Priateľka mi nie je oporou

26. jún 2023

Caute. Chcem sa vás opýtať na názor, ako by ste toto brali vy. Som ťažko chorý, nebudem hovoriť čo mi je, nie je to ale smrteľná choroba, avšak môžem ostať na vozíku. Diagnostikovali mi ju pred tromi rokmi, nakoľko bývala mi robila extremne stresy skrz dieťa, proste to došlo. Od januára je aktuálne priatelka tehotná, a mala svoje nálady prvý trimester a mne sa rapídne zhoršil stav. Odpadavam a doktorka mi povedala že ešte raz odpadnem skrz naše hádky, mame ísť od seba. V tento dwn keď mi doktorka oznámila zle výsledky, ona bola u kamarátky na bazéne miesto toho, aby došla za mnou a bola pri mne. Keď som sa jej pýtal prečo nedošla, povedala že jej to ani neprešlo hlavou, nakoľko to bolo 50km od BA a ona nemá auto avšak kamoska ma, cítim sa za to hrozne, proste ja by som jej toto neurobil. Povedala mi že ona taká proste je, že ona mi povie pekne veci, bude ma držať, podporovať v liečbe ale že takéto veci jej nedochádzajú lebo ona také veci zvláda aj sama a počkala by do večera kým sme spolu. V ten den som odpadol skrz našu hádku. Priatelka mi na to povedala že bude lepšie sa rozísť, lebo ona nevie ako mi ma pomôcť. Ja to beriem ako ten najhorší scenár sa rozísť keď sa nám ma narodiť babo. Ona to odôvodňuje tým že my dvaja sa hádať neprestaneme a že sa o mňa boji, proste že bude lepšie pre mňa ako pôjdeme od seba. Je pravda že sa hádame nonstop, ale stále dúfam že sa to nejak utrasie.

Ja neviem či chcem veľa, či je toto okej a mám byt proste viac chápavý, alebo to tiež ukončiť…

sense
26. jún 2023

Aj lekárka ti pive dala ze bude lepšie ist od seba keď sa ti po každej hádke zhorší stav. Plus vzhľadom na to ze vám vzťah nefungoval bola hlúposť splodiť dieťa
A áno mohli ste sa porozprávať a rozobrať to aj večer. Alebo si čakal ze sadne na prvý bus à pôjde ?

javiemneviem
26. jún 2023

Nechceš veľa, ale mne ako citlivej žene muž vždy povie - neocakavaj ticho, rovno mi povedz, čo očakávaš a vyhneme sa tak tvojmu sklamaniu a nasledovnej hádke. Ma pravdu. Nabudúce skús priateľke povedať, že je toto pre teba taká vec, že by si prijal aby po zlej informácii bola pri tebe. Na druhej strane, ak si jej povedal, že ti lekárka povedala, že máte ísť od seba, ani sa nedivím, že neprišla. Dosť by sa ma to dotklo…Osobne si myslím, že ti veľa ľudí napíše, že mala byt pri tebe. Všetci sme ale ini, všetci potrebujeme v rovnakom okamihu iný typ pomoci a možno jej to fakt nedošlo. Ak ti na nej záleží a aj jej na tebe, je dôležité komunikovať očakávania priamo. Čaká vás ťažké obdobie z toho čo píšeš - jednak tvoje ochorenie a príchod dieťaťa je tiež poriadna supa do vztahu. Ticha domácnosť a vecne sklamania nebudú mať priestor. Treba sa rozprávať a povedať si, čo čakám v akom okamihu. Treba sa veľa rozprávať. My sme sa s príchodom dieťaťa začali sekat nenormálne. Mali sme proste iné očakávania od prerozdelenia prác doma, okolo dieťaťa a podobne…je to veľmi náročné obdobie. Ak ti hádky robia zle - komunikovať komunikovať… a predvídať vopred….

h2
26. jún 2023

Podľa toho, čo píšeš, priateľka nevedela, že máš zlé výsledky od Dr.? Keď ti sama povedala, že jej tieto veci samej nenapadnú, tak to treba povedať otvorene. "Ahoj, bol som u doktorky, mám zlé výsledky, cítim sa mizerne. Prišla by si za mnou? Pomohlo by mi to." Prípadne "Idem dnes k doktorke pre výsledky, bol by som rád a pomohlo by mi, keby si išla so mnou." Často sa tu ženy sťažujú, že muži nechápu ich skryté signály. No ale my, ženy, tiež nie sme veštice. Keď niečo od nej chceš, povedz jej to priamo. Určite to tiež nemá ľahké, je tehotná a otec jej dieťaťa má vážnu diagnózu... Ver mi, že jedno jej to iste nie je.

