Ahojte baby prosim o radu mam 14mesacnu dcerku a ta mi odmieta mäsko a polievky papat by chcela stale len zeleninove prosim poradte mi co jej mam davat aby mala dost vitaminov
tiež mám tento problém, syn má 2 roky a s mäsom problém, inak jedák veľký, nič si nevyberá, zje všetko, len to mäso aj ked žuje, tak to potom vypľuje. Zje iba ryby.
aj my sme mali problém a nielen s maskom ale so všetkým ...do roka len didík potom trošku začal ale tiež masko vobec... no a teraz už konečne začal papať pekne a dokonca všetko čo mu dám...
skús niečo dávať kde je veľa bielkovín- železa...som čítala knihu ode Bukovského a tam píše, že ryža sošošovicou je také isté ako maso.... tak skús možno to zje...mne vždy dokt. hovorila,že nemám nútiť aby sa mu to nesprotivilo že on keď bude chcieť dá si
@ralka ahoj, moja neje maso doteraz, ale ona je celkovo velmi zly jedak....riesim to tak, ze ho uvarim a uplne rozmixujem do polievky, napr. do zeleninovej, smotanovej......ale stale jej ho z casu nacas ponukam aj nadrobno pokrajane, zatial bez uspechu, len co ho zaciti, vypluva ☹
@ralka - mäsko nie je take dolezite, pokial sa inak vyvazene stravuje. nas Maxi jedol na zaciatku iba ryby, kraby, teraz uz papa mäsko krasne, len ho musim dat fakt na malinko. Predtym sme doplnali zelezo cucoriedkami, melasou, strukovinami, ved vegetarianske deti tiez netrpia podvyzivou 😉 Len si treba precitat, ako na to...
pridavam sa k vam babulky moj ma 4,5roka a ziadne maso povie ,,fuj´´ sem tam ryby a to je vsetko a teraz ako ma kaz na zubku tak je sto strasne jedenie neviem skade berie tolku energiu pocas dna 😀
ved ma len 14 mesiacov.nevidim v tom problem. moje deti tiez nechcu maso..ani ich nenutim...jedia to co maju radi. podla mna zeleninove polievocky su super. na rozne sposoby, a ked bude starsia mozno pride nachut aj masu, ale nemusis mat z toho teraz hlavu v smutku
Mäso je mäso, nenahradí ho žiadna zelenina alebo ovocie - nedokážu plnohodnotne nahradiť to, čo mäso obsahuje. ALE - tiež som zástancom toho, aby sa deti nenútili jesť nasilu - proste by som skúsila vždy trošku dať, skúšala by som v rôznej forme, s rôznou prílohou, rôzny druh mäsa (teľacie, hovädzie, kuracie, morčacie, rybku) - skúsila by som dať na mäsko trošičku masla (ale klasické maslo, žiadne Rama a podobne) - maslo veľmi zjemní chuť. Niektoré prvky, ktoré mäso obsahuje sa dajú nahradiť inou formou stravy (napr. železo v červenom mäse - melasou, ovocím....vždy dodržať kombináciu jedál, aby sa železo dobre vstrebalo)...mrkvu, jabko, atď - vždy pokvapkať troškou oleja - aby sa vitamíny rozpustné v tukoch (A,D,E,K) - pekne spracovali.
Ale keĎ nechce, nechce, nenútila by som, no vždy ponúkala. 🙂 Na niektoré chute si musí dieťa postupne a časom privyknúť a na niektoré si možno neprivykne vôbec - ako ja na cviklu 😀
moji dvaja starsi tiez nechceli zuvat maso aj do 2,5roka spravili zuvacku a vypluli takze som robila velmi casto masovy vyvar a tam nakrajala maso na neviditelne mikrokusky
trzpezlivost, nenutit, ponukat častejsie, môj krpec začal jest napr nase polievky az ked mal rok a pol, do vtedy len mix polievku v kt stála lyzica a mohla som sa aj na hlavu postavit. do dnes nezje cestoviny, ziadne, iba slize v polievke.
moja dcera ma takmer 19 mesiacov a stale neje maso. od zaciatku pri jedeni strasne vymyslala, maso odmietala od prvej chvile, v sucasnosti to riesim tak, ze jej take dva, tri dni v tyzdni maso mixujem do polievky, je to asi omnoho mensie mnozstvo, nez ake by zjedla, keby bola schopna ho vziat do ust v kuskoch, ale aspon nieco. lekarka hovorila nenutit, este to moze prist. nenutim ju, z casu na cas ponuknem opat, vcera sme skusali ponuknut hovadzie makkucke fajne so zemiacikom, s omackou, nech prekryje chut, zjedla vsetko, len maso pekne nasla a vytlacila jazykom 😝 a ani strukoviny nezje, ani ked sa na hlavu postavim, takze tym to nahradit nevieme 😲 obaja s muzom sme masovi az az, hadam to este pride 🙂 inak mm do roka a pol nejedol skoro nic, len pil mlieko, uz to aj po lekaroch riesili, mali by ste ho teraz vidiet 🙂 bez masa sa den ani nerata a je to iny valibuk 😀
kamoškina malá tiež nechcela jesť mäso a raz jej tatino povedal, že rezeň je koláč a odvtedy papá aj mäsko 😀 😀 😀 ale skús najprv mixované v polievke v omáčke a pod. alebo z tvojho taniera, moja malá chce všetko jesť čo máme my dospelý na tanieri, tak sa snažím tak variť aby to mohla aj ona jesť a tiež má 14 mesiacov, dnes sme napr. mali zemiaky, paradaj. omáčku a fašírku, malej som urobila fašírku z králičieho mäsa a zeleniny a upiekla som ju na olivovom oleji v trúbe - chutilo jej 🙂
ahoj,ani mne dcerka nepapala masko do dvoch rokov a potom sama od seba si zacala pytat,ze aj masko si prosi.