Som po dlhodobejšom vzťahu, spolužití s mužom, predtým som bývala s rodičmi, potom s ním, nemala som ešte vlastnú domácnosť. Ale začínam uvažovať, že by mi to možno vyhovovalo najviac samej bývať, mať vlastnú kuchyňu a nemusiet po nikom upratovať. Bývalý nedokázal nič hodiť ani do smetí. Všetko nechával na linke. Teraz sa aj bojím, ísť do vážneho vzťahu z tohto dôvodu, že či to nebude problém, že časom mi začne ten muž vadiť, z dôvodu, že mi prekladá veci, keď si položim niekam knihu, už ju tam nenájdem a mňa toto vyrušuje, že chcem mať veci kde si ich nechám. Ja mám rada svoj systém. Myslíte, že je cesta, aby mal každý (potencionálny partner) svoje bývanie a len sme sa navštevovali? Či je to blbosť? Bojím sa, že aby vo vzťahu tom dalsom nevznikali problémy kvôli tomuto. Zároveň sa bojím stratiť svoju nezávislosť.
Prilis rozmyslas... muza si musis vychovat. V niecom sa da, v niecom nie
Vzdy je mozne zit, ako dvom ludom vyhovuje.
Ale co sa tyka toho problemu, to su veci, ktore si treba nastavit od zaciatku a hlavne nestavta na tom existenciu vztahu.
Neexistuje napr. u nas, ze niekto si nieco vezme a neodlozi, ci muz, ci dieta a moze sa na mna hocikto pozerat ako na harpiu.
Obvykle vo vacsine rodin to ostava na zenu, z ktorej si rodina spravi sluzku.
Proste od zaciatku "cepovat", ze kazdy si musi vzdy po sebe veci upratat a ludia si zvyknut.
osobne si neviem predstavit manzelstvo a "navstevovat sa"
Nietzsche raz povedal, že keby manželia spolu nežili, bolo by viac šťastných manželstiev… Niečo to do seba má, ale zas nie je to aj o tom, naučiť sa spolu vychádzať?
tak ten moj by mi knihu neprelozil, to by bol pohyb navyse. zase ak je chlap taky, ze moc po sebe neupratuje, tak by ti podla mna ani knihy neprekladal. Ale inak sa mi zdas v tomto trochu precitlivena, ak by mne stale niekto prekladal veci, tiez by mi to vadilo, ale sem tam ak by som nieco nenasla tak kde som to po sebe zanechala, tak sa nic nedeje.. Celkom tomu inak nerozumiem. Napr ak si necham knihu na nocnom stoliku, tak tam mi nikto neleze. Ak by som ju nechala na gauci, nevadilo, by mi, ak by ti niekto dal na stol..
Inak poznam par zien, co si presli dlhodobymi manzelstvami, partnerstvami a bud uz nechcu ziadneho, alebo ziju presne ako ty pises, ze uz maju s novym priatelom oddelene domacnosti a su tak spokojne.
Ale to su take zeny, co robili za chlapov vsetko, radsej ako by sa s nimi mali dotahovat a radsej uz chcu mat taky ten svoj klud, ako to riesit. Ja si to zas predstavujem tak, ze chcem mat chlapa urcite po nejakom case pri sebe doma ak je to vaznejsia, dlhodoba znamost a musime sa naucit nejako spolu fungovat, aj za cenu nejakych tych hadok a nervov.
@podmostom áno aj ja by som ho chcela mať pri sebe, ale vlastne, ak si zabezpečím bývanie sama, tak vlastne aj tak nebude to už také spoločne bývanie, spoločne financované... A dve nehnuteľnosti platit nemôžem. Takže neviem ako na to.
tak moznos ti je viac. Predpokladaj ze panko bude mat vlastny byt tiez, po case moze ist "na skusku" k tebe, svoj prenajimat, uvivdite ako to pojde. A neboj zase neni kazdy bordelar. Su aj opacne typy, co im kazda smietka vadi ale nastastie aj kopec odtienov medzitym. Len presne ako tu Zmzka pise, od zaciatku treba dat najavo, co ocakavas, co ti vadi.. A s tym prekladanim suhlasim s tym, ze ak clovek odlozi nieco tam kam patri, nie je dovod aby mu to niekto prekladal. Ak to tam neda, nemoze ocakavat, ze to nejaky clen domacnosti nepremiestni na ine miesto..