liljana
26. jún 2023

Otazka je, kto z vas dvoch potrebuje viac tu podporu, ked si ju neviete ani jeden dat. Tehotna priatelka, ktora bude naladova pod vplyvom hormonov, ale zaroven by okolie sa malo o nu starat, aby bola ona aj dieta v pohode. Alebo ty s diagnostikovanou tazkou chorobou. Mozno by bolo lepsie, aby sa o kazdeho z vas postarala rodina toho druheho, kym sa dieta nenarodi.
Uprimne? Ak sa ti spustila choroba zo stresu sposobenemu stresom z predosleho vztahu, naco si sa vrhal do dalsieho, kym si sa z toho nepozbieral? Pre niektorych ludi, ktori podliehaju vyrazne rychlo stresu, proste vztahy nie su, lebo sa v nich musia riesit problemy, alebo musia mimoriadne starostlivo vyberat ustretovu a nekonfliktnu partnerku.

rozkvet1
26. jún 2023

Ahoj. Pozri sa. Zdravie je len jedno, ale dievča nie je jediné na svete. Máš vážený zdravotný problém, buď trošku sebecký a divaj sa už na seba. Urob to pre svoje zdravie aby si sa mohol stretávať s tvojim dieťaťom keď sa narodí a byť tu vždy pre neho. Raz mu to vyvsetlis a ono to pochopí

januska12323
26. jún 2023

Načo ste si robili dieťa keď sa furt hádate? Tvoja choroba je len čerešničkou na pokazenej torte.

domkakvet
26. jún 2023

Zivot je uz raz taky bud bude pri tebe stat alebo sa na teba vykasle, to uvidis casom, vycitkami, ze mohla prist a neprisla nic nevyriesis, ani si ju pri sebe neudrzis, vzchop sa a nelutuj sa a hned bude zivot krajsi.

svetlonos
26. jún 2023

@autor,
som tehotna a hormony robia divy, hrda na to nie som ale je to blby fakt. Tvoja priatelka tiez pitrebuje klud a pohodu. Ja v podstate nerozumiem, oreco ste plodili dieta v tvojej situacii. Vy ste to vôbec nedomysleli. Pochytime sa aj my s muzom a je to fajn chlap, zdravy. Keby som mala niest na pleciach zataz, ze kazde pohadanie sa mu zhorsi stav, ideme od seba. Problemy vzdy budu, treba ich riesit. Ty toho vzhladom na svoj stav nie si. A vyzadovat od partnera aby sa koli tebe staval do úzadia - je nefer. Ona je tiez len clovek. Teraz si vezmi, ze bude unavena, nervozna, starostlivost o dieta prevazne na nej. Myslis , ze bude ziarit za tych okolností laskou a pokojom? Nie.
Pisem ti objektivne, bez toho aby som ta lutovala, tym ti nepomozem. Mala som priatela na invalidnom (chronicke bolesti) plus s tym suvisiace ine dg. V skratke, i ked bol uzasny na jednej strane, tocili sa vsetko okolo jeho stavu. To pisem len velmi v kratkosti.
To nie je zivot ani pre jedneho z vas, toboz pre dieta.
Radsej vyuzi byt sam a pokojny, potom si aj dieta uzijes. Podporu hladaj u svojej rodiny. To je moznost vazho fungovania.

falbala132
26. jún 2023

pises, ze si ochorel, lebo byvala ti robila extremne stresy skrz dieťa. obavam sa, ze aj ked pojdete od seba, zase budes mat extremne stresy z noveho dietata. asi by som to nesila horucou ihlou, ale nejak sa snazila vychadzat s nou do jej porodu, porodi, ukludnia sa hormony, ukludni sa aj vas vztah.

valiant
26. jún 2023

lekárka identifikovala, že ti zdravotný stav zhoršuje stres. Asi ho zle zvladaš, si precitlivený. Nechápem, že sa musíte stále hádať, objednaj sa na terapiu, nájdi si literatúru ako zvládať stres, lebo akákoľvek nová partnerka príde, budeš potrebovat niečo riešiť, budes mat z toho stres.
Ak sa aj s terajšou priatelkou rozídete, nič ti to nepomôže. Ak sa nenaučíte spolu fungovat, v budúcnosti sa budete handrkovat o dieta a budes v sebe kumulovat dalsí stres.

cherrystone
26. jún 2023

mal by si popracovat na zvladani stresovych situacii. aj komunikacii vo vztahu a ocakavaniach. tehotenstvo a narodenie dietata znamena, ze tvoja diagnoza a jej dolezitost pojdu na druhu kolaj. ako to zvladnes potom, ked sa narodi? ved to este len bude stres.. nedostatok spanku, plac dietata a hormony to je este len poriadny akcelerator napatia. aj v predtym pokojnych a harmonickych vztahoch byvaju v tomto obdobi zemetrasenia.