Zas som sa na tomto fore dozvedela veci, ktorym sa nestacim cudovat :D to vazne ste sa tu niektoré pocas randenia pytali muza kolko ma nasetrene kolko zaraba, co vsetko vlastni a pod?:D ja som teda s mojim manzelom dva roky, nebyvali sme spolu, obaja sme zili u rodicov a obaja sme mali uz 27 rokov. Neskor, ako ske si zacali shanat spolocne byvanie, tak az potom sme zacali riesit aj spolocne financie. Ano, je normálne zistit si, ako to ma muz s financiami, odsledovat si, ci nerozhadzuje, ci nie je privelmi zgrlavy, ale aby som sa len pocas randenia vyzvedala taketo veci...mne to pride chore :D uz viackrat som zachytila otazky od diskutujucich? Ma nasetrene, kolko zaraba, odklada si peniaze bokom? Ma sporiaci ucet?:D ja neviem, s kym ste vy randili, ale kebyze sa ma taketo otazky pyta muz, ktoreho este ani poriadne nepoznam, tak mna to teda odradi :D
môj už mm bol lepší.... rovno mi povedal že nemá žiadne peniaze, všetko minie , žije z výplaty do výplaty a keďže mal zrovna pri sebe aj zdr. kartu tak mi ju dal do ruky že si mám preštudovať...
v podstate som nemala čo študovať, bolo tam pár strán zapísané...
@ms_green no ved samozrejme, ze financie su dolezite aj pre mna a pre mna bol zaklad prekonzultovat to :D ale nie pocas randenia preboha :D financie som zacala riesit tak po roku a pol :D
Ja som musel na prvom rande mojej (teraz už manželke) ukázať občiansky preukaz, že nie som ženatý. Vtedy sa ešte stav zapisoval do OP v tvare knižky.
Nepytala som sa, ale za ten rok az dva randenia prisla spontanne rec aj na tieto temy. Kebyze sa ma to pyta chlap na prvom rande poslwm ho do kelu
Po tom roku a pol ste už nerandili či ako to chápeš? Nie sú to ideálne otázky na prvé rande ale k spoznávaniu patria aj takéto veci, a spoznávanie je podľa mňa randenie.
Ja si pamätám, že raz ma tu raz davno niekto veľmi presviedčal ako si človek má zistiť pred tým ako sa do niekoho zamiluje jeho rodinnu zdravotnú anamnézu.. a samozrejme ak tam budú u nejakej tety z druhého kolená schizofrénia, alebo rakovina u dedka, tak vzťah ukončiť alebo minimálne neplánovat deti.. to nejako odmietam pochopiť takéto rozmýšľanie 😅
Takze ak niekto už pri prvom rande dokáže kalkulovať či je potencionálny partner vhodný geneticky materiál, je mozne že sa pýta aj na financie..
Priznám sa, ja som človek čo toto rozhodne na rande nerozoberal.. s mojím teraz už mužom sme však pred vzťahom boli dobri kamaráti, takže som viac menej vedela o ňom mnoho.. ale teda na jeho finančnej gramotnosti sme museli zapracovať, pretože začiatok dospelosti šiel trocha zlým smerom.. lenže to sa stáva v takom veku.. sme spolu už večnosť a učili, šetrili, riešili sme sa navzájom..
Ono to tak postupne vyplynie, ked sa ludia spoznavaju. Istotne sa toto niekto nespyta druheho priamo. Hoci mne priatel vyklopil vysku prijmu aj uspor dost skoro a bolo mi to neprijemne. Ja sa o takom nerada bavim. A bytovu otazku tiez rychlo zistis. Ine je to u mladych a ine u nas starsich, to uz nemat nic, len dlhy, nevesti nic dobre.
