11 mesačný syn nechce nič jesť

abbies
12. apr 2015

Ahojte mamičky, prosím vás o radu. Malý má 11 mesiacov a pár dní. Od kedy sme začali s príkrmami, nikdy toho veľa nezjedol. Maximum bolo nejakých 50 ml. Ale teraz je to už čistá hrôza, nezje takmer nič a pri mixovanej strave vyslovene reve. Som rada, ak za deň zje dva tri hlty chlebíka s maslom, alebo kúsok banánu, alebo mrkvy, zemiaku z polievky. Musím mu dávať celé kúsky ( má až jeden zub 🙂 ) Je stále kojený, a posledný pár dní, keď mu dávam jesť, nechce, ani ústa neotvorí, len sa snaží "dobiť" k mliečku a kričí, kým to nevzdám. Lekárka mi na poslednej poradni povedala, že je čas ho odstaviť, pretože málo priberá. Za ostatné dva mesiace pribral cca pol kila, teraz má necelých 9 kg. Je mi jasné, že mu len mlieko nestačí, pretože pýta každú chvíľu a v noci sa budí x-krát. Vôbec nezje mäso, len ho pocucá a vypľuje, tak isto nechce čerstvé ovocie (okrem tých banánov). Inak je živý, celý deň sa na sekundu nezastaví, ani lekárka nenašla po zdravotnej stránke problém. Takže otázka znie, ako ho buď "donútiť" niečo jesť (samozrejme, že to do neho nechcem tlačiť nasilu) alebo ako ho čo najšetrnejšie odstaviť. Vraj ho mám nechať doma s chlapom a odísť na pár dní preč. On ale 6 dní v týždni robí, takže za ten jeden sa to asi nepodarí. Ďakujem za každú radu a tip, ako to čo najlepšie pre obe strany prežiť 🙂

pribinak
12. apr 2015

Hm, moj krpec mal v roku ledva 8,5 kg, nasa doktorka v tom problem nevidela. Váha predsa nie je jediný ukazovateľ toho ako dieta prospieva, dôležitý je psychomotoricky vývoj dietata, nielen ci ma 12 kíl a 4 záhyby na brušku
Ak nechce masko, skúšaj tofu

Inak, kde ma doktorka istotu, ze ked prestaneš dojčiť, tak začne viac jesť? Niektore deti proste papáju naozaj velmi máličko
Určite neukončuj dojčenie!!! Este je maličký ;)

andrejta
12. apr 2015

@abbies ak máš dosť mlieka tak by som ešte neodstavovala a skús mu príkrmy trošičku ochutiť. troška soli ho fakt nezabije. alebo mu skús ponúknuť jogurt alebo niečo na spôsob pribináka (ja kupujem Lipánek, ten sa mi zdá najmenej chemický). hlavne nenúť do jedla, lebo sa mu to úplne sprotiví. ja mám tiež slabého jedáka, tak viem o čom píšeš a tiež som bola niekedy na nervy. už som to vzdala a dávam mu to čo mám overené, že mu chutí a mi to zje. hoci by to mal jesť každý deň, raz sa to zmení. a tiež nie je moc mäsový. inak k tomu odstaveniu. hlavne v noci - nech spí s manželom a ty choď do inej izby ak máš možnosť. za pár dní sa to vraj upraví (som počula) 😉

jeennyv
12. apr 2015

@abbies ako baby pisu ak mas dostatok mlieka a malemu to relativne staci tak sa tym netrap a zbytocne ho nenut, aby si mu nevytvorila nejaky odpor k jedlu...u kojenych deti sa to stava casto, preferuju stale mliecko ak je dostacujuce.... skus mu tie jedla nejakou hrou s nimi sprijemnit alebo mu jednoducho davaj len to co mu chuti a skusaj...neodstavuj ho, lebo ked nema vytvori navyk papat normane, tak bude mat doma hnev a plac....vsetko chce cas a postupne...
Ja ti poviem s rodinnej skusenosti nevidim dovod do dietata pchat ak netreba ci nechce jedla prikrmi a atd...sesternicinu malu napchavali vecne kde cim a vytvorili u nej roztiahnutie zaludka a taky apetit, ze ta mala zje viac ako dospely clovek a odraza sa to aj na jej vahe uz...uz od mala bojuje s jedlom, ale v tom, ze keby nedavali pozor tak zje vsetko co vidi alebo sa na jedlo len podoba.....

ellie81
12. apr 2015

to co je preboha za lekarku??? urcite neodstavovat a nekrmit nasilu, proste skusat a on sa postupne rozpapa, niektorym detom to proste dlhsie trva.

siska53
12. apr 2015

@abbies moja v roku nemala ani 7kg... Dojcena na poziadanie.. V 20.m.obmedzene dojcenie.. No..trosku sa rozpapala,ale ze by z nej bol nejaky valibuk,to nie.. Stale patri k stihlejsim detickam...
Nejdu mu zubky? U mojej dovod na nepapanie: Zubky,soplik ci ina choroba,dovolenka..
Teraz mi konecne v 3.rokoch pribrala na 12,2 kg,92,5 cm.. co uz raz taku podobnu vahu mala asi dva ci tri mesiace v lete( no to bola nizsia a asi "najtucnejsia za cely svoj zivot),po uraze zubkov schudla a nevedela pribrat spat. Lebo vyssie spominane dovody..

