Šťastné manželstvo - rada

22. mar 2022

Aké by ste dali rady svojím deťom, kamarátom hocikomu ohľadom manželstva? Alebo v súvislosti s manželstvom? 😊

zmrzlinka2021
22. mar 2022

Neist do manzelstva za kazdu cenu a byt narocna na buduceho muza. Nepolavit, lebo dobry vyber partnera je zaklad. A nebavime sa o dokonalom cloveku, ale cloveku, ktory ma urcite hodnoty a zasady a berie rodinu vazne a hlavne na cely zivot. Lepsie byt sama a naucit sa zit so sebou, ako mat na krku trula a psychopata, lebo "vsetky kamosky sa mi vydali a kocikuju"

A mimo toho 😉 :
- musis si s partnerom rozumiet intelektom
- partner ta musi tahat dopredu, podporovat, nie byt zakomplexovany bulo
- nechod do vztahu s niekym, pre koho zivot je krcmicka, chlastanicka, cigarety a pravidelne niekolkohodinove sedenie za pc hrami
- partner ti musi byt najlepsim priatelom, doverujete si plne, tvorite jednotu
- pre partnera si na first mieste ty, nie jeho mamicka

lilyianka
22. mar 2022

Treba sa ľúbiť,byť tolerantní voči sebe a nájsť si každý svoj čas.
Samozrejme niečo ako neveru spomínať nebudem,to je samozrejmé

zmrzlinka2021
22. mar 2022

plus este pre mna dolezita rada!!!!!!!!!!

Vzdy maj cas pre seba, pestuj aj svoje konicky, manzel nie je tvoja siamska dvojicka.
Je OK mat kamosky, robit aktivity bez muza, sportovat, byt proste normalnou zenou.

cina1
22. mar 2022

neocakavat, ze "iskrenie" bude navzdy ( vypocula som si rozhovvor Saskie Buresovej, a suhlasim...rozhovor nebol len na tuto temu...)

zuzubb007
22. mar 2022

Neobmedzovat, tolerovat, spolupracovat, nerozkazovat asi tak a uspech zaruceny

martinals
22. mar 2022

Skúsiť najprv spoločný život bez "papiera" a spoznať jeden druhého aj z inej stránky, byť tolerantný, nezabúdať na kompromisy a spoločné priority a ciele v živote.

nathaly098
22. mar 2022

Rešpekt, porozumenie, pozornosť,
Nerozdeľovať prácu na mužskú a ženskú ale robiť všetko spoločne.
Mať rozdielne ale aj spoločné hobby.
Raz za čas sa treba trochu pohádať, emócie musia ísť von či su už dobre či zle , lebo sa budú len kopiť.
Veľa sa rozprávať. Raz za čas treba príjemne prekvapiť partnera.
Všetko treba riešít spolu!!
Dať pozor aby vzťah neupadol do stereotypu;)

loliki
22. mar 2022

Chváliť namiesto kritizovania, nájsť a vidieť pozitíva partnera, kúpiť si kvôli tomu lupu a nie ružové okuliare a ešte žuvačky, aby si nehrýzla vždy do jazyka, keď už by si chcel/a niečo nepremyslené povedať.

dorisiska
22. mar 2022

Pozri sa, ako funguje jej/jeho primarna rodina. Je to zaklad fungovania tvojho buduceho partnera/ky vo vasej buducej rodine. Zvyky, komunikacia, travenie casu, vychova, konflikty, atd atd.

ckatka
23. mar 2022

Dôležité veci si povedať /napísať predtým ako si ho vezmem.
Naozaj úprimne.
Kto.pojde na materskú, rodičovskú alebo OCR s chorým dieťaťom?
Koľko detí cca chceme a čo je pre nás stopka? Ako ich budeme vychovávať? Čo budeme robiť keď sa v niečom nezhodneme? (Očkovanie, krstenie, vyber školy či krúžku...)
Čo keď sa nebude dariť mat deti - sme ochotní hľadať alternatívy?
Ako budeme gazdovat s financiami? Čo keď jeden stratí príjem?
Ako si predstavujeme náš rodinný život?
Ako sme žili ako deti a vyhovovalo nám to? (Na 99% si prenasame modely z našich rodín...A niekoho to môže veľmi prekvapiť).
Ako si predstavujeme trávenie voľného času / dovoleniek...
Kde budeme žiť, dom/byt/krajina...

