj syn má štyri roky, jediné, čo zje nemliečne, je obed (vdaka Bohu aspon za to) a ináč len jogurty, kašičky, večer aj ráno fľaša mlieka. Raz za čas banán, ale ináč je len na obede. Takto sa stravuje stále, ovocie neľúbi, rohlík natretý iba so syrom alebo maslom (zasa mliečnee), aj to výnimočne.. ŽIje, prospieva, krvý obraz ukážkový 🙂

drabantovazuzana
6. aug 2012

@kykka Ahoj, trápi ťa to, ja viem, to isté máme doma. Staršia dcérka je hrozný jedák od malička, takže všetko nemliečne, čo spapá, je výsledkom "driny" pri knižkách, kreslení, modelovaní..... Máva aj lepšie obdobia, ale väčšinou je to o trápení... Ja jej od malinka dávam probiotiká a raz za dva-tri mesiace využívame Pikovit sirup, vtedy probiotiká nedávame. Mám pocit, že po Pikovite dokáže spapať pestrejšiu stravu, takže skús - je to voľnopredajné.

zuzana581
6. aug 2012

Ahojte. Neberte to v zlom, ale ja mám pocit, že tie deti trošíčka rozmaznávate. Moje deti tiež štrajkovali pri každej príležitosti.. robia to všetky deti.. Nechcú jesť to, alebo ono.. Jednoducho som sa s nimi nepárala.. Dostali naložené, nezjedli, iné nedostali.. Pokračovali sme ďalším jedlom.. raňajky, desiata, obed, olovrant, večera.. ak jedno dve vynechali, tak potom boli radi, že môžu zjesť čo majú na tanieri.. Pri deťoch je to z jedlom ako so všetkým.. jednoducho treba prísne trvať na svojom a to dieťa uvidí, že s vami nepohne, tak poslúchne.. Ja nehovorím, že treba tlačiť do detí veci, ktoré naozaj neznášajú, ale je plno chutných detských jedál, ktoré majú radi a tie im treba robiť a trvať na tom, aby papali.. Inak ročným deťom sa podla mňa už má variť normálne jedlo, dospelácke (samozrejme nie až tak dochutené, štiplavé a neviem aké..., my sme si v tom období dochucovali na tanieri, ak bolo málo dochutené, ale dochucovali sme a nevarili deťom zvlášť) Pravdupovediac tie delikatesy uvarené len na vode by som nejedla ani ja.. a deti už v tom veku chute poznajú.. preto chcú len jogurty a mliečne vyrobky, lebo to má chuť. Strava varená len na vode nemá žiadnu chuť.. Prajem pevné nervy a hlavne vytrvalosť.. Pri deťoch nejde všetko hneď, ale to neznamená, že niečo vzdám.. a určite sa nebudem spoliehať na to, veď v škôlke ho naučia jesť.. to je podla mňa dokonca horšie, ako keby som to doma robila ja, postupne a vytrvalo.. Dieťa príde do nového prostredia, ešte je vyhúkané z toho, že je preč od mamy a ešte mu tam tie cudzie tety aj nutia papať niečo, čo nepozná.. Nie... Treba dieťa naučiť pekne jesť už doma..

kykka
autor
6. aug 2012

@drabantovazuzana Dakujem za radu a presne toto je u nas, ked maly ma zjest jeden chebik s masielkom, tak to nam trva aj hodinu a musime sa pri tom hrat alebo nejak inak mu odviest pozornost.... Skusim pozriet na ten Pikovit...

skoricaxx
6. aug 2012

mozno mu sem tam treba povedať ze jogurt nie je ze mate n a obed polievku, že jogurt kupite spoločne ked pojdete do obchodu ak je hladny nech vyskusa tu polievku,,,,,
aj my sme maly problemi s prikrmami ale problem bol asi v chuti, dokial to bolo na vode a bez masa tak to v ziadnom pripade nejedol............a vlete sme papávali vonku aj obed ked nechcel doma zobrala som ked sme isli von obed do mysky vonku postavila kočik tak aby mohol čumeť na auta a tak to do neho naladovala.......... aj teraz mame dni ked nepotrebuje jesť.......nejeme žiadnu surovu zeleninu ako rajčina, uhorka,paprika ale je vidieť že maleho z toho napina aj keď sa snaži zjesť maly kuštek ...........šak on pride ten spravny čas

anjelicek26
6. aug 2012

Aj nas mal take dlhe fazy nepapania, ked mu sli stolicky, az taka katastrofa to nie je, katastrofa je skor, ze papa len mliecne a len sladke veci. Prehnane vela cukru a zivocisnych bielkovin v strave robi urcite neplechu aj v telicku. Organy ma maly len jedny, hlavne, ked su teraz este v raste a vyvoji. Skus pridat ovocne vyzivy, mixovane zeleninove polievky, mozno sa chyti.

