Ahojte mamicky moja dcerka ma 11mesiac.dala som jej rajcinu a vyhadzala sa prosim vas ako to je tato alergia bude už na cely život alebo neskor ked bude starsia to prestane?
@matkamirko Tak to teda doplnim, aby sme sa pochopili. 🙂 Ano, suhlasim, ze sa moze vyskytnut aj po prvej konzumacii dozivotna alergia, ale nie je to samozrejmost - ze vzdy to tak ostane. 🙂 Ak maju rodicia alergie a teda ma dieta k nim predispozicie, nie je co riesit. Ak vsak v rodine alergie nie su, telo si jednoducho len musi na potravinu zvyknut. A treba to po par tyzdnoch skusit znova. Ostatne, toto bolo prve, na co ma upozornovala aj moja pediatricka, ked sme zacali prikrmovat. 🙂
Ja som este pocula, ze radsej normalne velke paradajky ako cherry paradajky. Lebo casto deti/ludia reaguju na histamin, a toho je v tych malych paradajkach viac. Takze radsej velke. (Pozor, toto bola sprava od agentury JPP, nemam to overene ani vyskusane...)
@pupulka18 pravdepodobne to nie je trvale, neplas sa🙂. ale teraz radsej par tyzdnov pockaj, a idealne by bolo, keby si mala pradajky z domacich zdrojov (babka, znami, alebo aspon slovenske, aj ked kupene). na ten hnus z dovozu sa velakrat neda ani pozerat, nieto jest..my sme take potraviny nepoznali, bohuzial dnes prevladaju.
Skúste dať neskôr opäť, najprv ale do vareneho jedla, potom surovú🙂
Neviem aku si jej dala, ale skor by som uprednostnila zo zahradky nez kupovanu.
ja som mojej dala ochutnat cca okolo 9-10 mesiaca, mali sme nase, zo zahrady,velmi si ich oblubila 🙂 z obchodu by som jej nedavala, az trochu neskor, nastastie sa nevyhadzala
@pupulka18 skus neskor... nebude to na vzdy... my sme sa takto vyhadzovali okol jedneho roku z rajcin, mandariniek... atd atd.. a nic nam neostalo...
Moja osobna skusenost - mojmu malemu som dala paradajku ked mal rok. Vyhadzal sa, licka mal uplne bordove. Skusila som este rqz o tyzden a znova sa vyhadzal. Tak som tpmu paradajku uz nedala. Znova som skusila teraz v lete, teda po 4 mesiacoch od vyhadzania (teraz ma 17 mesiacov) a nic, pohoda, po alergii ani stopy. A paradajky miluje, je ich ako jablka - chyti do ruky a zje celu 🙂
@pupulka18 tazko povedat,uvidis..ja som dala k roku a moji nic..
Pockaj zopar mesiacov a vyskusaj opat.
Rajcina bola surova ci uvarena /? Ja som zacinala varenou..
Lenze moji boli cez moje mlieko na to zvyknuti,ja som velmi skoro po porodoch zacala jest paradajky v roznej podobe,kedze ich milujem..
@pupulka18 ma nejake ine intolerancie alebo je atopik?alebo v rodine? z takychto alergii sa vacsinou " vyrastie." Ale mohla sa vyhadzala ani nie zo samotnej paradajky,ako z alergenu,alebo mozno zo zvyskoveho postreku,alebo zareagovala na KYSLOST-ono,aj sladka paradajka je kysla pre deti v urcirtom slova zmysle.. atd?osobne by som zacala skor s vytlacenou stavou, napr chlebik namocit , alebo aspon osupat a dat len duzinu..alebo trosku paradajkovej polievocky-ale ozor, domace, teda aspn slovenske, nie dovozove.a poriadne umyt, osupat....mozes kussit neskor,ale pozor,nie dovazane rajciny a osupala by som.
@pupulka18 Ahoj! Aj moj maly sa po rajcinach vyhadzal, a to niekolkokrat...stale sa ich vsak dozadoval, ked sme ich jedli my, chcel aj on, bolo tazke nevyhoviet mu. Po par tyzdnoch to preslo same. To iste s jahodami. Prvykrat sa velmi vyhadzal. Ale tiez si ich velmi oblubil! Skusili sme teda dat o dva tyzdne a nic, ziadna alergia sa viac neobjavila. Nove potraviny vzdy chcu cas, telicko sa musi prisposobit. A ako pisu kocky vyssie, ak je mozne, treba uprednostnit domace zdroje. Rajciny som kupovala na farmarskych trhoch- slovenske, jahody sme mali z domacej zahradky.
Ja som zufala. Dosla som teraz v noci z roboty a dozviem sa ze moj drahy varil nasej 15 mesacnej dcerke polievku zo cherry rajcin...tie z Lidla dovoz Spanielsko. Ja som.ich zabudla vyhodit. Na oko im nic nie je, ale ked som ich jedla na ranajky velmi mi tam nieco vadilo aj jazyk ma z nich palil trochu. moj muz zeleninu neje vobec tak ich isto neochutnal a nevedel...moja mala teraz spinka a ja sa bojim aj oko zazmurit co z toho moze vzniknut :(
Rajcina je potencialny alergen, ale to, ze sa teraz vyhadzala neznamena, ze bude mat dozivotnu alergiu. Ta ostava tusim len na ryby. Pockaj par tyzdnov a skus znova. Skus ju pridat do ineho jedla a najskor takto podat tepelne upravenu. A hlavne si daj pozor, co za rajcinu kupujes. Mala sa mohla vyhadzat nie z rajciny samotnej, ale z postrekov a chemie, co v tej rajcine je. Ak mas moznost, kup radsej od domaceho pestovatela niekde na trhu. Urcite sa vyhni vsetkemu, co pochadza zo Spanielska, aj keby to zadarmo davali.