Ahojte,
upozorňujem na začiatku, nie som zvedavá na hate komentáre, alebo nejaké iné veci, ktoré s tým nebudú súvisieť. Ak chceš napísať niečo uštipačné, nechaj si to prosím pre seba, ďakujem.
Ide o to, že som s mojím priateľom už niečo viac ako rok. Rok aj pár mesiacov. On pochádza zo zahraničia. Všetko je medzi nami v poriadku, komunikujeme spolu, máme sa radi, všetko klape.
Ale, rozmýšľala som viac krát nad tým, či si spomenie na svoje bývale. Nemal ich veľa, mal jeden skoro 8 ročný vzťah (6 ročný skôr, lebo posledné tri roky, údajne boli len spolubývajúci, ona ho vraj podviedla) a ešte po nej mal nejaký románik s nejakou inou, letel za ňou do Škandinávie. Po nej bol asi pár mesiacov (možno 4 mesiace) sám a našiel si mňa.
Ja son zvedavá a je to moja blbá vlastnosť. Ale rozhodne nie som sama. On mi tvrdí, že si nespomenie len tak na svoje bývale, ak sa ja niečo konkrétne neopýtam alebo tak. Nechem mu nič a nikoho pripomínať, rozhodne ma oni ani nezaujímajú, ale viete aký sú chlapi, radi si ženu hýčkajú a točia sa okolo nej a sľubujú jej hory doly. Určite to robil aj s nimi predomnou. Sladké správy, slová atď. Keď si na to občas spomeniem, príde mi hnusne. Ja som pred ním vážny vzťah nemala. Mala som len zopár úletov, pretože som sa nechcela viazať, keď som cítila, že to nie je ten pravý. S týmto som už viac ako rok, všetko je v pohode, nemám nič čo by som vytkla, fungujeme, ako sa má, som spokojná, akurát občas keď mám po práci a mám voľnú chvíľu alebo občas keď scrollujem instagram tak tam na mňa vybehnú nejake reels videá s touto tématikou vzťahovou a o “bývalkách” tvojho partnera. zamrazí ma. viem, že je to blbosť a nemala by som tomu venovať pozornosť, keď on ma v sebe všetko vysporiadané, ale každý si raz za čas spomenie na svojho bývaleho/bývalu nie? Či už spoločné jedlo, parfém, film z minulosti… mrzí ma že som bola až jeho tretia v poradí. Všetko to pekné prvé už zažil s niekým iným. Len tak mimochodom obaja máme po dvadsiatke. nie sme puberťáci.
Ide o to, že ma to štve. Snažím sa s tým pracovať nejakú dobu aby som ho nestratila, on ma vždy uisťuje, ale občas ma prepadne slabá chvíľka, pretože som aj našla staré jeho správy a fotky s nimi a viem o nich všetko. on nevie o mojich nič, pretože som si nikdy neuskladňovala fotky a konverzácie. je to nefér voči mne. mali sme na to debatu a vždy to ututlal.
Som z toho často smutná a neviem čo mám robiť. Jednoducho nechcem žiť v jeho minulosti, robím čo viem, snažím sa myslieť na niečo iné a užívať si život naplno, ale neviem sa s tým stále vyrovnať. Stále majú jeho kamaráti fotky s ním ako bol s ňou, aj jeho rodina, a proste neni mi to príjemné. Potrebovala by som sa s niekým o tom porozpávať, kto má niečo podobné.
ďakujem vám.
Nie nespomenie si na bývalé takze to v sebe takto navždy uzavri.
Muži neprezivaju všetko tak citlivo ako ženy...nebude si predstavovať a spomínať kde boli co robili ako sa vtedy citil co mali na sebe oblecene/ucesane....atd.
Muži žijú viac v prítomnosti ako ženy.
Teraz je s tebou lebo s tebou chce byť takze sa neryp v jeho minulosti...
