11 mesačný chlapček odmieta jedlo, iba sa kojí

vierka75
9. júl 2013

ahojte mamicky
moj 11 mesacny chlapcek nechce nic jest..nechce ani dudlik a ani flasu..iba kojime.
mozete mi poradit co mosem urobit dakujem 😒

loxa
9. júl 2013

kojit dalej, bez toho by ste to mali asi zlozite😀 ale nie, teraz vazne..vela babatiek sa rozpapa neskor, az po roku,,ponukaj , nechaj ho , nech sa hra s jedlom , ochutnava,,,snad pride na chut aspon niecomu 🙂 drzim palce

katrinka8
9. júl 2013

@vierka75 - ahoj, a to, ze nechce nic jest myslis tak, ze absolutne neje len sa koji? Ci zje par lyziciek - cize obrazne povedane nic? A doteraz jedol? Ci?
Moja dcerka odmietala prikrmy jest do cca roku a pol - zjedla naozaj par lyziciek (niekedy len 2 alebo 3), asi jej stacila ta trocha MM, co vypila - lebo ani toho nevypila vela. Dlho sme to riesili, ale povedali nam aj viaceri pediatri, ze pokial pribera a prospieva, je to v poriadku, netreba nutit. Rozjedla sa sama - resp. na svoje pomery, doteraz je velmi malicko.
Moznoze nechce teraz papat preto, ze su tie horucavy, to mnohym detom nechuti jest... Mozno polievky by zjedol, aspon ten vyvar z nich v tychto teplach.

ikandy
9. júl 2013

Môj má ešte doteraz obdobia, keď sa iba dojčí. Možno si rieši nejaký problém, napr mu idú zuby, alebo ho obchádza nejaká choroba. Ak inak ciká dosť, tak dojčenie v tomto veku pokrýva veľkú väčšinu výživných látok, ktoré potrebuje. Uvidíš, časom to prejde.
Ak máš nejaké pochybnosti, tak skús skontaktovať laktačnú poradkyňu na www.mamila.sk . 🙂

ejuska79
9. júl 2013

@vierka75 ahoj, my mame ten isty problem, len ma 16 mesiacov.. prakticky od zaciatku zle jedol, prikrm zvladol v 9 mesiaci, ale tak 2-3 lyzicky..teraz zje len cistu ryzu (ked mu tam zamaskujem kusocek kuracinky, hned to vypluje), tycinky, troska jogurtu, cestoviny suche...vsetko mini porcie... ale vobec nevyreza ze neje, tym ze sa stale koji (denne aj 12 krat, v noci 4-5 krat), ma 83 cm, 11,2 kg....takze prospieva...ovocie aj zeleninu hned vypluje...dudlik nikdy nemal a z flase pit nevie, pije z poharika..ja som tiez bezradna... s dcerkou som takyto problem nemala, ta jedla aj za dvoch.... horsie je, ze ked pyta "nene" (prsnik) a nechem mu hned dat, zacne vrestat ako o zivot...vonku je to lepsie, tam sa drzi, hlavne ma vela podnetov, tak na "nene" nemysli...mne doktorka na to povedala, len ze niektore deti- a zvlast dlho kojene, odmietaju jest a ze sa rozje ked ho dokojim..ja sa ale bojim ze mi vyhladuje, takto aspon nejake ziviny ma a neivem si predstavit to oducanie, ved nas vyzenu z baraku 🙂 a vam dr. nic nehovorila? nejaku radu?

tinka9000
9. júl 2013

v tomto veku dojčenie určite nestačí, potrebuje vitamíny a minerály, ktoré v mm nie sú. Moja dcéra 14 mesačná nedávno tiež nič nejedla, len pila mlieko, ale sa mi to nezdalo, lebo aj keď jej išli zuby, jedla menej, ale niečo predsa zjedla, tak som šla k pediatrovi - hoci bola živá a čiperná zistili sme afty v ústach, bolelo ju to a preto nejedla, a aj horšie spala. Skúste zistiť príčinu, . Teraz nie sú také horúčavy, aby vôbec nič dieťa nezjedlo. Pokiaľ neje príkrmy, laktačná poradkyňa asi nepomôže.. Držím palce.

