Mám 22, partner 25. Sme spolu pól roka.
On býva zvlášť, ja ešte u našich.
V máji mám zmeniť prácu keďže budúci rok sa chystám na vysokú externe a momentálna práca mi to neumožňuje.
Partner ešte nepracuje, študuje denné štúdium, niečo má odložené a niečo prispievajú rodičia.
V poslednej dobe neustále prichádza s nápadom aby sme splodili potomka. Vraj by sme to zvládli.. Určite by sme to zvládli, ak by sme museli. Ak by sa to náhodou stálo, určite by som sa tomu postavila zodpovedne a zvládla to. No nie takto.
Neviem ako mu mám vysvetliť môj pohľad na vec.
Nič nám neutečie. Navrhla som mu, že ak sa chce vo vzťahu posunúť, poďme spolu bývať. Mesto kde budem robiť je celkom blízko jeho školy, nemal by on (teda rodičia) celé výdavky, keďže by sme išli na polovicu a aj školu by mal bližšie, ostalo by mu viac peňazí i z cestovania. Skúsime spoločne bývanie, kým si budeme robiť školu, môžme zistiť či nám to funguje ( 3 roky). Dovtedy si už aj on dorobí školu a nájde prácu , ja budem mať tiež vyštudovaný odbor a môžem sa zamestnať tam. Mohli by sme sa presunúť do svojho a tam sa už začať snažiť o potomka. Mám 22 on 25, nemyslím si, že takých 5 rokov nás zabije..
to je vyborny napad 😂 vraj by sme to zvladli - to je super argument na to mat dieta bez vlastneho byvania, bez vztahu, kde sa dvaja poznaju dostatocne na to, aby to dieta splodili, bez poriadnej financnej rezervy (aj ked pises, ze nieco ma odlozene) - aktualne by si nemala narok na nic len nizsi rodicovsky a rodinne pridavky, necelych 400€, prispevky rodicov = castokrat aj kecanie do vychovy, pripadne byvamie s nimi (vidime tu kazdy den v temach ako to ne/funguje), no ale ako myslis, mozno som len prilisny pesimista 🙂
treba mu vysvetliť, že dieťa nie je hračka, je to záväzok na celý život, ktorý vám obom zmení život… mali bývate byť na to obaja pripravení - psychicky aj finančne, navyše je fajn skúsiť si spoločne bývanie keďže píšeš že ste len polroka spolu, čo je z môjho pohľadu veľmi malo na to, aby si dvaja ľudia založili rodinu… vek už na to síce máte, ale viete aj, ako budete fungovať v domácnosti? aké máte názory na chod domácnosti a výchovu detí? bude zvládať tvoj partner školu aj dieťa zároveň? dokáže vás zabezpečiť kým ty budeš na materskej a mizernom rodičáku? treba si sadnúť a porozprávať sa, určiť si priority a poriadne si to premyslieť
Nech si nájde prácu popri škole, ty tiež najprv začni robiť, ešte nemáš trvalý pracovný pomer, keďže menia prácu. On má krásne sny, ale ťažké. Rodičia ho živia, budú aj teba aj vaše dieťa, keď zrazu pôjdeš na materskú? Budeš doma 3roky, kto vám bude platiť nájom? To nie je mamahotel,tam už musíte zamakať. A ani neviete, či sa nebudete žrať po polroku bývania spolu. Každé ráno vstávať spolu, chodiť spať, variť, pratať, riešiť všetko spolu. A posledna rada, po polroku vzťahu by som nechcela dieťa aj keby sme spolu bývali.
oprava *mali by ste byť na to obaja pripravení
Divím sa že prišiel s takým nápadom keď je ešte študent a nepracuje.. ako by ho chcel živiť, či zase jeho rodičia by sa spolupodieľali?
Určite by som s dieťaťom nateraz počkala.
