1,5-ročná dcéra bojuje s jedlom

jaruska9911
20. sep 2024

Dobrý deň už som zúfalá chcem sa opýtať mal alebo má niekto taky istý problém? Dcéra má 1,5 roka, keď sme začali prikrmi papala všetko čo som jej dala od 9 mesiaca sekla a jedla len niektoré jedla teraz už 2-3 mesiace "bojuje" s jedlom nechce nič len mlieko pije 3x denne ..problém je v tom ze ona ani neochutna žiadne jedlo keď vidí misku s jedlom hneď začne vrieskat biť nás po rukách..nechce jest ani sama ani nijak skúšali sme už všeličo aj sirup Apettit no žiadna zmena, vydrzi bez jedla kľudne aj celý deň
Ďakujem za odpovede

beata_k
20. sep 2024

@jaruska9911 A ake jedlo jej davas? Moje tak chvilu odmietalo. Az potom mi doslo, ze uz nechce prikrm ale normalne jedlo. A mlieko 3x denne je velmi vela.

patka06
20. sep 2024

1,5 ročná už nepotrebuje mlieko 3x denne, to ju pravdepodobne dostatočne zasýti a nemá záujem o bežné jedlo - nie je hladná.
Dávaš jej už normálnu stravu?
Jete spolu pri stole?
Nenúť ju, ponúkni, ak začne bojovať ´, odlož jedlo a ide sa ďalej.

vero13
20. sep 2024

Naša ma síce 13m, ale mali sme to tak isto na začiatku všetko super a začiatkom leta nechcela nič jesť, výnimočne zjedla brokolicu a filé… riešila som to s pediatrickej a odporučila nám dávať probiotiká a pomohlo, teraz zje všetko čo nezje ju 😅

jaruska9911
autor
20. sep 2024

@vero13 probiotika aké ak sa môžem opýtať 😃 no ja by som bola rada aj keby jedla len jedno jedlo hocijaké len aby niečo

jaruska9911
autor
20. sep 2024

@beata_k ona papa všetko to co aj my ..no to mlieko ma večer pred spánkom bez toho nezaspi a ráno no skôr nás ránom vstava na mlieko..a to 3 jej dávam už keď fakt je hladná ale teda jedlo do nej nedostanem

jaruska9911
autor
20. sep 2024

@patka06
O tom mlieku som tu už odpovedala ..áno papa to co aj my aj snami no ona aj tak nič aj keď vidí nás nechce nezaujíma ju to ze jeme

vero13
20. sep 2024

@jaruska9911 my máme ten probiofix imun, asi cca po troch dňoch sa pekne rozpapala a to dokonca som jej nemohla dávať ani na lyžičku lebo ako ju videla hneď mi ruku odstrkovala tak doobeda keď som jej dávala mlieko (tiež pije tak 2-3x za deň) som to nakvapkala do štupliku zaliala trošku mliekom a až keď to vypila som ho našrobovala na fľašku a dopila mlieko

jaruska9911
autor
20. sep 2024

@vero13 ďakujem pekne za odpoveď

vero13
20. sep 2024

@jaruska9911 neni zač, dufam pomôže 🙂

miskamisiq
20. sep 2024

Moj syn pije mlieko 2 krát. Ráno po zobudeni a po hodine chce raňajky a večer pred spaním. Papa normálne, našťastie aj obed zje ale... Ma len svojich obľúbených pár jedál a keď dostane niečo nové, bude nad tým sedieť aj polhodinu, pozerať do taniera a ani len neskúsi. Poda mi tanier so slovom Nie a koniec. Ja som rada, že spapa aspoň čo má rád (není toho veľa) ale štve ma, že nič iné nechce skúsiť. Ak by mal niekto nápad, budem rada alebo len čakať, že kedy to príde 😏