Poznam par ludi,co maju takuto potrebu mat vsetko vzdy na svojom mieste a su schopni do noci ostavat hore,len aby mali upratane.Ziju sami a ak dobre viem,nemaju ani partnerov
@autorka všetko je o komunikácii, moj manžel si takto somnou vykomunikoval, že sa mám zlepšiť v poriadku 🤷🏼♀️ stále to nieje výborne ale snažím sa.
U mňa je problém, že niečo vyberiem a nevrátim späť... koľko krát zamnou upratal, a tak v tichosti, len som si všimla že je to preč. Zase keď upratujeme, tak vždy spolu, celý byt. Toto robím poriadne, každý kutitk.
Takže sa neboj, sú aj dobrí muži. Aj si ho prevychovas, keď ta bude ľúbiť počúvne ťa. A keď nechceš aby niečo neprekladal, tiež mu to pekne povedz.
Veľa šťastia 👋
Je to o nastaveni pravidiel, su veci, na ktore muzovi nesiaham a na ktore on nesiaha mne. A aj zvysok veci funguje podla dohodnutych pravidiel. A, samozrejme, museli byt ustupky na oboch stranach. Jasne, ze mozes natrafit aj na cloveka, ktoremu treba pomaly aj rit vytierat, toho vsak pokojne nechaj takym, ktore su uchotne robit to, stale je ich dost.
Keď máš takéto pocity, ideálny by bol pre teba vzťah, kde by každý z vás žil vo svojom byte. Ale to, že máš takú skúsenosť, neznamená, že sú všetci taky
Jednoduche. Tak si najdi niekoho, ze kazdy byva u seba a budete u seba prespavat. A mas vyhody single zivot (nezavislost, nikomu neupratujes, neobsluhujes,...) aj vztahu (sex, spolocne travenie casu, spolocne konicky,...). A nehadate sa, lebo vacsina hadok vo vztahoch je, kto co plati, kto komu robi sluzku a kto sa viac narobi (deti, domacnost).
autorka, mne tiez vadi, ked mi muz prelozi veci. on svoje neodlozi, moje ale odklada pravidelne. ano, nastve ma to, ale nemame 10-izbovy byt, takze uz poznam tych par miest, kam vsetko odklada a tam to vzdy najdem.
zacali sme spolu byvat az po svadbe, ja som mala 34, takze sme boli uz starsi a mali sme radi svoj system. ale kvoli zmene systemu by som sa urcite nevzdala spolocneho byvania. lebo vyhody urcite prevysuju tuto nevyhodu
Toto je normalne, co ta trapi, tiez nemam rada, ked mi niekto prelozi niekam veci, muz detto a casto ja prelozim jeho a on moje 😀 Niektore veci ma vytacaju, ze nevie jednu lyzicku dat do umyvacky, ale tak naucil sa za tie roky, co sme spolu aspon ustlat postel kazde rano a vynasat smeti 😀
@podmostom 😀
Dnes je vela ludi, ktori maju vlastne byvanie a po zlej skusenosti sa uz do spolocneho byvania ani nehrnu, takze myslim ze celkom v pohode najdes niekoho komu takyto model vyhovuje :D Kup si byvanie sama a uvidis co pride.
@wheel no ja sa toho bojím z dôvodu, že už mám dieťa, nemôžem ho teraz trajdat po bytoch s chlapmi, ak by to nevyšlo, ale trápi ma, že investujem do svojej nehnuteľnosti a potom si nekúpime spoločnú. Toto sú také veci, no... Ťažko veriť niekomu, keď je vzťah v zaciatkoch.