Rovno sa to opytat mi pride nevkusne, na druhej strane nie je absolutne nic zle na tom, odsledovat si financnu gramotnost a financne spravanie potencialneho partnera. Na jednej strane demonizujeme, ked zena co i len spomenie peniaze, na druhej strane ked tu vyplakavaju tragedky s tromi malymi detmi po 10-rocnej materskej bez jedineho centa, ze muz vsetko prechlasta a prehra, a samy nemaju ani na izbu na private, ideme ich zdrbat pod ciernu zem za nezodpovednost. Treba si zadefinovat, co od muza chceme a co chce on od nas - kratkodobu znamost? Ok. Seriozny vztah, manzelstvo a rodinu? Ok, ale to nieco stoji, a kazda zena nachvilu vypadne z pracovneho zivota a karierneho postupu, ak ma deti. Moderni muzi si to predstavuju nejak tak, ze on zafinancuje polovicu a vecer si vylozi nohy, zena zafinancuje druhu polovicu a vecer taha druhu smenu - domacnost, deti, jedlo. A niektori experti si potom este potazkaju, ze “sa opustila” a “nema chut na sex”. Sorrka ale toto nie. Ja som do randenia vzdy isla od isteho veku s tym, ze musi mat nejaky prijem/prijmovy potencial a zivotnu uroven. A ak to spravne zaobalis, teda nanho nevyletis po piatich minutach na prvom rande s tym, ze kolko ma na ucte, nikto ta nebude za to odsudzovat. Na LinkedIne si najdes pracovnu historiu, na Glassdoore alebo Profesii orientacnu platovu rovinu, ako priklad. Ak podnika, obchodny register, atd. Potom si vyberies prijmove minimum, ake ti vyhovuje. Par tipov, ako sa to da aj elegantne.
Aha, este dodam. Muzi sa vobec netaja tym, ze si nas vyberaju podla zadkov, prs, usmevu a vlasov, aspon na prvy pohlad, kym pride na ine hodnoty. Preco by sme sa my mali hanbit za to iste?
To by ma v zivote nenapadlo :D pre mna je dolezite jedine to, ci ma prijem, ktory pokryje jeho vydavky, respektive ci jeho vydavky su adekvatne jeho prijmu, ci nie je na podpore a soc davkach, ci nezije z penazi rodicov. Nic ine ma nezaujima, lebo vo svojom zivote fungujem uplne samostatne a sebestacne, takze fakt nepotrebujem, aby mal 4 byty, vikendovu vilku a aspon jedno sukromne lietadielko 😃
Prečo nie počas randenia? To sa mám vydať bez toho aby som mala uistenie o tomto u muza
Ved ale niektore “randia” aj 10 rokov, tak je logicke uz v takom case mat prehlad. A vacsinou som si vsimla, ze sa to diskutujuce pytaju, ked sa riesi uz nejaka situacia/bytova otazka, planovanie deti a podobne, nie po nejakych 2 mesiacoch 🙂
Mne rozpraval znamy, ze dnesne dievcata chlapa najprv lustruju na katasterportali, finstate. Ci ma chlap byt, firmu, dlhy....nova doba. Ja som to nildy nerobila.
Na prvom rande skôr nie, možno je to tak otázka na 3-4 rande, keď sa zdá, že už by to mohlo byť viac ako len obyčajné rande (stretko niekde v parku, prechádzka, večera, po nej pivo a cigareta niekde v šenku), ale myslím, že nie je zlé si to nejako oťukať v akej finančnej situácii je partner/ka. A prečo? Bez srandy - poznám lúzra, ktorému ešte v 42 rokoch musí peniaze zadeľovať mama, aby ich všetky neprežral. Išli by ste s takým na druhé rande?
Zavisi aj od toho, aky dlhy vztah povazujes za randenie. Samozrejme je, ze na prvom rande nevytiahnem dotaznik, no dalej treba pozorne sledovat, aky vztah ma partner k peniazom tak vseobecne.
Prave kladenim nevhodnych a neprijemnych otazok spoznas najlepsie cloveka. Ved kolko zien tu pise, ze pred svatbou nevedeli, to ci ono. A to je presne kvoli tomuto. .
Ak sa s niekym mam spoznavat, tak naozaj. Samozrejme nie na prvom cii druhom rande, ale ked ideme byvat spolu, tak debata kde, za kolko, a co sa stane ked niekto ostane chory, strati pracu (tzn ake mame financne zazemie, uspory, poistky atd...) - lebo vtedy sa ma to zacne tykat osobne.
Ale ja osobne financie nepovazujem za nevhodnu temu, prave naopak. Ale nehodnotim ludi za to, ze maju taky ci onaky plat ci uspory. Dolezite je byt v sulade z tym, ako sa s nimi naklada.