kykka
autor
6. aug 2012

No on ma rad tie bio kase Hipp, co su bez cukru. Vsetko pekne papal, len pred dvomi mesiacmi prestal, ale idu mu stolicky. Dolne uz ma skoro vonku, no a horne sa este len ukazuju, tak dufam, ze je to tym. Ako si to riesila, ked mal tvoj maly obdobia, ze nechcel jest? Co si mu vtedy davala papat?
@anjelicek26

anjelicek26
6. aug 2012

@kykka - on papal mäkke ovocie, s tam nemal problem - banany, broskyne, zuzlal si jahody, vychladeny melon, to proste fungovalo vzdy. Pil mlieko teda, jogurty on nejedol nikdy,ani kase... na obed si dal suche cestoviny, ryzu, papal mixovane polievocky, ovocne vyzivy. Vravim - jedol vtedy biedne. Ale prezil a mesiac na to, ked boli zuby vonku, zasa pekne pribral a aj apetit sa vrati.

duska1
6. aug 2012

@kykka ja davam cebion multivitamin sirup a velmi som s tym spokojna, v zimnom obdobi este cebion C-cko. A davam pravidelne probiotika biogaia uz od asi od roka.

danteska
6. aug 2012

@kykka tak ja ta chapem ako sa citis..my takto bojujeme od prvych prikrmov...jedlo je drina drina..vela veci nezje,trapila som sa,nutila,prosila,plakala,kricala,ignorovala,nechala vyhladovat-nepomohlo..proste moj zje len to co mu chuti.a take ze "deti rozmaznavame-te" no neviem-ja tvrdim kto toto nezazil tak to nikdy nepochopi.ked raz nechce zjest zemiaky-mojho z nich napina-tak vecer ked bude hladny ako vlk a dam mu zase zemiaky tak bude revat ako tur a nezje ich aj tak.moj maly existuje ma Milacikoch,jogurtoch,suche cestoviny,max.s grankom alebo vajickom,sucha ryza-max.troska maska pokrajaneho na mikrociastocky,suchy rohlik,chleba-max. k tomu maslo a ked ma dobry den tak toleruje sunku..nastastie s polievkami uz teraz vacsi problem nie je-niekedy zje viac,niekedy enej ale zje,snazim sa robit spenatovu a brokolicovu aby mal aspon tam zelezo..to je asi vsetko..nic nove do ust neda,ovocie-len jablko a pomaranc,tento rok mimoriadne prekvapil ked jedol jahody a ceresne. davam mu obcas probiotika,kupila som sirup s vit.B12,kadeco som poskusala..tak skus byt trpezliva a ponukat malmu,aspon tie cestoviny,kusok chlebika,postupne..drzim ti palce...

andreah25
6. aug 2012

@kykka a skúšala si ho nechať jesť samého? Lebo mne keď malý niečo odmieta, posadím ho za stôl, dám lyžicu do ruky a zje všetko. Síce je bordel všade naokolo, lepím sa kde šľapnem, fľaky na koberci raz za týždeň nastriekam aby zmizli, no malý je napapaný 🙂

sendy182
6. aug 2012

@zuzana581 ano aj ale určité dieťa ktorému nechutí jesť- je slabší jedák , a vie že s jedlom a mrzutosťou si vynuti to svoje , poznám deti ktoré nebudú jesť ani tretie ani štvrté jedlo a radšej zjedia suchý chlebík.............ale iba jeden...........za celý deň.......poznám deti ktoré musia zapíjať každé sústo čajom.....a skoro som odpadla keď som videla 7 mesačného chlapčeka pučiť celý banán a do 1 min. ho aj zjedol...........taký bol papák...........

sendy182
6. aug 2012

@danteska poznám to pri peritole sme sa rozjedli po vysadení zase odznova no a vyrástol z toho už je veľký prieberčívý pubertiak 😀

dejka77
7. aug 2012

@zuzana581 A ako by si riesila ked ti dieta odmieta jest obedy? Dcera nema problem zjest kase, ovocie, jogurty, sem-tam chlieb, proste jedlo, ktore ma na ranajky, desiatu, atd., ale navarene mi nezje. Ked jej nedam miesto toho nic, tak vydrzi az do olovrantu a to uz ma nieco ine. Skusala som jej to iste ponukat aj ako dalsie jedlo, ale nechcela a to musela byt hladna. Na druhej strane ked ju skusa nakrmit manzel tak mu to vacsinou zje. Lenze cez tyzden je v robote takze to robit nemoze. Ja si uz fakt neviem rady.