Nájdi si chlapa, ktorý má rád poriadok. Aj takí sú. Tiež som tomu neverila, ale mám jedného doma. On si po sebe všetko uprace a kúpeľňu vie vyleštiť krajšie ako ja. 😀
Z tvojich odpovedi vyplyva:
a) nechcem sa prisposobovat, mam svoj zauzivany system
b) mam nehnutelnost, preco by mal panko prist do hotoveho
c) nechcem dietatu sposobovat traumu ak vztah stroskota
Idealny vztah pre teba: kazdy na vlastnom piesocku, ked budete mat naladu sa stretnete, tak sa stretnete (predpokladam u dotycneho kedze mat dieta a nechces, aby bolo sucastou vztahu v zaciatkoch) alebo spolocne aktivity/vylety
Ziadne vycitky ohladom financii, domacich prac, varenia a dietata. Ak dotycny pan ma tiez deti, zosuladit vikendy, aby si deti uzili otca, on svoju priatelku. Cas vsetko ukaze. Uzivaj vyhody "single" randenia. Budes ako vysokoskolacka. 🙂
@kornelies hej je to ako znovu mať 20 😀
Ja ti rozumiem, som na tom rovnako. Po rozvode som si kupila sama dom s detmi. Mam frajera, ten ma svoj dom tiez, aj deti. Neplanujem sa prestahovat k nemu a ani on ku mne. Neda sa to zladit, co sa deti tyka. Nie je to tiez idealne.. Ja sa nikam stahovat nemienim, sme v malom meste, kde maju deti skolu a kamaratov. Maximalne si viem predstavit, az by sa k nam chlap nastahoval..
Tiez mi niekedy pride luto, ze nie sme jednotka, ze robime veci spolu, rozhodujeme spolu a pod..ale na druhu stranu, asi by mi asi tiez vadilo, keby mi do toho kecal.
Vies, ked sa so vsetkym musis spoliehat sama na seba neviem ako dlho a zrazu by prisiel niekto kto ma iny nazor.
@zuzzinka hej je to úplne iné keď si pár zakladá prvorodinku a po rozvode s deťmi ďalšie vzťahy...
v kazdom pripade by som to nehrotila, hlavne ked ten vztah nie je dlhodobejsi. Mozno ho tvoje deti budu odmietat ( ako moje ) a proste z toho aj tak nic nebude..takze do predu sa s tym netrap.
No rob ako ti vyhovuje, ja som po rozchode s mojím ex a jedným dieťaťom hľadala bezdetného muža, lebo som ešte chcela dalšie dieťa a normálnu rodinu, proste žiť spolu. Ale chápem, že niekomu može vyhovovať aj iný model, hlavne ked sú tam deti na oboch stranách je to ťažké zladiť bývanie spolu.
Samozrejme že je to normálne mať každý svoju domácnosť a len sa navštevovať. Ja to tiež tak plánujem. Ono sa to nezda, ale vela vzťahov sa pokazí vtedy keď dvaja spolu začnú byvat
Tiež som sa bála, že nenájdem nikoho vhodného po osemročnom vzťahu s mužom, ktorý doma nebol schopný nič upratať a všetko nechával na mňa.
Našla som si priateľa, ktorý niekoľko rokov býval sám, takže sa o domácnosť musel starať, pretože nikto iný to za neho nespravil. Vzali sme sa. Doma upratuje, umýva riad, vynáša smeti, skrátka, vie urobiť všetko. Oblečenie dokáže poskladať a uložiť dokonca krajšie než ja 🙈.
A neprekladá mi veci. Všetko nájdem tam, kde som to dala. Ak to náhodou odloží inam, VŽDY mi to povie.
Takže netreba strácať nádej ☺️.
Moja kamarátka naučila svojho manžela starať sa o domácnosť. Všetko sa dá, keď sa chce 😄.
Neviem si predstaviť, že by sme mali s partnerom každý svoje bývanie (v dlhodobom vzťahu, samozrejme). Mne by to nevyhovovalo, ale to neznamená, že niekomu inému by to nemuselo fungovať. Ja som totiž zistila, aký môj bývalý priateľ skutočne je, až keď sme spolu začali bývať.
@autor ja som presne takáto istá neviem či by som s niekým vydržala nonstop teda v kuse bývať.Tiež mám niekoho že má každý svoje a takto sa navštevujeme.Ja som týždeň dva tam a potom idem domov😀 ale ja zase knihy neprekladám ani nerozhadzujem.Ked aj dačo zoberem dám tam kde to bolo🙂
Ano, da sa tak fungovat. Poznam take manzelstvo, ktore je manzelstvom, lebo ma kazdy z partnerov svoj dom. Neviem ako casto su spolu, ale chodia spolu na spolocenske akcie, maju dospele deti a donedavna spolu aj pracovali. Ale to je manzelstvo, ktore trva uz viac ako 20 rokov. A nie je to prve manzelstvo toho muza. Ale nepovedala by som, ze su zrovna stastni. On je dost neznesitelny.
Podla mna to velmi analyzujes. Najprv si zacni nejaky vztah a potom uvidis co budes preferovat