V období sexuálneho zneužívania

26. jún 2024

Ahojte baby 🙂 už som sa objednala k psychologicke s problémom - po sexualnom zneužívaní. Prešlo od vtedy už koooopec rokov, no vždy sa snažím premýšľať nad tým prečo sa to vlastne stalo. Nie zeby som si to kladla za vinu, ale skôr hľadám dôvody prečo som nereagovala adekvátne v tom čase..

Pamätám si, že som sa nevedela / nechcela brániť. Neviem to doteraz opísať. Aj keď som vravela ze to nechcem, proste som len čakala kedy to skončí. Mohla som vrieskat, bit dotyčného.. ale ja som tam len čakala..

Odvtedy sa mi veľax stali podobne situácie. Nikto ma nezneuzil, no zacal ma obťažovať.. a ja som spravila resp. nespravila znova nič.. proste som len stala a nič, akoby som zamrzla v tom momente. Nedošlo k žiadneho ďalšiemu zneužitiu, no takéto situácie sa mi zopakovali asi 3x. Vtedy som si to neuvedomovala, brala som to ze je to asi mojou výchovou ze nesmiem odvravat atď. Asi som nevedela zhodnotiť ze mi niekto ubližuje alebo neviem naozaj..

Až teraz po rokoch sa mi "objavila" táto trauma zo zneužitia, zacala som nad tým všetkým viac premýšľať a spájať si veci..

autor
26. jún 2024

A práve teraz po rokoch, už keď mi to asi všetko v tej hlave začalo dávať zmysel a docvakavat.. tak som došla k tomu (pri skúsenostiach s muzmi), že neznášam cudzie dotyky a mužov, ktorí hovoria o sexe už v začiatkoch sa stranim.

vanilkovazmrzka
26. jún 2024

“Adekvatne” sa v takej situacii spravaju iba ludia, ktori ju nezazili, neboli v takej situacii, len maju potrebu o tom teoretizovat a mudrovat a ako BY SA MAL clovek vtedy zachovat.

Myslim si ze pasivita je taka prirodzena reakcia ked vies, ze sa ti deje nieco zle, a nechces aby to dopadlo este horsie. Terapia ti urcite pomoze sa s tym vyrovnat, drzim palce 👍

A inak ked muzi maju sexualne narazky uz na zaciatku nejakeho spoznavania sa, je odporne aj mne, a to ma nikdy nik nezneuzival.

autor
26. jún 2024

Celkovo si myslím, ze mam aj nejakú traumu ešte z detstva o ktorej neviem, pretože mi mama hovorila ze som sa odjakživa bála mužov.. aj doteraz to niekedy tak mam, že sa cudzích mužov bojím, neviem prečo..

autor
26. jún 2024

@vanilkovazmrzka ďakujem pekne, škoda ze som prišla na to až teraz po rokoch ze to ešte stále vo mne je, ale dôležité je ze na tom budem pracovať 🙂

personality
26. jún 2024

A koľko máš rokov?

autor
26. jún 2024
svetlonos
26. jún 2024

Pozri na Google- rodinné konštelácie. Je to dobrá terapia a zistíš aj príčinu tvojho strachu z mužov.

shee11
26. jún 2024

odporúčam túto knihu https://www.martinus.sk/692343-telo-si-pamata/1... Je to presne o tom.

paulakolla
26. jún 2024

Ahoj, mrzí ma, čím si si prešla. Tvoje reakcie boli normálne v danej situácii. Tvoj mozog sa hodil do režimu prežitia, ide o formu pudu sebazáchovy. Nešlo o tvoje nejak vedomé rozhodnutie v tvojej situácii. Preto sa obetiam zneužitia hovorí preživšie. Nijako za to nemôžeš. Nie je to tvoja vina.

autor
26. jún 2024

@paulakolla to je jedna vec... druhá je tá, že prečo to iste som zažívala pri každom ďalšom chlapovi? Aj keď to mohol byť potencionálny partner, ani Ň som nevravela ze niečo nechcem/je mi nepríjemné. Proste ako poslusne decko som sedela a čakala.

