ahojte. mam takmer 10meascnu dceru. Stale je dojcena. Z casu na cas jej ponuka pocas dna caj a vodu, hlavne ked papame. Nie je ani velky jedak, spapa max 80gramov,sem tam 100. Stale si pyta cicik a ja jej davam,pretoze tak to ma byt. Ale hladam sposob ako ju naucit aj pit ine tekutiny kedze sem tam treba aj mne odbehnut a vzdy mam stres,ze je smadna,,,lebo ona za dve hodiny ked je s niekym, vypije tak 5lyzicie. MAte na to nejaku pomocku ako dieta naucit?Ci mam byt len trpezliva a ponukat<?
10 mesacne dieta si ma stale pytat cicik a ma ho dostat na poziadanie!
Nas 18mes stale kojeny vypije cez den cca 2 deci vody a staci mu to. Niekedy ani to nie. Starsia ma 3,5r tiez nechcela vela pit, ale ,,prislo to" 🙂
@tami2014 jasne viem, mam nastudovane aj who odporucania..dont worry...cicik ma stale k dispozicii...ale nevypije ani to deci a podla mna ani poldeci...a ked vidim ze ine deti vypiju viac...tak reku si nieco nerobim zle...a v lete sa to hadam zlepsi..ze si viac potiahne,ci?aku mas skusenost<?
Mne len ide o to,ze ked sem tam odbehnem aby sa niecoho napila, uz sme skusali aj poharik a aj vselijake cumliky/flase ale hra sa s tym len:D..dojcensku flasu to absolutne,...a take tie uciace flasky s tym sa len hra.
@ave17 no dovolim si nesuhlasit, prikrm nema byt riedky...potom to nema vyznam pretoze mu riedis vyzivu,strava ma malo zivin...tym padom to nema vyznam,take su odporucania a to by mali sirit aj pediatri,prikrm ma byt husty aby nepadol z lyzicky, Ine je samozrejme ked madieta horucku a nechce papat napr a je dehydrovane. Dieta ma byt kojene na poziadanie do roka a pokial to vyhovuje matke a dietatu tak do dvoch rokov..tot aktualne odporucanie svetovej zdrav,organizacie...zalozene na vyskumoch.
@nikolka912 My sme nikdy nemali flase ani specialne pohare. Rovno som im davala z pohara, z akeho pijem ja. 🙂 Ja som sa na pitie stazovala aj u pediatricky a len sa usmiala, ze dojcene deti nechcu vela pit. V lete boli na prsniku velmi casto. A castejsie som aj ponukala vodu. Mala pije pekne, maly mal v lete presne 10mes a nedonutila som ho pit via. Prsnik to zachranoval.🙂
@tami2014 ok hned mi je lepsie na srdci...nie sme jedini nepici :d)..
uz skusame aj ten pohar, tie drahe avent pohariky uciace mozem smarit do kosa :D. lyzicka a pohar to asi istia. Pohar ju zaujima,,,ale tiez len vymysla...musim byt asi viac trpezliva 🙂
Tak odporúčania sú fajn, naša ale z nepitia v 9 mesiacoch skončila so zápalom obličiek. Prvá otázka nefrologicky, či je kojena... Tiež som priebežne skúšala všeličo ohľadom pitia, ale nikdy sa poriadne nenapila, hovorila som si, veď ma mm, tak nemusí plné fľaše, ale očividne to bolo málo. Keby to mám riešiť znova, tak by som to ovela viac silila... A áno, príjem sa dá spraviť poriadne hustý, ale dá sa robiť aj z vodovejsej zeleniny/ovocia alebo tam prepašovať poldeci vody. Kedysi nám maminy dávali polievky z fľašky, dnes davame kaše... Mm je fajn, ale tí drobci sa musia naučiť piť aj iné, čím skôr, tým lepšie - nemusí to vôbec byť na úkor mm, ale aby poznali a tolerovali aj chuť inej tekutiny
Nie príjem ale prikrm
Tiez riesim s mojou dvojrocnou nepitie vkuse. Nepila vobec, ale ze naozaj vobec do roku, potom zacala trosku, ked prisli horucavy, tak zrazu zacala pit vela, po lete zas menej. Kojila som ju do 18 m, potom som uz nemala mlieko kvoli dalsiemu tehotenstvu, pila stale malicko vody. Teraz po porode sa pricucla zas, takze je tak 3 max 4 x denne kojena, kedze kojim hlavne babatko, mala uz nema uplne ze na poziadanie. Vody stale pije malicko, ale teda sa utesujem, ze ma aspon to mliecko. Ale u nas uz samozrejme zacali problemy s kakanim, nedari sa kazdy den a niekedy kaka tvrde, vcera si az natrhla ritku, boli ju to, takze od dnes som zacala na to pitie viac prihliadat. Vymyslam s poharikmi a flaskami, kedze ju bavi mat stale nieco ine,tak jej ich obmienam a asi kupim nejake nalepky a budem jej lepit, nech ma ine obrazky. Snad to zaberie, lebo ja z toho uz zacinam mat mindraky.
@nikolka912 S tými riedkymi/neriedkymi príkrmami sa mýliš práve ty.
Ak má malé dieťa problém s príjmom tekutín je mimoriadne vhodný konzistenciou redší príkrm. A už vôbec mu to neuberá na obsahu živín. Tie sa pridaním tekutiny nestratia.