luciferka93
20. sep 2024

@jaruska9911 napíšem moju skúsenosť.... Môj syn má 3 roky a s jedlom bojujeme asi od začiatku, akože keď bol maličký ochutnal, čo to pojedol ale po tom 1.5 roku totálny obrat... Mlieko mi pije dodnes pred spaním a vždy ráno keď vstane o 7.... Potom s jedlom bojujeme... No prestala som ho nútiť, bolo to ešte horšie, skôr mu ponúkam nakrájame jablko banán, čučoriedky do misky a len položím na stôl a vždy si dobne, nevravím ze vtedy všetko zje ale aspoň čo to... Na raňajky natriem vždy bud rožok, chlebík, vianocku, niekedy zje celý niekedy nič... A obed... Tam jedine co isto viem ze zje sú polievky, miluje ich a pýta ich aj na večeru, takže koľkokrát ma na obed aj večeru polievku, neje mi žiadne mäso, strukoviny, zeleninu iba v polievke, saláma, šunka vôbec... Ma proste svoje jedla ktoré miluje a tie varím.... Síce dokola ale nenútim ho... Väčšinou pozorujem že keď on ma dáke svoje jedlo napr co ľúbi a my máme iné, tak si vypýta ochutnať, tak mu vždy dáme a niekedy povie ze hm mňam a chce to isté tak si pri píšem do zoznamu alebo proste odmietne.... Každé dieťa sa naučí papať.... Mne sa osvedčilo netlačit na pílu.... Zozaciatku sme začínali s jedlami že suché cestoviny, palacinky samozrejme suché, parky... Mal asi 5 jedál co sme točili dokola... Žiadne vitamíny síce ale naozaj sa postupne naučil, teraz miluje aj špenát, brokolicou omáčku, mrkvu vo vývare a podobne

luciferka93
20. sep 2024

@miskamisiq aj u nás tak, ale pomohlo keď my sme mali iné a začal neskôr že chce ochutnať, tak niekedy ochutnal to naše a páčilo sa mu. A niekedy proste račej ostal pri tom svojom. Podľa mňa to chce len čas... Ja som bývala na nervy ze ja varím chystám a nakoniec nič nezje... Už si z toho takú hlavu nerobim🙂 naučí sa

miskamisiq
20. sep 2024

@luciferka93 su dní, týždne kedy rezignujem nech papa co mu chuti ale potom príde zlom vo mne, že aspoň to skus a naháňam ho po byte alebo mu to podložím nenápadne kde sa hrá ci si vezme a on to veselo ignoruje.
Ovocie ani za svet, najväčší nepriateľ. V lete raz za čas aspoň melón zjedol alebo nektarinku. A co papáme my, tak sem tam skúsi, niečo zachutí a keď mu naberiem tak to je už NIEEE 🫣

luciferka93
20. sep 2024

@miskamisiq u nás zabralo papať aj s plysakmi 😁 ma 1 obľúbeného tak sme kŕmili aj jeho akože, niekedy musím pustiť tablet, niekedy mu rozprávam príbeh a on papa, napr dnes som robila naozaj obyčajnú polievku že zemiak, halušky, zasmazka, majoránka.... Tak sme sa rozprávali ako rastie majoránka ako sa sadu atď a pritom jedol 😁 ale už je väčší... Najviac mu chuti keď jedlo vari somnou a dávam mu ochutnavat že či netreba akože pri soliť atď 😁😁 co sa ovocia týka mne v lete len jahody maliny kúsok melón sem tam banán... Teraz ovocie a zeleninu odstavujem, a to mi vypije.. Napr mrkva jablko, mrkva pomaranč, jablko mandarínka atď... To ma akože dzusik tak mu chuti 🙂 ale sú dni kedy nezje nič... Vtedy nenútim a čakám kedy vypýta... Pýta často mlieko ale proste nedám... Poviem ze sa minulo 😁 potom prejdú 3h ešte a zrazu aj suchý rožok je dobrý 😁 každý deň je iný, je to boj s jedlom...

