13 mesačné dievčatko málo papá

in_kss
4. aug 2015

Ahojte mamičky,
prosím Vás vedeli by ste mi poradiť s malou, pretože už má 13 mesiacov a má cca 9 kíl a málo papá.
Pôrodnú váhu mala 2610g a merala 48cm. Najskôr bola dojčená 3 mesiace a potom prešla na BEBU, ale aj tú málo jedla. Do 6 mesiaca dokázala vypiť max. 180 mliečka nikdy nie viac. Potom sme jej dávali aj príkrmy (varené, tie od Hamé som jej moc nechcela dávať a však malej celkom aj chutili tak nakoniec som dávala aj tie od Hamé.) Polievočky, krupicovú kašu, rôzne kašičky papá rada. Mäso sem tam zje, ale zemiak, zeleninu nechce jesť. Momentálne jej dávam pohankovú kašičku, ale nezje ju celú ani o hodinu. Dávam jej aj sirup PEDIAKID pre chuť do jedla každé ráno jednu lyžičku pred raňajkami.
Prosím Vás poraďte mi čo jej mám dávať, aby papala. Chcem aby zosilnela trošku, pretože ešte nechodí len sama vidím, že rada by už aj začala chodiť. Len má slabé nôžky, tak nevládze. Inač je zdravá, živá, ale slabá jedáčka.
Neviem v čom robím chybu, poraďte mi prosím. 🙂 Ďakujem za každú radu, príspevok.

dollynkaa
4. aug 2015

@in_kss nooo tak pocuj moja ma 17mesiacov a 8kil ;) papa mlieko sunar obcas max 1x za den vypije 170ml.inak nezje skoro nic.raz za tyzden do nej natlacim polievku.inak vsetko pluje.a pribinaka cez den zje.pediakid nam vobec nepomohol. Nemyslim ze nebeha kvoli tomu. Aj ja mam tintitko a beha od 11mesiacov. Tiez uz neviem ako ju donutit papat. Asi nijak.

1ivanka1
4. aug 2015

Tak 9kg sme mali v 18mes....

siska53
4. aug 2015

@in_kss moja v tom veku nemala ani tolko kg.🙂 a to sa narodila tiez 48cm a dokonca bola tazsia-3090g.
Bola dojcena,slabsie priberala,len neviem,kolko mlieka vypila,no dostavala na pockanie..tiez to nebola slava s prikrmami, najvacsi problem bol s ovocim.
Po obmedzeni dojcenia sa rozpapala,dokonca behom 2m pribrala 1kg co inokedy priberala pol roka. No rast zubku ci nadcha vzdy chut do jedla zablokuju.
Aj teraz papava ako kedy,s ovocim ma stale skor problem,ine jedava ako kedy. A hoci terae ma to lepsie obdobie,stale nie je nejaka prehnane tucna,skor ma taku normalnu postavu -93cm a nieco cez 12kg.

V 13.m.nasa tiez nechodila. Zacala az tyzdzn po 18.m. Ale ona mala na to dovod - slabsi svalovy tonus. Plus ma i hypermobilitu (obe po mne).

Takze chce to trpezlivost. Hlavne peilis nenutit..
Zelezo vam nevysetrovali? Ja som to neziadala,no mala nam zas papava aj cviklu a pseno, s masom je to trosku horsie,ale nie az tak katastrofalne.

Svagrina trpela na nechutenstvo ako dieta,prosto dostat do nej jedlo bol problem a teraz skor bojuje s nadvahou...

dollynkaa
4. aug 2015

@siska53 inak na tom nieco bude aj ja ako dieta som dlho dlho nic nechcela jedavat bola som jak vizla a od puberty viem zjest aj chladnicku so zastrckou ;))

jeennyv
4. aug 2015

@in_kss pokial neplace alebo nema ine problemy dieta sa neoklame, to mas ako ked je hlupost male dieta budit kvoli jedlu, lebo ako raz bude hladne tak samozrejme vstane a vypyta si...preco sa preferuje neustala tendencia budovat v dietati velkeho jedaka....este stale ma dost casu na privyknutie si na stravu...kamoskina mala je zas az velmi velky jedak a v takom malom veku by to mali ustrazit rodicia a len do nej pchaju a mala je uz ako maly sudok...uz jej v rannom detstve zarabaju na choroby a zle navyky....cize pokial mala nema vyrazne problemy a nejak netrpi, hrala by som sa s jedlom, ponukala, skusala ale urcite to nehrotila...