Druha vec je aj, ako clovek odpoveda da otazky na telo. Opytat sa mozes, ale odpovedat nemusis. Dolezite je si vsimat, ako clovek naviguje tie, ktore mu nie su prijemne. Vela ludi sa nastve, oduje, odmietne sa vobec o tom ci onom bavit. A takito ludia su tazki na spoluzitie. Len na to tiez neprides pokial to nezazijes, a po svatbe uz je tiez neskoro.
No a dalsia vec je aj timing, aj to o niecom vypoveda, najst vhodny cas a sposob na iste otazky (nielen o peniazoch).
Nerozumiem otázke. Kedy je "správne" zisťovať, čo je muž zač? Až v manželstve? Trochu adrenalínový šport. Samozrejme, že počas randenia objavujem, co je muž zač. Tak isto, ako ten muž objavuje, čo som zač ja. Či máme spoločné záujmy, názory, pohľady na život, aké mame povolanie a ciele, chceme dom, byt alebo preferujeme mama/svokra hotel, chceme tráviť dovolenku v Chorvátsku, na Bali alebo na balkóne... Proste každý má vlastné názory a predstavy a otukavame sa, či sú tie naše kompatibilné. A s tým súvisí aj vzťah peniazom. Keď si budeme chcieť kúpiť vilu pod hradom, je celkom fajn vedieť, že na to máme (každý z nás!) našetreny nejaký základ a asi to nebude dobrý plán s partnerom, ktorý sporiaci účet považuje za druh nevyzreteho syra, hoci dobre zarába. Zisťovať takéto technické detaily až po svadbe dosť smrdí problémami, takže fakt neviem, kedy inokedy nez pri randeni zisťovať....
Nevhodne otazky sa nepytaju, ale potom po svadbe placu... ze muz ma dlhy, o ktorych nevedeli, ze nema nic nasetrene, ze nevie hospodarit s peniazmi, ze odmieta prejst do lepsie platenej prace... 🤷
@monro ano, toto je uplne bezne. A mam to od mojich blizkych kamaratok, podotykam, tiahne im na 40, su dlhodobo nezadane, a po veceroch sa nalievaju aperolom a vinom, castokrat same, kedze to ticho v ich bytoch je pre ne neznesitelne. Pocet vajicok rapidne klesol, a mozog vrieska. Sam som z nimi toto lustrovanie neraz zazil, ako nestranny poxorujuci v ramci skupiny. ORSR, finstst, kataster, zivnostensky… pred casom sme boli v divadle partia, jedna z tychto zien si zavolala jedneho svojho napadnika. Muz prisiel v novom aute, o ktorom uz sice ona vedela. V ramci lahkej spolocenskej debaty zacala zovijalne vtipkovat, ze chlap ma auto ako bezny Dubajsky taxikar, ze este aj farbu koze ma rovnaku. Vtedy mi bolo trapne aj za neho…. A inac, auto v cene 60000.
Co sa tyka “nevhodnych” otazok. Na plat sa ma pytala kazda jedna zvacsa na prvom realnom stretnuti. Niekedy na rovinu, niekedy velmi nesikovne. Nezriedka, aj same od seba jasne deklaruju, ze aku maju predstavu fin s hmot zabezpecenia. A nie su to ziadne extra trieda zeny. Uplne obycajne zeny.
Nebol tu spomenutý žiaden opačný prípad. Nevhodné otázky od mužov. 😅
Napr. ked pri mne niekto viditelne naschval zacne mávať klucami od Audi alebo BMW tak je to pre mna stopka.
Vies ono je to tak, ze tie otazky skor pridu, kedy zena vidi, ze muz nerobi, nema pracu a je prirodzene, ze pride otazka, tak z coho zijes. To by som sa spytala aj kamosa ci kamosky. Myslim si, ze ked zena vidi, ze muz pracuje, niečomu sa venuje, tak tieto otazky nepadnú, lebo proste vidia, ze chlap nesedi cele dni doma. Takze treba sa na to pozriet v akych situáciách, sa zeny o tuto temu zaujimaju. Lebo tiez nechcu mat na krku neschopného chlapa a v podstate nestracat cas rokmi chodenia.