@lorela nemylim sa..daj si namahu a vygoogli si odporucania who..kludne to mozes s nimi prediskutvat ak mas pochybnosti, su to odbornici..svetovi podotykam,takze nebalamut tu ostatne maminy. Prikrm znamena dodat dietatu energiu , ktore mu uz nestaci z MM, matka nema menej kojit ..to je pridavna strava..odborne komplementarna vyziva...az casom nahradza MM...zle sa to interpretuje ..zial aj pediatri...ked chce sposlem ti guidline who.
@nikolka912 tak aky mas vlastne problem? mas nastudovane, si velka odbornicka, mas ocividne svoj nazor na vec. A iny akykolvek, napriek tomu, ze dobre mysleny ako pomoc neakceptujes?
Naco potom zakladas verejnu diskusiu?
Chces ty vobec poradit a vypocut (precitat) si rozne napady, nazory, ale si len potrebujes pohladkat ego?
@elanor ujo gúgl keď napíše že deťom stačí vzduch, tak takéto maminky to začnú praktikovať 👍👏
@nikolka912 Menej študuj na google iniverzite a viac používaj zdravý rozum!
*univerzite
@lenkakravcova no ty si mudra, si myslis, ze to neriesim? Berie kazde rano duphalac, vodu jej ponukam nonstop a vymyslam kadeco, aby pila. Ale ona sa akoze napije, da to do pusy a vypluje. A to robila, aj ked nebola posledneho pol roka kojena, tak tu, prosim ta, do mna neskac, ja viem velmi dobre, ze voda je potrebna. Papa polievky, aj vela ovocia, vacsinou ma stolicu ok, ale zrovna jednu mala tvrdu a velke hovienko, no tak sa to stalo. Sama dr mi povedala, ze to uplne chape, ze ju nemam ako donutit pit, ale tebe sa to hovori, ked tvoje deti s tym problem nemali.
Lekari hovoria, ze vseobecne dojcene deti o ine tekutiny velky zaujem nemaju, a napriek tomu odporucaju dojcit co najdlhsie. Takze ak ty si sa drzala rady, ze dojcit striktne len do pol roka, tak super, ale s tymto u dlhodobo dojciacich matiek nepochodis
no ano vzdelanie mam, dokonca univerzitne, farmaciu..ked uz si mysli niekto, ze sa chvalim..tak nech sa paci...je to holu fakt, nie chvalenkarstvo. Poznam aj ine studie nie len tie od who,ale tie zbieraju najvacsi subor informacii o detoch z celeho sveta. Ano uvadzam google..ale mozes pouzit aj iny vyhladavac..ale kto chce vyryvat dovod si najde.
Diskusiu som zacala s otazkou na techniku ucenia pitia alebo co robit aby dieta pilo, nazor na dojcenie mam, to je pravda...ale na dojcenie som sa nepytala..takze preto som zacala tuto diskusiu...pretoze neviem ako tu vodu ponukat, aby ste rozumeli,..ak to teda nebolo jasne.
Dokazovat si ja nic nemusim,nazor som si precitala, a dakujem. Kedze mam iny nazor tak som napisala...ja s vasim nazorom problem nemam robte si ako najlepsie viete...ale mam pravo sa vyjadrit aj ja.
Samozrejme prikrm moze mat redsiu konzistenciu pokial je na to dovod, napr zapcha , horucka a ine diagnozi tak vam poradi aj pediater...ale ja neuvadzam ze by malo moje dieta taky problem...bavime sa vseobecne a nic take som neuvadzala..aj som vyssie ppopisala.
@ave17 mne je jedno do kedy ste kojili vy a aky ste mali na to dovod..pokial su odporucania do dvoch rokov zavedene na zaklade ebm...tak ja mam nazor,ze to robit budem..pretoze chcem to najlepsie pre malu...a z toho isteho dovodu ze viem ze potrebuje aj ine tekutiny a chcem pre nu aby bola zdrava a nemala urologicke problemy,tak ju chcem naucit pit...dufam, ze uz chapete zamer tejto diskusie.
@nikolka912 Kto chce chape, kto chce vyryvat, vyryva. Neboj nic, urcite sa nauci pit. 🙂
@nikolka912 uplne si mi prehovorila z duse. Mam syna 10 mes a uplne ten isty problem. Navyse bol uz chory a ani v horuckach nechcel pit, to bolo strasne, davali sme nasilu striekackou od nurofenu:(aj sa mi zda, ze malo cika
@nikolka912 ja skusam ponukat, co ine, aspon par lyziciek, a tiez viac riedim prikrmy, aspon nieco.
moj drobec nechcel pit cistu vodu,tak sme skusali rozne caje primerane jeho veku...az kym sme nevyskusali caje apotheke z lekarne,tie nevypluval,lebo mu zachutili😁,postupne som robila slabsie az nakoniec vypil cistu vodu, teraz ma 3 roky a vypije samotnu vodu bez problemov...staci,aby ju mal poruke a ked nie, tak si vypyta tiez sme skusali rozne typy poharov dlho oproti inym detom mal ten s makkym naustom a potom s tvrdym a par mesiacov dozadu,co pije zo sportovej flase,z pohara pit nechce,ale pre mna je podstatne,ze pije 😂 v lete mozno zacne ....kazde dietatko je predsa jedinecne.....
10 mesačne dieťa si nemá stále pýtať cicik,má mať normálne prikrmy a samozrejme aj príjem vody,nedávat cicik na požiadanie,a keď bude cítiť smäd,napije sa,prípadne jen "prepasuj"tekutiny do prikrmov,viac riediť a tak