1,5-ročné dieťa nechce jesť

28. feb 2024

Ahojte, mám rok a pol staré dieťa. Už som zúfala, nechce jedávať.
Jediné čo zje sú kupované prikrmy, suché rožky a mlieko, všetko vymenované jedáva tiež len keď chce.
Skúšala som rôzne spôsoby, jedenie v stoličke aj mimo nej, s rozprávkou aj bez nej, blw metódu, varené odo mňa aj od druhých, jedenie s nami aj o samote, krajané, mixované, po dlhšej dobe s dostatočným pohybovým zaťažením. Nič nezaberá. Vôbec. Od začiatku prirkmivania nebola jedák, ale už je dosť veľká a jedáva naozaj málo. Vypije 150ml mlieka ráno, pred spaním a dvakrát v noci, cez deň si dá max. jeden suchý rožok a niekedy zje na obed polovicu mäsového príkrmu z obchodu a to tiež nie pravidelne.
Voľakedy zjedla aspoň kusok banána, jablka, uhorky, teraz absolutne nič. Doktorka povedala, že do dvoch rokov to nemám riešiť, ale ona reálne neje takmer nič. Vacsinou ma dni kedy odmieta všetko okrem mlieka. Dávam jej B-complex, ale nevidim zlepsenie.

Ak mate niekto podobne skusenosti, prosim poradte mi.
Brucho ju nebolieva, nemava ani hnačky ani ju nezapeká.

autor
28. feb 2024

A este by som chcela dodat, ze nie je to podmienene zubami ani chorobou. Toto je dlhodoba zalezitost. Teda dá sa povedat ze od vzdy to ma takto. Nikdy nejedla ani kase, jogurty, polievky - nic nechce.

tanyan
28. feb 2024

Dcéra má už 9 rokov. Dojčila som ju dlho a s príkrmami a zavádzaním stravy to bolo náročné. Bola som miestami úplne zúfalá a niekedy som sa tešila, keď zjedla aspoň piškóty. Ale z dlhodobého hľadiska teraz s odstupom vidím, že som to s mojou snahou prehnala, lebo aktuálne síce nie je prieberčivá a stravuje sa relatívne normálne, avšak prehuplo sa to na opačnú stranu - má nadváhu. ☹

hortenziaj
28. feb 2024

Úprimne, neriešila by som to až tak, pokiaľ nemá nejakú vyslovene podvahu. Aj môj, a to je jedak, mal také obdobie, a aj teraz mladší ma. Nechce, no tak nechce, ale väčšinou ponúkam a ponúkala som také normálne jedla, nie suchý rožok a pod. Raňajky klasiku jogurt, ovocie a vločky, desiata ovocie, obed co bolo a večeru co sme aj my jedli. Postupne sa starší zas rozjedol. Moja známa ma zas syna náučného, a to je už asi 17rocny,a zje doteraz len suchý rožok, kraje pizze, croasant a rezeň s hranolkami. Nič iné do úst nevlozi.

autor
28. feb 2024

@hortenziaj rada by som to neriesila ale naozaj je to v takej faze ze neje nič okrem mlieka a polky sucheho rozka, ziadne ponohodnotne jedlo , ziadne ovocie ani zelenina, vyzivove hodnoty nula

mnau123
28. feb 2024

Ja mam takmer dvojrocneho nejedaka (aj ked uz je to ovela lepsie). Za mna pomohlo zrusit mlieko cez den. Uz si nepamatam presne ale viem ze ked mala 1,5 roka mala mlieko uz len vecer pred spanim a v noci. Ked vypila mlieko rano, nechcela mi potom doobeda nic jest. Celkovo je mensie mnozstva ako su nejake tabulky, preto ked sa jej zaplnilo brusko mliekom uz neostal priestor na normalne jedlo. Cez den som jej davala mlieko jedine pri chorobach.

A druha vec - netlacit, nech si dieta nevytvori odpor k jedlu. U nas bolo obdobie ked ju jedlo absolutne nezaujimalo, mohli sme pred nou jest hocico ani to s nou nepohlo. A potom sa to prelomilo. Aj ked stale vela veci nezje, neochutna ani.

hortenziaj
28. feb 2024

Ani tie kapsičky z obchodu ti nevycuca? Ja mam tie plnitelne a do toho som im aj polievku dala a to vzali na milosť vtedy.
A fakt ako píše vyššie, mlieko by som zrušila, aspoň na týždeň, aj na noc a uvidíš ci to s nou pohne alebo ani náznak a vrátiš sa opäť k mlieku nech ma aspoň niečo v brušku.

janinah
28. feb 2024

Vysetrit krvny obraz a železo....a dr.s jej názorom sa mi vôbec nepáči.

kikaaa03
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivangeline
28. feb 2024

Suhlasim,ze zrusit mlieko. Jedavat v rovnake casy a spolu. Ziadne kasicky. Normalne daj na tanier male kusky. Nech skusa jest sama. To tie kase nebodaj je sama? Od roka mi deti jedli viac same a do 2 rokov vedeli jest lyzicou a vidlickou. Plus skusali krajat a tesia sa z toho,ze vediad