Jasne že to nie sú vhodné otázky na prvé, druhé, tretie..desiate rande. Ale sú to normálne veci o ktorých by sa ľudia vo vzťahu mali pri prevej vhodnej príležitosti porozprávať.
Ja som sa pýtať nemusela medzi rečou sme prebrali aj tieto témy.
Ona: máš dlhy?
On: hej, 20 cm.
Mna skor zaraza, ze sa je potrebne to pytat... to nejak nevyplynie zo zivota? Lebo teda ak sa nejak par spoznava a teda menej trapna otazka ako kde robis, co robis (vramci rozhovorov, nie formou dotazniku 🙂 )... tak z toho tak moze aj vyplynut zhruba kde sa dotycny / dotycna nachadza financne, vzdelanostne... nejake rande v restike zase ukaze vychovu... popripade dovolenka nejake (zlo)zvyky a tak... nie? Samozrejme, ak dvaja spolu ziju nejaky cas, tak sa snad aj jeden pochvali druhemu "zvysili mi plat", "povysili ma"... "dostal/a som dobru zakazku" apod... mozno to nebude na centy presne, ale nejaky feeling asi dostane kazdy potom...
@januska12323 taketo otazky su vhodné pre mna do vztahu a nie pocas randenia 🙂 ved aj pocas randenia si vies zistit, ako to ten partner berie, ci nema problem pozvat ta, investovať do teba, ale aby som sa ho pytala temy, ze ci ma nasetrene, kolko? A ze ked byva s rodicmi, ze ci im nieco dava, ci si odklada...ja neviem, mne to pride netaktne a ako moze potom vzniknut z takeho niecoho romanticky vztah? Skor potom z toho vznikne racionalny zvazok, ktory je vyhodny pre obe strany :D
@jana_eyre_2 presne tak 🙂 to neznamena ze ked nema muz vlastne byvanie v 27micke, na ucte nasporenych minimalne 50000€, tak je to zly chlap a do manzelstva nevhodny :D moji rodicia sa zoznámili vtedy, ked obaja boli mladi, ziadne financie, vsetko si vybudovali spolu a nikdy mama nesliedila, ze preco byva u rodicov, preco nezaraba minimalne neviem kolko tisic mesacne :D videla, ze je spolahlivy, zodpovedny, uctivy a to, ze nemal nasetrene, tak to ju teda neodradilo od toho, aby si s nim zalozila rodinu. A dobre urobila, lebo sme mali fajt pekne detstvo, neboli sme vysoka vrstva, boli sme stredna, ale nikdy nam nic nechybalo
@betulinka1 lenze ja tu absolutne nehovorím o neschopnych muzoch :D to, ze nejaky mlady chalan byva este doma na dedine v rodinnom dome, z neho nerobi neschopneho :D ja narazam na diskutujuce, co maju naroky na chlapov take, ze by som si velmi rada pozrela, koho realne doma vedla seba maju a ci vobec aj niekoho maju :D lebo poznam vela sebestacnych zien, ktore cakaju na milionara, nikto im nie je dobry a tak aj skoncia 🙂
@zic presne toto som nala na mysli. Mna zarazilo to, ked tu nejaka zena napise, ze randi s niekym, dajme tomu par tyzdnov/mesiacov a uz sa tu na nu vrhnu zeny ako supy, ze kde robi, co robi, ma nasetrene?:D mne to pride trapne.
Podľa mňa porovnávaš dva svety. Toto sú otázky, ktoré by ma zaujímali, keby mám 30 a hľadám si životného partnera s ktorým sa chcem vo veľmi blízkej dobe usadiť. Ja som sa s manželom spoznala na vysokej škole, keď som mala 22 on 24 a veru sme neriešili kto má koľko našetrené a koľko má plat, lebo sme boli mladé a neboli to relevantné informácie.
Ja sa nad týmito príspevkami vždy tak povznesiem, že jasné, prídem do kaviarne a spýtam sa v akej banke má sporiaci účet. 😅 (Humor, keby nebolo jasné.) Ale zasa aj financie sú dôležitá časť spoznávania sa. Keď mám 20 a chcem niekoho s kým sa budem baviť asi ok ale keď s niekým chodím 2 roky a rozmýšľam nad spoločnou budúcnosťou chcem vedieť, či sa o mňa postará na materskej a či nemá dlhy kade tade.