paulakolla
26. jún 2024

To už je taká posttrauma. Skúšala si terapiu ?

hariet
26. jún 2024

Presne tak, mozog v stave ohrozenia automaticky ide do stavu utok, utek alebo zamrznutie. Vypina sa predny premyslaci mozog, takze si ani nemala sancu reagovat inak. Vela obeti sexualneho zneuzivania alebo znasilnenia preziva presne toto zamrznutie a preto to casto obete ani nenahlasia, aby neboli konfrontovane s otazkou Preco si nic neurobila? Preco si nekricala a nebranila sa? Ucite vyhladaj pomoc psychologa, je mi luto, co sa ti stalo😟

autor
26. jún 2024

@paulakolla už som sa objednala k psychologicke...

autor
26. jún 2024

Ďakujem za podporu a povzbudivé slová baby 🙂

babulkomale
26. jún 2024

@vanilkovazmrzka no neviem... Ja som sa dokonca zastala v buse takej mladej vystrasenej kocky, ktoru ochytaval akysi luzer. Nahucala som nanho na cely autobus, prvy vystupil na najblizsej zastavke 😃
Na mna si nikto nikdy netrufol, len akysi pan zjavne pod vplyvom omamnych latok, ktory asi nevedel vyhodnotit situaciu, tak toho som fyzicky atakovala a upozornila personal v prevadzke.
Takze ano, su aj ludia, co si vedia rady. Napriek tomu chapem, ze su aj zeny, ktore stuhnu a nedokazu robit nic. Kazda sme ina.

autor
26. jún 2024

@babulkomale možno ma na to reagovanie vplyv aj výchova.

jana005
26. jún 2024

Ja keď som mala asi 12, tak v preplnenom autobuse sa na mňa nalepil nejaký chlap a robil pohyby.
Ja som vtedy vôbec nechápala o čo ide, len som vystrašená stála a nevydala ani hlásku.
A nikomu som to nikdy nepovedala.
Pritom je to úplne nič oproti tomu, čo si zažila ty.
Teraz keď mám už veľa rokov, tak by som na neho tak začala vrieskať, že až.
Len vtedy som bola vystrašené dieťa.

autor
26. jún 2024

@jana005 mne sa to iste stalo v podobnom veku 🙂 a tiež som si to neuvedomovala, az teraz po rokoch, keď muži začali prekračovať moje hranice som prišla na to ze sa znova tak spravam ako vtedy, nakoniec som ušla a vedela som, že niečo je zle. ..

jana005
26. jún 2024

Neviem ti poradiť, len mi je to ľúto, že si to musela zažiť. A keďže si bola dieťa, nevedela si ináč reagovať, len sa podvoliť.
To by urobil každý.
Veľa síl prajem. Snáď sa ti to podarí s chápajúcim mužom prekonať.

alexis617
26. jún 2024

Tvoja reakcia bola úplne prirodzená koľko si mala keď sa to stalo

autor
26. jún 2024
alexis617
26. jún 2024

Bože to mi je veľmi ľúto bola si malé dievčatko držím ti palce ,aby si sa s postravmatického šoku rýchlo dostala a mysli prosím ța nato že ty zato nemôžeš ,ale ten sviniar vykastrovala by som ho zato

vakatko
26. jún 2024

Odporúčam knihu Telo si pamätá, zaujímavé čítanie, možno tam nájdeš odpovede na svoje otázky.

autor
26. jún 2024

@vakatko
@shee11 áno prečítam, akurát som ju hľadala na internete.

karolinakr
27. jún 2024

Pretože starši maju skusenosti a zneužiju situaciu slabšieho
Ked už tu vychovu spomínaš
O tomto krasne hovori kniha - Pusinky nie su na rozkaz
https://www.martinus.sk/114297-pusinky-nie-su-n...
aby deti si zachovali hranice tela a hranice vychovy k poslušnosti voči autoritám