Ahojte, mate niekto skusenost s tym, ze vam dieta odmieta akekolvek jedlo? Syn je na umelom mlieku, od ukonceneho 4. Mesiaca som zacala prikrmovat. Od zaciatku nebol velky jedak, bud len okostoval alebo neotvoril ani usta na lyzicku. Davala som tomu cas, no uz je naozaj najvyssi cas aby zacal jest, kedze ma o chvilku rok. Mal take obdobia, ze trosku dzobol z jogurtu, trosku z vyzivy, no nikdy nie plnohodnotnu porciu. Jedine co lubi su chrumky, voda, umele mlieko, sem tam pecivo, aj to iba kustik. Skusala som asi naozaj vsetko, cez kase, kupovane prikrmy, mixovane, popucene, cele kusky, ochutene jedlo, nic nechce. Ani jedlo do ruky. V poslednej dobe byva casto chory, no doktor to zatial neriesi, vraj iba skusat a stale ponukat, co samozrejme robime, no mne sa to uz prestava pacit. Myslim, ze musi mat nedostatok zivin, vitaminov a inych potrebnych latok iba s pokracovacieho mlieka. Mate skusenost s takymto nejedakom? Kedy sa rozjedli? Ako ste to riesili? Doplnali ste nejake vitaminy, kym sa rozjedli? Dakujem za odpovede.
@lenka2604 moj od 9 m pestal jest prikrm a od vtedy nechce nic poriadne, tiez fici na jogurte, rozku, zelenine ovoci ale aj to iba vybrane druhy. Nic do neho nedostanem, iba to co chce on. Taktiez nie vzdy zje nieco co inak je... vyberavy je. Nepomaha ani nedavat nic ine atd. Prospieva tak som to prestala riesit. Ja ho este kojim na poziadanie.
Mala som dcéru takúto, nič nejedla, ken mlieko a na večer kasu. Z príkrmov 1-2 lyžičky. Lepšie mi zjedla hotovky z obchodu, ako doma varené. A dávala som taký sirup vitamínový Pikovit, neviem, či ho ešte robia, dcéra už je dospela. Skus vitamíny s obmedziť mlieko, chrumky úplne vylúčiť.
Inak, naša nejedla do 11-12 rokov skoro nič, len suchý chlieb, zemiaky, ryžu, občas kúsok ovocia a špagety s kečupom. A potom jej v puberte začalo chutiť a zje skoro všetko.
Ani ty keď si chorá tak ti nechuti. Daj mu mlieko nech má v sebe aspoň niečo
Inak zrušila by som chrumky.
Môj bol kojený a úplne odmietal prikrmy, zjedol iba biely jogurt, doktor mu v 10 mesiacoch vzal krv, mal veľmi málo železa, ako sme ho nasadili, nestíhala som mu variť 😀
@lenka2604 ked šla dcéra do škôlky, zaviedla som režim. Neponúkala som jej nič medzi jedlami, hlavne nie mlieko. Len cistu vodu. Ak nezjedla raňajky, jedlo som odložila z dosahu a ponúkla až obed. Ak nezjedla, zasa som vzala jedlo a ponúkla až veceru. Medzitým len cistu vodu alebo nesladeny detsky čaj. 3 dni revala a potom začala niečo jesť. Mlieko len 500ml v 2-3 dávkach. Ráno, večer a pred spaním.
@lenka2604 Toto ma zaujalo, ze robi taky cirkus, ked je hladny. Moj ma 19m, nie je az takyto nejedak, ale slaby jedak je, ma averzie k mnohym jedlam. No a viackrat sa nam uz stalo, ze sadol k stolu dost hladny a ta nervozita od hladu tie jeho averzie este zvysila. Naposledy sa to stalo pred par dnami. Mal na tanieri same osvedcene veci, ale bol z nich akysi zdeseny, ani za svet ochutnat, plac na krajicku. Jedine, co bol ochotny jest, boli ciste zemiaky. No ako sa ich najedol, tak sa trochu zasytil, evidentne skludnel a zrazu uz prijimal aj vsetko ostatne a zjedol cely tanier a este aj dezert. Uz sa to s nim stalo viackrat. Preto ma napada otazka: nie je tvoj maly ochotnejsi skusat ine jedlo po troche mlieka? Nie tolko, aby bol plny, ale aby bol taky trosku zasyteny a spokojny.
@marianarem kamoskin syn bol taký, že robil cirkus, sle ak do neho dostala prvé 2-3 lyžičky, zvyšok už zjedol. Len tie prvé lyžičky bol boj.
@marianarem toto neviem uplne presne ci je nas pripad. Ak by som mu zarobila iba trochu mlieka, zasa by aj tak plakal, ked by dopil flasu a chcel by viac. Ja mu skusam jedlo podavat aj ked nie je uplne vyhladovany, ani vtedy nechce, ale ak napriklad dlhsie vyneham mlieko aj dve davky, rozumej 6h napriklad bez jedla a uz je naozaj hladny, tak vtedy je to este horsie, vtedy chyta taky amok, ked nie je az taky hladny a idem ho krmit bud neotvori usta, otaca s hlavou pred lyzickou, alebo trosku pootvori usta ochutna a vypluje, zacne mrncat...
