dobry vecer. moja 14 mes dcera je totalny mlieckovy zavislak, cele dni a noci mi vysi na prsniku. ked jej nechcem dat hadze sa o zem a place. normalneho jedla vela nepoje, trosku ovocia, jogurtu, sem tam mesko zelenina ale nic moc. inak je uplne zdrava, pribera je ziva vesela... len sa bojim aby jej nechybali vitaminy. ale nic nechce jest, vsetko vypluva a kruti s hlavou ze nechce... spagety, chlebiky, keksiky, bananby jedla kazdy den ale snazim sa jej varit zdravo nesolit nekorenit ale to jej nechuti zato meso s kapustou ano 🙂
@eleonora1987 Tak keksíky, solenie a korenie nie je v 14. mesiacoch práve to zdravé a vhodné... Keď už, tak čerstvé bylinky (petržlenová vňať, pažítka, kôpor).
Ale k veci: Nič iné ako trpezlivé ponúkanie a fantázia ti nezostáva. Skúšaj, skúšaj a skúšaj čo by jej zachutilo. Niekedy ani tak netreba vymeniť potravinu, ako upraviť jej prípravu alebo vizuál 😉. Pamätám si, že moje dieťatko zhruba v tomto veku malo rado v polievke nastrúhanú mrkvu a nie mrkvu nakrájanú nadrobno. Naopak brokolicu len tak do ručičky celú ružičku, ak bola na menšie kúsky, nezjedla. A k vizuálu: skús jedlo atraktívne naaranžovať (na nete je inšpirácií viac ako dosť). Napr. niektoré druhy zeleniny nakrájať na paličky a nech si namáča do jogurtu - detské, hravé, zábavné 🙂.
dobrý večer.. moj 14mesačny syn tajtiež štrajkuje nechce mi nič jesť len mliečko čajik.polievku ma na každodennom poriadku ine jedla nie... teraz nedavno objavil šunku tak to začiname papkať... tak dufam že sa to čoskoro zmení 🙂
@eleonora1987 ahoj, chcela by som sa spytat, ci u vas uz nastala nejaka zmena?
@eleonora1987
Solit mierne mozes, ochutit mozes bylinkami.
Ze zje ako vrabcek je tiez normalne, dieta ma zaludok velkosti jeho paste, tak si uvedom, kolko to je 😉 Asi 2-3 polievkove lyzice 😉
Inak moje deti detto, najradsje mliecko od rana do vecera a od vecera do rana, jedlo zasadne z mojho alebo manzelovho taniera, urcite nic "babatkovske" alebo "detske" 😉 😀
Uz nemusis varit extra pre nu, jednoducho uprav varenie pre vsetkych (teda menej soli, malicko korenia, dochucovat najma bylinkami). Ak rastie a prospieva, nemas sa coho bat. Ak zje banan a ine ovocie, aj zeleninku, tak je vsetko ok. Keksiky treba obmedzit a bude dobre 😉
Zeleninu mozes aj schovat, zamaskovat do ineho jedla. Ma rada spagety s masovou omackou? Tak daj do nej aj inu zeleninu, nie len paradajky. Do bolognese omacky aj tak patri cibula, cesnak aj mrkva. Mozes prihodit aj patrzlen, vsetko bud rozmixovane akelo pokrajane na drobunko. Aj vlk syty, aj ovca cela 😉 😀