Su deti,ktorym jednoducho nepomoze ani odstavenie... Ja by som ho zatial odstavenim nestresovala. Este stale je vo veku,kedy papa PRIKRMY. Mas zvalstnu pedinu..ta nasa bola spokojna i s malymi prirastkami na vahe. Ine je,ak dieta nepribera vobec alebo nebodaj chudne.

girlie_konik
12. apr 2015

Urcite ho kvoli takejto veci neodstavuj,je to fakt hovadina,co ti doktorka povedala,len cumim
Moj maly ma 14m a skusenost mam taku,ze ked nechce,tak proste nechce a nedonutim ho nijako
A ani to nerobim,ved od hladu neumre a nie je hus,aby som mu jedlo tlacila dole krkom.

Ja stale kojim a tiez sa tie prikrmy rozbiehali pomalsie. Dovolim si tvrdit,ze mlieko je pre neho stale priorita,aj ked papa uz pekne

Poradim ti len tolko-klud,pekne dalej koj a ponukaj prikrmy popri tom. Neurob sebe ani malemu z jedla strasiaka,vsetko bude ok a este toho v zivote popapaa 😉 🙂

janinah
13. apr 2015

dávaš mu celé kúsky a čuduješ sa,že to s tým jedným zubom nezvláda? ako mu dávaš mäso? však pomixuj do kašičky zmiešaj so zemiakovou kašou na riedko,toto nezje?

matenko
13. apr 2015

Moje obe deti kym som ich casto kojila nejedli skoro nic do toho roka a pol potom som ich zacala menej krat kojit tri krat denne potom dva, jeden ... a az potom sa rozjedli a su zdravi, silni...urcite este neodstavuj a koj kolko pyta po roku niekedy znizuj pocet kojeni proste si urci kedy das mlieko kedy nie a nedaj sa presvedcit aj ked si poplace ponukni nieco ine alebo odved pozornost na nejaku hru 🙂

ichbinich
13. apr 2015

@abbies
Ja mam to iste, najprv v modrom, teraz v ruzovom ;-.) 😀
Teda mala som, uz sa dcera rozjedla. Ale vsetko "babtkovske" jedlo odmiatala, az na sem-tam nejaku instatnu kasu. Hipp a nic mixovane nehrozilo. Takze kusok do ruky a rob si s tym, co chces. 😀
Zuby-nezuby, deti si s tym vacsinou poradit vedia. Naprklad ten banan je idealny, da sa rozmiazdit aj na podnebi a zjest. Davaj makke rozne zeleniny a ovocia, podla potreby uvarene. Mozes malicko dochutit, malicko osolit, dat bylinky...
Moji zboznovali a zboznuju cestoviny, najradsej fussilli (tie "vyvrtky"). To sa celkom dobre drzi, ozuzlai to a nieco aj zjedli. Masko mozes skusi nakrajat na pidikusocky, ktore mozno aj prehltne. Ak ale radsej cmula, tak nech cmula...
Pediatricka je expert na CHORE deti a tvoje dieta chore nie je 😉 😀
Neodstavuj, nadalej pekne dojci. Neskor sa rozje, este budes kukat, kde to ide 😀 Moji maju dodnes slabe dni, ze ledva pojedia par omrviniek, a take dni, ze nestiham natierat chleba s maslom 😉 😀
Nenechaj sa zneistit recami lekarky 😉

asocial
13. apr 2015

@abbies tak ked ta potesi, nas ma asi 95 cm, a ma len nieco vyse 11 kil..len malinko nad 11.. presli sme si vsetkym, aj tym, ze takmer nic nejedol, a teraz papa fakt akurat...len vyzera chudak ako pavuk..len brusko vacsie a atenucky ako chrust..ale ja som boal taka ista..

ja by som ho neodstavovala..

abbies
autor
13. apr 2015

Ahojte, ďakujem za tipy.
On proste nezje v poslednej dobe vôbec nič. @janinah Mixované nechce už 3 mesiace. Ako vidí, že mu dávam niečo také, tak sa zatne a doslova reve, tak to akurát vyhadzujem, alebo jem sama 🙂. Takže sme vtedy prešli na celé kúsky, tie jedol, nie veľa, ale jedol. Mäso som skúšala mixovať, sekať na minikúsky, dávať väčšie, proste nezje. Jesť ho určite nenútim.