@lenka2604 Tak potom ma napadaju este hry s jedlom. My sme s mnohymi vecami zacinali tak. U nas bol velky problem zaviest aj take klasiky ako pecivo a cestoviny, maly to nechcel ani do ruky, nieto este do ust. Tak som vymyslala vselijake hry. Krmil mna, krmil hracky, kradol mi z misky a nahanala som ho s tym...ziadna zmienka o tom, ze to ma aj on jest. Na n-ty krat neodolal a vela veci ochutnal. Doteraz s vela potravinami koncime ohmatanim a ovonanim, ale aj za to som rada, nech sa zoznamuje.
@lenka2604 Tiez u nas pomahali knizky o potravinach. Tie ma velmi rad doteraz. Niektore potraviny a jedla su mu na obrazkoch sympaticke, prebudia zvedavost a je potom ochotnejsi ochutnavat. Ale kazdy je iny. Niekoho praveze stresuje, ked sa vela hovori o jedle a vela sa ukazuje, u nas to pomaha robit z mimozemskych veci zname veci 🙂 Samozrejme nehovorim mu to tak, ze to ma jest, len to prezentujem ako nieco pre mna zaujimave. Co nie je tazke, lebo ja jem rada 🙂
@marianarem ďakujem pekne za rady, poskusame
@lenka2604 Dcérka ide mať 10 mesiacov a máme rovnaký problém. S príkonom sme začali cca v polke piateho mesiaca. Papala nám všetko pár týždňov, potom prišli prvé zúbky. Začali sme sa pri jedení hrať, spievať, knižky, zvuky zvieratiek. Zo začiatku to pomáhalo a ako tak otvorila ustočka. Potom zas nastal zlom a vôbec nič do nej nedostaneme. Kupované, navarené, nič. Keď si dá jedlo do ruky, zje iba trošku uhorky, rožteky alebo marhulu. Občas nejakú chrumku, sladké kapsičky ale musí mať na to chuť. Kojena bola do 6 mesiaca. Už som zúfalá. Doktorka povedala, že treba len skúšať. Už kŕmil aj táto, babka, teta. Mala sa zatne a neotvorí ani za svet ustočka. Hladovať ju nechcem nechať, tak keď odmietne normálne, dám mliečko.
@lenka2604 ahoj,mozem sa spytat ako pokracujete s jedenim? U nas mame podobny problem… dcera ma rok a uz pol roka neje nic, je iba kojena. Zacali sme s prikrmami ked mala 5,5 mesiaca a mesiac jedla v pohode, no potom sa raz povracala a postupne zacala vracat po kazdom suste hocicoho, ci to bol jeden hryz bananu alebo rozmixovanej zeleniny, prevracala polku dna a tak si vytvorila totalny odpor k jedlu. Nepomaha ani ju zabavat, vsetky formy jedla sme skusili, dokonca som jej skusila dat umele mlieko ale vyplula ho. Teraz ked jej len skusam dat hocico ochutnat netvori ani usta alebo ju rovno napne. Doktorka nam povedala ze ju mam nechat vyhladovat, ale to neexistuje, ona bude plakat kym nedostane mlieko alebo bude radsej hladna, tak som to prestala riesit, no uz mam obavy lebo je to nekonecne a nikoho v okoli s tymto problemom nepoznam. Uz mam pocit, ze ju budem kojit do jej dospelosti:D
@timeapus ahoj mam uplne rovnaky problem jak si opisovala ty v januari... :( ako sa to u vas zmenilo ??? Moja mala teraz 9 mesiacov ne kojena prikrmy od 5.5 mesiaca spapala 50 - 80 g a teraz prisiel zlom a nic ani za.lyzicku, daj mi nadej ze ste sa casom rozjedli 🙏🙏🙏
Dr tvrdi ze materske mlkecko uz nieje dostacujuce pre 9 mesacne babo, tak uz som zufala ze co bude.