jaruska9911
autor
20. sep 2024

To máte ešte každá jedna super 🤣🫶 mne by nevadilo že papa dokola len jedno jedlo ale stále lepšie ako nič..na raňajky mi zvykla ešte parky chlieb vajíčka no nejak prestalo aj to proste skúšali sme s rozpravkami macikmi a pri všetkom čo rada robí no stále to skončí na zemi a záchvatom plaču aj jej aj mne 😃

marianarem
20. sep 2024

@jaruska9911 No ked to citam, mam pocit, ze mozno uz aj vznikol bludny kruh. Ty si nervozna, ze neje a ona neje, lebo citi okolo jedla nervozitu. Mozno by sa dalo skusit dat si trebars mesiac pauzu a prestat jej ponukat, neriesit. Vydrzala na mlieku doteraz, vydrzi aj dalsi mesiac. Po mesiaci by som mozno nechala len tak niekde polozene nieco do ruky, alebo zacala s nejakymi hrami s jedlom, bez nejakeho ocakavania, ze by to mala jest. Pripadne zacnite pozerat nejake obrazkove knizky s jedlami. U mojho dost pomohla tato knizka
https://www.svojtka.sk/moje-prve-slovicka-vsetk...
Knizky ho bavili, jedlo mi skoro nic nechcel ani do ruky chytit, nieto este zjest. Ale skusila som vyuzit, ked ho nejaky obrazok z tej knizky zaujal a doniesla som mu potom realnu verziu. Piekla som podla tej knizky roladu, mrezovnik, vyrabala indicke samosy 🙂 Ked to bolo podla knizky, tak bol ochotnejsi to skusit. Nie vsetko mu zachutilo, ale menej sa branil a nieco sa stalo aj hitom.
Tiez by som malu brala k vareniu, nech realne pomaha napr. supat cesnak, moze skusit krajat priborovym nozikom, nasypat bylinky, sol, doliat vodu. Vsetky suroviny by som jej davala ovoniavat, opat bez akehokolvek naznaku, ze ma ochutnat. Privoniavaj si aj ty. Hotovy produkt tiez ovonat, povedat, ze krasne vonia, ale viac nic. Ale ty ochutnaj a jej vobec neponukaj. Mozno zacne byt zvedava, co vytvorila.
Ja som sa s malym dost natrapila ohladom jedla, fakt kazda potravina ma svoj pribeh. Ale zaklad bol nebyt nervozna, uvedomit si, ze prezit prezije aj s tou biedou, co zje. A potom som sa snazila ist na to skor cez tu hravost a zvedavost, vytvarat okolo potravin dobru naladu a zabavu, nakazit ho svojim nadsenim pre dobre jedlo. Doteraz je maly dost vyberavy, nejaky vynikajuci jedak sa z neho nestal, ale rad chodi k stolu, k vareniu, peceniu, proste ma jedlo rad.

luciferka93
20. sep 2024

@jaruska9911 mňa ešte napadlo ze ci vám nejdu stoličky? Abo očné zubky... Môjmu keď sa prerezavali tak to bol horor s jedlom to len mlieko, čaj... Niečo tekuté a vôbec nie teplé... A keď zuby vyšli s jedlom sme boli opäť na začiatku 🫣

jaruska9911
autor
20. sep 2024

@luciferka93 prvé stolicky ma už vonku no zatiaľ nevyzerá ze sa jej tlači nejaký zúbok aj keď môže byť no toto trvá fakt veľmi dlho tiež som myslela ze sú to zubky ale nemyslím si

jaruska9911
autor
20. sep 2024

@marianarem ďakujem za odpoveď určite skúsim 🫶 aj keď z jej povahou nakoniec ani nedovarim 🤣

mrkvicka060
20. sep 2024

@jaruska9911 podla mna dobre, ze jej davas mlieko (ak predpokladam, ze nie kravske z krabice, ale klasicke praskove UM), tam ma aspon potrebne vitaminy. moja nechcela nic jest, bola som vdacna a kludna, ze pije aspon to umele mlieko a tym padom som to ani nesilila (plus som ju kojila raz cez den a v noci). teraz ma 1 rok aj 9 mesiacov a zrazu - uplne zrazu - sa v priebehu posledneho asi tyzdna a pol normalne rozjedla. mlieko zrazu nechce vobec (este ju kojim, ale iba v noci) a je s nami normalne jedlo, co jeme aj my.. maly zazrak. nesil to, pockaj, skusaj ponukat. rozpapa sa uvidis. kamoska to mala podobne, ze mala sa jej rozjedla az pred druhymi narodeninami.