Sustred sa na to co je teraz.
uprimne ja toto neviem pochopit 🤷♀️ ak by chcel byt s nimi, tak by bol, nebol by s tebou, nuz ale evidentne tam nieco nefungovalo (z jednej, druhej alebo oboch stran, ked nie su spolu), takze jediny kto zije jeho minulostou si naozaj ty, ja som pred manzelom vazny vztah mala, on nemal - a ano obcas si na ex spomeniem ale nie v kontexte, ze by mi chybali alebo by som ich nebodaj chcela spat, skor v kontexte, ze sme prezili kus zivota spolu a ze ktovie ako sa ma (ale s nijakou emociou, skratka len zvedavost a aj to velmi ojedinele)
za mna je toto vec sebavedomia - ty si ta s ktorou je, ty si ta s ktorou chce byt, ak by si pred tym tiez mala vztahy seriozne inak by si sa na to pozerala, takze si treba uzivat to, ze ste spolu, ze vam je fajn a nekazit si to sama piplanim sa v jeho minulosti
On ti tiež môže vyčítať, že si sa bozkávala a spala s inými a nerobí to. Prestaň s tým, s tebou nebol vo všetkom prvý lebo ste sa nepoznali. Nie si o nič horšia ako prvé bývalé ak teda nechceš byť bývalá aj ty.
Píšeš, že ťa nezaujímajú.. A za tým ze, vieš o nich vsetko😁
Ako si to zistila.. O všetkých bývalých a všetko.. Keď si sa nepýtala, to ti o každej jednej rozprával?
A načo?
K čomu ťahať bývalé vzťahy a partnerov..
A áno isto si spomenie, ma s nimi zážitky, spomienky.. Tie príjemné nám v hlave ostávajú..
mňa zaujalo, že to je nefér voči tebe....čo? že mal pred tebou keď ťa nepoznal iný život?
a nie ja si nespomeniem na bývalých, ani na parfem a ani na jedlo🤦♀️ ani na sex ani na nič.
užívaj si prítomnosť.
Ak nema nejaku poruchu pamate, neutrpel vazny uraz alebo mu nespravili lobotomiu tak ano, spomenie si. Mozno v dobrom, mozno v zlom, mozno sa zasmeje… je to normalne a nie je na tom nic zle. Pre mna by bolo divne, ak by len tak vymazal x rokov svojho zivota z hlavy. No ale pre klud medzi vami ti radsej bude klamat, nech nerobis sceny, lebo na to nikto nie je zvedavy.
Nemám problém, vyrobím si problém.Tolko k tomu
Samozrejme, ze si spomenie, ak mu niekto nevymazal pamat. Nechapem co ma byt na to zle, ak nechces, aby spominal na byvale, tak si najdi takeho, ktory ziadne byvale nema.
A ty na byvalych nespominas? Uplne si och vymazala, ci ziadnych nemas?
Určite si spomenie na bývalé, aj ja si spomeniem na bývalých. A to, že si mala úlety len tak, to ťa neškrie? Lebo mňa úlety škrú viac, ako nejaké romániky z mladosti môjho muža. Však sama nie si svätá a najradšej by si bola, keby tvoj chlap nemal žiadne bývalé a mal všetky myšlienky len pre teba. Či sa mýlim? 😀
Niečo podobné má len človek úplne mimo realitu.
aj keby si bola desiata v poradi stale su veci ktore s tebou moze zazit prvy krat.
ja si na byvalych spomeniem sem tam ale nie je v tom ziadna romanticka emocia, ani tuzba ani nic podobne. proste rovnako ako si spomeniem na susedu, psa, spoluziakov... nevyvolavam si spomienky na nich cielene a vobec ma ani neopantava ked citim rovnaku vonu alebo pocujem "nase" pesnicky. vobec sa ma to nedotyka.
navyse chlapi su este pragmatickejsi takze pochybujem ze by zivil v sebe takto spomienky.
kazdy ma svoju minulost. ale je to z nejakeho dovodu minulost. to aka bude buducnost mozes ovplyvnit. minulost nie. inak tymto tvojim prezivanim ho casom odradis.
a co pocitujes ako nefer voci tebe? inak moji kamosi tiez maju isto kopec fotiek kde som trebars s bývalými. a co ich maju vymazat? aj ja tie fotky kdesi mam. asi este u nasich. neviem. nevraciam sa k nim. nechce sa mi to triedit a preberat a vlastne ani trhat. naco.