zuska88
4. aug 2015

@in_kss netrap sa, nemyslim ze vazi malo...moja ma 3 roky a necelych 10kg, to je malo! Sice je predcasniatko ale od narodenia slaba jedacka, myslim ze sa to nejak dramaticky nezmeni, uz som naozaj vyskusala vsetko mozne a nemozne...a inak zacala mi chodit ako 6,5 kilova 🙂)) takze nemyslim ze tvoja je slaba...to urcite nie...no a pises ze jej chutia kasicky, polievky a pod. tak jej var taku stravu ktora jej chuti...a do polievocky daj masko alebo zemiak po troske ked inak ti ho nezje...drzte sa

veriiii
4. aug 2015

@in_kss ak je mala cula a zdrava tak si nerob starosti s tym nepapanim..ak sa velmi jedlo riesi alebo sa dieta dokonca nuti jest,to vedie k neskorsim porucham prijmu potravy..a odrazit sa to vie aj v dospelosti...osobne si myslim,ze az je dorastu vsetky zubky rozpapa sa..ale stale ponukaj nove veci,niekedy deti potrebuju aj 15 ochutnani na to aby im nieco 'nove' zachutilo...s tou vahou je este stale v norme.takisto to nepapanie nesuvisi s tym,ze nechodi.... resp tie slabe nozky,ze nevladze..poznam chlapca, co mal v 2 rokoch 10 kg a chodil od 15 mes... ma cas zacat chodit do 18 mesiacov..
jedine co by som sa asi snazila ustrazit,aby nebola anemicka..to velmi apetitu neprospieva..a este,.ak jej nechuti pohankova kasa, skus davat inu,napriklad ovsenu..aj ta je dost kaloricka..dobre ju povar,mozes pomixiovat este,niektorym detom vadia tie 'vlocky'..zamixuj alebo ak spapa potlacene resp nakrajane sezone ovocie ..co sa tyka zeleniny,aspon ked ju ma v polievocke je o.k..

lilimoni
4. aug 2015

No ja pokial si spravne pamatam, tak v roku by mala mat trojnasobok porodnej vahy. A jedlom nozicky nespevnite. Skor plavanim 🙂 a v 13 mesiacoch sa mi moja len pri nabytku zacala stavat a v 15 uz chodila sama 🙂

sabina1975
4. aug 2015

@in_kss moja dcera sa narodila s vahou 3770 g /51 cm ma 21 mesiacov a vazi 10 kg zje vsetko sladke slane ovocie zeleninu maso varene pecene a hlavne papa s kazdym a vidis ma 10 kg je stale dojcena ale velmi nemusi mliecko

spoony
4. aug 2015

Vážne sa nemáš čoho obávať ak nemá iné zdravotné problémy. Naša dcérka mala v tom čase 7,2 kg a 9,5 má teraz keď má 30 mesiacov. Teraz zje všetko v svojej miere, ale okolo roka mala také obdobie že mi nechcela žiadnu zeleninu (ani keď som ju rozmixovala) ani zemiaky ako prílohu. Vtedy bola ochotná jesť mäso s ryžou alebo s pohánkou. Našťastie z toho postupne vyrástla. Jediný rozdiel bol, že ona chodila už od 7,5 mesiaca. A starší syn bol na tom podobne, on mal v roku 8,3 kg. A to obaja mali pôrodnú váhu tesne nad 3kg. Syn má teraz 6 rokov, váži 20kg a má cez 125cm.
Takže sa nestresuj z váhy, čo sa týka chodenia tak veľa detičiek začína chodiť neskôr ako v roku, keď tak skús s ňou nejaké hry pri ktorých posilníte svaly (alebo plávanie). Aby naša viac spapala, lebo nevydrží dlho sedieť za stolom, tak si sadnem na zem kde sa hrá a popri hre jej po lyžičke (hryze) ponúkam, tak zje asi 1/2 porcie pri stole a druhú už pri hre. A tiež jej viac chutí keď ja ju dokŕmim a sadnem si najesť sa ja 🙂