A prečítať si knihu 5 jazykov lásky. A milovať najprv sam seba...A nečakat ze druhy ma spraví šťastnou. Len ja sa spravím šťastnou. Ten druhý sa k môjmu šťastiu pridá.

aliaray1
23. mar 2022

Zit s manzelom tak, aby sa mal lepsie a nie, aby som sa mala lepsie ja. A detto on takto.

andreatytler
23. mar 2022

Dobry vztah je neustala tazka drina ale stoji to za to.

kubkovamama
23. mar 2022

Rozvedená po dvoch krachoch poradím v prvom rade ako tu už niekto napísal, nepoľaviť v nárokoch.Samozrejme farba očí a podobne kraviny nie.Naucit sa byť spokojná aj sama(aj keď si v manželstve)Tzn.nedavat si chlapa na piedestál a neísť bez neho ani na balkón.Byt svojim spôsobom stále nezávislá.Venovat sa jeden druhému,aspoň 10min stačí sa ticho objať apod.My máme strasne hektický život,deti, muž náročná práca,toto sme si tak zauzivali každý večer chvíľka iba my dvaja.Drobne maličkosti, pozornosť pre toho druhého,pomôcť si,podržať aj keď je zle.Kazdy už si svoje pozná a vie ako na to,iba si občas treba na to spomenúť.Cas je nenahraditeľný.A manželstvo,vzťah je ťažká práca v podstate.Ocarenie raz vyprchá a kde nie je láska a ozajstné priateľstvo,tam to nebude ono.Rozpravat sa spolu.A samozrejme druhá strana by mala mat rovnaký prístup,inak tvoj recept na šťastné manželstvo stále bude iba tvoj a jednostranne vo vzťahoch nikdy nič nefunguje.

zabulienka266
23. mar 2022

Ja keď som sa vydávala pred takmer 18. rokmi, mi jedna múdra žena povedala... A už ste si ho opili, aby ste vedeli, aký vie naozaj byť?
Základ rodinného šťastia... Plné brucho, prázdne "vajca" 😁
Po toľkých rokoch... Vzájomná úcta a tolerancia, pobláznenie opadne, ružové okuliare spadnú, ale za nás môžem povedať, že motýle v bruchu a láska ostali. Veeeela trpezlivosti a uvedomovať si aj vlastné chyby, nevidieť len chyby toho druhého a počúvať sa. Základ je byť najlepšími kamarátmi držať spolu.

elizabet173
23. mar 2022

zostať sami sebou, správať sa k sebe celé roky tak, ako v prvých týždňoch vzťahu, teda s úctou, aj keby sa dialo čokoľvek. Mať spoločné zážitky, ale aj priestor každý na svoje koníčky a záľuby, aj pri troch deťochsi za každú cenu urobiť čas byť len sami dvaja. Ale absolútne najdôležitejší je výber partnera, je zbytočné spolu bývať pred svadbou, ak jej jeden alkoholik, gambler, nezodpovedný, žrgloš. mamičkár a pod.

oktoberka
23. mar 2022

Šťastné manželstvo začína spoznávaním sa, chodením.
Ja by som odporúčala mladým ľuďom viac času venovať chodenie,nie hneď spolu bývať.
Byť k sebe úprimní,nepretvarovat sa,byť sami sebou.
Inak to chodenie nemá zmysel.
A chcieť sa spoznať počas toho chodenia,mať oči,uši otvorené,všímať si ako sa dotyčný,dotyčná správa doma k rodičom,kamošom.
Moja mamka mi vždy hovorila;ako sa správa k svojej mame,bude sa raz k tebe. A myslím,že mala pravdu. Nie iba u mňa,ale čo pozorujem,aj u iných.
Vybrať si partnera z roznakeho prostredia,s rovnakými hodnotami,spoločnými cieľmi v živote (alebo aspoň podobnymi)
A zabudnúť úplne na myšlienku-ja ho zmením,pri mne sa zmení.
No a potom byť v manželstve oporou,to,čo vyžadujeme aj ponúknuť.
Rešpektovať(keď už nie mať rád) rodinu svojho manžela a manželky.
A nemať potrebujú ho odstrihavat od nej-zo žiarlivosti(najmä,my,ženy,však?😁)
Skrátka,stačí si vybrať svoju polovicu a mať ju rád. Aj v problémoch,aj v radostiach,aj v chorobach-mat ju rád.
Potom všetko je vždy riešiteľné.

annamalaga
23. mar 2022

Ináč, keď nikoho takého nenájdete, je lepšie ostať sám? Pýtam sa len tak, ja som vzťah ešte nemala.

katkasbaby
23. mar 2022

žiadne by som nedávala. Nemám rada dostávať nevyžiadane rady, preto ich nikomu ani nedávam.

babajaga
23. mar 2022

rady ani navody neexistuju,vztah musia chciet obaja a obaja tahat,ked jeden nevladze,zastupi ho druhy a potiahne,su proste dobre chvile,aj zle,ak chcu obaja byt spolu,zvladnu to....

