Ahojte , chcem sa spýtať o radu , naša 11m dcérka keď jej dáme niečo viac husté alebo skúskami napríklad nastruhane jablko tak ju z toho napína a niekdy ak sa to stane na konci kŕmenia tak hodí tičku ... mali ste niekto podobný problém ? Ako ste naučili dieťatko že môže trochu aj pomiesat jedlo v papulke? Lebo Naša Laura vždy všetko len priamo prehltnúť bez žiadneho premiesenia jedla v ústach .
Už ma aj 6zubov a keď jej dáme napríklad piskot a náhodou si z neho odhryzne tak vôbec nevie čo ma s tým v ústach robiť a vypluva to .
Ďakujem za rady a typy .
@miselar aha super , lebo niektorý ľudia nám hovoria aj to , že už by mohla žuť rohlik alebo niečo iné ... ale ona ešte nechce a teda jasne mixuje čo najviac čo jemna ... ale aj keď je niečo husté ale bez hrudiek tiež ju napína ... maximálne hustota jogurtu je ok inak všetko musí byt trochu tekave ... naša kamoska ma o 3m mladšiu dcérku a ona jej spraví kasu hustú že v tom lyžica stojí a normálne to zje aj si tak mlská jazykom ...
@lola92 ja by som to riešila len kašovitou stravou. Zatiaľ. Lebo vlastne nevie čo s tým a teda reálne to aj tak tými ďasienkami nepopučí.
Moje najmenšie dieťa bolo takéto, - až na to, že uňho bola hocijaká strava okrem mlieka problém. Ale potom po roku sa to zlomilo a už to išlo.
Tabuľky sú tabuľky, ale tu by som sa prispôsobila dieťaťu keď to potrebuje.
@lola92 Aj nasho napinalo ked mal hrudku a vsetko som mixovala do uplne hladuckej kase. Ale zaroven mal rad chrumky a chleba a chcel vsetko z nasho taniera. Uz ma 13 mesiacov, ale stale nevie zut. Mixujem vsetko. Chrumky sa mu hned roztopia v ustach a chleba tiez premiela v ustach az sa mu rozmoci a potom cely kus prehltne a to iste s kuskami nasej stravy. Ale stale mu davam ten chlieb... uz sa naucil pekne odhryznut maly kusok prednymi zubami, tak hadam sa casom nauci aj zut a hlavne si tymi kuskami znecitlivie to miesto v krku ktore ho drazdi na davenie. Nikedy si sam dava lyzicku hlboko do ust a napina sa na vracanie.
Namiesto cukrovych piskot, skus nejake detstke suchariky alebo chrumky.
Uuuf, 11m uz je aj celkom neskoro podla mna.. skuste si pozriet na nete nieco o "baby-led weaning"... Nasa slecna mala prve asi 2 mesiace (5-7m) pyre, postupne som jej zacala pridavat napr mlete maso a hrubsie struhanu zeleninu/ovocie aby si zvykala na texturu a zachvilu mastila skoro vsetko co my, cca od tych 9m asi... to ze deti potrebuju zuby na to aby vedeli jest je staromodny nazor, ak dodrzite zopar zakladnych pravidiel (napr jedlo ktore sa da lahko rozpucit medzi prstami), tak ho mozete podavat uz od tych cca 6m.. skuste si o tom nieco pozriet na nete, nam to velmi pomohlo (a videa 6m babatiek ako laduju avokado alebo ocucavaju kuracie stehno su na nezaplatenie 🙂) nepojde to zo dna na den ale postupne si dieta zvykne, len po roku uz deti zacinaju vymyslat tak je lepsie zacat s tym cim skor... Je tam potom nizsie riziko toho ze dieta bude vyberave neskor, kedze uz bude zvyknute na rozne chute a textury. Drzim vam palce 🤞
@lola92 nas synator papa od zaciatku sam a papa velke kusky na to zubky netreba mozno to by som to nechala na dietati uricte odporucam BLW 😉
@tatiana221 tak to máš fajn , len cela Metoda BLW je nefunkčná pri našom dieťati , to si mohla medzi riadkami pochopiť , nakoľko mame problém s tuhou stravou .
@lola92 aj nas to iste robil a pomerne dost dlho.sablil ako o zivot.lenze nas maly je autik a o i zvacsa maju problemy s jedlom.my sme to riesili aj na gastre ked bol maly a uz vtedy dr naznacila ze pojde asi o psych.problem.radili nam aby sme vzdy jedli spolu oproti sebe aby videl maly ako sa prezuva.dlho dlho som mu mixovala .az nakoniec okolo 2 roku pomalinky zacal jest tuhsiu stravu.pamatam ze mi uchmatol cestovinu a zul ju.pravda z duheho kuska uz bola zas tycka.ale dako sme to zvlafli hlavne netlac na pilu a skus jej davat mensie porcie a papajte spolu.drzim palcea pevne nervy
@lola92 nieje ešte ztrela na prehltanie. Tu tycku hodí preto lebo je prejedena. Treba jej dat menej. Moja dcéra má 15mesiacov a až teraz sem tam zje kúsky. Predtým ju napínalo. Netreba jej hneď dávať kúsky kľudne mixuj. Piškót pomrv do výživy aby tam nemala hrudky.