11 mesačné dieťa a rajčiny

pupulka18
17. júl 2014

Ahojte mamicky moja dcerka ma 11mesiac.dala som jej rajcinu a vyhadzala sa prosim vas ako to je tato alergia bude už na cely život alebo neskor ked bude starsia to prestane?

kofoluska
17. júl 2014

Rajcina je potencialny alergen, ale to, ze sa teraz vyhadzala neznamena, ze bude mat dozivotnu alergiu. Ta ostava tusim len na ryby. Pockaj par tyzdnov a skus znova. Skus ju pridat do ineho jedla a najskor takto podat tepelne upravenu. A hlavne si daj pozor, co za rajcinu kupujes. Mala sa mohla vyhadzat nie z rajciny samotnej, ale z postrekov a chemie, co v tej rajcine je. Ak mas moznost, kup radsej od domaceho pestovatela niekde na trhu. Urcite sa vyhni vsetkemu, co pochadza zo Spanielska, aj keby to zadarmo davali.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kofoluska
17. júl 2014

@matkamirko Tak to teda doplnim, aby sme sa pochopili. 🙂 Ano, suhlasim, ze sa moze vyskytnut aj po prvej konzumacii dozivotna alergia, ale nie je to samozrejmost - ze vzdy to tak ostane. 🙂 Ak maju rodicia alergie a teda ma dieta k nim predispozicie, nie je co riesit. Ak vsak v rodine alergie nie su, telo si jednoducho len musi na potravinu zvyknut. A treba to po par tyzdnoch skusit znova. Ostatne, toto bolo prve, na co ma upozornovala aj moja pediatricka, ked sme zacali prikrmovat. 🙂

ichbinich
17. júl 2014

Ja som este pocula, ze radsej normalne velke paradajky ako cherry paradajky. Lebo casto deti/ludia reaguju na histamin, a toho je v tych malych paradajkach viac. Takze radsej velke. (Pozor, toto bola sprava od agentury JPP, nemam to overene ani vyskusane...)

klincek
17. júl 2014

@pupulka18 pravdepodobne to nie je trvale, neplas sa🙂. ale teraz radsej par tyzdnov pockaj, a idealne by bolo, keby si mala pradajky z domacich zdrojov (babka, znami, alebo aspon slovenske, aj ked kupene). na ten hnus z dovozu sa velakrat neda ani pozerat, nieto jest..my sme take potraviny nepoznali, bohuzial dnes prevladaju.

dobromila1111
17. júl 2014

Skúste dať neskôr opäť, najprv ale do vareneho jedla, potom surovú🙂

junovka
17. júl 2014

@pupulka18 ja som dcera dala rajcinu az po 1.roku, tiez sa vyhadzala.Pockala som 2 tyzdne, skusila opat,vyhadzala sa opat, pockala som 3 tyzdne a bolo bez problemov 🙂Kazdy organizmus je iny.

dejka77
17. júl 2014

Neviem aku si jej dala, ale skor by som uprednostnila zo zahradky nez kupovanu.

pupulka18
autor
17. júl 2014

@dejka77 prave zo zahradky🙂

rora
17. júl 2014

ja som mojej dala ochutnat cca okolo 9-10 mesiaca, mali sme nase, zo zahrady,velmi si ich oblubila 🙂 z obchodu by som jej nedavala, az trochu neskor, nastastie sa nevyhadzala

simca06022011
17. júl 2014

@pupulka18 skus neskor... nebude to na vzdy... my sme sa takto vyhadzovali okol jedneho roku z rajcin, mandariniek... atd atd.. a nic nam neostalo...

ivanapetrasova
17. júl 2014

Moja osobna skusenost - mojmu malemu som dala paradajku ked mal rok. Vyhadzal sa, licka mal uplne bordove. Skusila som este rqz o tyzden a znova sa vyhadzal. Tak som tpmu paradajku uz nedala. Znova som skusila teraz v lete, teda po 4 mesiacoch od vyhadzania (teraz ma 17 mesiacov) a nic, pohoda, po alergii ani stopy. A paradajky miluje, je ich ako jablka - chyti do ruky a zje celu 🙂

siska53
17. júl 2014

@pupulka18 tazko povedat,uvidis..ja som dala k roku a moji nic..
Pockaj zopar mesiacov a vyskusaj opat.
Rajcina bola surova ci uvarena /? Ja som zacinala varenou..
Lenze moji boli cez moje mlieko na to zvyknuti,ja som velmi skoro po porodoch zacala jest paradajky v roznej podobe,kedze ich milujem..

veriiii
17. júl 2014

@pupulka18 ma nejake ine intolerancie alebo je atopik?alebo v rodine? z takychto alergii sa vacsinou " vyrastie." Ale mohla sa vyhadzala ani nie zo samotnej paradajky,ako z alergenu,alebo mozno zo zvyskoveho postreku,alebo zareagovala na KYSLOST-ono,aj sladka paradajka je kysla pre deti v urcirtom slova zmysle.. atd?osobne by som zacala skor s vytlacenou stavou, napr chlebik namocit , alebo aspon osupat a dat len duzinu..alebo trosku paradajkovej polievocky-ale ozor, domace, teda aspn slovenske, nie dovozove.a poriadne umyt, osupat....mozes kussit neskor,ale pozor,nie dovazane rajciny a osupala by som.

susi123
17. júl 2014

@pupulka18 Ahoj! Aj moj maly sa po rajcinach vyhadzal, a to niekolkokrat...stale sa ich vsak dozadoval, ked sme ich jedli my, chcel aj on, bolo tazke nevyhoviet mu. Po par tyzdnoch to preslo same. To iste s jahodami. Prvykrat sa velmi vyhadzal. Ale tiez si ich velmi oblubil! Skusili sme teda dat o dva tyzdne a nic, ziadna alergia sa viac neobjavila. Nove potraviny vzdy chcu cas, telicko sa musi prisposobit. A ako pisu kocky vyssie, ak je mozne, treba uprednostnit domace zdroje. Rajciny som kupovala na farmarskych trhoch- slovenske, jahody sme mali z domacej zahradky.

lee_bella
7. máj 2015

Ja som zufala. Dosla som teraz v noci z roboty a dozviem sa ze moj drahy varil nasej 15 mesacnej dcerke polievku zo cherry rajcin...tie z Lidla dovoz Spanielsko. Ja som.ich zabudla vyhodit. Na oko im nic nie je, ale ked som ich jedla na ranajky velmi mi tam nieco vadilo aj jazyk ma z nich palil trochu. moj muz zeleninu neje vobec tak ich isto neochutnal a nevedel...moja mala teraz spinka a ja sa bojim aj oko zazmurit co z toho moze vzniknut :(

jeennyv
7. máj 2015

@lee_bella nemaj strach, len malu sleduj ci sa nevysypala alebo nema nejake flaky, ci nedostala hnacku alebo nieco podobne...ak by mala prudku alergicku reakciu hned by sa nieco prejavilo...ja mam vela alergii cize viem o tom svoje 🙂 🙂

lee_bella
8. máj 2015

@jeennyv dakujem. Vsetko ok doteraz nic nezycajne. Som sa vyplasila