Podla mna je to fakt skoro, aby ste riesili potomka. Myslim aj co sa veku tyka, aj toho, ze ste spolu ozaj kratucko. Ty nevies, aky bude otec, ako sa bude spravat a ci to cele ustojite. Este by som rozhodne pockala, aj ked je toto cele samozrejme len vasa vec, ale aj tak sa stretnes vacsinou s nazorom, ze to fakt nie je dobry napad. Mate cas.
Po pol roku dieta? Co mu hrabe? Dobrovolne v 22 rokoch by som isto nesla do toho, ked este nemate skoncenu skolu, aj ked ty uz pracujes... A ak chce dieta, tak nech si ta najskor vezme za manzelku... A teda asi by som riesila aj nejaky sposob ochrany a nespoliehala by som sa na to, ze si da pozor... Lebo ak dosiel s takto blbym napadom, tak tam moze byt milion dovodov, od banalnych az po manipulaciu...
Tvoj partner je nezrelý, určite sa na toto nenechaj nahovoriť. Zisti, že dieťa není hračka, zbalí kufor a všetko ostane na tebe. To čo navrhuje je bláznovstvo.
Vyborny napad...zvladla by si to tak akurat ty, lebo by si musela... Asi si ta chce uviazat... Choro uviazat...
No tak toto nie. Ja som bola s mojím vtedy priateľom 6 rokov, keď sme spolu začali bývať (v podnájme), tiež sníval o dieťati, keďže mal 25 rokov (ja 21), obidvaja sme v tom čase pracovali, on mal stabilnú prácu, ja prvú. Ale v žiadnom prípade som nepristúpila na dieťa,kým nebudeme mať zázemie nášho vlastného domova a akú takú istotu. To sa ľahko povie, že však to nejako dáme, ale dieťa je zodpovednosť a ja som nechcela riskovať, že by sa niečo nepredvídateľné stalo a to malinké by na to doplatilo. Teraz sme vo vlastnom, po svadbe a malinká príde na svet o 2 mesiace. Takže určite aj ty toto svojmu priateľovi vysvetli, že treba doštudovať, zamestnať sa, zaobstarať si vlastné bývanie a potom si robiť deti. Potrebujete istotu, a najmä to bábo ju potrebuje.
mne sa to zda fakt cudne. nepoznate sa poriadne, nebyvate spolu, nie ste manzelia (lebo to je normalny postup, hlavne, ked ste este len studenti) a on chce dieta? bud je dost nezrely a/alebo fakt neviem. asi by som sa pri tom dost citila, ze som len nejaka zena xy, ktora ma vynosit a porodit jeho dieta. normalne sa toho chalani v podobnej zivotnej situacii a veku este strania. nieco tam proste nesedi
...nič v zlom...vyzerá, že si vyzretejsia ako tboj chlap. Určite by som povedala, že potrebujem psych.pohodu a vidieť, že vás dokáže zabezpečiť...nie jeho rodička.
divná doba, žiadna práca, bývanie - kde býva v podnájme alebo vo vlastnom? Poznáte sa 1/2 roka, a na divoko mať dieťa. Veď keď to nevíde, teba vyhodí, bývanie spoločné nie je a staraj sa
A o to dieťa by sa starali tiež jeho rodičia?
Ja som priatelovi ked bol na VŠ ani auto nepozicala, pretoze keby sa cosi stalo tak som vedela ze to budu platit jeho rodicia a nechcela som pokazit vztahy. Nie aby som si robila dieta so studentikom bez zazemia.
A nezabudni na antikoncepciu, lebo pri takom chlapcovi nikdy nevieš.
Toto by ma od chlapa tak odradilo, byt ochotny splodit dieta bez vzdelania s holou zadnicou..🤦🏼♀️, max nezodpovedne a nevyspele…
Ahoj, tak tvoj chlapec má odvahu..určite nevie čo to obnáša a určite by sa o dieťa starali rodičia....nevie do čoho ide keďže je nevyspely....dieťa nie je hračka...pokiaľ nemáte kde bývať a nemáte dobré zamestnanie tak nechoď do toho....máte ešte čas.....ak chceš vedieť či to zvládne tak nech si kúpi psíka....za zvieratko je tiež zodpovednosť a musí sa starať....