zuzana581
8. aug 2012

@dejka77 keď mi malý jednu dobu štrajkoval s obedmi, tak som ho nechala hrať, nerobila som z obeda nejakú udalosť a popri hre mu vždy pichla do pusy lyžičku.. v zápale hry si "nevšímal" že ho krmím.. Moje deti sú velmi zlí jedáci.. Dcéra hrozne zlá a syn papal do asi dvoch rokov velmi pekne, ale potom si začal vyberať.. Ja to nejak velmi neriešim.. Obaja sú chudý, ale nie vychudnutí. Od malička im dávam ovocie a zeleninu, nie je to pre nich nič nezvyčajné a chutí im, tak ak mi náhodou nezjedia obed, urobím ovocnú, alebo zeleninovú misu a to im dám, alebo berieme so sebou ak niekam ideme a hotovo.. Ale od malinkata som postupovala tak, ako som už písala.. nezješ toto, tak dostaneš až ďalšie.. nechceš ani ďalšie??. tak budeš hladny a nebudeš mať silu sa hrať v parku.. malý chodí rád do parku, tak velakrát keď som mu povedala, že nejdeme na hojdačky, tak radšej zjedol aspom 3-4 lyžičky, ale nasilu sa nútiť podla mňa nedá, tak ak nejedli aj pol dňa, dávala som to ovocie a zeleninu.. Nikdy som nedávala mlieko, kaše alebo jogurty namiesto normálnej stravy, iba ako doplnok raz denne (okrem obdobia kojenia samozrejme)

vieruna
8. aug 2012

Ked je inac spokojny, rastie, pribera a celkovo prospieva, tak ho nechaj. Proste mu chybaju latky, co su v kasiach a mliecnych vyrobkoch. Telo nie je hlupe, vypyta si co potrebuje 😉 Nechavala by som dostupne polozene ovocie, zeleninu, piskotky, alebo nieco podobne vhodne a ked bude chciet, tak sa chyti. Drzim palce. Viem ze je to na palicu. Tiez som mala doma volakedy jedakov, ktori dokazali prezit mesiac na cvikle. Som si povedala, ze lepsie ako na cokolade a preslo to 🙂

wewe22
8. aug 2012

tiez si myslim ze mu netreba hned povolit nemam nedam a hotovo ponukni mu nieco ine ak bude hladny spapa horsie by bolo keby nechcel jest vobec moja ked mala 15m zjedla za cely den dve flase mlieka a jeden pohar vyzivy 😒

evica16
18. aug 2012

AJ MOJA MALA JE SLABY JEDAK OD MALINKA,TIEZ SOM BOLA Z TOHO ZUFALA,CHODIME PRAVIDELNE NA KONTROLU NA DETSKE GASTRO NA ODP,LEKARKY TAM NAM PREDPISALI NUTRIDRINKY A NAS JEDALNICEK JE ASI TAKYTO:RANO TROCHA KASE ALEBO JOGURT NIE CELY NIKDY NEZJE DESIATA JE NUTRIDRINK OBED NEJAKA POLIEVKA ALEBO CESTOVINY,RYZA,ZEMIAK PROSTE ZELENINA A MASKO,OLOVRANT MALOKEDY ZJE SEM TAM PRESNIDAVKU ALEBO BANAN INE OVOCIE U NAS NEJDE A VECER MLIEKO AJ V NOCI UZ MA 14 MES.A ESTE STALE SA V NOCI BUDI NA MLIEKO A TIE NERVY CO SO POZAZIVALA KED MI Z TOHO NEZJEDLA CO I LEN POLOVICU NO HRUZA ALE NIC JEJ NENUTIM KED NECHCE NECHCE,JE VIAC AKTIVNA AKO OSTATNE DETI NA VSETKO JE ZVEDAVA VSETKO CHCE VYSKUSAT NO JE ZDRAVA A KED JEJ STACI TO CO ZJE A NIC JEJ NECHYBA TAK SOM SPOKOJNA SNAD SA TO ZLEPSI KED PODRASTIE LEBO MAM POCIT ZE JU ZAUJIMA VIAC OKOLIE AKO JEDLO 🙂