katrinka8
9. júl 2013

@ejuska79 - neboj sa, ziadne dieta sa dobrovolne nevyhladuje 😉 A ak Ta mozem "potesit", tak nasa sa ani po dokojeni nerozjedla, stale je malicko ako vrabcek, niekedy umenie do nej nieco dostat - a to ma 3 roky. Pokial vsak dieta prospieva, je to v poriadku. Je zbytocne sa tym trapit - ci uz seba alebo dietatko - lebo to k nicomu nevedie. Je to tazke (mne to trvalo vyse roka a pol, kym som to prestala riesit), ale treba prijat fakt, ze su deti, ktore jednoducho potrebuju jest menej. Jedlo im treba ponukat ale nie vynukovat a uz vobec nie nutit. Ja som nasu kojila do 26 mesiacov - bala som sa odstavenia tiez, ale zvladli sme bravurne. Bez placu. Stacilo ju zabavit a zabudla 😀 Ale je pravda, ze ona sa ani nekojila nejako vela... v noci len 1x (od narodenia, zo zaciatku obcas 2x). Nocne kojenie si pofnukala asi 3 minuty a zaspala, to slo prec skoro ako prve. Ale ziadne hufne jedenie sa veru nedostavilo. Navyse ma kolegyna nedavno "potesila", ze jej deti maju 12 a 20 a od narodenia su zli jedaci a ze im to ostalo...

jonas17
9. júl 2013

@ejuska79 samozrejme, že ti nezje zeleninu a ovocie, ked si može vybrať tyčinky, cestoviny a ryžu...príkrmy treba začať dávať ako prvé zeleninu a ponúkať dovtedy, kým sa ju dieťa naneučí jesť..potom až ostatné veci...chod do témy o prvých príkrmoch, tam ti presne poradia, ako na to...dieťa sa totiž musí NAUČIŤ prijímať tuhú potravu, nie je to také jednoduché. ako sa učí sedieť, chodiť, písať a čítať, tak aj jesť ho treba naučiť a nejde to z dna na den...do roka je to stále len príkrmoch, hlavné je dojčiť a dojčiť, na požiadanie...
ak je dieťa kojené, má stále dostatok vitamínov, minerálov, probiotík za MM. netreba hlásať bludy, dnes je dostatok prístupných informácií o tom, čo MM obsahuje. a myslím si, že aj dosť šikovných laktačných, ktoré dokážu poradiť aj v tejto veci, len treba chcieť nájsť informácie 😉

jonas17
9. júl 2013

aha, zhoda náhod, akurát aj tu o tom píšu 😉

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?...

ejuska79
10. júl 2013

@jonas17 tak samozrejme nie som hlupa, nemyslite si ze som zacinala tycinkami, pekne mrkvicka, zemiacik a to bio kvalita vlastna zahrada, a dalsie zelenina, ovocie..z toho zjedol par lyziciek...on ale ziadnu mixovanu stravu nepotrebuje, pre pana, ved ma 16 zubov, 16 mesiacov...to je stav, ktory sa zhorsoval a zhrorsuje..zeleninu a ovocie mame na stole nakrajanu denne, dcerka je, on nie, ani ked mu ju podam, ani ked mu ju dam do ust- vypluje...a mozem mu ju zamaskovat aj do neviem coho.... a maso tak isto, proste mu nechuti... aby ste si nemyslela, ze ho nedaj boze pcham tycinkami, ja varim denne, mam dve deti a ja jem tiez- nechce, chce len mlieko, suchu ryzu a cestoviny.. ak je nieco ine- vypluva.. netreba hned niekoho zvozit, ked nemam uplne informacie u cloveku a danom probleme.... myslim, ze rozumu mam dost.... a informacie si tiez viem najst a aj si ich hladam a myslim ze laktacna poradkyna mi nema co velmi poradit, ja s kojenim problem nemam... ale ako sa hovori, radit je lahko, treba si zazit...a nie niekoho hned urazit a robit z neho nevedomeho....

jonas17
10. júl 2013

@ejuska79 ja som ťa nechcela uraziť ani robiť nevedomou...len reagujem na to, čo píšeš. moje dieťa by nemohlo poznať chuť tyčiniek, ak by nejedla všetku zeleninu zaradom a to by mohla mať aj 15 rokov. dodnes nepozná chuť pribináka, kinderčokolády, či lentiliek. tak pekne zje obed, lebo nič iné nedostane. ja dieťa jesť nenútim, ak nechce. napriklad dnes zjedla len zeleninovú polievku, grilovanú zeleninu so surovým zeleninovým šalátom zjedla až okolo piatej, lebo nemala chuť. a o hodinu si dala ešte trošku chleba s cícerovou nátierkou a paradajkou. medzitým nič. nenúkam keksy, tyčinky...prečo zje ryžu a cestoviny, ak nezje zeleninu? na začiatku príkrmov si to nemala ponúknuť, ak nejedol pekne zeleninku....ale nemusíš sa hned urážať, ja som rada, ak mne niekto niečo poradí, alebo mi otvorí oči a to tiež čítam a viem si nájsť info. 😉 na to je ten koník dobrý 😉

