čaute baby/mamičky 😊 mám priateľa cca rok, zatiaľ máme každý svoj byt a raz sme tam, raz tam, niekedy každý u seba, ako nám vyhovuje. dnes sme boli každý u seba a priateľ mi napísal, či neprídeme na kávu (myslel aj so psíkom, je náš spoločný). tak som sa po práci dala dokopy a išla som k nemu. ako som prišla, tak mu nebolo veľmi do reči, nie že kávu, ani vodu som nedostala, ale na tom nezáleží 😁 trošku som posedela, porozprávali sme sa a potom som povedala že už pomaly pôjdem, lebo len ležal a pozeral do steny, myslela som že sa trošku preberie, ale nič. 😁 ešte sme sa trochu porozprávali a potom sa pes vykotil v chodbe na zem a išiel spať, tak mu hovorím že odkvecol v chodbe. ešte sme asi 5 min rozprávali a potom mi povedal “no čo ideš zobudiť psa a idete?”, zarazilo ma to, prišlo mi to ako keby ma vyhadzoval pritom len nedávno sme prišli, ale tak dvihla som sa a povedala som že áno, ideme, nech ťa nezdržiavame. On že okej, a že pôjde rovno dole s nami, že si pojde niekam kúpiť jesť. V obývačke sa ma ešte opýtal čo mi je že nič nehovorím, tak som mu povedala že mi príde divné, že ma zavolám sám od seba na kávu, ja som prišla, a po polhodine alebo trištvrte sa ma opýta či idem zobudiť psa a ideme. On sa začal vykrúcať, že on povedal že snáď nepôjdem zobudiť psa len preto aby sme išli. Povedala som mu, že som počula niečo iné a on nič, otvoril mi dvere, ešte sa ma opýtal či som všetko vzala. Vyšla som z bytu, otočila som sa že ho počkám kým sa obuje keď teda ideme spolu a on mi zavrel dvere pred nosom. Išla som do auta a rozplakala som sa, lebo mi prišlo ľúto ako zareagoval. Asi o 3 minúty vyšiel on, parkoval o 2 autá vedľa mňa, videl že plačem a obišiel ma ako posledného bezdomovca a odišiel. Potom mi začal písať, že som hysterka, že som sa zdula ako decko (pritom som ani nestihla, aj keby som chcela), a že sa mám zobudiť, že ja som urobila chybu, ja sa mám prísť ospravedlniť, že sa mám dať liečiť, že som vyvolala konflikt, atď. Je mi jasné, že klame, že povedal niečo iné, lebo najprv povedal že sa ma to opýtal kvoli tomu ze som 20x povedala ze uz idem (povedala som to raz) a potom začal tú druhú historku o tom, že ja som zle počula a nič také nepovedal. Myslíte, že som fakt urobila chybu a že má právo na mňa kvoli tomu kričať a vyvolávať hádku na život a na smrť? Extremne ma to vyčerpáva, ani ja nie som dokonalá, ale takéto situácie a hádky ktoré potom nechce stopnúť a trvajú aj 2-3 dni sú pravidelnejšie, ja sa snažím hneď to stopnúť ale vždy neúspešne.
Nie bola si v prave a nechapem naco stracat cas s takym chlapom,co sa kntebe takto sprava.
Ak toto sa ti stava coraz castejsie s nim, tak pravdepodobne k sebe nepasujete, nerozumiete si.
Za mna - chlap ktory ignoruje placuju partnerku - nema miesto v mojom zivote. Muz by mal byt vnimavy, citlivy, laskavy, ochranarsky...
A s tym jedlom, ze si ide kupit nieco na jedenie - mal ta pozvat do restiky
Každí máme svoje horšie a lepšie dni, ale toto nie je v poriadku a určite to tak ani neber. Nenechaj si skákať po hlave
Presne nenechaj si skákať po hlave, evidentne je si tebou príliš istý keď ťa manipuluje ako jemu vyhovuje. Je to prvý taký výkričník. Musíš mu ukázať že si vážis samu seba a nie sa mu chodiť podlizovat lebo sa budeš vkuse ospravedlňovať sa chyby ktoré nie sú tvoja vina a na dobre sa rýchlo zvyká ..