marianarem
20. sep 2024

@jaruska9911 :D Skuste nieco rychle, napr. palacinku. Moze naliat mlieko, nabrat lyzicou muku, cukor, vajce das ty, zamixujete a uz len bude zirat, ako sa to na panvici meni. Nezabudni komentovat, co to robi, ako citis sladku vonu, ze citis aj mliecko, mozes spomenut, ze by sa k tomu mozno hodila skorica, daj jej privonat, ci by sa hodila atd. Potom si upecenu napln, komentuj vonu plnky a s chutou si daj. Okomentuj, akoby pre seba, ze citis tam to mliecko a je to sladke atd. Ale nenukaj, ak si sama nevypyta. Na prvykrat bude uspech, ak na teba bude so zaujmom pozerat.
Ja som maleho ucila napriklad na cestoviny tak, ze som si dala do misky, sadla som si pred neho a zacala si velmi pochutnavat, ale nic som neponukala. Potom som sa ho spytala ci nenakrmi.on mna. To ho zaujalo natolko, ze prvykrat v zivote tu v cestovinu zobral do ruky. Prvy uspech 🙂 Potom mi uz s nimi zdrhal a len sme sa hrali. Na dalsi raz sme krmili jeho oblubenu hracku, ale zase, vobec som nenukala jemu, len Lisiacikovi. Cele to bolo tak, ze to je vecera pre Lisiacika. Potom som hrala, ako to Lisiacikovi strasne chuti. Maly na to pozeral a nakoniec to nevydrzal so zvedavostou a jednu cestovinu Lisiacikovi odtrhol od ust a praskol si ju on 🙂 To bol druhy uspech. Dalsi krat zjedol dve, tri...Takto po jednej sme isli zo zaciatku, potom uz si ich oblubil.

andreatytler
21. sep 2024

@jaruska9911 Mlieko by som nerusila. 1.5 rocna kludne nech zije na mlieku.
Skusila si jedla na studeno? Normalne ochutena ryza s maslom priamo z chladnicky, alebo cokolvek.
Dalsie co by som skusila je oddelena strava. Kup taku tacku kde su priehradky pre kazde jedlo zvlast.
Podla mna to su zuby.

jaruska9911
autor
21. sep 2024

@mrkvicka060 áno je na um ..doktorka mi tiež povedala keď nepapa nech pije aspoň mlieko keď sú tam tie vitamíny , no asi fakt už len dúfať ze sa to napravi 🙂

jaruska9911
autor
21. sep 2024

@andreatytler ano mame ju 🙂jediný úspech v nej boli parky 🤣

taktotedanie
21. sep 2024

@jaruska9911 skus Bevitko kvapky
U nas sice nepomohli v tom, ze by dieta jedlo viac jedal a rozmanitejsie jedla ale v mnozstve ktpre zjedlo
Po hospitalizacii v nemocnici kde sa mi dieta vratilo ako z koncentraku nas prave tieto kvapky zachranili, dieta mi aj pekne pribralo na povodnu vahu pred hospitom, bolo vidno ze chce jest
Mimochodom od novorodenca mam doma nejedaka

jablkovastrudla
21. sep 2024

@miskamisiq moj ma 6,5 roka a este ho to nepreslo 😃

miskamisiq
21. sep 2024

@jablkovastrudla to som počuť nechcela 😅

jaruska9911
autor
22. sep 2024

@jablkovastrudla to poteši 🤣🤣🤣