Nerada by som ho odstavila, chcela som počkať, kým sa rozhodne sám, ale už si neviem rady. Aj znižovanie počtu kojení som skúšala, ale proste kričí, kým nedosiahne svoje, a kojím ho stále častejšie a častejšie. Doslova ma vyzlieka, takže je hladný asi stále. Za noc ho kojím aj 10x. Kupované príkrmy nezjedol nikdy, ako som kúpila, tak som vyhodila.

Keby mal aspoň nejaké obľúbené jedlo, tak nič nepoviem. Ale aj zeleninu z polievky, cestoviny, jogurty, syr, pečivo s lučinou, maslom, čo predtým jedol, teraz nezje. Skúšam aj nové veci, ochucovať a nič.

Skúšala som ho kŕmiť v stoličke pri stole, jesť s ním, nechať ho sa popri tom hrať, nechať ho jesť samého a nič nepomohlo.

janickacrazy
13. apr 2015

@abbies Kojiť ho 10krát za noc? Preboha, to už je na takéto veľké dieťa priveľa. Podľa mna neje preto, že sa naje z toho mlieka. Ja som môjho v tomto veku kojila len ráno a večer. Aj lekárka mi povedala, že to úplne stačí a dieťa sa musí naučiť jesť aj iné veci ako mlieko. Ked bude hladný, tak si hádam dá aj dačo iné. Treba postupne znižovať počet kojení cez den, v noci chod spať od inej izby, ocko mlieko nemá, takže malý si zvykne, aj moja sesternica tak odstavila. Poprípade dať malého varovať babke a tá mlieko nemá, takže ked tam bude dlhšie, hádam čosi zje.

sofi07
13. apr 2015

@abbies Mala som to tak so starsou dcerou.Okolo roku tiez prestala jest, jedla len polievky a banany.prvy zub jej vysiel v 11.mesiacoch,. Kojila som ju 26 mesiacov, mlieko dostavala na poziadanie ci cez den ci v noci.trvalo to niekolko mesiacov,neriesila som to, v zivote som vahu dietata nesledovala, dlho napriklad jedavala len ciste cestoviny, nechcela ani omacky,to iste zemiaky, ryza, vsetko len ciste.chlieb bez masla...teraz ma 6 rokov a asi az posledny rok som s jej stravovanim spokojna, aj ked nema rada ovocie a cerstvu zeleninu. netlacim na nu, verim, ze aj k tomu pomaly dospeje sama.Mladsia je lepsi jedak, ale ta mi prikrmy nechcela vobec, po dvoch mesiacoch som sa na prikrmy vykaslala a davala jej nasu stravu, ta jej chutila.nedavno jej sla posledna stolicka, nechcela jest skoro nic niekolko tyzdnov,potom vysiel zub a zas nabehla na vsetko 🙂 .urcite neostavuj, vydrz, nic netrva vecne 🙂

atrami
13. apr 2015

Lekárka v prvom rade by mala urobiť odbery-krv, moč, aby zistila, či syn nie je chudokrvný. Viem, že je to stres. My sme si tým prešli, ale v rozjedli sme sa v 9. mesiaci. Skús prejsť na stravu, ktorú jete vy. Náš syn sa tak rozbehol, chcel ochutnať čo máme my-samozrejme sme brali ohľad na vek. My sme dokonca boli v nemocnici pre neprospievanie. Už to je pubertiak a na obed zje 10-11 knedlíkov. U nás bol dôvod-alergia na KM, čo, ale nie je váš prípad, ale mlieko mu robilo problém-bolesti bruška a nakoniec odmietal všetku stravu.

malabiba
13. apr 2015

@abbies váhu má dobrú a energie dosť, prospieva, netreba ho trápiť mixovanými príkrmami...varená zeleninka, mäsko, chrumky do ruky, skúšaj čo mu bude chutiť, nechať brať a ochutnávať samého, aby nemal pocit, že musí - časom sa to upraví....na kojenie si nechať presný čas, napr. pred zaspávaním, alebo v noci a presný čas na jedlo, napr. na obed iba varené jedlo, kojenie už nie - povedať mu teraz sa papá toto.....treba byť dôrazný, deti majú pud sebazáchovy, ......dojčila som takmer dva roky a teda príkrmy a ešte mixované som po pár neúspešných pokusoch úplne vylúčila....veľa trpezlivosti 🙂 o rok sa na tom už iba zasmeješ

s_mt
1. máj 2015

Moja mala tiez zo zaciatku nechcela prikrmy,lebo som ju po kazdom jedle este dokojila.. Potom som postupne prestavala po kazdom jedle kojit a asi uz bola hladna,tak jej zacalo chutit aj nieco ine,ako len mlieko. Aj v noci som kojenie asi 3 x zacala obmedzovat,bolo trosku revu,niekedy sa nedalo a musela som jej dat viac krat,niekedy pomohol cumel a potom nam uz stacilo len kojenie rano a v noci tesne pred spanim,asi hodku,dve po kasi..Teraz uz kojim len pred spanim,ma 13 mesiacov.. A rano uz davam sunar mlieko,lebo by ma uz asi vycicala ;)))