Podľa mňa ťa síce pozval, ale kým si prišla sa mu naskytol lepší program a chcel sa ťa zbaviť.
Urcite sa neospravedln, nemas za co. Mozno mal blby den, ale pises, ze cim dalej, tym je to horsie s nim. Proste by som kaslala na to a uvidis ci sa uvedomi a dojde za tebou, ale je to o nicom s takymto chlapom. Ked si isiel kupit jest, tak ta mohol zavolat a mohli ste si spolu nieco dat/uvarit.
Príde mi to ako keby čakal sex a nevedel ako ti to naznačiť. Keď sa nič nedialo z tvojej strany, tak začal byť nesvoj...
@thereisabear Presne, kým dorazila, vyskytol sa lepší program (do ktorého mu už nepasovala).
Autorka - je to blbec a očividne si robí aj program bez teba, o ktorom ti nechce povedať.
Mne sa zda divne, ze mate vztah a on ta pozve na kavu? Sak po roku by si tam mala byt skoro tak doma ako u seba, mat kluce, prist kedykolvek.
Stalo sa vám niekedy, že ste vo vzťahu začali spochybňovať vaše vnímanie reality, či dokonca váš zdravý rozum? Ak áno, je možné, že váš partner na vás praktizoval formu nebezpečnej manipulácie, ktorú odborníci nazývajú „gaslighting“.
Čo je gaslighting a ako sa prejavuje?
Pojem „gaslighting“ je odvodený z divadelnej hry Gas Light z konca 30. rokov minulého storočia, v ktorej sa muž snažil priviesť svoju manželku do šialenstva tým, že tlmil svetlo v ich dome (v tej dobe sa na osvetlenie používal plyn) a keď na to poukázala, tvrdil, že sa nič nestalo a jej sa to len zdá.
Dnes sa toto slovo používa najmä na opis nebezpečnej manipulácie, ktorá u obete vyvoláva spochybňovanie vlastných pocitov, inštinktov, a dokonca duševného zdravia. Osoba, ktorá je manipulovaná je postupom času odkázaná na prijímanie informácií o svete z pohľadu manipulátora, čo mu dáva veľkú moc a ju stavia do nebezpečnej pozície.
Je dôležité uvedomiť si, že gaslighting sa môže vyskytnúť v akomkoľvek vzťahu, nielen romantickom (napr. kamarátskom, rodinnom, pracovnom) a komukoľvek bez rozdielu veku či pohlavia. Neustále vystavenie takejto manipulácii môže viesť k rôznym psychickým zdravotným problémom, ako pocity úzkosti, depresie, posttraumatický stresový syndróm, nízke sebavedomie a závislosť na manipulátorovi.
Pre ľudí, ktorí sú obeťou gaslightingu, je často náročné si manipuláciu uvedomiť. Manipulátor môže byť aj autorita (napríklad nadriadený) alebo niekto, na kom je obeť závislá (napr. mamička na materskej od zarábajúceho partnera alebo starší dôchodca od opatrovateľov či príbuzných).
Čo môžem pri gaslightingu (manipulácii) cítiť?
Každá osoba môže gaslighting pociťovať inak, avšak tieto príznaky sú pre systematickú manipuláciu charakteristické:
som zmätená a neustále spochybňujem samu seba, mám pocit, že mi asi „šibe“;
prestala som dôverovať sebe aj iným;
je pre mňa náročné robiť aj jednoduché rozhodnutia;
často sa pýtam samej seba, či nie som precitlivená;
prestala som mať chuť stretávať sa s ľuďmi;
stále sa manipulátorovi za niečo ospravedlňujem;
ospravedlňujem jeho správanie;
klamem svojim blízkym, aby som im nemusela vysvetľovať zvláštne správanie manipulátora;
cítim sa bezmocne, bez chuti do života, nekompetentne alebo bezcenne.
Ako gaslighting vyzerá?