Ano, spomenie si. Nie je problem v nom, problem je v tebe. A ano, ako je vyssie spomenute, to ze mas po 20 z teba nerobi dospelu a mentalne vyzrelu osobnost. Exprimujes pubertalne prejavy. Problem so sebavedomim. Tiez sa zamyslam, ci dokazes vnimat realitu objektivne, a svoju domnelu vyzretost nemas len “nacitanu” ale realne to nezijes.
Je normalne, ze kazdy si spomenie na to co bolo v minulosti. Na zazitky s kymkolvek, aj s byvalymi frajerkami. Niekedy staci malicko, a spomienka naskoci. Nepokusaj sa nikoho (ani seba) presviedcat, ze ani tebe sa to nestava. Minulost nikdy nevymazes, vzdy sa moze vynorit spomienka, dobra, zla. Spomienka moze vyvolat rozne emocie. A neverim, ze by ten tvoj bol vynimka. Len nechapem, preco by si nemal spominat. Co je na tom zle ak si spomenie?
Ziarlit na minulost nie je normalne
Tak ja som mala takeho ex partneta. Keby od neho neodidem svextremne vazneho dovodu, casom by som to zabalila presne koli takejto ziarlivosti. A ked odhliadnem od dovodu rozchodu - on bol vo vsetko úžasný! I ked som len medzi recou nieco povedala ( rozmyslam nad touto kometikou), za dva dni mi ju kupil. Ja uz som si ani nespimenula piriadne, ze som o tom hovorila. Nevravela som to za ucelom aby mi to kupil. A toto robil pravidelne. Isli sme do obchodu, ken so zbezne pozerala na toe veci - kupoval pre seba kosele. On si presne pamatal na cim sa mi dlhsie zastavil pohlad. Po case som ho uz musela odmietat aby mi vsetko nekupoval.
V inych oblastiach bol tiez ukazkovy a ten vztah bol neopisatelne hlboky. Raz sme sa bavili o byvalych vztahoch, ake boli a preco to nevyslo. Neriesila som detaily, no on sa toho vsetkehovextremne chytil a vzal si do hlavy, ze chcem stale mojho prveho ex. V tej dobe som zrovna na toho peveho bola neskutocne nas...á, za to ako sa voci mne zachoval. Takze predstava byt znova snim - ano- aby som mu dala par faciek akurat. Ake ten moj mi to pravidelne vycital - moje vztahy pred nim! Vedel, ze som nezila v klastore a mala 2 vztahy pred nim.
A neskutocne ma tym vytacal, takze by to pre mna bol napriek jeho mnohym kladom a inak skutocne rozpravkovemu vztahu, dovod na rozchod! Bez milosti.
A ano, dodnes si spomeniem neraz na byvalych. Aj na tohoto a keby si ty ako moj partner poznala moje myslienky, trafi ta slak do 5 minut.
To podotykam, ze mam teraz manzela, ktoreho milujem. U neho som zas musela riesit, ci aj on mna, ked on mi zo zaciatku prisiel,ze nevie co je ziarlivost 😁. Je dostatocne senavedomy a som mu neskutocne vdacna, ze neriesi koho pozdravim a neribi kovbojku ked mu hovorim nieco o kamosovi ci kolegovi.
Je uzasne, ze mozem v pohode stravit tyzden bez neho v inej krajine bez ziarlivostnych scen. Stretla sombsa s kamosom - teda celou ich rodinou ( mus mojej kamaratky). Poslala som mu aj video, ta kamoska na nom nie je. Potom aj fotky s celou ich rodinou.
