Milujete alebo “iba” ľúbite?

23. mar 2024

Kdesi som citala nazor,ze clovek moze mat rad vela ludi, lubit ich par ale milovat moze iba jedneho. Ja sa s tym stotoznujem,milujem len jedneho muza. A inak ako milujem Ta si ani nepovieme. Mate to aj vy tak?

minenkak
23. mar 2024

Ja môjho zbožňujem

anna777115
23. mar 2024

Milovať a ľúbiť, má ten istý význam. Milovať, je čechizmus a ľúbiť, je čisto slovenský výraz.

vanilkovazmrzka
23. mar 2024

Milovat = lubit

Su to synonyma, akurat slovensky jazyk nam na rozdiel od inych dava moznost pomenovat jeden cit dvoma slovami.

brezza
23. mar 2024

Pre mna je to ekvivalentny vyraz. Ved ani v anglictine a ani v inych jazykoch nie su dva vyrazy pre slovo milovat. Podla tvojej teorie by Anglican miloval jednu zenu, ale lubit tych par ludi ako ty by uz nemohol lebo taky vyraz nemaju.

lindous
23. mar 2024

To sú také citátiky internetové 😅 pre každého majú tieto slová trošku iný význam (bez ohľadu na to ako sú vysvetlené v slovníku), niekto ich vníma ako synonymá, niekto to má odstupňované mám ťa rád - ľúbim ťa - milujem ťa, pre niekoho je zase “intímnejšie” ľúbim ťa, lebo milovať môžeš aj dobré jedlo, západy slnka, či rodinu…. Ja ich vnímam na rovnakej úrovni, ľúbim ťa sa mi páči viac… ale s počtom ľudí, ktorých za život môžeme ľúbiť/milovať to nemá podľa mňa vôbec nič a vôbec sa na to nepozerám takto

martinmmartin
23. mar 2024

Taketo citaty to mas ako citat v biblii- kazdy si tam vycita presne to co mu zrovna sadne do kramu

zorkahorka
23. mar 2024

Ja mojho muza lubim i milujem zaroven 😀

jajana_2
23. mar 2024

Tak môjmu mužovi nikdy nepoviem milujem ťa a ani on mne a nemám pocit že je to menšia láska ako keby sme si to povedali 😅 100 razy denne si povieme jeden druhému ľúbim ťa, každý deň sa vystiskame, ale nám slovné spojenie milujem ťa proste nejde do úst.. kedysi sme si to povedali a sme sa smiali len 😅
A čím dlhšie sme spolu tým viac sa ľúbime a máme krajší vzťah...

autor
23. mar 2024

Tak ale mame/otcovi nepoviete predsa milujem ta, preto ja osobne oddelujem tieto slova a svojmu partnerovi vravím milujem ta. Je to asi o tom kto ako to vnima a ma to nastavené.

jarnajar
23. mar 2024

Sú to pre mňa synonymá, mám vo zvyku používať len slovo ľúbiť.

lindous
23. mar 2024

Tak mňa keď niekto (kamarátka napr.) poteší, skôr zo mňa vyletí “aaaa ja ťa milujem” ako ľúbim ťa 😅

ckocka
23. mar 2024

Ja hovorím aj psovi milujem ťa, ale pravda iba tomu nášmu, ostatních len lúbim. Je to tak správne?

hradnapani
23. mar 2024

U nas si s muzom i detmi i rodicmi hovorime, ze sa lubime. A nemam pocit, ze by to bol slabsi cit len preto, ze nehovorim milujem ta. Podstatne je aj tak to, co clovek citi a to sa,casto neda ani slovom opisat.

candii
23. mar 2024

Hra so slovičkami. Hlúposti neriešim . . Či poviem milujem alebo ľúbim význam je pre mňa rovnaký.

laurita285
23. mar 2024

nerozlišujem to 😀 slovenčina je priliš bohatý a obšírny jazyk :D

martinmmartin
23. mar 2024

@laurita285 Slovencina je na druhej strane az kriminalne chudobna a neobsirna ked sa jedna o sexualnu tematiku.

nikiki29
23. mar 2024

Podľa mňa je ten názor len taká fráza… čo sa týka významu, sú to synonymá a hlavne sú viac ako 3 úrovne lásky. Mám rada jablká, ale aj nášho psa a chlapčeka od susedov. Ľúbim syna, manžela a aj moju babku… a predsa žiadna z tých vecí/ľudí nie je rovnako vysoko na rebríčku.

aniele
23. mar 2024

No, rozhodne je vhodnejšie povedať ľúbim ťa. Napríklad partnerovi. Ľúbim ťa ako koňa, len tĺcť a tĺcť. (Pozor, irónia!)
Do frázy "až za hrob" mi skôr sadne milujem ťa.
Takže mne z toho vychádza, že slovenčina má vhodný výraz na každú príležitosť. Naozaj je to len hra so slovíčkami. Ovšem, ja to nepotrebujem počuť xkrát denne, ani hovoriť. Veľa slov, málo skutkov. A tie sú pre mňa dôležitejšie, život ma naučil.

laurita285
23. mar 2024

@martinmmartin čo ti chýba u nás? 😀 či myslíš slová pri akte? 😀 akože ,, cmon" :D a pod?

marseillefan
24. mar 2024

@laurita285 cmon = poď! (alebo ešte lepšie "no poď, ty suka!")
myslím, že myslí slová ako rimming, fisting, milf, bbw, bbc a pod...