Povedz mu, že začnete svadbou.
Naozaj je ešte dieťa, ak ti navrhuje dieťa a nemá žiadny príjem, nemá vlastné bývanie, a nevie sa o dieťa starať.
Ja by som si dal na toto veľký pozor, keby som žena... lebo toto nie je normálne. To zaváňa nezodpovednosťou a dosť veľkou. Dal by som teraz stávku normálne, že by si skončila ako slobodná mamička niekde u svojej rodiny a on by sa o dieťa nezaujímal ani neplatil.
Nevie ešte čo to obnáša absolútne. Žiadne dieťa na programe nemôže byť.
Kúpte si kralika alebo nech si osvojí psíka z utulku.. To by ste zvládli. Keď už sa chce veľmi starať. Na dieťa nie ste (minalne materiálne) určite pripravení.
Ja vidim jediny dovod, ze dieta chce preto, aby si ta priputal. Akoze velky pozor na taketo typy. A druha vec, najprv hadam manzelstvo a potom deti ked uz tak, a o takych zakladnych veciach ako samostatne byvanie, praca, dokoncenie skoly, ani nehovoriac. Keby sa nieco medzi vami stalo, on bude volny ako vtak. Ale ty budes uz navzdy priputana dietatom. Velmi rozumne premyslas a daj mu to slusne ale jasne najavo. A velmi si daj pozor aby sa nieco “nahodou” nepritrafilo, kamoskin byvaly sa priznal, ze planoval si ju takto poistit. To uz bolo ale dobrych 20 rokov dozadu, boli velmi mladi. A rada skusenych, dieta nemaj s priatelom. Dieta maj raz len s manzelom…
Áno,správne rozmýšľaš ty okrem toho záveru. To že sa k sebe rpestahujete neznamená že automaticky máte začať riešiť dieťa.najprv si to skúste a ja s mojou povahou by som to celé podmienila svadbou. Držím ti palce....nechoď do veci bezhlavo a zachovajú si aj zdravý rozum. Ja som staršieho syna mala v 24,ale s manželom sme už vtedy boli spolu 9 rokov,svadba bola týždeň po mojich promóciách a on už dva roky pracoval....
Zaváňa to manipuláciou
Ja by som spozornela. Dietatom si ta chce zaviazat.
Aj mna jeden presviedcal, ze urobme si dieta, vsak on sa postara... po 2 mesiacoch "vztahu" Velmi som si potom davala pozor, aby nezneuzil situaciu.
Máte triezvy pohľad na situáciu, kazde obdobie ma svoj cas , ak sa potrebujete venovať škole je to vporiadku a urcite menej stresujuce ako by ste mali čakať bábätko a popri tom skola a práca, obcas su aj komplikovane tehotenstva a zbytocne by ste sa stresovali co uprednostnit. Viac mladych zien by malo takto plánovať. Ja som mala deti prve v 25 a druhe v 27 a vobec si nemyslim ze neskoro je to taky akurat vek ze sa clovek aj vnutorne ukľudní a vie co je priorita. Myslim ze aj ked to partnerovi presne takto vysvetlite a je to ten pravy tak to pochopí 😉
Nerozumiem tomu prečo niekto by si robil dieťa tak skoro. Hoc deti sú zväčša super, je to doživotný strach o dieťa a už nikdy tá žena nie je skutočne sama...
Určite si choď za svojím. Ste spolu neskutočne krátko a neznič si život tým, že porodis dieťa priateľovi po tak krátkej dobe kedy ho nemáš šancu spoznať a ani nevieš čo je zač. To sa presne ako vravíš, zisti po dlhšej dobe bývania.🙂
Po ďalšie, prečo máš problém mu to odkomunikovat, tak ako si to napísala sem?