Vies co mi povedal? Ja som taky rad, ze si sa stretla s kamosmi, vidno ze si stastna a prospelo ti to, fakt som rad. A on o citoch velmi nehovori.
Tym vsetkym ti len chcem povedať - neries jeho minulost. Keby si nespomenul vobec, bol ny divny. Keby na vsetky byvale myslel len v zlom, znalenalo by to, ze mu vo vztahoch vzdy bolo len zle. A to predsa nie je ok. Keby mal len zle vztahy, znamenalo by to, ze s nim predsa nie je nieco v poriadku 🙂
Ja si spomeniem na pekne aj na nepekne veci. Moj muz mal jeden vazny vztah predo mnou, ostatne boli ulety ci obcas nejaka jednorazovka. Nezil ale zivotom bohema, ze by zenske nahanal. Ten prvy vztah - snubenica, mali sa brat. Mala nehodu, zomrela, tehotna. Milival ju velmi.
Pre mna je v uplnom poriadku, ak na nu aj dnes este pomysli v laske a dobrote. Dlho sa s tym nedokazal vysporiadat. Ani by ma nenapadlo mat mu to za zle a ziarlit. Ved mal predsa aj zivot predo mnou.
A viem, ze ma miluje i ked to povie zriedka. Prejavuje to skutkami, milymi malickostami.
Vuem, ze ja a deti sme pre neho na prvom mieste. A nechcem od neho aby mi hovoril, ze som lepsia krajsia adt ako ona 🙂
Netrap seba ani jeho a buddte jednoducho stastni spolu. Prajem ti krasny, naplneny a stastny zivot 🙂.
Ono je dôležité ktorá bude posledná, nie prvá. Ktorá bude ženou jeho života. Ty si momentálne v jeho živote tá najdôležitejšia. Nie vždy to tak bolo, možno to tak ani vždy nebude. Ale teraz to tak je. Tak by si si to mala užívať, nie riešiť bývalé.
Na 100% si bude stale spominat na byvale, ked budes tuto temu vytahovat. A to nie je hate, to je fakt.
Za prve mu ich pripominas a nutis ho vytahovat detaily spomienok, ktore uz davno zapadli, len aby ti o nich daco povedal.
Za druhe ho zacne casom iritovat ta tvoja nedovera, prestane ho bavit ta ukludnovat. A byvalky sa zrazu mozu javit v krajsom svetle. V porovnani s tebou.
Za tretie toto tvoju neistotu nelieci, ale prehlbuje.
Na case to stopnut, vydrzat abstinencne priznaky ;a uz o tom s nim nehovorit) a prijat to ako zivotny fakt, ze nie si prva. Teraz je s tebou a to je to dolezite.
Alebo este inak.
Teraz je s tebou a ty sa napriek tomu zaoberas myslienkou, ci mysli na byvale. Pride ti to dolezite.
Az budes aj ty jeho byvala a on bude s inou, budes chapat, ze je fuk ci mysli na byvalky (aj teba), pretoze je dolezite, ze je s tou novou.
Tak preco tym ty teda teraz zabijas spolocny cas?
Ahoj len toto nerob nehrab sa v priatelovej minulosti lebo si zničiš vzťah ak ho tým budeš stále obťažovať tak si ho tým akurát znechutíš keď som bola mladsia 18tka tiež som toto robila už teraz môjmu manželovi potom som pochopila aky zmysel to vlastne ma ? Len ja sa trápim a on si na nich ani nespomenie a keby aj tak myslím si že je to normálne keďže snimi tiež prežil nejaké obdobie .. nerieš ak ta lubi a klape vám to nemyslí na to 🙂 sú minulostou a ty si preňho teraz dôležitá
Tak jasné, že každý si občas spomenie na bývalých. Ide o to, aká emócia sprevádza tie spomienky. Ja keď si spomeniem na bývalého, tak mi hneď napadne "Chvááálabohu!" (v zmysle, že už je bývalý). 😁