Ahojte mamicky, chcem vas poprosit o vase skusenosti. Moj syn v poslednej dobe, asi tak mesiac, mesiac a pol velmi zle jedava. Su to doslova nervy, este ho len dam na stolicku a uvidi lyzicku a uz reve a odvracia tvar. Neviem cim to je, rastu mu zuby a teraz ani teplo mu nepridava na apetite. Niekedy som uz zufala,. nechce ani ovocie, ani kasu, ani zeleninu, ani maso... Uz neviem co mu uvarit, aby to zjedol. Skusala som narvat to do neho po dobrotky aj po zlotky, ale kazda snaha je marna. Jedine co nikdy neodmietne je materske mlieko, vlastne by si s nim uplne vystacil. Tak neviem co s tym.., ci to nejako treba riesit alebo sa to samo upravi a je to len prechodne stadium.. Ako ste riesili podobny problem?
Momentálne aj moja 1 ročná dcérka je málo.Mám dojem, že ýije len z mlieka a čaju. Od hladu neumrú je horúco, tlačia sa zúbky.Samo to prejde a potom nebudeme stíhať vyvárať. Inak ani moje staršie nejak nejedia skor pijú a jedia len melony
Ichbinich: To s tym jedenim sam napadlo aj mna a aj som mu par krat jedlo pripravila tak, aby sa krmil sam rukami, hoci sa s tym hlavne hra a 99% skonci na zemi. A tiez mu pri krmeni pustam pesnicky, alebo mu dam skladacky, alebo pustam rozpravky... Ked ho nieco zaujme, zacne otvarat usta a ani si neuvedomuje ze je (co ale mimochodom vobec nie je spravne), ale v poslednom obdobi uz ani to nezabera. Skratka skusam vsetko a kazde zjedene susto ma tesi. Tiez som myslela na to, ci je spravne ze ho dojcim aj cez den, ci to nie je pricina. ved preco by sa snazil hryzt a prehlat, ked mu mliecko pohodlne potecie rovno do bruska. Neviem. Mna tesi, ze mu chuti, ale nie som si ista, ci dostava vsetky vitaminy, ked gro jeho stravy je moje mlieko.
Určite to prejde, nám sa viac krát vrátilo takéto obdobie. Len pevné nervy, veľa trpezlivosti, nenútiť, ponúkať. Prejde to zaručene, aj ja som mala hlavu v smútku, stále som sa bála, ale našťastie nič mu nechýbalo. Skúšať rôzne druhy a formy jedla, či už kúsky, mixované, prísť na to, čo mu aspoň trochu zachutí. Možno bude už chcieť skúšať jesť sám, že ho to trošku zabaví. A s mliečkom buď rada, že máš aspoň to, mne tiež veľmi pomohlo zabezpečiť, aby mal aspoň nejaký prísun živín.
@pena33:
Neboj sa, ked pije tvoje mliecko, ma vlastne vsetko, co potrebuje. Miliony zien a deti nemaju k dispozicii mixery a detske vyzivy, deti piju mliecko a jedia postupne dospelacku stravu, postupne sa pridavaju k rodine. Alebo ako inak by to mali robit nejake domorode kmene kdesi v dzungli? 😉 Priroda to zariadila tak, ze mliecko a potom postupne PRIkrmy stacia.
No moj syn jedol zhruba v roku a pol toho: jalbko a banan, piskoty, pecivo a chleba, ale vzdy suche, cestoviny, zemiaky, ryzu, samozrejme suchu, zo zeleniny co som napisala hore: mrkvu, hrasok, kukuricu, karfiol, brokolicu, spenat. Ziadne mliecne vyrobky, ziadne maso. Boli dni, ked som sa cudovala, ako vydrzi behat a lietat, ked efektivne zjedol za hrst prosnych guliciek a mozno nejakych par kruzkov mrkvy, plus teda moje mliecko. A prezil. Chory nebol, ani lekar na prehliadke nic nebadal. Na jeho otazku, co jedava, som mu vymenovala. Ze to boli homeopaticke mnozstva, som mu nepovedala 😉 😀
Ja viem, ze zabavat nie je spravne. Ale pokial je to docasne riesenie strajku, tak je to akceptovatelne. Jedna mama z nasho sidliska krmila dceru vo vani, ked mala takyto strajk 😉 A presiel aj ten, a teraz jedia normalne...
Inak, ked bol syn chory, alebo ked ho tie zuby moc hnevali (a to sme si obaja odtrpeli kazdy jeden zub ☹), tak tiez chcel iba mliecko. To je normalne.
Takze nadalej ponukaj a skusaj a nestresuj 😉
Vsetko dobre!
@pena33 - ak bude papat rukami kazdy den, nauci sa zjest tolko sam, aby nebol hladny. Nas maly odmietal krmenie lyzickou uplne a to od 7 mesiacov, sranda to bola pre take dieta varit, proste sme dojcili a co zjedol, to zjedol, v roku sa najedol sam ukazkovo, sprasil celu porciu. Neboj nic, materske mliecko uplne vystaci a nie je nic zle na tom, ked ma dieta pomalsi start do prikrmov... hlavne mu nerob sou - ziadne hracky, hry, spievanie, telka, mne sa pri tomto oci krizia - jedlo je jedlo a nie hra! Ked si neprosi alebo nema hlad, tak proste nema.
Dievcata dakujem ze ste sa podelili o skusenosti a rady, upokojili ste ma. Ako tu zaznelo, chce to hlavne pokoj a trpezlivost, co nam temperamentnym osobkam obcas robi problem. Dnes som potesena, pretoze po par dnoch trapenia si maly celkom pochutil na cuketovych plackach, papal sam a mam pocit ze nieco aj zjedol. Snad svita na lepsie zajtrajsky?! 🙂
@pena33:
Podla vsetkeho kombinacia toho, co pises: aj zuby, aj horko...
Po zlotky do neho nedostanes nic a vsetko sa to este vystupnuje. Ak mu idu zuby, je mozne, ze ho tie dasna tak bolia, ze fakt chce iba pit.
Alebo je aj mozne, ze uz nechce byt krmeny, ale jest sam: skusala si aj tuto moznost? Proste mu nakrajas vhodne kusky a ponuknes. Teraz napr. melon a hociktore ine ovocie, zeleninu, kusok chleba... Moj syn si rad chytal cucoriedky a jedol ich sam, to mal 8-9 mesiacov.
Moj syn drasticky zredukoval jeho jedalnicek, ked mal 13 mesiacov, takze okrem nejakych prosnych guliciek, kuskov bananu, jablka a trosky zeleniny bol tiez vlastne plne kojeny. A prezil 😉 Medzicasom zase akceptuje viac jedal, co boli takmer 1,5 roka uplne nemozne, uz neje suchy chleba a pod. Ale ovocie je nadalej prenho banan a jablko, teraz v lete este zje melon. Takze je mozne, ze aj tvoj syn ma nejaky takyto "rapel", ako sa hovori.
Ak mas mliecka dost, tak ho koj, a s tym jedlom jednoducho skusaj dalej. Nenut, ale ponukaj. Mozes ho skusit mierne zabavit. Ja som synovi z casti dovolila hrat sa na stole s malym autom a ja som ho krmila. A potom mal zase fazu, ze chcel jest iba sam, ja som mu misku s jedlom mohla iba doniest... Ono sa to meni.
V kazdom pripade pevne nervy!