@olga911 ahoj, no nepoteším ťa :( moja ma teraz rok a pol a stále je len kojená a popri tom zje trochu suchého rožka, chleba alebo piškótu…normálne jedlo do nej nedostanem v žiadnej forme, ani ovocie či zeleninu🤷🏻♀️ My sme už ale boli kvôli tomu aj hospitalizované na kramároch ale nič to nepomohlo. Niektorí nám hovoria, že ju mám nasilu odstaviť, ale ona má takú averziu k jedlu, že bude radšej tri dni na suchých rožkoch… ďalší doktori hovoria, že pokiaľ je zdravá a má energiu (čo ona má lebo sa celý deň nezastaví) to nemám riešiť a mám čakať, ale tak predsa je už dosť veľká a mňa to neustále kojenie obmedzuje. U nás vznikol problém kvôli vracaniu z príkrmov a ona si to asi nejak zafixovala, že ked niečo zje sa povracia, ale tak boli s tým na gastre, u psychológov, neurológov, nutričnej poradkyne a nikto nám zatiaľ nepomohol…. Ale väčšina kojených detí do toho roka nič moc nezje a potom začnú, takže vy máte ešte veľkú šancu, že sa to zmení, neboj 🙂
@olga911 @timeapus ak Vám to nevadí, zapojíme sa do diskusie. Mám dve dcérky 22 mesiacov a 9 mesiacov. Staršia kojena do 6 mesiaca, neskôr len na UM, do roka sme boli na 90% len na mliečnu, po roku mi začala akceptovať aspoň polievočky, momentálne sa však zas trápime. Zje mi len ovocie, cestoviny, ryžu a halušky, jogurt, pečivo. Už neviem, čo jej mám variť, lebo aj tak skončíme pri čistých cestovinach. Prikrmy zo začiatku nedávala, potom sa však niečo stalo a prestali sme. Mladšia je ešte horšia. Len kojena, odmieta akúkoľvek prikrm. Som rada ak spapá lyžičku, akceptuje mi jedlo v takých tých cumlikoch z DM, tiež mám pocit, že moje mliečko jej už nestačí, mám pocit, že ju kojim cez deň každú hodinu. Dúfam, že sa nám to zmení, lebo dvoch nejedákov som si nepredstavovala. Obe však priberajú a doktorka to nerieši. Mladšia nechce ani chrupky a košíčky, staršia minimálne. Neviem, či je to u mladšej zubami, lebo jej akurát vyšlo 7 naraz alebo je to ozaj tým, že chce len moje mliečko a nič iné. Staršia je slabá na nôžky kvôli strave a chodili sme aj na rehabilitácie. Pri mladšej som sa naučila nenutit ju do jedla, to som robila staršej a nedopadlo to dobre
@ddenuliatko no moja priberá velmi pomaly, teraz v roku a pol ma cca 8,7kg a nosi 74ku 🙈 ale tiež to ziadny doktor neriesil, pokial nechudne… a to ked som ju v nemocnici musela po kazdom kojeni vazit som zistila ze si cucne tak 70ml co je fakt malo, takze ja netusim z coho zije a ma energiu… este aj krvne vysledky mala v pohode 🤷🏻♀️ Ale teda ja uz som z toho totalne na nervy, v oktobri mame dalsich doktorov tak som zvedava ale teda psychologicka mi hovorila nech to neriesim, ze ona mala pripad kedy chlapec nejedol do 3 rokov nic len materske mlieko a rozky… ale tak neda sa mi to neriesit ked uz by som rada aj ukoncila to kojenie neustale
@timeapus moja staršia ma cca 11 kg a 90 CM a mladšia kojena má 9 kg a do 80 CM. Tá mliečko pije isto aj za staršiu, lebo je mocnejsia. Aj nám psychologicka len povedala, že to nemám riešiť a žiadne dieťa ešte na SK nezomrelo od hladu. A skúšali ste dávať niečo aspoň. Do rúčky? Uhorku, banán, resp. jabĺčko?
@ddenuliatko jasne, vsetko sme skusili vo vsetkych moznych konzistenciach, aj pred telkou, v kociku este ak hranolky som jej skusila dat 😄 ani ju nehne
@timeapus ani nám nejde dcérka do taniera, ani nechce prštekom skúsiť nič 😅
Ahojte, ja som pisala tento prispevok, syn oslavil cerstve dva roky a stale nie je velky jedak, najradsej by bol vkuse len na mlieku, zje iba suchu cestovinu, ryzu, okuse rezen, hranolky, suche pecivo ale iba v obchode cerstve, zo zeleniny zje iba uhorku, z ovocia iba melon. Je to ciste zufalstvo, lebo je hladny, no nic nechce jest, akoby mu nic nechutilo, na vsetko hovori ble, ci je to jogurt hocico.. Ja to uz nechapem naozaj.. Pred spanim pije flasu mlieka v druhej ruke flasa vody, v noci dvakrat mlieko, bez neho proste nezaspi a bude plakat a plakat, lebo je haldny. Aj pred obednym spankom stiahne mlieko a vodu.. Kazdy pokus o nejake ine jedlo skonci zle.
@lenka2604 dnes mi akurát lekárka povedala, že by som dcerkinu stravu nemala riešiť. Vraj zo mňa cíti, ako som v strese z toho, že nič nepapá. Rovnako to pripisuje aj môjmu nechutenstvu, ktoré som mala ako dieťa. My sme dnes mali na raňajky pol rožteku s cviklovou nátierkou, pol croissantu, pol pribináčika a trošku cestovín, mlieko na obed a večer. Rovnako zaspávanie aj s fľašou plnou vody. Asi to na chvíľu ozaj vypustím
@ddenuliatko tak to za mna nie je take zle, co by som na za tolko zjedeneho dala 😄 ona mi zje pol rozka za cely den🤷🏻♀️ Ale neda sa tym nestresovat ja to poznam, tiez mi to hovoria ale ked vidim ze je od vsetkych rovesnikov o hlavu nizsia tak ma to mrzi ci to neni prave tym nejedenim
@lenka2604 prestať dávať UM, chrumky a pod a keď bude hladný tak sa normálne naje.