michaela80
10. júl 2013

Pokial ti pdospieva tak to ndries.ponukaj mu ale nie na silu..my sme takto fungovali do 2.5 roka... a to priberala velmi malicko..v roku mala 7.6 kg... testovali ju na vsetko mozne celiakiA. Mliec bielkovina atd a nakoniec mi povedala prkmarkaze tk vidi na problem vdaka kojeniu ...samozrjme naco papat ked prso ju nielen nasyti ale aj ukludni.uspi...na silvsstra som odstavila z dovodu ze sa kojila v noci kazdu hodku a po 2.5 roku som sa uz potrebovala vyspat...a dieta sa nam rozjedlo lebo nema na vyber ..stale je to slaby papkac ale zlepsilo sa to

macko_usko222
10. júl 2013

@jonas17 no neviem neviem co by si robila,keby ti dieta za cely boží den nic nezjedlo .myslim,ze tiez by si siahla aj pi tej tycinke a kindercoko Len Aby cosi zjedlo

jonas17
10. júl 2013

@macko_usko222 to nemyslíš vážne 😕 samozrejme, že by som po tom nesiahla! akú výživovú hodnotu to má? 😕 😕 to akože čo by som tým dosiahla? naplnila brucho? to ako anorektičky vatou....mne ide o to, aby dieťa žilo, rástlo, bolo zdravé...a toto tyčinkami nedosiahneš..potom je tu kopa takých tém, že už ročné dieťa odmieta potravu, vyberá si nezdravé veci...povedz mi, ako tak malé dieťa dokázalo spoznať toto "jedlo"? išlo samo do obchodu? otvorilo samé chladničku či špajzu? ved je jasné, že mu ho musel niekto dospelý ponúknuť! a o dva roky napíšeme novú tému, že dieťaťu treba vybrať mandle , lebo stále soplí, kašle, teplotuje, má zápal ucha...

nicearty
10. júl 2013

@vierka75 ahoj, ja mam tiez skoro 11 m. synceka a tiez iba kojime a tiez mi nezje skoro nic ale fakt nic..prikrmy sme zacali od 7 mesiaca a 2 tyzdnov, zacali sme hokaido tekvicou, brokolicou, az tak zemiakom, mrkvou a vsetkou zeleninou zaradom..cvikla, karfiol, vsetko vsetko mozne, ale nic, absolutne..potom som pridala maso hovadzie, kuracie, ale tiez nic..potom ovocie, ale absolutne nic, ani banan..zatal dasienka a nic, nepustil..my sme flasu nikdy nepouzili, dudlik sme mu dali po 1 mesiaci a pouzivali asi 3 mesiace, ale s tym, ze ho nikdy nechcel, potom som vyhodila vsetky dudliky a odvtedy nepouzivame ziadne, chvalabohu 🙂 takze sa dojcime na poziadanie kedykolvek, kdekolvek ako si poziada..ale myslim si, ze MM j eto najlepsie, co mu mozes dat, ked nechce, skusaj mu davat, ale nenut ho, tak to robim ja a presne ako to uz bolo pisane, pokial prospieva by som to vobec neriesila..zajtra ideme na poradnu, tak som zvedava ci maly pribera dobre a ci je vsetko v poriadku..nam teraz vysli prve zubky a mozno aj to k tomu prispieva, neviem, ale myslim si, ze to dieta vie, kedy je hladne a kedy nie, kedy chce mliecko a keby malo chut, da si urcite aj nieco ine, moj maly niekedy sam otvori pusinku, ale to sa stalo par krat..asi musime byt trpezlive, ale pokial prospieva dieta, tak si myslim, ze je to ok 🙂

