Ahojte zaujimalo by má čo všetko ste si s partnerom vyjasnili pred začiatkom spolužitia ohľadom financií ,upratovania atd ?
Zvykli ste si rýchlo ak ste sa teda sťahovali vy k nemu alebo bolo niečo s čím ste dlhodobo bojovali ?
Všetko, platby aj domácnosť a zvyknúť si museli obe strany a s čím som bojovala dlho je jeho pomalost/rýchlosť... Ale aj na to sa dá zvyknúť 😉
My kompletne vsetko co nam napadlo (hlavne mne), aj to, ci bude chodit na ocr s detmi, ci ich bude ochotny vyzdvihavat zo skolky.. a to deti este nemame 😀 ale urcite najom na polovicu, stravu u nas chlap plati viac, lebo viac preje, ja nakupujem a on mi len posle peniaze, upratovanie sme si vyjasnili tiez, u nas nikto nezehli a neumyva okna 😀 stahovali sme sa spolu do noveho bytu
Uz som predtym byvala s 2 ex, s terajsim ked som sa k nemu stahovala, tak sme predtym riesili, ze najom pojde na polovicu (zili sme v prenajatom byte) a on, kedze zarobi niekolkonasobne viac, tak bude financovat velke nakupy, ja male pocas tyzdna. Auto si kazdy financujeme zvlast, vydavky do bytu/teraz do domu bud napoly, alebo raz kupim ja raz on.
Na upratovani sme sa museli vyslovene dohodnut, ale to vyplynulo uz zo spoluzitia, kedze on je vacsi puntickar ako ja, tak aby boli obe strany spokojne, nasli sme zlatu strednu cestu toho, co este znesie a co uz nie. Su cinnosti, ktore si on “vyzaduje” a ja nie, takze tie robi on - umyvanie okien castejsie ako raz za rok, utieranie prachu. Zvysok tak normalne plynul a ukazali sa zas veci, ktore on nebude robit ani keby som zomrela (umyvanie riadu, skladanie pradla). 🙈
Toto vsetko sme si vyjasnili hned na zaciatku vztahu a da sa to aj celkom dobre odsledovat.
O vsetkom sa otvorene a hlavne uprimne porozpravat co kto robi rad, co komu vadi, v uplne vsetkych smeroch. My sme ale robime radi veci spolu a vzdy sa vieme dohodnut.
Vsetko mame spolocne a stahovali sme sa najprv do podnajmu a potom do svojho. Obaja sme dost spontanny, cize ked jeden nepoupratuje, urobi to ten druhy bez vycitiek.
On ma moju kartu, ja jeho, nijak to neratame.
Otazka je ale aky je partner, lebo ja mam pocit, ze som vyhrala Lotto 😃 kedze deti, varenie a domacnost si vsima viac ako ja.
Áno vyjasnili. Hlavne si musíš dobre poznať partnera. Ja som ho pozorovala predtým ako sme spolu začali žiť - či má poriadok u seba doma, ako sa správa k rodičom, či pomáha s domácimi prácami, či je čistotny, finančne gramotny.
Pred kúpou bytu sme vedeli o svojích príjmoch, úsporách nakoľko sme si financovali 20% nehnuteľnosti z vlastných zdrojov a od začiatku bola dohoda že do domácnosti ideme 50:50.
Všetko sme platili na polovicu, výdaje na bývanie každý platí na polovicu, na konci mesiaca si spíšeme kto čo kde platil a vyrovnáme sa.
Samozrejme keď ma priateľ pozve na večeru tak to mi nedá preplatiť.
Domácnosť je naša takže sa o ňu staráme obaja. Neexistuje že muž len pomáha žene. Ja mam rovnako prácu ako chlap, takže mám rovnako voľného času na upratovanie a varenie ako aj on.
U nás to funguje ale vedela som vopred do čoho idem. Poznala som ho, odpozorovala som si tieto veci skôr ako sme brali hypotéku.
A áno, veľa kamaratiek mi ho zavidelo vždy.
Poznala som aj lenivcov, humusákov, finančne negramotnych chlapov a som rada že som s nimi neostala.
My sme isli ako manželia do novostavby predtým sme 2r byvali u svokrovcov takze to bolo ine...ale kedze som na rodicovskej odvtedy tak upratovanie je na mne kedze robi každý den od 6do 18hod takze určite od neho neziadam pratat jasne ked som chora alebo mame oslavu pomoze popratat co sa tyka financii mame spolocny ucet kde chodia nam penaze mne rodicak jeho výplata a vsetko z toho platime kto co potrebuje jasne ze mame fixné mesacne naklady zvysok co sa zvysi dame na sporenie alebo vylet atd....ale.kedze mame novostavbu vela peniazi idu domov
Ale moj nazor je ze ak.su partneri kratko tak naklady strava najom(elekrika plyn atd poplatky) napoli dat...ale kazdy ako sa rozhodne ;)