beata_k
23. mar 2022

Casto pouzuvat dakujem a prosim. Nikdy nezabudat na prepac.
A ano, suhlasim s vyssie napisanim. On sa nezmeni 😄

liljana
23. mar 2022

@annamalaga Zivot osamote je smutny. Nezdielas zivot, ani zazitky. Ale ak mas vyjst zo znicujuceho vztahu, kde si nerozumiete uz v nicom, budes potom vdacna za klud a samotu. 🙂 Ale su tu zase deti, ktore ti dokazu vynahradit to, co nevie dat dospely.

mimikarol
23. mar 2022

Nezatvárat oči pred tým, s čím nie si spokojná. Byť spolu dlho dlho dlho pred svadbou, mať spoločné záľuby. Žiadne že protiklady sa priťahujú. To je somarina. Komunikácia, žiadne zákazy z jednej aj druhej strany, tajomstvá....My sa s mužom na všetkom najskôr dohodneme, rozhodnutia robíme spolu. Jeho maju kôli tomu za trúbu čo je pod papučou, pričom za skoro 14 rokov čo sme spolu som mu nikdy nič nezakázala aj keď sa mi niečo nepáčilo, tak isto on mne

margaretka_
23. mar 2022

Rozpravat sa uprimne. Nezit v domnienkach, ze vsetko ten druhy chape, aj ked som to nevyslovila

mell27
23. mar 2022

Som rozvedená....žila som niekoľko rokov so psychopatom a život v manželstve ma naučil, že si treba potrpieť a byť veľmi náročná pri výbere partnera... Možno to vyznie nadradene .... Ale je stokrát lepší život osamote, ako byť s nejakým truľom alebo uchylakom, ktorý ti bude strpčovať život alebo ťa deptať. Pochopila som to, až keď som nabrala silu vzoprieť sa a odísť od môjho exmanžela. Vzťah na celý život je náročný a prináša so sebou veľa prekážok, veci, ktoré ti na partnerovi hoc len trochu prekážajú ti môžu neskôr prekážať omnoho viac.... Ďalšia podstatná vec je rodina a prostredie, v ktorom vyrastal ich zvyky,správanie sa voči... Bude sa k tebe správať rovnakým vzorcom správania, ako to majú doma zaužívané, ja mám pocit, že veľa mužov kopíruje hlavne správanie svojho otca... Potom sú to jeho kamoši a prostredie, ktorým sa obklopuje... Jeho zmýšľanie, životné hodnoty a priority, prístup k druhým, hlavne slabším ... A určite treba mať vydiskutovanú tému rodičovstva, výchovy a spoločného bývania... Hlavne mať oči na stopkách, byť všímavá a náročná... po svete behá veľa idiotov, ale stále sa nájdu aj naozajstný muži 😊 ja som si takého našla, aspoň tomu silno verím 😊

annamalaga
23. mar 2022

Ináč a je dobre , aspoň 5-6 rokov spolu odchodiť, myslite , že je skoro otehotnieť 1-2 roky vo vzťahu ? Že či skóre založenie rodiny nieje problém.

sszuzu8
23. mar 2022

@annamalaga je lepsie ostat sam ako sa 100x popalit - BOLI TO. 🙂

sszuzu8
23. mar 2022

Ak je niekto narcis alebo nema spracovanu minulost ci je sebec egoista zahladeny do seba alebo by sa rozdal pre kazdeho len nie pre partnerku tak s takym ti je kazda rada zbytocna. Naozaj vela zalezi kto ten clovek je. Radu by som asi nedala ziadnu. Mala som 3 vztahy a v kazdom platilo nieco ine iny bol styl komunikacie iny to bol clovek typovo aj povahovo.

daniela2202
23. mar 2022

Žiadne, na to nie sú rady

janetinka27
23. mar 2022

mne dala kolegynka pred svadbou knihu, nieco ako kniha pre pary. necitala som ju celu, ale bola prehladne spracovana, tabulky atd., takze stacilo v nej listovat a najst si co treba. a tam presne bolo napisane, ze je treba poznat predstavy a plany toho druheho - ako aj tu v prispevkoch bolo spomenute vyssie. v zivote moze prist cokolvek, veci nemusia vychadzat podla nasich zakladnych predstav a treba hladat alternativne riesenie. tiez, aj na predmanzelskej priprave sme mali take ulohy, kde sme s partnerom riesili urcite postoje aj otazky do buducnosti a bolo to velmi prinosne.

vikes
23. mar 2022

Okrem už spomínaných vecí, každý deň sa objať, pohladkať, dať si bozk, občas byť trošku blázni, nielen vážny dospelí. Podľa mňa platí, že "Muži sú večné deti, iba ceny hračiek sa menia."