denise01
10. júl 2013

vierka75 Ani moj syncek nie je velky papkac. O par dni ma rocik, ma 8,5kg, co je oproti inym detickam malo, ale prospieva, tak to neriesim. Jeden den zje toho viac, inokedy len maloco. Ale po poslednej poradni pribral za 2 mesiace skoro kilo, po tom, ako sme zaradili do stravy pravidelne na ranajky pecivo s maslom, jogurt, tvaroh...Tvoj syncek je v podobnom veku, strava je uz pestrejsia, myslim si, ze sa len netreba vzdavat a skusat dalej. Vies ako mojmu napriklad chutia halusky s tvarohom?Uplne ich zboznuje.Cesto robim bez vajicka samozrejme. Snazim sa obmienat prikrmy, aby to nebolo jednotvarne. Urcite robis vsetko pre to, aby papkat zacal, tak v tom pokracuj. Raz sa urcite rozpapa, ale neviem, ci mliecko v tomto veku staci na doplnenie vsetkych vitaminov a latok, ktore potrebuje. Skor by som to riesila s pediatrickou, ta Tvoje dietatko pozna a urcite vie poradit. Drzim palce 🙂

ejuska79
10. júl 2013

@jonas17 pravdupovediac, ano, urazila ma tvoja reakcia, som presvedcena, ze sa o svoje deti staram prikladne, aj ked samozrejme chyby robime vsetci... mam dve deti, starsia bude mat o mesiac tri roky, zjedla vzdy vsetko co mala na tanieri, dokonca s nou mam opacny problem, casto zje viac ako sa do nej zmesti a potom to vyvrati, vacsinou v noci a dost casto ju nestihnem premiestnit na wc...nie, neprekmujem ju..avsak dojdeme na navstevu a tam jej daju to, potom to, co jej ja nedovolim (za mojim chrbtom, lebo ja jej vraj nechcem dat sladke)...ale konecne si to uvedomili, lebo sa to stava casto a ja len periem paplony a podobne...syn nechcel od zaciatku jest-ako som pisala, prvy prikrm zvladol ako 9 mesacny, potom bolo obdobie ked jedol celkom fajn, malicko, ale zjedol...a teraz nechce nic..predsa mu tu zeleninu a ovocie nebudem pchat do krku nasilu (este tak v slepacov vyvare zje mrkvu)... a ze mu dam tycinky - nie solene- ja na tom nic zle nevidim, samozrejme to nenahradza jedlo a neje to kazdy den, ale patri to medzi jeho oblubene... a pravdu povediac, ked ideme na prechadzku a dcerka je na desiatku baban alebo cokolvek ine, som stastna ze zje tych 5 tyciniek....ja vsak verim, ze ked ho dokojim, zacne jest, lebo bude ozaj hladny...takto zazenie hlad mliekom

jujala
10. júl 2013

@vierka75 Vyjadrujem svoj nazor:
1. Ak dieta hmotnostne prospieva, stolicu ma primeranu, dostatocne moci, nebadat na spravani nic nezvycajne- neriesila by som to nejak moc. Nadalej ponukat, ponukat ponukat prikrmy, mozno ma take obdobie.
2. Ak dieta nepribera, stolica je znacne kyslasto zapachajuca, badat zmeny (flaky) na pokozke, je placlive.....treba vyhladat lekara, urobit rozbor krvy, stolice, mocu.....
Moj-nas priprad: tiez odmietala dcera do 9mes prikrmy, kazdy vratane lekarov vravel, ze to si zvykne. Dieta bolo cule, obcas vracala po kojeni. Nieco som tusila a skoncili sme na Kramaroch.- Diagona: exudativna enteropatia- problem s crevami- dozivotny! nakolko som sa dostala k spravnym rukam neskoro, crevo je znacne poskodene.
Moja rada: nic nedas, ak dietatu das urobit rozbory...

macko_usko222
11. júl 2013

@jonas17 pre boha ziveho ((: mna nemusis poucovat ,co je zdrave pre dieta a co nie a co ma Aku vyzivovu hodnotu.Ale myslim,ze nevies ale to je mat dieta co kontinualne denno denne odmieta dat nieco do pusy.Som nepisala o napchavani a nahradzovani jedla tycinkami (: co ja som si vsetko myslela a realita je takaa ina (:

blanarovae
22. jan 2017

@ejuska79 joooj....presne mam tento problem....Olko ma skoro rok a zas nic nechce jest.....mal uz obdobie ked pekne papal trosku zeleniny ...krupicovy kasu...jogurty...banany....potom mal nadchu a len sa kojil....ma cez 80 cm a 11 kil....bola som a som zufala....a predne ako hovorite zje sem tam tycinky ....uz aj biele cipsy som mu dala ...aspon nieco pojedol...moja otazka...je to uz skoro tri roky co ste tu pisali....je to teraz lepsie????? Dakujem vopred za odpoved
Eva😎😎😎😎