Spôsob, akým sa gaslighting prejavuje sa môže meniť podľa toho, kto stojí za manipuláciou. Príklady gaslightingu:
„To sa ti len zdá.“
„Si precitlivená, všetko si príliš berieš.“
„Zlatko, to som ti nepovedal(a), nevymýšľaj si.“
„To sa nestalo, nepovedal som… Stalo sa to takto…“
„Uvedomuješ si, že to, čo hovoríš, znie celkom šialene?“
„Vymýšľaš si to.“
„Si tak trochu paranoidná, nezdá sa ti?“
„Robíš z komára somára, ako vždy.“
„Hovoríš samé nezmysly, počúvaš sa vôbec?“
„Ale nepreháňaj. Všetko berieš tak vážne.“
„Bol to len vtip, neber všetko tak vážne.“
„Prečo by ti mal niekto veriť? Každý vie, že si hysterická.“
„Nerob zo seba obeť. Ja som ten, kto by mal byť nahnevaný.“
„Hovoríš to len preto, lebo nie si sebavedomá.“
Tieto frázy sú povedomé snáď každému. Neznamená to ale, že každý človek, ktorý ich povedal je manipulátor. Je dôležité rozlíšiť gaslighting od nedorozumenia alebo výmeny názorov, ktoré sú normálne v každom vzťahu. Rozdiel je v tom, že pri gaslightingu ste to len vy, kto sa snaží vypočuť aj druhú stranu a ste to vy, koho pohľad na vec je neustále vystavený posmeškom a bagatelizovaniu.
Aké techniky manipulátor využíva?
Techniky, ktoré manipulátor pri gaslightingu využíva, sa dajú rozdeliť do 5 kategórií:
Trivializovanie pocitov. Manipulátor znevažuje vaše pocity, naznačuje, že na vašich emóciách nezáleží, že nie sú dôležité, alebo tvrdí, že preháňate.
Oponovanie. Manipulátor spochybňuje vašu pamäť, vytvára si nové detaily, popiera niečo, čo sa stalo. Prípadne hodí vinu výlučne na vás.
Odmietanie dialógu. Manipulátor zmietne každý váš pokus o konverzáciu na danú tému zo stola.
Odbočenie od témy. Keď upozorníte na ich správanie, automaticky sa snažia zmeniť tému alebo vás začnú obviňovať, že si to vymýšľate.
„Zabúdanie“ a popieranie. Keď spomeniete špecifickú udalosť alebo niečo, čo povedal, manipulátor môže povedať, že si to jednoducho nepamätá alebo že sa to vôbec nestalo – a vy si to, opäť, vymýšľate.
Diskreditácia. Manipulátor naznačuje aj iným ľuďom vo vašom okolí, že máte problém zapamätať si veci, že ste často zmätená alebo si vymýšľate. Ak sa to deje v práci, môže takéto správanie ovplyvniť vašu kariéru.
Napriek všetkým taktikám a trikom zo strany manipulátora existujú spôsoby, ktorými je možné sa proti gaslightingu brániť. Prečítajte si o nich v našom článku: Skoncujte s gaslightingom: 6 krokov ako bojovať proti manipulácii.
Pod
Po roku toto riešiť ??to ste mali mať ešte motýle v bruchu a nie hádať sa
Správa sa otrasne. Nech dospeje. Najprv ta kamsi pošle a potom, aby si nemusel priznať chybu, tak ti klame co sa akože v skutočnosti stalo. Na koniec ta ešte obviňuje a dáva výčitky.
Toto nie je normálne. On nech sa dá liečiť a ty maj rozum, maj sa rada a nájdi si normálneho, nie takéhoto
Jasné, že si urobila chybu. A to tú, že si sa s týmto pakom dala dokopy.
Preboha, je mi Ťa ľúto. Máš na lepšieho chlapa! Nestracaj s takým idiotom čas a najlepšie roky. Držím palce!
Mne sa zda ze sa chce rozist (ved Ta aj na tejto navsteve ignoroval)ale nema na to gule; tak vyvolal uplne nezmyselny konflikt aby si mu kopacky dala Ty
fajn, že máte spoločného len psa, rozchod bude jednoduchý
Urcite s nim uz nestracaj cas.
Tvoj priateľ chcel sex
stopni to raz a navzdy ..nastastie niesi na nom zavisla a mas svoje byvanie .. jedina hadka moze byt o psa ale to das... najdi si niekoho kto je dospely a aj sa tak chova